Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Huawei FreeBuds Pro 2 - godis för både öron och ögon

8 augusti 2022

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Vill du åt en premium-ljudupplevelse utan att betala premiumpris?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Freebuds Pro 2 känns klart dyrare än vad de är och har bland den bästa ljudkvalitén du kan få i True Wireless-lurar just nu. Brusreduceringsprestandan är också god.

Söker du bästa möjliga kontrollgränssnitt eller vill ha de optimala träningshörlurarna?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

Freebuds Pro 2 sitter bekvämt, men inte lika stadigt för träningen som somliga andra. Touch-kontrollerna känns också lite väl laggiga och pilliga att använda.

Prisjakt toppbetyg
Huawei FreeBuds Pro 2 Wireless In-ear

Hörlurar

Huawei FreeBuds Pro 2 Wireless In-ear

fr. 1 399 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Freebuds Pro 2 passar dig som gillar formspråket i t ex Airpods Pro men söker vida överlägsen ljudkvalitet och Android-funktionalitet. Du har hellre ett par hörlurar fullpackade med den senaste tekniken än att få längsta möjliga batteritid och prioriterar snygg estetik framför träningsoptimerad passform.

Utmärkt ljudkvalitet till all musik!

Solid brusreducering och samtalsljud

Elegant och vattentålig design

Halvdana touch-kontroller

Relativt kort speltid mellan laddningar

För hala för träning

Intro

Det har ju gått lite si och sådär för Huawei på den svenska mobiltelefonmarknaden. istället har man tagit starka positioner i andra konsumentkategorier som sk 'wearables' och personliga ljudkomponenter. Och där mest nämnvärt, you guessed it, hörlurar.

Pinfärska Freebuds Pro 2 är de första lurarna från Huawei som jag har möjlighet att testa ordentligt. Med lovande specifikationer och ett väldigt konkurrenskraftigt introduktionspris var jag självklart väldigt nyfiken på att se hur de står sig. Framförallt mot närmsta (om än åldrande) konkurrenten Airpods Pro, men även mot andra personliga favoriter i True Wireless-kategorin t ex Sennheiser Momentum TW3.

So let's see what you've got, Huawei!

I kartongen

Paketeringen är som vanligt; lurar + laddetui, dokumentation, öronadaptrar (proppar) i olika storlekar och en USB A - USB C laddkabel som är alldeles för kort för att vara av praktisk nytta.

Design, kvalitet & komfort

Från första uppackningen känns Freebuds Pro helt klart kvalitativa i sitt utförande. Caset känns behagligt solitt med en matt metallic-finish (heja!) och en minst lika stadig mekanism för magnetlocket som mina Airpods Pro. På baksidan hittar du inga tråkiga tekniska beteckningar utan enbart en spegelblank namnbricka praktfullt signerad 'Huawei' och 'Devialet'. Cleant!

Själva lurarna känns ungefär som Airpods Pro i handen och har en högblank ytfinish (här i sk "Silver frost" utförande, det går även att välja "Silver Blue" eller "Ceramic White").

Väl i örat sitter de bekvämt och jag har inte haft några problem alls att ha i dem långa stunder åt gången. En nackdel med den väldigt blanka och avrundade figuren är dock att lurarna är alltför hala i mina öron när jag tränar och börjar svettas lite - precis som mina Airpods Pro. Här funkar Sennheiser MTW3 med sin hybrid-passform mycket bättre och jag slipper trycka in lurarna hela tiden för att de glider ut.

Således får Freebuds Pro 2 inte lika högt betyg av mig gällande total passform i vardagen som Sony Linkbuds S och Sennheiser Momentum TW3, men som vanligt kan detta skilja mellan användare.

Funktionalitet

Touch-kontrollerna påminner om Airpods Pro i att du 'nyper' runt stammen en eller flera gånger för kommandon. Här fungerar dock Airpods Pro lite bättre, Huaweis kontroller i jämförelse känns lite laggiga och ger sämre feedback. Och även om jag gillar att kunna svepa upp och ner för att ändra volymen är träffytan ganska smal och svåråtkomlig speciellt för tjockare fingrar. På plussidan fungerar beröringssensorerna bra när du tar ut och in lurarna ur öronen.

Huaweis AI-Life app har en mjuk, överskådlig design och du kan b la justera brusreducering manuellt, ändra touch-gester och göra ett passforms-test. På ljudfronten kan du välja ett antal färdiga profiler eller justera manuellt via en equaliser med hela 10 band. Se och lär, Sennheiser!

Antalet tillgängliga alternativ i appen varierar beroende på om du har en iOS eller Androidtelefon. Flest funktioner får du om du har en uppdaterad Huawei-enhet.

Lurarna stödjer multiparkoppling, men parkopplar inte automatiskt med min iPhone 12 Pro lika väl som andra True wireless jag testat, oavsett om de är från Apple eller andra märken. Jag behövde själv gå in i bluetooth-menyn och välja lurarna vid återanvändning oftare än jag är van vid. Känns som en bugg och detta lär förhoppningsvis åtgärdas snart, 2 firmwareuppdateringar har redan gått ut sedan jag fick lurarna.

Notis: Vid första användningen ombeds du skapa ett sk Huawei ID, där du godkänner att dela lite väl mycket personliga uppgifter för min smak. Du behöver lyckligtvis inte gå vidare med registreringen för att använda appens funktioner.

Ljudkvalitet

På ljudfronten riktar man sig ovanligt mycket till audiofilerna med Freebuds Pro 2. Inuti sitter en unik hårdvarukonfigurering med 2 individuella ljudelement; ett dynamiskt för basregistret och ett planar-element i mikroformat för bättre omfång och transientrespons vid höga frekvenser. De två samverkar med hjälp av ett digitalt delningsfilter och totalt hävdar man ett brett frekvensomfång från 48khz ner till hela 14hz. Adaptiv EQ säkerställer optimal klangbalans oavsett ljudvolym och örontyp.

Och det är faktiskt inte bara tomma ord. Här får du en riktigt snyggt detaljerad, klangrik och sammanhållen ljudbild (för TWS-lurar) med livlig dynamik och faktiskt mer rymd än vad jag uppfattar från mina Sennheiser MTW3.

Tuningen ur kartong, signerad franska Devialet, är överlag propert balanserad men lite ljusare än jag föredrar. Efter några få dB justering av rätt frekvensband i appen sitter jag gladeligen och diggar till min musiksamling på hög volym med Freebuds 2 Pro - allt från stenhård metal till svängig fusionjazz.

Om basen faktiskt är brukbar ner till 14hz eller inte uppfattar man inte i hörlurar, men så lågt det hörs levererar lurarna riktigt robust och högkvalitativ bas.

Det här är nog, tillsammans med MTW3, den bästa lyssnarupplevelsen totalt sett jag haft med ett par True wireless-lurar. Det enda jag kan gnälla på är att jag ibland önskar det gick att spela högre. Detta kan variera mellan enheter.

För den som undrar - ja, de fullkomligt krossar Airpods Pro i alla kategorier!

Har du en aptX-HD, eller ännu bättre, Sony LDAC-kompatibel Androidenhet har lurarna även stöd för högupplöst ljud upp till 990kbit/sekund.

Brusreduceringsprestanda

Huawei hävdar kraftigt förbättrad bullerreducering med Freebuds Pro 2, tack vare ett nytt 3-mikrofonsystem och tillskottet av adaptiv ANC, här kallad "Intelligent Dynamic ANC".

Adaptiv ANC återfinns även hos vissa konkurrerande modeller (t ex MTW3) och används dels för att säkerställa jämnare prestanda mellan olika örontyper, men framförallt för att optimera reduceringsomfånget i olika situationer.

Och det är helt klart konkurrenskraftig brusreducering som Huawei erbjuder med Freebuds 2 Pro. Ungefär i nivå med Sennheiser Momentum TW3, där Huawei är snäppet effektivare i sitt Ultra-läge på att filtrera bort lågfrekvent brus, medan Sennheiser åtminstone subjektivt är aningen bättre på högre frekvenser. Jämfört med Airpods Pro är både Sennheiser och Huawei klart bättre på lågfrekvent muller, men ingen av lurarna tystar basregistret så väl som Sony WF-1000XM4 (för att ge lite referens).

På det dynamiska (aka adaptiva) läget märkte jag att Sennheiser är bättre på att mjukt och sömlöst justera sin profil utefter förändringar i omgivningen, medan Huawei agerade mer förvirrat och plötsligt. Detta tror jag blir förbättrat i firmware.

Batteriprestanda

Långlyssnare i kollektivtrafik eller i högljudda kontorsmiljöer kan komma att bli besvikna på de 4 timmar per laddning som Huawei specar när ANC-funktionen är igång. Detta är data utifrån tester på 50% volym och troligtvis med ANC-funktionen inställd på dynamisk. Räkna med att konstant hög volym och ANC manuellt inställt på Ultra-läget förkortar speltiden ytterligare.

Med över 3 extra laddningar på ett fulladdat etui och, som vanligt, fast-charging över USB-C lär de flesta inte ha några problem för vardaglig användning. Men någon batterimedalj blir det inte.

Med ANC avstängt går speltid/laddning upp till 6,5h (50% volym) och totalt 30h med fulladdat etui.

Slutsats

Det känns roligt att konstatera att min första riktiga bekantskap med hörlurar från Huawei vart en generellt positiv sådan!

Touch-gränssnittet kunde varit lite bättre, det finns några oslipade kanter att se över i firmware och IP54-tåligheten blir lite överflödig när lurarna ändå inte sitter tillräckligt fast för seriös träning. Här tappar de lite poäng för mig, eftersom det innebär att jag inte hade kunnat ha Freebuds 2 Pro som mitt enda par lurar.

MEN vad gäller ljudet (media & samtal) och brusreduceringen är lurarna faktiskt nästan lika bra som utlovas, vilket blir desto mer signifikant när man påminner sig själv om att Huawei faktiskt 'bara' begär 2000 kronor vid release.

Introduktionspriset flaggar alltså mellanklass men designen och ljudkvalitéerna känns i högsta grad premium. Det måste ju ändå kallas riktigt prisvärt!

Varmt rekommenderade - bara inte som träningslurar.

Specifikationer

Hörlurstyp

In-ear, True Wireless

Brusreducering

Ja, adaptiv

Frekvensomfång

14hz - 48000hz

Multiparkoppling

Ja

Bluetooth

5.2, LDAC, AAC, SBC

Vikt

Ca 6 g (lurar), 52g (etui)

Batteritid

Ca 4h (ANC ON), ca 6,5h (ANC OFF)

Laddning

USB-C, Fast charge

Vattentåliga

Ja, IP54

Om hörlurar från Huawei

Huawei kallar sina hörlurar Freebuds och erbjuder i nuvarande sortimentet förutom Pro-lurarna även varianter utan öronproppar (Freebuds 4) och med öronproppar fast i budgetutförande (Freebuds 4i). Man tillverkar också fullstora lurar (Freebuds Studio) och semi-trådlösa lurar med kabelförbindelse för träning. Ett robust utbud med andra ord!


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons