Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Microsoft Surface Go 2 - datorn som blev sin egen nemesis

8 juli 2020

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som alltid är på språng

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Har du en ultraportabel livsstil, extremt ont om yta och behöver Windows 10? Då kan Microsoft Surface Go 2 vara ett högintressant alternativ, bara du är förberedd på att detta inte är ett prestandamonster på något vis.

För dig som vill bingetitta i hammocken

Filled star 1Empty star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
1.0

Är ditt primära syfte att plöja TV-serier, slösurfa och på sin höjd skriva en rad eller tre i sociala medier? Då bör du titta mer på traditionella surfplattor som erbjuder ett mycket mer pekvänligt gränssnitt och appar, istället för webbsidor anpassade för mus och tangentbord.

Microsoft Surface Go 2 8GB 128GB

Surfplattor

Microsoft Surface Go 2 8GB 128GB

fr. 7 593,18 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Microsoft Surface Go 2 är i mångt och mycket en rätt märklig produkt, en produkt jag verkligen vill älska av hela mitt hjärta. Det är kanske ett av de allra mest portabla och kompetenta verktygen för att utföra enklare uppgifter som att skriva (till exempel hela den här recensionen), koda ihop något snabbt eller för all del, illustrera med Surface-pennan som ja, kommer kosta dig ytterligare en tusenlapp utöver allt annat. För de allra flesta så kommer dock en Apple iPad eller en Android-baserad platta göra merparten av dessa uppgifter bättre, billigare och med ett gränssnitt som inte är beroende av muspekare.

Väljer du Surface Go 2 med Intel Core m3-processorn är det dock en potentiellt väldigt trevlig reskamrat för dig som verkligen vill ha Windows med alla dess möjligheter. Och går du all in och skaffar dig versionen med LTE-stöd, då har du en otroligt portabel men ändå kompetent enhet som håller dig ständigt uppkopplad!

Fullständig version av Windows 10

Skarp och ljusstark skärm

Lättåtkomlig MicroSDXC-kortläsare

TypeCover inkluderas inte men är nödvändigt

Klen prestanda för Windows 10

Dyr i förhållande till faktisk prestanda

Som en iPad, fast ändå inte

Rent storleksmässigt finns det många likheter mellan Microsoft Surface Go 2 och Apple iPad samt många Android-baserade plattor från framförallt Samsung och Huawei. Med en skärm på 10,5” och denna andra generations något mindre kanter så är det inte mycket som skiljer i yttermåtten jämfört med min antika iPad Pro 9,7” (åtminstone så länge vi undviker att mäta tjockleken). Dessa kompakta mått innebär att Microsoft Surface Go 2 är en av de mest portabla enheterna du kan hitta, en enhet du enkelt packar med dig utan att den ens märks i de flesta situationer. Skillnaden mellan Surface Go 2 och mer traditionella plattor är dock valet av operativsystem: traditionellt Windows istället för iPadOS och Android, något som påverkar såväl handhavande som utbud av appar.

Hård- och mjukvarusituationen

Rent hårdvarumässigt är insidan av Surface Go 2 en ren PC i mycket kompakt format. Instegsversionerna erbjuder Intel Pentium-processor och toppversionen innebär Intel m3-processor, en något bantad version av Intels i3-processor. I övrigt kommer den med antingen 4 eller 8 GB RAM samt 64 eller 128 GB lagring. Toppversionen erbjuder även tillvalet LTE-uppkoppling!

Mjukvaran är i grunden Windows 10 i sin något strypta version Windows 10 S. Men det är enkelt att via Windows Store ändra till Windows 10 Home, för att på så vis kunna installera program som inte erbjuds i Windows Store. En förändring jag varmt rekommenderar de allra flesta att utföra tämligen omgående.

Varning för dumsnålhet

Det är lätt att bli lite dumsnål när man står redo att köpa sig en Surface Go 2, som med ett pris som börjar på 5199 kr onekligen låter mycket prisvärd. Åtminstone tills man inser att det innebär den klenare Pentium-processorn, endast 4 GB i RAM-minne och 64 GB lagringsminne. Och då behöver du fortfarande köpa till ett TypeCover för dryga tusenlappen till. Kort och gott, det här är en version som verkligen ingen bör köpa, alls, någonsin.

Även mellanversionen, den som testexemplaret motsvarar, med Pentium-processor, 8 GB RAM och 128 GB lagring är närmast ett absolut minimum för att få en tolerabel upplevelse med någorlunda livslängd, detta till det facila priset av 6899 kr exklusive tangentbord.

Har du ytterligare en tusenlapp att spendera? Då bör du verkligen göra det och därmed versionen med Intels Core m3-processor istället. Det är den du vill ha kort och gott, för 7899 kr exklusive tangentbord...

Inte en pekvänlig upplevelse

Som kanske framgått så säljs alltså Surface Go 2 exklusive tangentbord, ett tillbehör som egentligen alla behöver och som börjar på 1399 kr ytterligare. Har du haft en Surface Go av första generationen så kan du med fördel fortsätta använda samma tangentbord.

Det är här som Surface Go 2 blir sin egna nemesis, där dess kanske största styrka i form av fullvärdigt Windows även blir dess största svaghet. Att använda Windows utan mus och tangentbord är nämligen inte en särskilt trevlig upplevelse alls, även om det kan fungera hjälpligt i nöd. Hur man än vänder och vrider på det så behöver Surface Go 2 ett TypeCover med pekplatta, en investering utöver grundpriset för själva enheten.

Supersmidigt miniformat

Såhär långt låter det onekligen som att jag inte är imponerad alls av Surface Go 2 och det är faktiskt helt fel. Det gäller bara att man hittar rätt användningsområde för den.

Det går inte att förneka att denna lilla enhet är oerhört smidig i sitt format och även väldigt trevlig att jobba med, mycket tack vare Microsofts TypeCover som onekligen ger en ordentligt trevlig tangentbordsupplevelse. Med en vikt på cirka halvkilot så är det här en enhet som lätt kan följa med i packningen utan att man lider nämnvärt av det. Skaffar man dessutom modellen med LTE-stöd, den som jag drömmer så smått om, så får man en liten, smidig arbetsstation som tillåter lättare jobb vart som helst, när som helst!

Varken succé eller katastrof

Den andra generationen av Surface Go är bland de svårare att betygsätta rimligt och bra, utifrån mina erfarenheter. Mycket beror på vad du har för behov och önskemål. Det är en fantastisk liten skrivmaskin som man kan bära med sig nästan obemärkt vart man än går, men å andra sidan, det finns andra enheter som är minst lika bra på det fast för rimligare pengar.

Med rätt förutsättningar och val i konfigurationen så kan det här vara en extremt praktisk liten enhet, men den är verkligen inte en pryl för allt och alla. Microsoft Surface Go 2 är i mångt och mycket en kompromiss mellan stort och smått och därmed får även betyget bli lite utav en kompromiss. Den är inte fantastisk, den är inte en katastrof, den behöver bara rätt syfte.

Specifikationer

Processor

Intel Pentium Gold Dual Core

RAM

8 GB

Lagring

128 GB

Skärm

10.5" PixelSense, 1920 x 1280 pixlar, 3:2, pekskärm

Batteritid

10 h

Vikt

522 g

Anslutningar

USB-C (3.1)

Övrigt

Webbkamera

Om surfplattor från Microsoft

Surface-serien är Microsofts egna uppsättning enheter och tillbehör med en högkvalitativ och stilren design, tänkt att erbjuda renaste möjliga Microsoft-upplevelse tillsammans med Windows 10. En av de största fördelarna med detta är att du får allt du behöver direkt via Windows Update och har inga behov av ytterligare drivrutiner eller stödprogram. Mina upplevelser av produktserien är genomgående mycket bra och byggkvalitén är på topp, med tillhörande premiumpriser på det. På det stora hela så är ändå prissättningen relativt rimlig, man får vad man betalar för!


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons