Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Jabra Elite 10

4 januari 2024

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha de mest välsittande och välljudande Jabra-lurarna ever?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Elite 10 kombinerar fulländad ergonomi med några av de bekvämaste öronpropparna jag haft i öronen. Resultatet är ett par lurar som verkligen sitter stenhårt och superbekvämt hela dagen, utan att tappa förslutning. Dessutom låter de kanon.

Vill du ha lika bra brusreducering som hos Sony, Apple och Bose?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Elite 10 är absolut bättre än tidigare modeller vad gäller ANC, men den adaptiva förmågan är inte lika responsiv och de är inte heller lika effektiva över ett brett frekvensomfång som flera av konkurrenterna.

Vem passar produkten bäst för?

Förutsatt att dina öron är någorlunda utformade som mina är Elite 10 ett utmärkt val för dig som söker välljudande allround-lurar med i princip alla premium-features och marknadens kanske bästa komfort och passform. Dessa sitter hela dagen lång, utan minsta okomfort och utan att du behöver vara orolig att de tappar förslutning ens under mer intensiva träningspass. De passar också bra för dig som behöver något mer vattentåligt än vad Sony, Apple och Bose erbjuder.

Du behöver knappast Active 8-modellen.

Fulländad komfort & passform

Mycket bättre ANC än förut

Vattentät design (IP57)

Sämre ANC än konkurrenterna

Medelmåttig Spatial Audio

USB-A laddkabel

Inledning

True Wireless-lurar för nästan 3 lax från Jabra, Wow! De måtte det vara ett par riktigt bra Jabra, tänker man naturligtvis (iallafall när jag fick hem lurarna, sedan dess har priset redan sjunkit några hundralappar...).

Den Danska tillverkaren av mestadels konferensutrustning har kanske inte riktigt gjort namn för sig som en premiumutmanare till Sony XM eller Airpods Pro, utan snarare positionerat sig rätt bra i mellanskiktet för användare med krav på särskilt slitstarka och stadiga inears för löpning och gymträning. Jag känner flertalet distanslöpare som jag rekommenderat Jabra till för deras kombination av stadga, vattentålighet och bra pris.

Jag kan dock känna mig lite mättad på Jabra-lurar vid det här laget. De släpper lite för många lurar, lite för ofta, som är lite för lika varandra. Och brusreduceringen, som i princip är obligatorisk vid det här laget i True wireless-lurar över 2000 spänn, har som bäst varit medioker.

Blir Elite 10 de första lurarna som är såpass genomgående bra att Jabras utvecklingsteam faktiskt hinner ta en nypa luft och en bensträckare innan det är dags att hosta upp en uppföljare?

I kartongen

Elite 10 levereras med totalt 4 par öronproppar och en traditionellt futtig USB-A till USB-C laddkabel. Ni vet ju vid det här laget vad jag tycker om det sistnämnda. Irriterande, omodernt, slöseri, you name it. Börja inkludera kablar av vettig längd (ni vet, så de iallafall når från vägguttaget ner till golvet...) och USBC i båda ändar eller ge f*n i att slänga med dem och spara en slant i materialkostnad. Hur svårt kan det vara?

En halv stjärna av från betyget!

Design, kvalitet & komfort

Materialvalet för laddetuiet innebär att det beiga utförandet jag testar här ser tämligen smutsigt och fläckigt ut väldigt snabbt bara av att förvaras i byxfickan. Det går dock att rengöra ganska lätt med en mikrofiberduk eller lätt fuktad trasa. Och jag uppskattar det matta utförandet, som kanske känns mindre premium än mitt Airpods Pro 2-case men också betydligt mindre halt och repkänsligt.

Jabra fortsätter att förfina sin ergonomi och har nu nått en punkt där fattningen är i princip 'flawless' iallafall i mina öron. Nyheten för i år är deras sk "EarGels", en patenterad och specifikt formgiven öronpropp med oval design som de menar att man kommit fram till efter att ha mätt upp och undersökt 62 000 olika örontyper.

Och jag tackar för detta, ty till skillnad från fjolårets modeller som fick bättre ergonomi men vars öronadaptrar istället kändes lite som sugproppar i innerörat och gav mig obehag efter en halvtimmes lyssning, är de nya oerhört mycket skönare. Penetreringskänslan är inte alls påtaglig och det är lätt att uppnå en perfekt passform. Jag får dem inte att tappa förslutning/glida ut oavsett hur frenetiskt jag skakar på huvudet eller flexar ansiktsmusklerna. Här tycker jag att man uppnått en snudd på perfekt kompromiss mellan absolut komfort och stadga, jämfört med Airpods Pro 2 som sitter superskönt men tenderar glida ur lite för lätt för min smak (även med "rätt" öronproppar).

Liksom tidigare kör man med fysiska knappar för sina kontroller, istället för touch. Det finns för- och nackdelar med båda, men då Jabra i regel är mer tränings-orienterade i sin approach köper jag det. Touch går nämligen, som bekant, inget vidare ihop med svett eller handskar. Knapparna är taktila med lagom motstånd och genomgående är byggkvalitén riktigt solid och bra.

Funktionalitet

Jämfört med fjolårets toppmodell Elite 7 Pro är det inte jättemycket som är nytt vad gäller tekniska specifikationer, vilket inte är en nackdel i sig då Jabra länge varit bland de mest funktionsrika och fullutrustade True wireless-alternativen speciellt i de lägre prisklasserna. Utöver de nya fysiska egenskaperna (större ljudelement, EarGels och mindre designoptimeringar) är det framförallt Dolby Atmos-stöd med Spatial Sound & Head Tracking samt en mer avancerad brusreducering som är nytt. Och att Bluetooth uppdaterats från 5.2 till 5.3-standarden. 5.3 medför att de är "redo" för Bluetooth LE-audio men det verkar komma längre fram. Multiparkoppling stöds däremot från start denna gången.

Lurarna går att användas i mono, dvs en kanal kan användas för t ex röstsamtal medans den andra ligger kvar i etuiet.

Lurarna har stöd för Google Fast Pair, Swift Pair (gäller för Windows 10) samt Spotify Tap. Vad gäller röstassistent stöds Google Assistant ("Hey google") samt Siri. Som alltid gillar jag den widget-baserade appen med dess grafiska EQ samt övriga personliga inställningar/konfigureringsmöjligheter. Borta är dock möjligheten att anpassa ANC-nivån, det är PÅ/AV med adaptiv/automatik som gäller. I HearThrough-läge kan du däremot reglera mängden inkommande omgivningsljud.

Tillåts man vara lite negativ upplever jag fortfarande att Jabra inte riiiktigt är lika stabila och raffinerade i mjukvara och QC som Sony och Bose. Det förekommer enstaka buggar t ex att lurarna inte startar varje gång man plockar ut dem ur caset, eller att den adaptiva ANC-algoritmen kan upplevas lite förvirrad.

Sägas bör dock att få andra tillverkare klår Jabra, i min erfarenhet, vad gäller att skicka ut firmware-uppdateringar med buggfixar på löpande basis.

Ljudkvalitet

Om vi börjar med det rent tekniska är det inget snack om att Elite 10 är de bästa Jabra hittills. Ljudet uppfattas som rent, dynamiskt och krispigt, med en solid fysisk och riktigt tajt bas som aldrig blir släpig.

Låtar som Miss Li:s cover-version av "Love Hurts" och Röyksopps "Monument" har en härlig energi och när Nenad Vasilic använder sin kontrabas som slagverk i "Lupafte" från albumet "The Art of Balkan Bass" har bastonerna gott om luft. Detaljrikedomen är definitivt bättre än tidigare Jabra jag provat och har nu (liksom Airpods Pro 2, Devialet Gemini II och Sony XM5) i princip nått taket för hur mycket upplösning som går att kräma ut ur True Wirelesslurar, i min erfarenhet. Åtminstone över AAC-streaming.

Mellanregistret får också tumme upp, här finns mycket kropp samtidigt som Leonard Cohens röst låter torr och har mycket textur i bröstkorgen. Mitt enda klagomål är att lurarna är något ljusa för min smak; den högsta oktaven biter lite för hårt med för mycket splash i cymbalerna. Jag drog således ner de högsta frekvenserna (7,6khz-bandet) en aning via EQ:n i appen.

Efter det landade jag i att det inte finns någon överlägsen vinnare mellan Elite 10, Airpods Pro 2, Sony XM5 och Devialet Gemini II. Alla är helt enkelt riktigt bra och enbart smak lär avgöra.

Vad gäller Spatial Sound upplever jag att detta blivit bättre sedan jag först började testa lurarna och ett par firmware-uppdateringar tankats hem som verkar ha optimerat prestandan. 3D-effekten känns helt klart mer subtil och ganska medelmåtta vid direkta jämförelser med Airpods Pro 2 och speciellt när du rör på huvudet är det påtagligt mer burkkänsla än rumskänsla. Jag föredrog tveklöst att fortsätta lyssna helt utan Spatial Sound.

ANC-prestanda

Jabra har tilldelat brusreduceringen i Elite 10 titeln "Jabra Advanced ANC", som tydligen ska vara bättre än fjolårets "Adaptive Hybrid ANC", som var en förbättring från "Hybrid ANC", som.... ni fattar grejen.

Den aktiva brusreduceringen är iallafall den klart bästa hittills från Jabra och är i mina subjektiva jämförelsetester (inkluderar b la A-B jämförelser under motorvägskörning och med testtoner i mitt högtalarsystem) starkast omkring 80-100 Hz. Jämfört med Airpods Pro 2 och Devialet Gemini II presterar Jabra dock sämre vid ca 40 Hz och under, samt klart sämre genom mellanregistret där Airpods Pro 2 är bäst i trion. Sony WF-1000XM5 har jag tyvärr inte kunnat jämföra direkt med.

Liksom de andra lurarna är bakgrundsbruset mycket svagt under ANC. Dock lite högre än jag kanske önskat under HearThrough. Dessutom är Jabra generellt sämst i gruppen på Transparens (omgivningsljud). Det funkar bra att springa/gå med HearThrough, men mindre roligt att föra en konversation då din egen röst låter så instängd.

Batteriprestanda

På en full laddning spelar Elite 10 i någonstans mellan 6 och 8 timmar, beroende på om ANC är aktivt och hur högt du spelar. Har du ett fulladdat etui får du ut ca 3 laddningar till.

När det är dags att ladda ger 5 min ca 1 timmes speltid och standby-tiden menar man är hela 345 dagar.

Bra batteriprestanda mot konkurrensen skulle jag säga! Som vanligt ska du dock inte räkna med att True Wireless-lurar är en särskilt långsiktig investering; batterierna tenderar tyvärr degraderas rätt snabbt över tid.

Slutsats

Elite 10 är robusta och (mestadels) riktigt välljudande True wireless-lurar från en aktör som lider lite av en identitetskris. Vilken kundgrupp och vilka features man egentligen prioriterar (är det träningsfunktioner, samtalsljud, komfort eller brusreducering?) framgår allt mer otydligt.

Elite 10 försöker vara lite allt på samma gång, förutom billiga. I skrivande stund är marknadspriset lite lägre än konkurrenternas toppmodeller... men bara lite. Och det leder till frågan; är det rimligt att överväga ett par Jabra istället för Airpods Pro, Sony XM5 eller valfri toppmodell från Bose?

Om komfort/passform väger tyngst och du vill ha extra "peace of mind" med ett par lurar som är mer vattentäta än vanligt, samtidigt som ljudet är i toppklass, så är svaret ja!

Om inte, så erbjuder de andra fortfarande ett snäpp högre premiumkänsla, en bättre Dolby Atmos-upplevelse (i Apples fall) och bättre ANC.

Det blir helt enkelt en fråga om prioriteringar, för en sak är säker: Jabra är inte längre en aktör som man skämtar bort.

Specifikationer

Hörlurstyp
In-ear, True wireless
Anslutning
Bluetooth 5.3 med multiparkoppling, AAC, SBC
Brusreducering (ANC)
Ja, adaptiv med adaptivt omgivningsljud
Batteritid
Upp till 6h (musik) & upp till 30 totalt med laddetui
Trådlös laddning
Ja
IP-klassning
Ja, IP57 (IP54 för laddetui)
Spatial Sound
Ja, Dolby Atmos med Dolby Head Tracking
Röstassistent
Ja, Google Assistant + Siri
Vikt
5,7 g (lurar), 45,9 g (etui)

Om från

Danska Jabra grundades 1983. År 2000 köptes de upp av GN-koncernen (också danskt) och i samarbete med andra dotterbolag under GN tillverkar de produkter inom konsumentelektronik, hörinstrument, en uppsjö av headset för kontorsmiljö samt ljud- och bildprodukter för konferens. På konsumentmarknaden satsar de mest på sina True Wireless-modeller.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons