Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill att robotdammsugaren skall stå framme i hemmet
Det märks att iRobot har satsat när det gäller designen på dammsugaren. Nog en av de snyggaste robotdammsugare på marknaden enligt mig.
För dig som tycker moppningen är viktigast
Funktionen att fälla fram moppdynan är grym men den är inte lika effektiv på att våttorka golven.
Robotdammsugare
iRobot Roomba Combo j7+
fr. 9 999 kr
Vem passar produkten bäst för?
iRobot Roomba Combo j7 passar er som vill låta robotdammsugaren sköta städningen när ni inte är hemma. Vill ha en intuitiv och enkel dammsugare där ni slipper ställa in en massa för att få optimerad städning. Ni har mattor hemma som ni absolut inte vill få fuktiga utan kan starta städningen och veta med säkerhet att det blir rent och dammsuget på ett bra sätt. Ni kommer ha basstationen och robotdammsugaren framme vilket innebär att den behöver vara stilig/snygg. Då är Roomba Combo j7+ något för er.
Stilig design
Välbyggd
Intuitiv
Ljudnivån
Saknar LiDAR (Lasernavigering)
Inledning
iRobot Roomba Combo j7+ är uppdateringen av den populära modellen j7. Med dubbelborste och ny moppfunktion har de gjort förändringar som gör skillnad vid städning av hemmet.
Roomba Combo j7+ innebär att ni både får en smart robotdammsugare med kamera och en laddningsstation med automatisk tömning. J7+ med sin basstation är bland de snyggaste robotdammsugarna på marknaden enligt mig. Designen och den svarta färgen passar nog in i de flesta hem utan att skämmas.
J7+ saknar dock LiDAR (lasernavigering) men tar igen mycket av detta genom sin kamera som är rätt bra på att upptäcka och undvika hinder.
Dammsugning
Vid dammsugning märks det att iRobot har varit med och utvecklat robotdammsugare länge. Med sina innovativa dubbelborstar som huvudborstar är det inte mycket som j7+ missar när den sveper över golven.
Sugkapaciteten verkar vara hög vilket gör det till en bra kombination när mattor skall städas på djupet. Men detta kommer tyvärr med en nackdel, nämligen ljudnivån. Här blir j7+ frånåkt konkurenterna när det gäller att hålla nere ljudnivån vid dammsugning. Det är inte superhögt men tillräckligt för att du tycker det är störande, till och med när du är i rummet bredvid. Men låter man j7+ göra jobbet medan man är borta är detta inga problem för rent blir det. Roboten har även en smutssensor som gör att den skall kunna identifiera extra smutsiga zoner och städa en extra gång på dessa ställen.
Moppfunktionen
Här visar verkligen iRobot hur innovativa de kan vara. De har konstruerat moppdynan så att den vilar ovanpå roboten under dammsugning för att vid moppning fällas ner under roboten och lägga ett lätt tryck mot golvet. Detta är väldigt smart då det eliminerar risken av att mattorna blir fuktiga vid städning. Moppdynan är i övrigt en standarddyna som släpas längs golvet och fuktas av vattnet från den inbyggda vattenbehållaren.
Pumpen som styr vattenflödet är av elektrisk typ vilket innebär att flödet blir exakt och det går att blanda i tvättmedel i vattnet. Rätt typ av tvättmedel medföljer i paketet, bra där iRobot. Moppfunktionen funkar bra men inte mer än så. Den tar enklare smuts men har svårt med ingrodda fläckar.
Bassationen
Basstationen till j7+ innehåller funktionerna laddning och tömning av roboten. I med detta så är den inte så stor vilket gör den relativt lättplacerad.
I facket på ovansidan hittar ni utrymmet för dammsugarpåsen vilket roboten tömmer sitt innehåll till när den dockar. utrymmet huserar även en extrapåse så det går snabbt att byta dammsugarpåse när det är dags för det. Det är en smart detalj som visar att iRobot har tänkt till när det kommer till designen.
Vid tömning av robotdammsugaren så är även basstationen rätt högljud med sin motor. Något jag också upptäckte var att den inte riktigt lyckades tömma robotens dammbehållare helt.
Där blev lite sand kvar i ena hörnet. Inget som stör någon funktion då den fick med sig allt hundhår och damm, men värt att nämna. I övrigt så tycker jag att basstationen är snygg med sin svarta färg och läderlapp med iRobots ikon på framsidan som andas kvalité.
Appen
iRobots app är välutvecklad och genomarbetad. Den är intuitiv och man blir snabbt "hemma" med funktionerna.
Då j7+ inte innehåller så mycket funktioner utan det mesta styrs genom maskininlärning och automationer är det inte mycket du som användare behöver tänka på vid styrning av roboten. Man kan ställa in olika favoritstäd-program så att städningen startar med bara ett tryck i appen.
Något jag saknar med j7+ är att se på en karta var roboten befinner sig och städar för tillfället. Att denna funktion saknas beror nog på avsaknaden av LiDAR. Du får endast information om vad dammsugaren gör för tillfället. till exempel att den dammsuger eller om den är på väg till basstationen. Detta gör det svårt att hålla koll på städningen om du inte är hemma.
Navigering och städlägen
Roomba Combo j7+ är verkligen gjord för att sköta städningen åt en utan bekymmer. Allt i systemet är programmerat så att ni skall slippa gör så mycket inställningar utan iRobot har valt de bästa inställningarna åt er för bästa resultat från början.
J7+ löser sin navigering med hjälp av en kamera med tillhörande lampa för mörka utrymmen. Med hjälp av detta och maskininlärning ritar roboten upp en karta av våningsplanet som den sedan navigerar efter. Det innebär att första städningarna tar väldigt lång tid då roboten skall lära sig hur där ser ut.
Vid första användning valde jag starta funktionen "snabbläget" där roboten kör runt för att skapa en karta utan att städa. Detta tog 50 minuter vilket är nästan 10 gånger mer än en konkurrent som har LiDAR.
iRobot har verkligen lyckats att utveckla sina robotdammsugare så att de är så effektiva de kan vara med sina kameror och sensorer men de är väldigt begränsade i sin avsaknad av lasernavigering.
Sammanfattning
Roomba Combo j7+ är verkligen en robotdammsugare som andas kvalité och design. Den är enkel att komma igång med och smart med sina få funktioner. Tyvärr saknar den LiDAR vilket påverkar städnings-tiden stort. Det tog över en timme att bara dammsuga ett våningsplan i mitt hem jämfört med 44 minuter för en av konkurrenternas dammsugare och då moppade den roboten även golven. Men kör ni robotdammsugaren främst när ni är hemifrån är detta inga problem och jag gillar verkligen enkelheten kring systemet och applikationen.
Specifikationer
Användartid
75 minuter
Om robotdammsugare från iRobot
iRobot grundades 1990 av robottekniker på Massachusetts Institute of Technology. De har sedan dess tagit fram olika robotar både åt företag och militär. Sedan 2002 har de även utvecklat och byggt robotdammsugare åt den privata marknaden. Med sina erfarenheter och innovativa produkter försöker de hjälpa människan att få mer tid över till annat. Dagens robotdammsugare är välbyggda och smarta genom sin smarta sensor och kamerateknik. Deras robotdammsugare är välprogrammerade och ligger i framkant när det gäller design och användarvänlighet.
Expert på smarta hem och allt som ingår i det såsom trådlösa övervakningskameror, nätverk, smarta dörrklockor, routrar mm. Kunskaperna har jag fått genom tidigt intresse för elektronik samt att jag jobbar i ett stort företag med ansvar för IT och telefoni. Kunskaperna kring hur man bygger nätverk samt intresset för smarta lösningar som förenklar vardagen har gjort att det i mitt hem finns enligt min sambo otroligt mycket smarta lösningar och automatiseringar. Smarta lösningar i ett hem skall förstås vara enkla för alla i familjen och inte vara för avancerade att använda.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer