Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus 8 Pro - en vågad premiumsatsning

15 april 2020

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha framtidssäkert

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Är du sällanköpare och söker en telefon som kommer att kännas fräsch många år framöver är OnePlus 8 Pro ett utmärkt val. Den är fullproppad med modern teknik och förberedd för nya standarder såsom 5G och Wi-Fi 6.

För skalhataren

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

Gillar du att köra dina telefoner utan skyddsskal? Då är OnePlus 8 Pro inte optimal för dig. Det utstickande kamerahuset och de välvda kanterna gör att den känns snäppet bättre med ett skal på.

Prisjakt toppbetyg
OnePlus 8 Pro 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

Mobiltelefoner

OnePlus 8 Pro 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

fr. 10 357,19 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

OnePlus 8 Pro är för dig som vill ha den senaste tekniken, kapabla kameror, en framtidssäker telefon OCH är villig att betala en slant. Jag tycker faktiskt att årets prishöjning är motiverad. Det blir nämligen lite orättvist att jämföra med tidigare års modeller eftersom OnePlus tidigare alltid fått kompromissa på några punkter för att hålla nere priset. I år erbjuds alla tänkbara funktioner vi kommit att förvänta oss av en telefon år 2020. Det finns emellertid många bra modeller i prisklassen såsom Samsung S20-serien och Xiaomi Mi 10 Pro och här handlar det snarare om tycke och smak. Däremot kan jag utan tvekan säga att OnePlus 8 Pro är en av de absolut bästa telefonerna du kan köpa just nu. Tycker du att priset är i högsta laget kan lillebror OnePlus 8 vara ett alternativ.

Exceptionell skärm

Topprestanda

Bra batteritid

Grym mjukvara

Framtidssäker

Mångsidiga kameror

Utstickande kamerahus

Välvda kanter

Uppstickarens vågade premiumsatsning

OnePlus har sedan starten för fem år sedan haft en tydlig filosofi: leverera telefoner som på pappret är lika imponerande som flaggskeppen, men till en bråkdel av priset. Sedan hände något och redan i fjol började vi se tecken på att OnePlus hade högre ambitioner än så.

Med årets 8 Pro lämnas inget åt slumpen och OnePlus ger sig på allvar in i premiumsegmentet. Det här har emellertid pressat upp prisbilden till en nivå vi aldrig tidigare sett hos OnePlus. Nu är den stora frågan hur OnePlus 8 Pro står sig mot övriga premiummodeller och om kunderna är villiga att betala för det?

Modernt och påkostat yttre

Designen på OnePlus 8 Pro skriker 2020 med heltäckande skärm, välvda kanter och bakstycke i matt tonat glas. Jag uppskattar verkligen bakstycket som för ovanlighetens skull inte suger åt sig fingeravtryck. Färgen på min enhet kallas glacial green och jag applåderar den lite mer utstickande färgen, även om det är ruskigt svårt att göra den rättvis på bild.

Konstruktionen känns gedigen och påkostad samtidigt som telefonen ligger bekvämt i handen trots sin storlek. Den största nyheten är annars kamerön (hole punch) som ersätter den uppfällbara selfiekameran från föregångaren. En riktig vattendelare och personligen tycker jag att kameraöar känns som en halvfärdig lösning i väntan på ett fullvärdigt substitut. Med det sagt vänjer man sig snabbt och jag har under min testperiod för det mesta inte haft särskilt ont av det.

Superb skärm

Enligt förhandsskvallret skulle OnePlus 8 Pro ha en grym skärm och den gör mig inte besviken. Den 6,78 tum högupplösta (QHD+) AMOLED-skärmen med HDR10+ (som förbättrar färger och svärta) är vassare än sin föregångare och därmed bland de bästa på marknaden.

Ljusstyrkan har märkbart förbättrats sedan i fjol och uppdateringsfrekvensen har ökats till 120 Hz. Det förstärker ett redan oöverträffat flyt, men känns inte lika revolutionerande som sist. Blixtsnabba 240 Hz touch sampling rate (hur snabbt telefonen registrerar ett tryck) gör spel där flinka fingrar krävs till en fröjd.

Nackdelen som jag ser det är kameraön, som dock går att dölja genom en inställning. Det här aktiveras ofta i mediaappar och jag lyckas exempelvis aldrig få Netflix att nyttja hela skärmytan. Vidare må välvda skärmkanter vara snyggt, men det bidrar till fler oavsiktliga tryck.

Kamerorna gör inte bort sig

Traditionellt har kamerorna varit OnePlus kryptonit, men jag kan glädjande meddela att så inte längre är fallet med OnePlus 8 Pro. Den nya uppsättningen kameror består av huvudkamera, vidvinkel, teleobjektiv, färgfilterkamera och selfiekamera (hole punch). Det är OnePlus hittills bästa kameror och du kommer inte bli besviken, oavsett om du fotar en solig stranddag eller en ruggig och mörk novemberkväll.

Det som imponerar mest på mig är vidvinkelns förmåga att ta makrobilder och autofokuset som fungerar till och med på min annars icke fotogeniska katt. Färgfilterkameran känns dock mest som en gimmick. Visst är det trevligt med filter på bilder, men det kan enkelt fixas i efterhand med valfri fotoapp. Det enda jag egentligen upplevt som ett problem är att HDR (bildförbättring) inte alltid vill aktiveras och att mörkerläget inte riktigt når hela vägen upp till de främsta konkurrenterna. Stora sensorer kommer också med ett rejält kamerahus och OnePlus 8 Pro är inget undantag. Det gör att OnePlus 8 Pro lätt blir ostadig i ryggläge utan ett omslutande skal som jämnar ut nivån.

Gränssnittet är ett köpargument

OnePlus kör sin egen och beprövade Android-variant (OxygenOS) och OnePlus 8 Pro levereras med senaste versionen baserad på Android 10. OxygenOS styrka har i mitt tyckte alltid varit strävan efter att optimera och förfina istället för att kasta in nya funktioner. Upplevelsen med OnePlus 8 Pro har inte frångått detta och allt har flutit på från första stund. Det har även hunnit rulla in en uppdatering med senaste månadens säkerhetsnivå och en rad förbättringar.

OxygenOS flyt gör att jag länge vidhållit att mjukvaran är en stor anledning till att välja just OnePlus. Det är i mitt tycke bara Google och deras Pixel-telefoner bland Androidtillverkarna som kommer i närheten av samma upplevelse.

Imponerande batteritid trots krävande skärm

Oneplus 8 Pro har ett rejält batteri på 4510 mAh och jag måste säga att batteritiden överraskar positivt. Även när jag använder de mest energihungriga funktionerna (QHD+, 120 Hz och mobildata) klarar sig telefonen utan problem hela dagen. Ett nytt mörkerläge finns för den som vill spara ytterligare några procent batteri. AMOLED-skärmar drar nämligen minst ström vid mörka färger då pixlarna är dimmade/släckta.

När jag väl behöver ladda finns underbara Warp Charge 30T som laddar batteriet från 0% till 50% på ca 23 minuter. För första gången inkluderar OnePlus även trådlös laddning (QI-standard).

En annan trevlig finess är att 8 Pro lär sig ditt laddningsmönster och anpassar sin cykel därefter, vilket ökar batteriets livslängd i och med att det mår som bäst av att ligga mellan 20 och 90%.

Framtidssäker topprestanda och efterlängtad funktionalitet

OnePlus har i vanlig ordning satsat på den bästa hårdvaran marknaden har att erbjuda. Under huven på OnePlus 8 Pro återfinns Snapdragons senaste processor 865, 12 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme. Värt att nämna är att OnePlus 8 Pro har stöd för 5G (även om jag själv inte kunnat testa det) och Wi-Fi 6, två tekniker som är framtida standarder.

Den nya vibrationsmotorn känns taktil och ett annat välkommet tillskott är IP68-klassning som gör att OnePlus 8 Pro numera officiellt är vattentålig. Du behöver alltså inte oroa dig för en regnskur eller ett snabbdopp. Stereohögtalarna med Dolby Atmos förtjänar även de en eloge för sin utmärkta maxvolym utan ljudförvrängning. Fingeravtrycksläsaren inuti skärmen känns också aningen rappare i år med betydligt färre inläsningsfel.

Trådlöst laddställ som tillbehör

För första gången stödjer Oneplus trådlös laddning och därför finns laddstället Warp Charge 30 Wireless Charger att köpa som tillbehör. Det som sticker ut är maxeffekten på 30 W, medan konkurrenterna ligger mellan 7,5-15 W. Baksidan av snabbare laddtid är att en kylfläkt krävs för att motverka värmealstringen, vilket även påverkar ställets storlek. På bekostnad av effekt och laddtid kan nattläget avaktivera fläkten, men då försvinner hela tjusningen med just det här laddstället. Designen i övrigt är avskalad med en anslutningssladd som inte går att lossa.

I många mindre ljudkänsliga miljöer kan Warp Charge 30 Wireless Charger fungera, men vill du ladda tillsammans med John Blund finns det många minst lika bra alternativ på marknaden som dessutom tar mindre plats på nattduksbordet.

Specifikationer

Operativsystem

OxygenOS / Android 10

Processor

Qualcomm Snapdragon 865

RAM

12 GB

Lagring

256 GB

Skärm

6.78 tum Amoled, 3168 x 1440 pixlar, uppdateringsfrekvens 120 Hz

Batteri

4 510 mAh

Kamera

Huvudkamera 48 Mp, vidvinkel 48 Mp, tele 8 Mp, selfiekamera 16 MP

Vikt

199 g

Om mobiltelefoner från OnePlus

OnePlus är en förhållandevis ny spelare på mobilmarknaden och grundades så sent som 2013. Den kinesiska Android-tillverkarens första modell blev enormt hajpad och startade en trend som kommit att kallas flaggskeppsdödare. Det vill säga en mobil som erbjuder i stort sett samma funktioner som flaggskeppen, men till ett betydligt lägre pris. Nu blåser emellertid förändrings vindar och med OnePlus 8-serien och främst 8 Pro tar OnePlus klivet in i premiumsegmentet på allvar.


Ted Larsson eller den personliga teknikern som jag skämtsamt brukar kallas av människor i min närhet, vilket väl egentligen säger det mesta om mitt tekniknörderi. Försöker alltid hålla mig uppdaterad med det senaste på området och har förmodligen ägt fler mobiltelefoner än vad som är hälsosamt. "Det finns inga genvägar fram till den perfekta prylen" som Farbror Barbro hade uttryckt det. Precis så är det! Det krävs mycket efterforskning och kunskap för att kunna fatta ett välgrundat köpbeslut och det är där jag hoppas kunna hjälpa just dig på vägen.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons