Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Om du vill ha en prisvärd OnePlus-telefon
Känner du att den vanliga OnePlus 12 är snäppet dyr, vet med dig att du inte kommer ladda telefonen trådlöst och klarar dig med 256 GB minne och en kamerauppsättning modell enklare är 12R troligen telefonen för dig.
Om du vill ladda trådlöst
Nog för att OnePlus skickar med en generöst snabb sladdladdare. Men vill du åt trådlös laddning får du leta vidare.
Mobiltelefoner
OnePlus 12R 5G Dual SIM 16GB RAM 256GB
fr. 6 990 kr
Vem passar produkten bäst för?
Om du är på jakt efter en ordentligt snabb telefon med riktigt trevlig skärm och bra batteritid samt gärna sparar ett par kronor mot dyrare modeller är OnePlus 12R en riktig konkurrenskraftig telefon. Nog för att du får kompromissa lite med både kamerakvalitet och avsaknad av trådlös laddning, men i det stora hela gör OnePlus 12R egentligen ingenting särskilt dåligt. Allt fungerar som det ska och användarupplevelsen är därefter.
Riktigt bra prestanda överlag
Kanonskärm
Hyfsat prisvärd
Superb batteritid + inkluderad laddare
Utlovade systemuppdateringar kunde varit bättre
Ingen trådlös laddning
Huvudkameran är godkänd, men övriga är rätt trista
En internationell lillebror
I slutet av januari i år lanserade OnePlus sin OnePlus 12, uppföljaren till fjolårets mediummonster OnePlus 11. Inte helt förvånande var det ordentlig prestanda och överlag vettiga komponentval som stod i fokus. Något som också resulterade i ett bra betyg i min bok.
Så vad i hela världen är då OnePlus 12R för någon telefon? I korthet handlar det om en bantad version av vanliga OnePlus 12. Då bantad både i avseende prestanda och pris. Något som givetvis är lite extra intressant i och med att det handlar om en telefon från just OnePlus - ett företag som först gjorde sig kända under mantrat ”mycket för pengarna”.
R-serien har förövrigt existerat ett tag hos tidigare OnePlus-telefoner, men då endast i några få länder. OnePlus 12R är i relation den första telefonen i serien som lanseras globalt. Så, hur står den sig i konkurrensen och vad är egentligen skillnaderna gentemot storebror utan R?
Likvärdig utsida
Utåt sett är det faktiskt inte helt lätt att skilja mellan varken OnePlus 12, 12R eller för den delen fjolårets 11. Designen är extremt likvärdig samtliga modeller emellan. Det enda som skvallrar om att detta är en telefon i 12-serien är att den lilla notisljudknappen (som fortfarande borde finnas på alla telefoner) flyttat till från höger till vänster sida.
Annars sportar OnePlus 12R i stort sett samma design vi såg hos vanliga OnePlus 12. R-modellen är däremot något tunnare (8,8 mm mot 9,2 mm) och lättare (207 gram mot 220 gram). Färgschemat har också fått sig en justering och här är det svart (Iron Gray) samt ljusblå (Cool Blue) som gäller. Jag har testat den senare av de två och där vanliga OnePlus 12 (åtminstone i den svarta utgåvan) klarade sig rätt bra när det kom till fingeravtryck är den glatta baksidan hos 12R desto mer förtjust i visa var man haft fingrarna. Inget överextremt, men ändå påtagligt.
I övrigt är det hos 12R, precis som tidigare, den stora kameracirkeln som sticker ut mest. Däremot sticker den inte ut lika mycket som hos storebror 12. Varken sett till faktiska millimeter eller oj-kolla-där-faktor och jag kan nog tycka att cirkeln känns lite snällare hos 12R jämfört med den hos vanliga 12, som upplevs ganska massiv i jämförelse. Men smaken är givetvis subjektiv.
Ordentligt trevlig skärm
Ytterligare något som knappt skiljer sig ett dugg från vanliga OnePlus 12 är den riktigt fina AMOLED-skärmen med både 120 Hz variabel uppdateringshastighet och LTPO-teknik (för bättre energioptimering). Ljusstyrkan är också den på samma nivå med 1600 nits och en så kallad ”peak brightness” på hela 4 500 nits. De enda egentliga skillnaderna är att displayen hos 12R är pyttelite mindre, att den saknar ett alltid-på-läge för att visa tid och notiser och att upplösningen ligger på en något lägre nivå med 1264 x 2780 pixlar mot 1440 x 3168 pixlar hos vanliga OnePlus 12.
Här har jag, med de båda telefonerna bredvid varandra, i ärlighetens namn rätt svårt att se någon skillnad på det som visas. Allt ser ordentligt skarpt ut och ingen antydan till att lyckas se enskilda pixlar finns. Färger ser naturliga ut medan kontrasten, som sig bör, är imponerande.
Gillar du telefoner med rundade kanter kan du också glädja dig åt att de är precis lika runda hos 12R som de var hos vanliga 12. Ingen höjdare enligt mig. Men de stör inte överdrivet mycket.
Annorlunda insida
De största förändringarna, och också anledningarna, till att OnePlus 12R går loss på 8 690 kr mot 11 490 kr för vanliga OnePlus 12 finns istället på insidan. Framförallt har systemkretsen fått sig en nedgradering från Snapdragon 8 Gen 3 till Gen 2. Alltså samma krets som sitter i den nu ett år gamla One Plus 11. Tack och lov är även Gen 2 en fruktansvärt kompetent systemkrets som utan problem kommer hålla många år framöver.
Intern- och lagringsminne har hos 12R dock stannat på maximalt 16 GB respektive 256 GB. Vilket utan tvekan är fullgott för internminnesdelen. Men i snålaste laget när det kommer till lagringen. Någon micro SD-kortplats finns heller inte att tillgå. Vilket återigen är lite tråkigt. Här hade det varit trevligt med ett 512 GB-alternativ för den som vill åt lite mer lagringsutrymme.
Prestanda och spel
Precis som hos vanliga OnePlus 12 är det Android 14 med OnePlus eget OxygenOS ovanpå som gäller även här. En trevlig blandning med fokus på ordning och reda. Utöver detta är det som sagt redan väl vedertaget att Snapdragon 8 Gen 2 är en snabb systemkrets och OnePlus 12R presterar givetvis därefter.
Telefonen uppvisar inget lagg vare sig vid normal användning, öppnade och användande av flertalet appar eller ens vid spelande. Nog för att Gen 3 hos vanliga OnePlus 12 är aningens kraftfullare. Men det är inga extrema skillnader när det kommer till faktisk användning, åtminstone inte i dagsläget.
Sett till framtidsutsikt utlovar OnePlus tre års Android-uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar för telefonen. Vilket är precis godkänt men lite i underkant jämfört med storebror som erbjuder ett år till för respektive kategori.
I övrigt finns dock inte mycket att klaga på när det gäller prestandan. Kylningen av systemkretsen känns därtill, och precis som hos OnePlus 12, effektiv och gör att telefonen aldrig känns obekvämt varm att hålla i.
Foto och film
Även om systemkretsen fått sig en liten nedgradering från storebror är det troligen i den lilla (stora?) kameracirkeln de flesta besparingarna för att hålla nere priset gjorts. Huvudkameran använder samma lins som hos fjolårets OnePlus 11, närmare bestämt Sonys välbeprövade 50 MP sensor IMX890. Denna levererar som vanligt en helt okej upplevelse med naturliga färger och godkänd skärpa. Även om bilderna inte har någon super wow-faktor.
De andra två linserna är dels en 8 MP ultravidvinkelvariant (Sony IMX355) som också den producerar godkända foton med hyfsat livliga färger, men saknar en del av detaljrikedomen hos huvudkameran. Dels finns en 2 MP makro-kamera som visserligen fungerar som förstoringsglas. Men tar några bra bilder gör den inte.
Att filma med huvudkameran är trevligt nog en ganska smärtfri upplevelse och telefonen fixar upp till 4K i 60 fps utan att för den delen bli allt för varm under inspelningen. Något som garanterat kan tillskrivas den förvånansvärt vettiga kyllösningen.
Batteri och laddning
En kul detalj med OnePus 12R är att den faktiskt har det största batteriet någonsin i en OnePlus-telefon. Hela 5500 mAh har de lyckats trycka in (jämfört med 5400 mAh hos vanliga OnePlus 12). Något som bidrar till att telefonen lyckas hålla sig vid liv väl över två dagar under normal användning.
Precis som storebror fixar 12R att snabbladdas i hela 100W med den medföljande laddaren. Något som fyller hela batteriet på cirka 30 minuter. Inte illa!
Lite illa är däremot att 12R, precis som OnePlus 11, inte fått ta del av de trådlösa laddningsmöjligheterna som återfinns hos vanliga OnePlus 12. Men någon skillnad måste det ju vara mellan telefonerna. Kanske framförallt för att kunna hålla priset nere.
Också värt att nämna är att IP-certifieringen stannar kvar på IP65 även med 12R. Vilket översätter till att telefonen officiellt klarar lätt regnstänk, men inte att tappas i badkaret. Här vore det kul att se ytterligare en uppdatering till kommande telefoner.
Övrigt och en summering
Jag skulle säga att OnePlus 12R i det stora hela är nästan exakt vad den ska vara. En lite billigare och något nedbantad variant av vanliga OnePlus 12.
Bortsett från en snäppet äldre systemkrets, lägre maximalt lagringsutrymme, en inte lika vass kameraupplevelse och avsaknad av trådlös laddning är de båda telefonerna extremt likvärdiga. Vet du med dig att du kan tumma på ovanstående detaljer för att komma undan nästan 3 000 kr billigare är det troligen 12R du ska köpa om du specifikt vill åt en OnePlus-telefon.
Konkurrensen är dock tuff. Framförallt från Google och Samsung. Men trots det lyckas OnePlus med 12R ändå bibehålla sin prestanda-per-krona-filosofi ganska bra.
Specifikationer
Systemkrets
Snapdragon 8 Gen 2
Internminne
8GB / 16 GB (testad)
Lagringsminne
128 GB / 256 GB (testad)
Skärm
6,78 tums LTPO AMOLED (1264 x 2780 pixlar), 120 Hz (variabel) uppdateringshastighet, stöd för Pro XDR och Dolby Vision
Huvudkameror
50 MP Sony IMX890 vidvinkelkamera, 8 MP Sony IMX355 ultravidvinkelkamera (112 grader), 2 MP makrokamera
Främre kamera
16 MP kamera
Videoinspelning
4K i 30/60 fps, 1080p i 30/60 fps, 720p i 30/60 fps, slow motion 1080p 120 fps
Batteri och laddare
5500 mAh batteri, 100W-snabbladdare och USB-A till USB-C-kabel inkluderade
Trådlös laddning
Nej
Storlek
163.3 mm x 75.3 mm x 8.8 mm
Vikt
207 gram
Övriga funktioner
Fingeravtrycksläsare, ansiktsupplåsning, NFC, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E/7
Om mobiltelefoner från OnePlus
Kinesiska OnePlus är ett avknoppat företag från hemelektroniktillverkaren Oppo. Med sin slogan "Never Settle" tog OnePlus första telefon, OnePlus One, marknaden med storm när den lanserades 2014. Framförallt då den erbjöd ovanligt god prestanda till ett ovanligt lågt pris. Något som sedan kommit att bli lite av företagets mantra.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer