Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Harman Kardon Citation One - fint ljud för vardagslyssnande

29 oktober 2019

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som älskar bra ljud men inte spelar högt

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Citation One passar perfekt för dig som vill lyssna på välljudande musik på en lagom volym.

Vill du kunna justera balansen på ljudet?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

Högtalaren saknar tyvärr möjlighet att justera bas och diskant. Citation One är alltså inte det bästa valet om du gillar att fintuna ditt ljud.

Prisjakt toppbetyg
Harman Kardon Citation ONE MKII WiFi Bluetooth Högtalare

Bärbara Högtalare

Harman Kardon Citation ONE MKII WiFi Bluetooth Högtalare

fr. 1 990 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Citation One är högtalaren för dig som vill lyssna på välljudande musik på lagom volym. Det är den perfekta kandidaten till bakgrundsmusik på kontoret eller i hemmet. Den är enkel att installera och konfigurera med hjälp av Google Home-appen. Det finns tydliga knappar på ovansidan som gör att du inte behöver greppa efter mobilen så fort du vill justera volymen eller få fart på röstassistenten. Att investera i en smart högtalare är också en klar fördel för dig som ofta har händerna i syltburken eller många bollar i luften därhemma. Att kunna styra Spotify och få svar på enklare frågor med hjälp av sin röst är faktiskt ganska praktiskt.

Mycket bra ljud på normal volym

Stilren design

Går att spela högt

Röstassistent

Basen tar över på högre volymer

Saknar möjlighet att justera bas och diskant

Micken är inte alltid med på noterna

En del av Citation-familjen

Citation är en hel serie med högtalare från Harman Kardon där Citation One är minstingen i gänget. Det finns tillräckligt med familjemedlemmar för att få ihop en komplett trådlös 5.1 setup. Totalt ingår 7 högtalare och 1 sub i Citation-serien. Med undantag för surroundhögtalarna och subben så går samtliga högtalare att koppla upp direkt mot Google med inbyggd Chromecast. Vill man ha ut lite mer effekt än från testets Citation One kan man ta en titt på de större syskonen Citation 100, 300 eller 500.

Stilren design

Citation One har en snygg och stilren design som gör att den smälter in i de flesta miljöer. Det gråmelerade tyget som klär mitt testexemplar ger en lite varmare känsla. Den rundade formen gör den också väldigt lättplacerad. Högtalaren gör sig lika bra på skrivbordet som på tv-bänken eller varför inte i köket, där det kan det vara lite extra skönt med en assistent när man rullar köttbullar och inte bör röra vid någon elektronik. Att den är tygklädd gör dock att du inte bör placera den för nära spisen, då allt en stekpanna kan producera i stänkväg inte lär klä denna lilla skönhet.

Ljudet

Högtalarens rundade design gör att ljudet sprids bra i rummet oavsett placering. Den låter riktigt trevligt framförallt på lägre och mellanhöga volymer. Både akustisk musik, rock och pop låter detaljrikt med bra balans, men får man lite feeling och höjer volymen till de högre nivåerna tar basen över. Resten av instrumenten samt den stackars sångaren får då nöja sig med mindre roller.

Citation One saknar tyvärr möjligheter att justera bas och diskant. Ett par hederliga rattar att snurra på eller en digital equalizer i en app hade varit trevligt.

Den tunga basen gör att Citation One inte är det självklara valet när det vankas fest eller man ska städa och behöver lite extra pepp med hög musik. Ska du däremot ha den som vardagshögtalare som sprider ljuvlig musik på en lagom volym så är den absolut en bra kandidat.

Röststyrd assistent

Det är faktiskt ganska trevligt och användbart att ha en röststyrd assistent. Mest är det bekvämt, men såklart även praktiskt när händerna är upptagna av annat. Att placera den i vardagsrummet eller i köket känns för mig som det bästa alternativet. I köket är ofta händerna upptagna och framförallt inte i optimalt skick för att hantera mobilen. Alla har vi varit där: man ska googla något mitt i matlagningen men tvingas tvätta händerna och förlora värdefull tid. Detta problem löser man galant med smarta högtalare som Citation One som alltid är redo att svara på frågor. Samma lösning fungerar bra även i vardagsrummet när det vankas fredagsmys och chipsflottiga fingrar. Ajabaja att röra fjärrkontrollen!

Mikrofonen inte riktigt med på noterna

Micken i Citation One vill inte alltid lyssna på min fina skånska dialekt. Efter lite efterforskningar så visar det sig att det inte bara beror på mig, utan att micken faktiskt inte alltid är med på noterna. Att behöva upprepa sig blir snabbt frustrerade. Såklart blir det ännu svårare att göra sig förstådd på lite längre avstånd. Det känns stundtals som att man pratar med en gammal rockmusiker, som levererar välljudande musik, men också lider av kraftigt nedsatt hörsel.

I det stora hela får den ändå godkänt, man lär sig hitta rätt röstläge och att inte stå med ryggen mot den man pratar med. Lite sunt förnuft och högre samtalsvolym gör underverk för kommunikationen med Citation One.

Hur smart är den?

Citation One är relativt smart och sitter inne på mycket information tack vare Google. Högtalaren kan svara på kluriga frågor, så länge det är fakta du är ute efter. Du kan be den spela favoritlåten på Spotify eller starta senaste avsnittet av Blacklist på Netflix. Dessa uppgifter löser den oftast galant. Du kan med hjälp av Google-assistenten även få den att utföra mer komplexa uppgifter som att styra belysning och stänga av kaffebryggaren. Kravet är då att även belysningen och kaffebryggaren är smarta.

Fler och fler prylar blir uppkopplade mot nätet så det finns en intressant framtid för smarta högtalare här. Men även om Skynet från Terminator känns mindre och mindre avlägset kommer du snabbt stöta på problem om du ber Citation One att gå ut med hunden. Vilket såklart är ett minus, men å andra sidan kan ingen annan smart högtalare heller lösa detta så vitt jag vet.

Specifikationer

Element

1 x 20 mm diskant, 1 x 89 mm bas

Uteffekt

40 W RMS

Signal-/brusförhållande

>80 dB

Strömförsörjning

100-240 V – 50/60 Hz

Trådlöst nätverk

802.11 a/b/g/n/ac (2,4 GHz/5 GHz)

Ljudformat

HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), FLAC, Opus

Vikt

2 kg

Storlek

140 x 188 x 140 mm

Om bärbara högtalare från Harman Kardon

Harman Kardon är i grunden ett amerikanskt varumärke som tillverkat hifi-utrustning sedan 50-talet. I Sverige och Europa har Harman Kardon lagt sitt fokus främst på högtalare. I sortimentet finns allt ifrån soundbars till bärbara högtalare. Man har ett nära samarbete med Google - nästan samtliga högtalare har inbyggd Chromecast eller går att ansluta till Google Assistant för röststyrning. Att köpa en högtalare från Harman Kardon innebär att du får den senaste teknologin tillsammans med komponenter av hög kvalitet, som oftast levererar ljud i toppklass.


Tekniknörd med fokus på hifi och hembio. Har byggt hembioanläggningar sen tidigt 90-tal och dragit kilometervis med kablar. Jag älskar film och för att uppnå den ultimata filmupplevelsen krävs en perfekt symbios mellan ljud och bild. Idag har jag två hembioanläggningar att laborera med och senaste tillskottet i familjen är Dolby Atmos (takhögtalare).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons