Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: Huawei Watch GT 3 Pro - mycket som är bra, mycket som kan bli bättre
7 juli 2022
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Om du värdesätter batteritid
Watch GT3 Pro stoltserar med hela 14 dagars batteritid vid enklare användning. Även om den vid normalt användande inte riktigt når upp till detta är det inte svårt att gå en hel vecka utan att behöva ladda klockan.
Inget för app-älskaren
HarmonyOS har potentialen att bli något riktigt bra. Men än så länge saknas det egentligen något vettigt app-utbud över huvud taget. Då Huawei Watch GT3 Pro inte har en inbyggd app-butik krävs det också att du använder en Android- eller Huawei-telefon för att hämta och installera nya appar.
Smarta klockor
Huawei Watch GT 3 46mm Pro Elite Edition
fr. 3 948 kr
Vem passar produkten bäst för?
Om du framförallt värdesätter utseende och batteritid är värstingvarianten av GT3 Pro (som jag testat här) svårslagen. För det är en galet snygg klocka, som dessutom sitter riktigt skönt på armen och med en batteritid som heter duga. Behöver du dessutom mest bara enklare notisfunktionalitet, vardagliga funktioner såsom tidtagning, timer och väder samt en träningskompanjon kommer du långt Huawei Watch GT3 Pro. Allra bäst är den för dig med Android- eller Huawei-telefon.
Fantastisk batteritid
Exklusiva materialval som både känns och ser ruskigt bra ut
Tydlig och kontrastrik skärm
Funktionaliteten som finns fungerar riktigt bra
Nyheterna jämfört med Watch GT3 är ganska få
Begränsade notiser och svarsmöjligheter via klockan
Ingen inbyggd app-butik i klockan
EKG-funktionen fungerar inte än
Utsidan först, wow!
Smartklockor är många gånger ganska plastiga historier. Något som verkligen inte stämmer när det kommer till Huawei Watch GT3 Pro. Klockan finns i några olika varianter med olika materialval och jag fått möjlighet att testa toppmodellen med titan-kropp och safirglas. Högst personligt kan det nog vara en av de snyggaste smartklockor jag någonsin använt.
Trots en gedigen vikt på cirka 98 gram (54 gram utan armbandet) och en urtavla med storleken 46 mm känns klockan inte klumpig utan sitter snällt på min förhållandevis smala handled. Metallarmbandet går hyfsat enkelt att justera genom att ta bort så många länkar man önskar och när klockan väl sitter på plats tänker man inte överdrivet mycket på den.
Skärm i världsklass
Skärmen är en AMOLED-variant med 466 x 466 pixlars upplösning utspridda över 1,43 tum (326 ppi). Detta gör att allt visas både skarpt och tydligt. Då skärmens pixlar, med OLED-tekniken i grunden, själva bestämmer hur mycket de ska eller inte ska lysa levererar skärmen också i princip perfekta svartnivåer. En inbyggd ljussensor gör att klockan i stort sett alltid visar en vettigt avvägd ljusstyrka, även i solljus. Ett stort plus i min bok!
Sett till tekniker för överföring av information är GT3 Pro ganska sparsmakad och erbjuder Bluetooth för kopplingen till telefonen samt NFC- och GPS-funktionalitet.
Klockan har vidare en inbyggd mikrofon- och högtalarkombination för att kunna föra telefonsamtal direkt via handleden. Något som fungerar rätt bra, så länge det är någorlunda tyst runt omkring.
Extrem batteritid
Ett överlag ganska stort problem med smartklockor är den ibland väldigt mediokra batteritiden på max någon eller några dagar. Här står GT3 Pro ut något i hästväg och lovar att hålla sig vid liv i upp till hela 14 dagar så länge den används förhållandevis lite. Något som troligen kan stämma. Personligen fick jag ut lite över en veckas ganska tung användning med de flesta sensorer, såsom pulssensorn, kontinuerligt aktiverad, innan klockan behövde laddas. Ett riktigt bra betyg trots allt.
Laddningen via den medföljande magnetkontakten går riktigt snabbt och klockan är fulladdad på cirka en timma. 10 minuters laddning räcker också för en dags användning. Till skillnad mot många andra magnetladdare hålls klockan väl på plats och tappar inte kontakten med laddaren i första taget.
Funktioner...
Klockan kontrolleras genom att använda touch-skärmen i kombination med den lilla "kronan" på högersidan. En lösning som känns igen från andra smartklockor och kanske framförallt från Apple Watch. Att använda klockan är inga som helst konstigheter och den klarar av allt som erbjuds utan ens en antydan till seghet.
Inbyggt finns vanliga basfunktioner såsom väder, tidtagning, timer, samtalslogg med mera. Ett stort fokus ligger på träning där klockan stoltserar med en mängd olika appar för att mäta de flesta aktiviteter. Allt från vanlig gång och löpning till de sprillans nya hurtigheterna golf och fridykning. På tal om dykning är klockan även IP68-certifierad och fixar ett saltvattensdjup på 30 meter.
Träningsfunktionerna fungerar bra, GPS:en är precis och allt sparas överskådligt i Huaweis Hälsa-app (som förövrigt också används för att starta upp och ställa in klockan).
...och avsaknaden av funktioner
Det lite tråkiga med GT3 Pro är däremot att det saknas någon egentlig ytterligare funktionalitet än den inbyggda. Detta kommer sig dels av att klockan är avsedd att vara mer en smart träningsklocka istället för en fullfjädrad smartwatch. Dels av att klockan använder Huaweis eget operativsystem, HarmonyOS, som än så länge är lite begränsande i sig självt.
Nu ska man ha med sig att HarmonyOS är ett relativt nytt operativsystem. Men trots det saknar jag framförallt ett större tredjepartsstöd. Både sett till direktsynkning med andra träningsappar, såsom Strava. Samt sett till möjligheten att lägga till nya funktioner och appar för att personifiera klockan.
App-utbudet är än så länge minst sagt skralt och det är även tråkigt att klockan inte har någon inbyggd app-butik. Vilket med Android i grunden gör att det via en iPhone inte går att installera nya appar på klockan över huvud taget.
Nytt från Watch GT3
Bortsett från ett uppdaterat utseende och några nya träningsprogram är det framförallt på sensorhållet GT3 Pro sticker ut mot föregångaren GT3. Här återfinns en ny pulssensor samt nya mjukvarumetoder för att bättre analysera informationen från sensorerna.
Den största nyheten är dock att klockan fått en inbygg EKG-funktion. Även om både hård- och mjukvara redan är på plats går funktionen däremot ännu inte att använda. Vilket kommer sig av att den måste certifieras i Europa. Något som enligt Huawei troligen kommer ske senare under året.
Jag fick möjligheten att prova en beta-variant av EKG-testet. Bortsett från att det var lite pilligt att få fingret i rätt position på sidoknappen (som extraknäcker som just EKG-sensor) verkar mätningen göra sitt och fungera såsom det är tänkt.
Begränsad, på gott och ont
Nöjer man sig med de inbyggda apparna i klockan är upplevelsen trots allt bra. Men hos en smartklocka för över 4000 kronor vill jag ha fler möjligheter även med en iPhone. Så som att kunna svara på meddelanden och skriva direkt på klockan, faktiskt använda NFC för betalningar (vilket inte går i Sverige ännu) samt kunna läsa hela SMS och e-post-meddelanden direkt i klockan.
Notiser fungerar bra men det är lite olika från app till app kring hur mycket information som visas. Ibland syns exempelvis inte själva namnet på appen som skickat notisen, utan bara meddelandet. Vilket är lite förvirrande.
Det ska också nämnas att klockan stöder fler notis- och svarsfunktioner om man kopplar den med Android-, eller Huawei-telefon jämfört med en iOS dito. Tack och lov fungerar åtminstone samtals- och iMessage-notiser via iPhone problemfritt.
Ett försök till sammanfattning
Jag gillar verkligen Huawei Watch GT3 Pro. Det är en fantastisk klocka sett till utseende, byggkvalitet, batteritid och till och med prestanda (även om Huawei inte exakt specificerar vilka komponenter som används, vilket spontant känns lite underligt).
Klockan faller dock lite på mållinjen. Framförallt på grund av HarmonyOS och avsaknaden av ett starkt tredjeparsstöd och app-bibliotek. Det är också tråkigt att funktionaliteten är så pass spretig mellan iOS och Android.
I grunden är HarmonyOS verkligen inget dåligt operativsystem och potentialen att bli något riktigt stort finns där. Än är Huaweis klock-operativsystem däremot inte riktigt i hamn och jag väntar spänt på vad kommande versioner ska leverera. Nöjer du dig däremot med de inbyggda funktionerna och är okej med priset är GT3 Pro verkligen inget dumt köp.
Specifikationer
Skärm
AMOLED, 1,42 tum, 466 x 466 pixlars upplösning
Kommunikation
Bluetooth, GPS, NFC
Mått
46,6 mm x 46,6 mm x 10,9 mm
Vikt
54 gram (utan armbandet), 98 gram (med armbandet)
Sensorer
Accelerometer, Gyroskop, Magnetometer (kompass), Optisk hjärtsensor, Barometer, Temperatur
Operativsystem
HarmonyOS
Systemkrav (fungerar med)
Android 6.0 eller senare, iOS 9.0 eller senare, HarmonyOS 2 eller senare
Inbyggd samtalsmikrofon och högtalare
Ja
IP-certifiering
IP68, 5ATM
Batteritid
Upp till 14 dagar vid sparsamt användande, cirka 8 dagar vid aktivt användande
Om smarta klockor från Huawei
Huaweis smarta klockar har alltid haft ett stort fokus på design, vilket gjort att de lyckats stå ut lite från mängden. I och med de senare varianterna av sina armbandsur har företaget också på allvar börjat konkurrera med de andra jättarna på marknaden, där framförallt batteritid blivit något av ett paradkort. Värt att notera med Huaweis smartklockor är att de numera använder företagets eget operativsystem kallat HarmonyOS.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer