Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Webcam för den professionella eller kräsna användaren
Logitech MX Brio är en webbkamera som erbjuder avancerad teknik med hjälp av AI för att alltid få bra bildresultat, oavsett ljusförhållanden. Även om priset är högt verkar det vara värt det för den som vill ha en premiumkamera. AI-tekniken i kameran känns väldigt lyckad.
För dyr för personligt bruk om du inte vill ha det värsta och bästa
Jag tycker MX Brio är för dyr för att rekommenderas till någon som ska videochatta med bekanta ett par gånger i månaden. Även en frekvent "vardagsanvändare" kan säkert nöja sig med en billigare kamera som fortfarande ger rätt bra bild. MX Brio passar bättre i professionella syften eller för den som verkligen vill ha det senaste, och kan tänka sig att betala därefter.
Webbkameror
Logitech MX Brio 705
Ingen butik säljer denna produkt.
Vem passar produkten bäst för?
MX Brio är en utmärkt webbkamera för professionella eller kräsna användare som värdesätter hög bildkvalitet och belysning. Den är perfekt för användning i små konferensrum, viktiga videomöten eller för videokreatörer som prioriterar hög bildkvalitet vid inspelning av innehåll.
Ljuskorrigering med AI
Snyggt & praktiskt fysiskt linsskydd
Brusreducering på mikrofonen med AI
Väldigt bra i mörker
Bilden
Medföljande kabeln kan kännas aningen kort
Priset
Första intrycken
Mitt första intryck är att linsen ser stor ut med sin 8.5 MP-sensor och det starka ljusinsläppet.
Enligt Logitech själva benämns MX Brio som deras mest avancerade webbkamera hittills. Den kommer med intressanta funktioner, så som AI-anpassad ljuskorrigering som fokuserar på dig som syns i bild. Ljusbalansen ändras alltså, för att just du ska synas tydligt och inte till exempel en blomma i bakgrunden.
Själva pixlarna i MX Brio uppges vara 70% större än Brio 4K, som tidigare varit Logitechs flaggskepp bland webbkameror.
MX Brio kommer med en rejäl kabel med USB-C i båda ändarna. Jämför man med till exempel en äldre Logitech C930e (1080p) så är nog kabeln åtminstone dubbelt så tjock, om inte mer.
MX Brio har ett snyggt och smidigt, fysiskt linsskydd som man enkelt aktiverar genom att vrida på reglaget.
Mjukvaran - Gör Logitech det krångligt för sig själva?
Något som förvånar mig är att mjukvaran för att anpassa kameran kommer i flera upplagor. Du kan ändra kamerans inställningar både i Logi Options+, Logi Tune och G HUB.
Jag förstår i och för sig tanken att kameran ska kunna anpassas i vilket program användare än har sedan tidigare. I mitt fall dykte kameran direkt upp i G Hub - smidigt för mig, så länge allt fungerar som tänkt.
I övrigt känns inställningarna som kan göras i G Hub väldigt enkla att förstå. Allt är väldigt lättnavigerat och finns inget och klaga på här, men samtidigt inget som överraskar.
Priset
Prislappen, som kommer hamna runt 2599 kr (rek), tycker jag personligen är för högt, men å andra sidan är det är bara några hundralappar mer än Brio 4K till exempel.
MX Brio är en riktigt bra kamera och ett flaggskepp som nu tillhör MX-serien. Så att priset är högt är förståeligt men för många tror jag en billigare kamera hade fungerat lika bra. Men där bilden är extra viktig och användaren är beredd att lägga pengarna är MX Brio helt klart ett bra val där man kommer få bättre bild än i en billigare kamera, särskilt i sämre ljus.
Jag kan tänka mig att denna webbkamera kommer att säljas mer till företag och kreatörer än till vanliga privatpersoner eller någon som behöver en extra kamera till hemmakontoret och får betala själv.
Jämförelser
Jag har i det här testet jämfört MX Brio mot en tidig föregångare från Logitech C930e. Jag återkommer lite till det jag nämnde tidigare, kring priset. För de allra flesta fungerar nog fortfarande en Logitech C930e eller motsvarande, men bilden och ljussättningen MX Brio ger är överlägsen, vilket såklart är ett stort plus..
Trots det tycker jag C930e ger MX Brio en riktigt bra match, i alla fall om man bortser från att C930e bara levererar 30 bilder per sekund och är betydligt sämre på att fånga rörelser. Se efter själv bland bilderna och avgör. MX Brio är till vänster på bilderna och C930e är till höger.
Hur MX Brio och C930e presterar rörligt kan du se i mitt videotest.
Montering
Fästet för kameran går att snurra och böja i många olika led och kameran kan enkelt tas loss från monteringssatsen då den sitter fast med en stark magnet. Ändå hade jag lite svårt att hitta ett tryggt sätt att montera kameran på min skärm.
Ett extra plus är klistret på en del av monteringssatsen som gör att kameran kan sitta stabilare mot skärmen. Men monteringen känns ändå inte helt pålitlig. Detta är dock högst individuellt och beroende på vilken skärm kameran monteras på.
Magneten som håller fast kameran på monteringssatsen är väldigt stark men trots det lyckades den faktiskt falla av vid monteringen för mig. Lite otur och säkert rätt ovanligt, men det hände och jag skyller lite på min egna klumpighet snarare än magnetens styrka.
Specifikationer
Kabel
USB-C till USB-C (1.5m)
Linsskydd
Ja, fysiskt
Upplösning
Upp till 4K - 30 fps (1080p - 60 fps)
Monteringssats
Klämfäste med klister, samt löstagbar med gängor för skruvmontering
Mikrofon
Dubbla, med brusreducering (AI) för tydligare ljud
Om webbkameror från Logitech
Logitech har skapat många olika webbkameror genom åren, tillgängliga i olika prisklasser. Under mina 26 år har jag bara ägt Logitechs webbkameror, främst för att de var ledande på marknaden tidigare. Nu har dock fler konkurrenter dykt upp med liknande produkter på grund av den ökade efterfrågan på videomöten och fler videokreatörer. Det är därför spännande att se att Logitech satsar på ett flaggskepp som MX Brio, en toppmodell som förväntas hålla sig konkurrenskraftig över tid.
Jag är en 27-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti och kan lägga alldeles för mycket tid på att sätta mig in i detaljer - så att du slipper. Sedan ungefär tre år tillbaka arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer