Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: Jabra Elite 85t - bra på mycket men inte bäst på något
24 februari 2021
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Söker du allsidiga lurar med ANC & balanserat, underhållande ljud?
Då kommer du troligtvis att uppskatta Jabras toppmodell, som behållit nästan alla funktioner från 75T men har en betydligt mer balanserad ljudklang samt praktisk, aktiv reglering av omgivningsljud.
Behöver du riktigt bra ljuddämpning av låga frekvenser?
Då hade jag istället köpt Airpods Pro (för iOS), Bose QuietComfort Earbuds eller Sony WF-1000XM3 som är bättre på detta och även känns lite mer raffinerade överlag.
Hörlurar
Jabra Elite 85t Wireless In-ear
fr. 1 899 kr
Vem passar produkten bäst för?
Elite 85T passar dig som är van vid/gillar Jabras lurar och användargränssnitt sedan tidigare, men saknat ANC-funktionalitet och ett mer välbalanserat ljud. De kan också passa dig som söker god allmänprestanda, utan att kräva det bästa i någon kategori.
Förbättrad ljudprofil
Bra ljudinsläpp
God komfort trots viktökning
ANC-förmågan vid låga frekvenser
En del brister i kvalitetsintrycket
Introduktion
Danska Jabra tillverkar i regel vettiga lurar till vettiga pengar, med god användarvänlighet och ofta med träning som primärfokus.
Nya Elite 85T är lite av en avvikelse från den trenden, då de tar ett steg bort från träningsfacket och ämnar mer att konkurrera med Airpods Pro och andra ANC-lurar i det generella toppskiktet, med ett högre pris därtill.
Det är just aktiv brusreducering som är den stora nyheten här på pappret. Frågan är dels hur bra den presterar mot konkurrenterna, samt vilka om några kompromisser och eventuellt andra förbättringar som gjorts i samband?
Det ska vi ta reda på!
I kartongen
Emballaget för Elite 85T är lite uppgraderat från 75T och reflekterar prishöjningen. Innehållsmässigt är det standard procedure; lurar + laddetui, laddkabel (USBA - USBC), öronproppar i olika storlekar samt dokumentation.
Börja med att ladda ner Jabras Sound+ app så hjälper den dig med allt du behöver veta för att komma igång.
Design, kvalitet & komfort
Säkert p.g.a. ANC-elektroniken (och batteri därefter) är 85T lite större och tyngre än 75an och sticker ut mer ur öronen.
Jag upplever att tyngden och storleken påverkar passformen aningens mot 75T framförallt om du rör dig häftigt men ergonomin är fortsatt god, materialen känns bra i öronen och de flesta lär inte ha några problem.
Liksom med 75T är konstruktionen på lurarna riktigt bra överlag och de känns mer premium än Samsung Galaxy Buds Pro.
Det finns dock några "quirks". Locket inkl. mekanismen till laddetuiet (som också växt lite för att rymma lurarna) känns fortfarande lite fragilt och Jabra har inte löst problemet med ’klippljud’ i lurarna när du ändrar volymen, varken på telefon eller dator. Det finns också ett konstant, statiskt brus i lurarna under uppspelning (både med ANC på och av) som ökar i grad med volymen och kan urskiljas med musik igång. Dessa anmärkningar gör att helheten faller snäppet efter Airpods, Sony och Sennheiser vad gäller genomgående kvalitetskänsla och raffinemang.
För att få till en behaglig ANC-effekt och ljudinsläpp har 85T en ventilerad design med tryckavlastning. Följden av det är en lägre IP-rating än de förslutna 75T. IPX4 räcker dock väl för de flesta träningsaktiviteter, simma och duscha bara inte med dem.
Elite 85T finns att köpa i 5 olika färgkombinationer, helsvart, svart/koppar, guld/beige, grå samt svart/titan som jag har här.
Funktionalitet
Här finns nästan allt. Justerbar ANC med Hearthrough? Check. App med startguide, personliga inställningar och grafisk EQ? Check. Senaste Bluetooth med multi-parkoppling? Check. Trådlös laddning? Check. Stöd för både Siri och Google Assistant? Också check. Det enda jag personligen saknar är att kunna mappa volymkontroll till en av lurarna.
I övrigt tycker jag att Jabra erbjuder en fortsatt bra användarupplevelse. Elite 85T är en av få i denna prisklassen som använder knappar för kontrollerna istället för touch-input. Jag föredrar i regel det sistnämnda i in-earlurar om det implementeras rätt då man inte behöver "trycka in" lurarna i öronen vid beröring. Men å andra sidan kan touch-gränssnitt också vara frustrerande (jag tittar på dig, Galaxy Buds Pro) och touch + svettiga fingrar och handskar går inte lika bra ihop vid utomhusaktivitet.
Sound + appen är också bland de bättre och mer funktionsrika. Jabra släpper nya firmwareuppdateringar relativt ofta vilket indikerar att de ständigt vill förbättra sina produkter och skapa en bättre upplevelse för kunderna.
Ljudkvalitet
Jag tycker att lillebror 75T har alldeles för mycket av en ”loudness”-kurva (kraftigt överdriven bas + diskant) med en tunn röståtergivning och de kräver i princip EQ-justeringar för att låta naturligt med akustisk musik.
Lyckligtvis har man tänkt om i tuningen av 85T, som låter betydligt mer balanserat och behagligt. Ljudet är fortfarande åt det varma hållet med en definitiv boost i basområdet, men den faller inom ramarna för vad som ger en skön extra pondus och kraft åt musiken och stör inte helheten alls på samma sätt som i lillebror.
Mellanregistret är både fylligare och med bättre närvaro i ljudbilden, med väl definierade röster. Diskanten är också bra återgiven men en aning tillbakadragen, vilket jag tycker är fullt acceptabelt i den här typen av lurar som sällan används för "finlyssning" och vars avsaknad av upplösning ofta gör att s-ljud och liknande lätt kan låta skarpt.
Sennheiser Momentum TW2 för liknande pengar är mer raffinerade och finkorniga framförallt i diskanten (mer "hifi") och förblir min nr. 1 i True Wireless-kategorin sett till absolut ljudkvalitet, men elgitarrer och elektroniska beats låter större och fetare på Jabra. De är mer ’rock n roll’, så att säga. På tal om rock n roll kan du spela högt med dessa… nästan farligt högt. Jag uppskattar mer volymresurser då en del av min s.k ’hifi’-musik är mastrad på en lägre ljudvolym, men var bara rädd om din hörsel!
True-Wireless hörlurar är i regel kassa vad gäller mikrofonljud, men Jabra med sin bakgrund inom konferensutrustning gör ett förhållandevis bra jobb med tanke på förutsättningarna. Samtalsljudet upplevs lite mindre krispigt/tydligt, men också mjukare än i Airpods och i Samsungs lurar.
ANC-prestanda
Jag har utformat ett standardiserat "ANC-test" där jag trycker ut sk 'pink noise' över olika frekvensband - samt Daft Punks "Giorgio by Moroder" genom min högtalaranläggning för att enkelt jämföra ANC-lurar med varandra. Daft Punk-spåret är kanon då det har både explosiv dynamik samt innehåller både monolog och instrumentala partier över hela frekvensspektat. Ihop med pink noise (som kan jämföras med det konstanta oljudet från tåg- och flygresor) får jag en bra uppfattning om hur ANC-funktionen presterar i praktiken.
Elite 85T presterar helt okej i den här kategorin. Klart bättre än Momentum TW2 men inte i nivå med klassens bästa. Det beror framförallt på att de är lite ineffektiva vad gäller dämpning av låga frekvenser, vilket kommer märkas av på tåg, tunnelbana, motorväg etc.
HearThrough-läget är däremot över förväntan och ger ett naturligt och behagligt ljudinsläpp, även om Airpods är ännu mer transparenta och får med de höga frekvenserna bättre.
Ett problem som förhoppningsvis kommer åtgärdas i en firmware-uppdatering är att det ofta dyker upp ett svagt, morsekod-liknande pipande ljud i lurarna när något av de aktiva lägena är igång. Det är lite för mycket "måndagsex"-känsla i Jabras lurar.
Batteriprestanda & laddning
I ANC-läge spelar 85T i ca 5,5 timmar på en laddning, med ca 3 extra påfyllningar via etuiet. Det är medelbra i ANC-kategorin.
I passivt läge ligger de ungefär i nivå med, alt något sämre än, lillebror 75T utan ANC-teknik.
De kan ladda trådlöst och stödjer snabbladdning... om man kan kalla det så. 15 minuter för 1 timmes lyssning är inget märkvärdigt mot vissa andra som bara behöver fem min.
Slutsats
Elite 85T erbjuder på pappret nästan alla funktioner en True Wireless-shoppare kan önska sig. Ändå är de på sätt och vis svårare att motivera än lillebror 75T.
85T:ans fördelar över lillebror är ANC-tillskottet och framförallt den bättre balanserade ljudbilden. Men du bör i första hand fråga dig själv om du faktiskt behöver aktiv brusreducering. Och om så är fallet kan du för liknande (eller mindre) pengar få klart bättre ANC (Airpods Pro, Bose Quietcomfort) och även ännu bättre ljudkvalitet överlag (Momentum True Wireless, Sony WF-1000XM3). Priset är alltså det som talar mest emot 85T.
Och vill Jabra vara med och leka i premiumsegmentet så bör också produkten kännas lite mer raffinerad än vad 85T i nuläget är. Brus på hög volym, pipande statiska missljud och småbuggar här och var hör inte hemma i lurar för 2500 spänn.
Jag anar dock att prisutvecklingen kommer att vara förmånlig likt tidigare Jabra-modeller och de är ju som bekant flitiga på att rulla ut firmware-uppdateringar. Men i skrivande stund faller Elite 85T aningens kort för att få en helgjuten rekommendation av mig.
Specifikationer
Aktiv brusreducering
Justerbar, med HearThrough
Bluetooth-standard
5.1, med multiparkoppling
Kodekar som stöds
AAC & SBC
IP-klassificering
IPX4
Anslutning & laddning
USB-C, snabb- & trådlös laddning
Vikt
7g (lurar), 45,1g (laddetui)
Garanti
2 år (täcker damm + vattenskador) vid registrering via Jabra-appen
Om hörlurar från Jabra
Danska Jabra grundades 1983. År 2000 köptes de upp av GN-koncernen (också danskt) och i samarbete med andra dotterbolag under GN tillverkar de produkter inom konsumentelektronik, hörinstrument, headset för kontorsmiljö samt ljud- och bildprodukter för konferens. På konsumentmarknaden är de idag klart mest kända för sina True Wireless-modeller men säljer också fullstora hörlurar som t ex Elite 85H.
Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer