Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: JBL Live 650BTNC - välljudande lurar med användbar brusreducering
21 oktober 2019
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Om pris och ljudkvalitet kommer först
Live 650BTNC kostar mindre än premiumalternativen men erbjuder ändå riktigt god ljudkvalitet, bra batteritid och fullt användbar brusreducering för vardagligt bruk.
För dig som söker bästa möjliga brusreducering
Då är JBL-lurarna inte det bästa valet. Titta istället på äldre Bose QC35 eller in-ear-lurar med brusreducering.
Hörlurar
JBL Live 650BTNC Wireless Over-ear Headset
fr. 1 780,08 kr
Vem passar produkten bäst för?
JBL Live 650BTNC är överraskande trevliga hörlurar med relativt få stora störmoment. De når inte riktigt upp till klassledarna på varken ljudkvalitet eller brusreducering och man har sparat in på kostnaderna genom att hålla funktionerna få. Men för den budgetmedvetne är de ett klart lockande alternativ till de dyrare lyxlurarna från Sony och Bose. De gör sig också väldigt bra om du föredrar ett lite extra underhållande ljud med en häftig basgång till film och elektronisk musik.
God komfort
Balanserat och underhållande ljud
Bra brusreducering
Hörbart brus med ANC påslaget
Sparsamt med funktioner
Ej snabbladdning
Introduktion
Live 650BTNC är JBL:s senaste toppmodell med aktiv brusreducering (ANC). På pappret är det ett lockande alternativ till de betydligt dyrare lyxmodellerna från Sony, Bose & B&W. Live 650BTNC är också en uppföljare till föregångaren E65BTNC, med bättre ljudkvalitet och batteritid.
I kartongen
Med i lådan finner du en signalkabel (2,5-3,5mm), en Micro-USB laddningskabel, instruktionsguide samt ett fodral som lär skydda mot repor, men knappast mot större smällar.
Design, kvalitet & komfort
JBL Live 650BTNC är till övervägande del byggda i plast, med syntetisk vadderingsmaterial och metallförstärkt bygel. Konstruktionen känns hyfsat stabil och den matta finishen är välkomnande eftersom repor och fingeravtryck inte blir lika framträdande. Du kan välja mellan färgerna svart, vit eller blå.
JBL-lurarna omsluter inte öronen helt men jag har trots det, under min tid med dem, funnit dem förvånansvärt bekväma - mycket tack vare en lätt vikt och bra fördelning av denna, med minimal tryckpunkt på hjässan. Materialet runt kuddarna irriterar inte mina öron annat än att de blir lite varma långa stunder. Sammantaget, inte lika försvinnande bekväma som t ex Sony WH-1000XM3, men inte heller problematiska för längre lyssning. Har du stora öron bör du däremot prova dem först.
Funktioner & mobilapp
Gränssnittet på Live 650BTNC består av knappar för volym (lång-klick byter till nästa/föregående låt), play/pause, Bluetooth-parkoppling samt ANC på/av. Lägger du handflatan över den vänstra kåpan aktiveras Google Assistant eller Amazon Alexa. Analogkabeln har en liten fjärr på med endast play/pausefunktion & mic.
På mobilen kan du hämta hem JBLs ’Headphones’ app. Den är simpel, på gott och ont. Du kan slå på/av ANC, uppdatera programvaran och ändra frekvenskurvan med en EQ - som hade varit riktigt bra om den bara gick att göra större, t ex genom att tilta skärmen åt sidan. Som det är nu är det för pilligt att göra exakta justeringar. När det är dags att uppdatera får du vara beredd på att ta dig en kaffe och läsa en bok medan du väntar, för det tar minsann tid. Löjligt lång tid.
ANC-prestanda
Några möjligheter att skräddarsy ANC:n finns inte utan det är på eller av som gäller, men prestandan är bra. Definitivt inte i nivå med klassledarna Bose Headphones 700 och Sony WH-1000XM3, framförallt inte vad gäller lågfrekventa ljud, men bra nog för att vara användbart.
Något som dock stör är en tydlig brusnivå med ANC-kretsen påslagen. Du tänker inte på den med musik igång, men mellan låtarna märks suset om du lyssnar i tyst miljö, t ex hemma i sängen. Jämförelsevis är WH-1000XM3 helt tysta med ANC igång.
Med brusreduceringen påslagen går decibelnivån ner ett par snäpp, vilket indikerar att lurarna korrigerar frekvenskurvan digitalt för att klang-matcha det aktiva och passiva läget. Gillar du att dra på ordentligt kommer volymresurserna i ANC-läget inte att tillfredsställa.
Ljudkvalitet
Jag blir genast förtjust i basen. Den är rejält generös, men på ett kontrollerat vis. Höjningen ligger lågt ner i frekvens och lämnar mellanregistret nästan helt ostört. Elektronisk musik med en tung basgång låter riktigt häftigt medan t ex tonerna från kontrabasar förblir väldefinierade. Bra jobbat JBL, det är såhär basglada hörlurar ska göras!
Röster och instrument låter tydligt med helt rätt mängd kropp och det finns en trevlig känsla av rymd och värme i ljudbilden. Om man ska vara kräsen finns det en antydan till betoning i det övre mellanregistret vilket gör att t ex många sångröster jag kan utan och innan låter mer nasalt än de ska. Men det är inte extremt, jag har hört betydligt värre och mina öron hade inga svårigheter att vänja sig vid den något ”uppiffade” karaktären JBL-lurarna tillför. En snabb justering i app-EQ:n och den är dessutom väck.
Mina vanliga testspår för diskant, med musikanter som Jordi Savall och Anita O’Day, uppvisar rent av imponerande egenskaper hos JBL-lurarna. Diskantregistret blommar ut fint med gott om energi och dynamik utan att det låter hårt eller vasst.
Allt som allt överraskar 650BTNC med en underhållande och samtidigt naturlig och väl sammanhållen ljudbild som kommer att tillfredsställa ett stort antal lyssnare. Så länge du inte kör dem via kabel det vill säga, då havererar ljudkvalitén ordentligt, men plus för att det ändå går att lyssna med kabel när batteriet är slut.
Batteriprestanda & laddning
Tyvärr har inte JBL-lurarna stöd för USB-C och snabbladdning, utan får nöja sig med den lite mindre moderna micro-USB standarden. Men batteriet är ändå fulladdat på tacksamma 2 timmar. På ett batteri får du enligt specifikation ut ca 20 timmars speltid med ANC-läget igång och 30 timmar med det avstängt, vilket är riktigt bra siffror som verkar stämma i praktiken.
JBL-lurarna saknar smarta strömsparfunktioner som flera av de lyxigare alternativen har, så man får komma ihåg att stänga av dem efter användning.
Specifikationer
Frekvensomfång
20Hz - 20kHz
Impedans
32 ohm
Känslighet
100dB SPL@1kHz/1mW
IP-klassificering
Nej
Vikt
249 gram
Bluetooth
4.2
Laddningstid
2 timmar
Max speltid ANC av
30 timmar
Max speltid ANC på
20 timmar
Om hörlurar från JBL
JBL är en del i det alltmer omfattande ekosystemet Harman International (som i sin tur numera är Samsung-ägt). JBL tillverkar ljudkomponenter i två divisioner, en för den professionella marknaden (som de historiskt sett är mest kända för) och en för konsumenter. På konsumentsidan är JBL mest kända för sina partyhögtalare, portabla högtalare (t ex den enormt trevliga lilla ”Charge”) och hörlurar. Eftersom Harman-koncernen inkluderar (bland andra) AKG och Harman Kardon är det högt sannolikt att produktionen av JBL-märkets produkter delar både komponenter och expertis med dessa.
Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer