Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Hisense 55U7K - Grym mellanmodell med bra teknik till bra pris

26 mars 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Dyr teknik till ett billigare pris

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Om du vill åt en Mini-LED-TV är det, bortsett från diverse kampanjer, svårt att komma billigare undan än med Hisense U7K, som levererar en imponerande mängd teknik för pengarna.

För dig som tittar på TV från sidan

Filled star 1Filled star 2Half star 3Empty star 4Empty star 5
2.5

Om soffan inte är placerad rakt framför TV:n blir det hos U7K tyvärr snabbt påtagligt sämre färger och kontrastnivå desto längre åt respektive sida du flyttar dig.

Hisense 55U7K 55'' Mini-LED 4K UHD ULED (3840x2160) Smart TV

TV

Hisense 55U7K 55'' Mini-LED 4K UHD ULED (3840x2160) Smart TV

fr. 8 174 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

För dig som vill åt en ljusstark Mini-LED-TV med både god kontrast och bra färgåtergivning tillsammans med ett attraktivt pris är U7K troligen en av de bättre TV-apparaterna på marknaden just nu. TV:n fungerar även utmärkt för spelande. Det enda att ha i bakhuvudet är betraktningsvinklarna som lämnar en del att önska. Men sitter du hyfsat rakt framför TV:n är det ett mindre problem.

Riktigt bra ljusstyrka, svärta och kontrast

Trevliga färger överlag

Bra för spelande

Fullt godkänt ljud

Subjektivt otillräckliga betraktningsvinklar

Lite skralt med appar än så länge

En nygammal TV-tillverkare

Personligen har jag i princip ingen relation till den kinesiska elektronikjätten Hisense. Som inte bara tillverkar TV-apparater, utan även tillhörande ljudanläggningar samt en del vitvaror, inte helt olikt t.ex. Samsung.

Till skillnad från Samsung har Hisense däremot ännu inte gjort särskilt mycket väsen av sig på den europeiska marknaden. De är dock ruskigt stora både i Kina och i USA. Något som kommer sig av ett ordentligt fokus på något många vill åt; vettigt prissatt elektronik.

Här har jag fått möjlighet att testa instegsmodellen (U7K) i företagets så kallade U-serie av TV-apparater. Vilket kortfattat översätter till modeller som använder Mini-LED-teknik för att visa bild.

Nu har Hisense visserligen en hiskelig mängd olika modeller med lika många bildtekniker i sitt TV-stall, givetvis också varianter med OLED-teknik. När dessa lanseras på bredare front här i Sverige återstår dock att se, utan vi får alltså börja med U-serien samt den ännu lite billigare E-serien som använder en mer klassisk LED-belysning för skärmen.

En ganska normal TV utåt sett

Prismässigt går Hisense U7K loss på 12 998 kr. En ändå väldigt attraktiv summa för att vara en 55-tummare baserad på just Mini-LED-teknik. Något som annars och ofta är reserverat lite dyrare TV-apparater.

På utsidan lämnar U7K ett ganska normalt intryck, om man får säga så. Jag upplever inte att TV:n är för plastig, utan den känns, trots en relativt låg vikt på 13,8 kg med stativet inräknat, relativt robust. Monteringen är smidig och går alldeles utmärkt att göra själv, även om produktförpackningen (helt rimligt) rekommenderar att man är två personer. Jag gillar särskilt de extra skenorna på respektive sida av TV:n, som gör det till en enkelt jobb att lyfta runt den under uppackningsprocessen.

Stativet är därtill lagom stabilt. Visst finns det lite gung i TV:n, men det är inte något extremt. Inkopplingsmöjligheterna är däremot ovanligt goda för prisklassen. Framförallt är det de två HDMI 2.1-kontakterna med stöd för variabel uppdateringshastighet upp till 144 Hz som sticker ut. Utöver dessa återfinns två vanliga HDMI-kontakter (2.0b/4K/60Hz), två USB A-kontakter (en USB 3.0, en USB 2.0) samt LAN, optiskt-ljud ut, komposit och antennkontakter (RF). En alldeles lagom uppsättning.

En helt ny mjukvara, åtminstone för mig

När det kommer till mjukvara är det ganska spritt vilka TV-tillverkare som använder vad hos sin produkter. Här har Hisense, likt exempelvis LG och Samsung, valt att gå all-in med sitt eget operativsystem vid namn VIDAA.

Sett till upplägg och inställningsmöjligheter är det faktiskt ett ganska lättnavigerat och logiskt menysystem. Flytet i vanliga menyer för bild och ljud är också riktigt bra, men precis som hos många andra TV-apparater kan det hacka till lite när man bläddrar igenom videotitlar i olika appar. Jag kan även tycka att vägen till de mer detaljerade inställningarna för ljusstyrka och andra bildalternativ är i längsta laget och kräver något tryck för mycket.

På tal om appar finns vidare en hel del sådana tillgängliga via VIDAA:s programbutik. Netflix, Disney Plus, SVT Play, Viaplay, Prime och YouTube (Kids), för att nämna några. Däremot saknas t.ex. Allente och lite andra annars vanligt förekommande appar. Så en något mer Sverige-lokal uppsättning appar hade också varit att föredra. Men man får anta att det kommer framöver om Hisense nu får ordentligt fäste även här. Vill du dock ha maximalt antal tjänster direkt på TV:n kan det absolut vara bra att ta en extra titt på det faktiska utbudet innan ett eventuellt köp.

Den medföljande fjärrkontrollen är för övrigt relativt smidig att använda. Jag är inget jättefan av utseendet eller snabbknappar till strömningstjänster, men den övriga knapplayouten fyller sin funktion. Kontrollen är också hyfsat ergonomisk med ordentligt upphöjda knappar.

Bildteknik och panel

Mini-LED är i grund och botten en vidareutveckling av den klassiska LCD-tekniken där en LED-baserad bakgrundsbelysning får panelens pixlar att synas. Skillnaden hos Mini-LED är att antalet LED-dioder som används är betydligt fler. Vilket teoretiskt sett bidrar både till bättre svärta och kontrast. Det bidrar i regel också till ett lite högre pris, vilket är varför just U7K, med sitt förhållandevis låga pris, är lite extra intressant.

Nu har inte U7K lika många så kallade zoner av dessa LED-grupperingar. Närmare bestämt använder 55 tums-varianten av TV:n (som jag testat här) 240 zoner. Medan de allra dyraste Mini-LED-apparaterna kan ha en bra bit över 1000 zoner.

Trevligt nog är ändå svärtan hos U7K stundtals är oförskämt bra. I extremt detaljerade bild- och filmsekvenser med höga kontrastskillnader kan man visserligen se att det inte handlar om en OLED-TV med självemitterande pixlar. Men för det mesta är det ändå förvånansvärt hur mörk bilden blir där det också ska vara mörkt. Likaså uppstår heller inga extrema blooming-effekter (där ljus läcker över till kringliggande pixlar).

Färger är hyfsat naturtrogna, om än lite väl ”poppiga” direkt ur kartongen. Men med lite trixande går det att få till en ordentligt bra bild.

HDR-stöd finns givetvis (HDR10+ och Dolby Vision) och här går det mesta automatiskt när det kommer till att växla läge baserat på vilket material TV:n tar emot. Ljusstyrkan på 500 nits med en så kallad ”peak brightness” på hela 1000 nits är därtill tveklöst tillräcklig för att visa HDR-material på ett ordentligt sätt. Givetvis är upplösningen 4K och TV:n grejar också uppskalning av Full-HD-material utan större problem.

Betraktningsvinklar och ljudupplevelse

Även om bilden som sådan faktiskt är kanonbra för prisklassen är jag däremot inte helt nöjd med betraktningsvinklarna hos U7K. Nu är jag rätt kräsen här och vill i regel att färger och kontrast ska vara oförändrade så långt åt sidorna som möjligt.

Hos U7K är det dock väldigt påtagligt att framförallt färger snabbt blir urvattnade desto längre bort från läget precis framför TV:n man befinner sig. Här är det givetvis avhängigt hur mycket man faktiskt bryr sig om detta och har du soffan precis framför TV:n är det troligen inget som stör. Men för dig som vill (eller måste) titta på TV lite mer från sidan finns det bättre TV-apparater.

Något U7K däremot är förvånande bra på är ljud. Bakpå TV:n finns en bashögtalardel som tillsammans med två högtalare på respektive kortsida av TV:n lyckas basunera ut en effekt av hela 40 W. Det är däremot inte styrkan i ljudet som är det bästa, utan klarheten som håller sig på en riktigt bra nivå vid både låg- och medelvolym. Åtminstone sett till vad inbyggda högtalare beträffar.

Spel och ytterligare funktionalitet

När det kommer till spel är det kanske ingen jätteförvåning att TV:n med hjälp av de båda HDMI 2.1-portarna och stöd för 120 Hz uppdateringshastighet när det kommer till Xbox Series X/S och PlayStation 5 levererar ett överlag bra resultat. TV:n har även stöd för nymodigheter såsom Dolby Vision Game Mode och variabel uppdateringshastighet.

Sett till så kallad ”input lag” (hur lång tid det tar för TV:n att faktiskt visa bilden som skickas till den) har jag inte märkt av någon nämnvärd irritation under spelande. Utan allt sker rappt och hyfsat direkt, framförallt i 120 Hz-läget. Det finns absolut ännu bättre TV-apparater om spelande är ditt enda mål. Men jag skulle ändå påstå att U7K presterar alldeles utmärkt även här.

I övrigt är själva användarupplevelsen ganska skönt sparsmakad jämfört med många andra system där information och reklam trycks upp i ansiktet på användaren. Installerat från början finns ett bildgalleri, en skärmsläckare och några andra tredjepartsappar, men det är ingen galen mängd.

Fjärrkontrollen har därtill möjlighet till röststyrning, en funktion som fungerar godkänt men ibland har lite svårt att tyda vad som sägs.

En spännande nyhet

För att summera skulle jag säga att Hisense med U7K definitivt hittat en spännande nivå av funktionalitet kontra pris som faktiskt är svårslagen sett till andra TV-modeller just nu. Visst får du en bättre TV för det dubbla priset, men så bör det ju rimligen också vara.

De enda problemen jag har med Hisense U7K är avsaknaden av mer lokala appar, att inställningsmenyerna ibland känns lite för många tryck bort samt de något undermåliga betraktningsvinklarna. Här har jag sett både sämre men också bra mycket bättre TV-apparater. Nu behöver just betraktningsvinklarna, beroende på personliga preferenser och även hur du sitter placerad framför TV:n, inte utgöra något faktiskt problem. Men om målet med tittarupplevelsen är att hela släkten ska samlas i de båda sofforna på respektive sida framför TV:n kommer ni förmodligen bli besvikna.

Bortsett från det levererar Hisense U7K egentligen mer än vad man kan förvänta sig på samtliga punkter och det ska bli väldigt intressant att se vad som kommer komma framöver.

Specifikationer

Fullständigt modellnamn

Hisense U7KQ

Storlek

55 tum

Upplösning

3840 x 2160 (4K Ultra HD)

Bildskärmstyp

VA

Operativsystem

VIDAA

Antal HDMI-ingångar

4 stycken (varav 2 stycken HDMI 2.1)

Funktioner i HDMI 2.1

4K 144Hz, eARC, VRR, ALLM

Digital ljudutgång (optisk)

Ja

Antal USB-portar

2 stycken

Total uteffekt för ljud

40 W

Ljudformatstöd

Dolby Atmos

HDR-kompabilitet

HDR10+, Dolby Vision

Trådlösa funktioner

Wi-Fi, Bluetooth, Apple AirPlay2-stöd

Om tv från Hisense

Kinesiska Hisense har tillverkat TV-apparater sedan sent 1970-tal. Trots att de är relativt nya på den europeiska marknaden är företaget en av de största TV-tillverkarna både på den kinesiska marknaden och i USA. Fokus ligger på mycket teknik för pengarna, något som också manifesteras väl i de första modellerna som börjat dyka upp här i Sverige.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons