Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Lenovo Legion Go

24 juni 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För den portabla datorspelaren

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Lenovo Legion Go passar datorspelaren som vill kunna ta med sig spel på semestern eller tjänsteresan. Greppa väskan och laddaren när du drar så har du något att göra såväl på flyget som på stranden.

Går såklart inte att jämföra med en riktig speldator

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

Det går såklart inte att trycka ner prestandan från en speldator i en så liten förpackning. Du kommer få välja mellan hög fps och snygg bild.

Prisjakt toppbetyg
Lenovo Legion Go

Bärbara spelkonsoler

Lenovo Legion Go

fr. 8 391,53 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Lenovo Legion Go passar den som vill kunna spela alla spel som finns tillgängliga till PC, fast på resande fot. Eller bara i soffan.

En speldator i nätt förpackning

Lenovo Legion Go har med sin stora och skarpa skärm, prestanda och variation på kontrollmöjligheter gett mig nya hopp om bärbara konsoler. Den når ju så klart inte upp i prestandan man får på en riktig speldator, men har man lite mer rimliga förväntningar och kan leva med lite lägre upplösning och texturkvalitet kan man för det mesta få spelen att flyta på riktigt bra.

Spelutbud

Legion Go är en PC som kör Windows 11 och kan därför spela de allra flesta spelen från alla möjliga spel-launches som är tillgängliga till PC. För att enkelt hålla koll på sina installerade spel har Legion en egen launcher där man får översikt över sina installerade spel och med lätthet kan starta dem, likt på en spelkonsol. Launchern är smidig och överskådlig och har du en gång startat ett spel dyker det upp i ditt spelbibliotek. Med tanke på att det kan vara lite plottrigt att navigera i Windowsmiljön är det ett väldigt välkommet litet program.

Stor skärm med bra specifikationer

IPS-skärmen på 8,8 tum har en imponerande upplösning på 2560x1600 och klarar en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Idioti var min första tanke. GO kan omöjligtvis leverera en spelbar upplevelse i den upplösningen. Men efter att ha testat maskinen ett tag förstår jag att det är genialiskt. I Windowsmiljö, där man måste vara när man laddar ner nya spel eller uppdaterar maskinen, kommer den fulla upplösningen till sin rätt.

Man får en bra överblick och texten är skarp. I spel däremot orkar den inte riktigt med att ge en bra upplevelse i full upplösning, men eftersom upplösningen är fyra gånger 1280x800 skalar den bilden pixelrätt upp utan defekter när man väljer den lägre upplösningen.

Prestanda

Jag har testat att spela olika spel med varierande prestandakrav och kan konstatera att akilleshälen är minnet.

Legion GO har 16 GB RAM-minne som delas mellan CPU och GPU. Många av de spel jag har testat flyter på riktigt bra med låga inställningar i 1280x800, till exempel Call of Duty, Rogue Legacy, Trials Evolution och Tekken 8.

Den klarar även av att köra spelen med högre inställningar, men jag upplever att känslan och responsen då försämras. Men det är ju en smaksak. Däremot ser andra spel som använder upp minnet även på lägsta kvalitetsnivå ut att flyta på bra när man betraktar bildfrekvensen, men de hackar till och gör upplevelsen knappt spelbar, exempel på detta är till exempel Hogwarts Legacy.

Man kan justera hur mycket minne som ska vara dedikerat till GPU i BIOS, vilket kan förbättra vissa spel, men då bör man vara medveten om vad man gör eftersom man minskar minnet till CPU:n istället.

Kontroller

Likt Nintendo Switch kan man ta loss kontrollerna från GO och hålla dem i händerna. Det passar väldigt bra om man kopplar in den till en extern skärm, TV eller ställer GO på bordet.

Kontrollerna har väldigt många knappar så du kan styra alla funktioner i spel utan att byta grepp och känns sköna att hålla i. Det finns en touchpad för att styra muspekaren och skärmen har dessutom touch.

Du kan med andra ord även spela spel som styrs genom att peka med muspekaren och tycker du det blir för krångligt med touchpaden kan du aktivera FPS-mode.

FPS-Mode

FPS står för First Person Shooter och refererar till spel där perspektivet är från huvudpersonens ögon. Det vanligaste sättet för en PC-spelare att styra är att använda mus och tangentbord för att uppnå full kontroll över sin spelkaraktär. Man kan även spela med handkontroll, men enligt mig får man inte samma kontroll och känsla.

Kopplar du loss den högra kontrollen och ställer den i en magnetisk platta kan du använda den som en stående mus. Det ger dig möjlighet att spela som vanligt även på resande fot eller att med bättre känsla spela ex. strategispel som styrs med muspekaren. Jag testade ett tag och fick rätt bra känsla i styrningen även om jag inte kunde mäta mig med vad jag presterar vid min fasta dator.

Det tar dock tid att lära om muskelminnet, så lägger man fler timmar kan det nog bli snudd på lika bra, men jag håller mig borta från PvP än så länge.

Om bärbara spelkonsoler från Lenovo


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons