Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus 11 - För dig som uppskattar prestanda per krona

10 februari 2023

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som uppskattar prestanda per krona

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Vill du åt många av de nyaste komponenterna till ett hyfsat överkomligt pris finns det för stunden få telefoner som erbjuder lika mycket som OnePlus 11.

För dig som gärna laddar trådlöst

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Är trådlös laddning ett måste får du dessvärre leta vidare då det med OnePlus 11 är kabel som gäller hela vägen till vägguttaget.

Prisjakt toppbetyg
OnePlus 11 5G Dual SIM 16GB RAM 256GB

Mobiltelefoner

OnePlus 11 5G Dual SIM 16GB RAM 256GB

fr. 9 162 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Om du är på jakt efter en snabb och ganska no-nonsense-telefon med både de senaste komponenterna, bra fotomöjligheter och dessutom en hyfsat god framtidsutsikt när det kommer till både hård- och mjukvara är OnePlus 11 ett alldeles utmärkt val. Konkurrensen från likvärdig prissatta telefoner från jättar som Samsung, Google och Apple är tung. Men det hindrar trots allt inte OnePlus 11 att ändå erbjuda riktigt mycket hårdvara för pengarna. Dessutom förpackat i en rätt trevlig design.

Trevlig och rapp användarupplevelse överlag

Samtliga kameror presterar bra

Snabb laddning + inkluderad laddare

Den senaste hårdvaran

Riktigt mysig skärm

Ingen trådlös laddning

Endast IP64-certifierad

Ett 512 GB-alternativ hade varit trevligt

Kort om OnePlus-serien

OnePlus har sedan releasen av sin första telefon, OnePlus One (2014), sett både upp- och nedgångar i populariteten hos dess efterföljare. Från att med senare generationer följt i många andra tillverkares fotspår och släppt en standardmodell och en lite mer påkostad variant sida vid sida har OnePlus i och med nya OnePlus 11 gått lite mer tillbaka till sina rötter.

Något som översätter till att OnePlus 11 är att likställa med Pro-telefonen i företagets 11-serie. Det kommer så vitt som berättats alltså inte lanseras någon OnePlus 11 Pro. Utan det är OnePlus 11 som gäller för värstingmodellen i den elfte installationen av företagets OnePlus-serie. Något jag personligen kan tycka är riktigt trevligt och framförallt enkelt.

Prissättning och inre specifikationer

När det kommer till insidan av OnePlus 11 har det inte snålats ett dugg på krutet. Systemkretsen som driver hela ekipaget är ingen mindre än den sprillans nya Snapdragon 8 Gen 2 (samma som sitter i Samsungs Galaxy S23, även om Samsungs specifika variant ska vara marginellt snabbare). Denna ackompanjeras av antingen 8 GB eller 16 GB internminne som får följe av 128 GB respektive 256 GB lagringsutrymme.

Priset för 8 GB versionen med 128 GB lagringsutrymme landar på 9 990 kr. Medan varianten jag fått testa, med 16 GB internminne och 256 GB lagringsutrymme, går upp en tusenlapp till 10 890 kr. Något som enligt mig tveklöst gör den till den mer prisvärda av de två uppsättningarna.

Då det saknas möjlighet att utöka lagringen via microSD-kort hade jag här dock gärna sett ytterligare en variant med 512 GB lagringsutrymme.

Utåt sett

På utsidan är det framförallt den iögonfallande kameramodulen på baksidan som står ut (både fysiskt och sett till vad man lägger märke till). Mer om denna i nästa stycke.

Telefonen kommer i två olika färger. En smått grönaktig och en lite mörkare, som jag testat här. Byggkvalitén är det verkligen inget fel på. Målsättningen OnePlus haft med telefonen, med en trevlig och följsam form, hålls väl. Däremot kan jag tycka att baksidan, med sin lite glattsvampiga yta (trevligare än det låter) ändå drar något åt det halare hållet. Vilket i kombination med telefonens ganska avlånga design gör den något tappläskig att hålla i när man ska byta grepp etc. Men någon katastrof är det absolut inte.

En skärmpanel som heter duga

Annars ger telefonen överlag ett riktigt trevligt intryck kvalitetsmässigt. Skärmen är en 6,7” AMOLED-variant med en maximal upplösning på 3216 x 1440 pixlar. Den stöder även variabel uppdateringshastighet från 1 upp till 120 Hz. Vilket kortfattat gör att telefonen anpassar hur ofta bilden på skärmen uppdateras baserat på vad som faktiskt visas. En funktion som fungerar utmärkt och dessutom spar en del batteri.

Kvalitén på skärmen är vidare ohyggligt bra. Kontrasterna är ordentliga som sig bör och färger känns ”poppiga” utan att för den delen vara allt för överdrivna. Den maximala ljusstyrkan på 1300 nits är fullgod och gör det möjligt att använda telefonen utomhus utan några som helst problem.

I bästa Galaxy Edge-stil är skärmens kanter tydligt kurvade på båda långsidorna. Huruvida detta är trevligt eller inte är garanterat upp till var och en. Personligen föredrar jag en plan skärmyta så långt som möjligt, men kurvaturen här stör däremot inte särskilt mycket.

Något som däremot kan störa lite är den ganska kraftiga avrundningen av skärmens hörn som ibland gör att appar hamnar väl nära nämnda kant. T.ex. i YouTube-appen där texten nästan slår i kanten nere till höger. En petitess som garanterat kan fixas med mjukvaruuppdateringar, men något måste jag få klaga på!

Att använda OnePlus 11

När det kommer till användningen har OnePlus slagit stort på prestanda och därigenom möjligheten till en snabb och smidig upplevelse. Något som redan vid den första uppstarten känns helt korrekt. Allt flyter på utan någon egentlig antydan till hack eller annat krafs och OnePlus eget OxygenOS med Android i grunden känns skönt avskalat.

Väl värt att nämna i sammanhanget är också att OnePlus lovar fyra års uppdateringar av operativsystemet och fem års säkerhetsuppdateringar. Vilket är åt det bättre hållet sett till hur lång tid många mobiltelefoner får vara med och leka idag.

Det ska även gå att använda upp till hela 44 appar samtidigt på den mest maxade varianten av telefonen. Något som görs möjligt av ett snabbt internminne i kombination med en rapp lagringsdisk och diverse AI-hokuspokus. Nu har jag i ärlighetens namn inte testat att köra 44 appar samtidigt. Men vid både vardaglig och lite mer extrem användning känns systemet fortfarande snabbt och smidigt.

Spel och mediekonsumtion

När det kommer till spelande finns det få saker Snapdragon 8 Gen 2-processorn inte fixar.

Oavsett vilka spel jag testat har det inte varit några problem att varken snabbt starta eller driva dem. Även om telefonen blir en hel del varmare under intensivt spelande är det aldrig till den grad (pun intended) enheten blir otrevlig att använda. OnePlus 11 är även en av de första telefonerna med hårdvarustöd för Ray Tracing (realistisk rendering av ljuseffekter) och även om det ännu inte finns några mobilspel som drar nytta av tekniken är det trevligt att veta att stödet ändå finns på plats.

Telefonens skärm gör sig vidare alldeles utmärkt för mediekonsumtion. Det är också trevligt att stöd finns för både HDR 10+ samt Dolby Vision. Sett till ljudet är detta helt okej för vad man kan förvänta sig av en telefon och stöd finns även för Dolby Atmos.

En, två, tre kameror på baksidan

Kameramodulen hos OnePlus 11 är ju som nämnt ett av telefonens mest utmärkande designattribut. Huruvida designen är alldeles fantastisk eller fruktansvärd är garanterat upp till betraktaren. Personligen har tycket för kameracirkeln växt något under användningstiden. Men extremt vacker tycker jag inte att den är. Den metalliknande del som sveper vidare runt telefonen är också lite väl förtjust i fingeravtryck.

Kamerorna i ringen är tre till antalet och består av en 50 MP huvudsensor från Sony tillsammans med en 48 MP FOV-lins med 115 graders synfält och en 32 MP porträttfotolins. Också de från Sony. Där många tillverkare lägger allt krut på huvudkameran är det är sjukt kul att se att samtliga kameror hos OnePlus 11 faktiskt presterar bra.

Färger är framträdande utan att bli överdrivna och kontrasten är god. Tillsammans med telefonens mjukvara har kamerorna också en fantastisk förmåga att fota i dåligt ljus. Även om en det givetvis kommer på bekostnad av både detaljrikedom och smidighet i sökaren.

För den som önskar finns också möjligheten att fota med det Hasselblad-signerade Pro-läget. Ett trevligt tillägg, men knappast något gemeneman kommer pilla runt med på daglig basis.

Batteritid och (snabb) laddning

Inkluderad med OnePlus 11 finns både en variant av företags klassiska, röda laddkabel samt en nätadapter med en uteffekt på hela 100W. En trevlig rackare som fyller telefonens 5000 mAh-stora batteri på fullt godkända 25 minuter. Med en full laddning klarar sig telefonen utan problem väl över en dag trots ganska intensiv användning.

Lite förvånande är dock att OnePlus helt valt bort trådlös laddning. Istället är det vanlig kabelström som gäller. Något företaget motiverar dels med att telefonen blir onödigt varm och således förbrukar batterihälsan snabbare vid trådlös laddning jämfört med vanlig kabeldito. Samt att efterfrågan är högre på snabb laddning snarare än trådlös om man ser till världen i stort. Oavsett vilket; vill du kunna ladda din telefon trådlöst går du bet här.

OnePlus 11 har även lite extra funktioner som bland annat gör det möjligt att distribuera värme från processorn till batteriet för att snabbare och mer säkert kunna ladda det i kallare miljöer. Vilket är lite småhäftigt! På tal om kallare miljöer är telefonen också IP64-certififerad. Vilket kortfattat innebär att den fixar regnstänk och damm. Men att den inte ska tappas i ett glas vatten.

Ett försök till summering

Så är OnePlus 11 värd pengarna? Hårdvarumässigt skulle jag utan tvekan säga ja. Den senaste Snapdragon-kretsen i kombination med 16 GB internminne är bara det en svårslagen kombination. Tillsammans med funktioner såsom dubbla Wi-Fi-nätverk, dubbla SIM-kort, stöd för Wi-Fi 6e (och även hårdvarustöd för kommande Wi-Fi 7), supersnabb laddning och en skärm (med alltid-på-läge) som är trevlig att titta på är det svårt att bli besviken.

Designen är givetvis en smaksak och kameramodulen är garanterat en dealbreaker för många. Bortsett från att telefonen saknar trådlös laddning, är lite åt det halare hållet samt att jag inte är överförtjust i de väldigt rundade kanterna på skärmen (både på sidorna samt uppe och nere) har jag inte mycket att klaga på.

Det kanske allra svåraste för OnePlus 11 är snarare den allt hårdare konkurrensen där både Apple, Google och Samsung har väldigt kompetenta modeller i liknande prisklasser. Uppskattar du däremot designen kommer du trots allt långt med OnePlus 11, både sett till hårdvara, funktioner och framtidssäkerhet.

Specifikationer

Systemkrets

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Internminne

8 GB/ 16 GB (testad)

Lagringsminne

128 GB / 256 GB (testad)

Skärm

6,7 tums AMOLED, 120 Hz (variabel) uppdateringshastighet, Dolby Vision, DHR 10+

Huvudkameror

50 MP IMX890-huvudkamera, 48 MP IMX581 115-graders-vidvinkelkamera, 32 MP IMX709-porträttkamera

Främre kamera

16 MP IMX471

Videoinspelning

8K i 24 fps, 4K i 30/60 fps, 1080p i 30/60 fps, 720p i 30/60 fps

Batteri och laddare

5000 mAh- batteri, 100W-snabbladdare och USB-A till USB-C-kabel inkluderade

Storlek

163.1 mm x 74.1mm x 8.53 mm

Vikt

205 g

Övriga funktioner

Fingeravtrycksläsare, ansiktsupplåsning, NFC, Bluetooth 5,3, Wi-Fi 6/7

Om mobiltelefoner från OnePlus

Kinesiska OnePlus är ett avknoppat företag från hemelektroniktillverkaren Oppo. Med sin slogan "Never Settle" tog OnePlus första telefon, OnePlus One, marknaden med storm när den lanserades 2014. Framförallt då den erbjöd ovanligt god prestanda till ett ovanligt lågt pris. Något som sedan kommit att bli lite av företagets mantra.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons