Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus 9 Pro - bättre, snabbare, skarpare

26 mars 2021

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som gillar när det går snabbt!

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Grym prestanda och löjligt snabb laddning (från 0 till 100% på 30 minuter!) gör att du aldrig behöver vänta.

För dig som gillar att komma nära

Filled star 1Filled star 2Half star 3Empty star 4Empty star 5
2.5

Telefotokameran, eller zoom som det kallas till vardags, tillhör inte de vassaste. Gillar du att komma dina motiv nära finns det bättre alternativ.

Prisjakt toppbetyg
OnePlus 9 Pro 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

Mobiltelefoner

OnePlus 9 Pro 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

fr. 4 999 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

OnePlus 9 Pro:s mångsidighet gör att den passar de allra flesta, men vänder sig kanske främst till dig som är ute efter den senaste tekniken till en rimligare prislapp. Den är ett nämligen ett riktigt kraftpaket med briljant skärm och imponerande snabbladdning. OnePlus 9 Pro är trots samarbetet med Hasselblad inte marknadens bästa kameramobil, men fortfarande ytterst kapabel. Sammantaget sällar sig OnePlus 9 Pro till det bästa Android-världen har att erbjuda just nu. För dig med lite mindre plånbok kan kanske lillebror OnePlus 9 vara ett alternativ.

Bländande skärm

Imponerande huvud- & vidvinkelkamera

Ett av marknadens bästa Android-gränssnitt

Superb snabbladdning

Högtalarna håller toppklass

Telefoto- & selfiekamera underpresterar

Tidvis för aggressiv HDR

Batteritiden har varit bättre

Det våras för flaggskeppen

Nytt år innebär nya mobilsläpp och efter månader av läckor och teasers är OnePlus 9 Pro slutligen här. På förhand har hajpen främst handlat om kamerorna och det färska samarbetet med den anrika kameratillverkaren Hasselblad. Är det ett lyckat giftermål och hur väl lyckas OnePlus 9 Pro på övriga punkter? Låt oss ta reda på det!

En design vi har sett förut

Designen på OnePlus 9 Pro är inte den mest vågade jag sett. Det är såklart inget fel i att använda en beprövad formula, d.v.s. välvd skärm, metallsidor och tonat glasbakstycke. OnePlus 9 Pro är elegant och ligger bra i handen, men det känns som att vi sett det mesta förut och modellen försvinner lite i mängden.

Min testenhet anlände i den tjusiga färgkombon Morning Mist vars toning går från frostat till nästan helt spegelblankt. Speglar och fingeravtryck är emellertid ingen kärlekshistoria, vilket gäller även OnePlus 9 Pro. Personligen hade jag nog hellre valt Pine Green eller Stellar Black som bägge har matt ytbehandling. Något jag däremot gillar är designen på det nya kamerahuset, som liksom OnePlus 8T inte sticker ut så mycket och därmed känns stabilare liggandes på rygg.

Kamerorna - dags att ta bladet från munnen

Förhandssnacket har kretsat kring OnePlus 9 Pro:s kameror och det nya avtalet med Hasselblad. Något som i nuläget sträcker sig till färgkalibrering, ett PRO-läge samt Hasselblads ikoniska slutarljud och orange accentfärg - med andra ord inget hårdvarurelaterat. Partnerskapet är dock flerårigt så här finns utrymme till fördjupning.

Nu till själva kamerasetupen. Merparten av bilderna tas av två nya sensorer på 48 respektive 50 megapixel som placerats i huvud- och vidvinkelkameran. Storleksmässigt är de väl tilltagna, exempelvis är vidvinkeln 3,2 gånger större än den som återfinns hos Iphone 12 Pro Max. Övriga kameror består av en telefoto, selfie och den fortfarande lika överflödiga monokromkameran som OnePlus envisas med.

Hur blir bilderna?

Efter att ha fotat med OnePlus 9 Pro i lite över en vecka kan jag konstatera att detta definitivt är OnePlus bästa kameratelefon hittills. Men jag skulle också säga att hajpen varit överdriven.

Den nya vidvinkeln med sin friformlins (som bidrar till minimal förvrängning) tillhör de absolut bästa jag testat. Samma sensor står även för stabila makrofoton. Inte heller huvudkameran gör bort sig i konkurrens med andra flaggskepp. Telefotokameran däremot ligger en bit efter många konkurrenter och bilderna tappar snabbt detaljer. Selfiekameran är heller inget särskilt och sensorn som användes redan i OnePlus 7-serien från 2019 börjar kännas föråldrad.

Mjukvarumässigt bjuds det på en ny och i mitt tycke förbättrad kamera-app. Jag som ofta fotar med systemkamera uppskattar det Pro-läge som tillkommit. Nattläget fungerar också super och ger generellt mycket bra resultat. Det enda som egentligen stört mig är att efterbehandlingen av bilderna i vissa situationer tenderar att bli för aggressiv, med resultatet att bilderna ser onaturliga ut.

Många av bristerna går säkerligen att justera med mjukvaruuppdateringar och det brukar ta ett tag att nå full potential med nya sensorer. En sista detalj är videofunktionen som låter dig filma i upp till 8K. Här ligger OnePlus 9 Pro allt som oftast i paritet med sina Android-konkurrenter, men når inte riktigt upp till iPhones nivå.

Snabbladdning var ordet

OnePlus har valt att inte följa strömmen utan skickar fortfarande med laddare i kartongen. Det känns som rätt prioritering, eftersom OnePlus kommit att bli förknippat med effektiv snabbladdning och för det krävs rätt utrustning.

Trots en redan imponerande laddningsteknik lyckas Warp Charge bli liiite bättre för varje generation. Nya Warp Charge 65T är inget undantag och fulladdar OnePlus 9 Pro på cirka 30 minuter. Den trådlösa laddaren på 50 W som säljs som tillbehör ger 100% laddning på ca 45 minuter. Jag har testat båda metoderna och det går, ursäkta språket, håll-käften-fort. Nytt är också stödet för omvänd trådlös laddning som ger dig möjlighet att ladda exempelvis kompatibla hörlurar direkt med telefonen.

Vad det gäller batteritiden är den fullt godkänd och jag har utan problem överlevt dagarna under testperioden. Däremot får jag känslan av att den laddas ur lite snabbare än tidigare OnePlus-modeller, exakt vad det beror på vet jag inte.

Lite bättre för varje generation

För varje generation känns det som att OnePlus blir lite bättre och OnePlus 9 Pro följer den redan utstakade vägen. OnePlus 9 Pro har bestyckats med den senaste Snapdragon-processorn (888) som ackompanjeras av antingen 8 GB RAM och 128 GB lagring eller 12 GB RAM och 256 GB lagring.

Nästa stora begivenhet är den ljusstarka 6,7 tums AMOLED-skärmen som liksom föregångaren håller toppklass. Nytt är implementationen av LPTO-tekniken som vi tidigare sett hos Samsung. Det innebär att uppdateringsfrekvensen anpassas efter innehållet på skärmen (1-120 Hz). Detta ska bidra till lägre energiförbrukning. Jag måste också ge pluspoäng för den minskade rundningen på skärmkanterna, vilket minskar antalet oavsiktliga tryck.

Den taktila vibrationsmotorn är bibehållen liksom IP68-certifiering (vattentäthet) och de ljudstarka Dolby Atmos-högtalarna.

OxygenOS - ett av de bästa Android-gränsnitten

OxygenOS är OnePlus tappning av Android. Den har länge varit en av mina absoluta favoriter, mycket tack vare genomtänkt design och en rapphet som få kan leva upp till. Detta lever vidare även i OnePlus 9 Pro.

Det har överlag flutit på riktigt bra med mjuka animationer samtidigt som den tidigare ganska aggressiva batterispararen har trimmats och slutat stänga appar i tid och otid. OxygenOS ligger, trots förra årets OneUI 2.0-doftande redesign med mer färg och flärd, fortfarande nära Googles vision. Exempelvis är en av mina mest frekvent använda funktioner Google Discover tillgängligt som standard och nås enkelt med ett vänstersvep på startskärmen.

Dessutom finns det stora anpassningsmöjligheter i OxygenOS och gillar du exempelvis inte typsnittet kan du enkelt ändra det. OnePlus utlovar även två stora Android-uppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar. Inte bäst i klassen, men ändå ett välkommet åtagande.

På samma sätt som att kamera eller prestanda kan vara ett köpargument kan även gränssnittet vara det. Vill du ha en silkeslen upplevelse finns enligt mig bara två alternativ: Google Pixel eller OnePlus.

Specifikationer

Operativsystem

OxygenOS (Android 11)

Processor

Qualcomm Snapdragon 888

RAM

8/12 GB (LPDDR5)

Lagring

128/256 GB (UFS 3.1)

Skärm

6.7”, AMOLED 20.1:9, 1440 x 3216 pixlar, 525 ppi, adaptiv 120 Hz

Batteri

4500 mAh med stöd för snabb- & trådlös laddning

Kameror

Huvudkamera 48 Mp, ultravidvinkel 50 Mp, telefoto 8 Mp, monokrom 2 Mp & selfie 16 Mp

Vikt

197 g

Storlek

163.2 x 73,6 x 8,7 mm

Om mobiltelefoner från OnePlus

OnePlus startades som en kinesisk uppstickare 2013 och sålde enbart sina telefoner genom invites. Mycket har hänt sedan dess och OnePlus är numera en etablerad spelare på marknaden och produktutbudet har breddats med bland annat tv-apparater och smartwatch. Huvudfokuset har dock hela tiden legat på välutrustade Android-telefoner till konkurrenskraftiga priser.


Ted Larsson eller den personliga teknikern som jag skämtsamt brukar kallas av människor i min närhet, vilket väl egentligen säger det mesta om mitt tekniknörderi. Försöker alltid hålla mig uppdaterad med det senaste på området och har förmodligen ägt fler mobiltelefoner än vad som är hälsosamt. "Det finns inga genvägar fram till den perfekta prylen" som Farbror Barbro hade uttryckt det. Precis så är det! Det krävs mycket efterforskning och kunskap för att kunna fatta ett välgrundat köpbeslut och det är där jag hoppas kunna hjälpa just dig på vägen.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons