Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: OnePlus Buds Pro 2 - Kampen om mellanklass-tronen
10 februari 2023
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha de kanske mest kompletta True Wireless-hörlurarna under 2000 kronor?
OnePlus Buds Pro 2 kanske ser lite anonyma ut, men på insidan paketerar de mer kvalitet och funktionalitet än de flesta alternativ jag testat för 2 gånger priset. De har också bättre batteritid och sitter bättre i öronen än huvudkonkurrenten Huawei Freebuds Pro 2.
Förväntar du dig att bli blåst av stolen av ljudet?
Trots mycket fokus på specialutvecklade ljudelement och samarbete med både Dynaudio och Hans Zimmer är ljudupplevelsen ingen "Flagship killer". Framförallt 'Rumsligt ljud'-implementeringen är långt ifrån Apple-standard.
Hörlurar
OnePlus Buds Pro Wireless In Ear
fr. 1 200 kr
Vem passar produkten bäst för?
OnePlus Buds Pro 2 passar dig som letar True Wireless-lurar omkring 2000 kronor och som täcker alla syften. De passar också bra för dig som söker bättre passform (subjektivt) och batteritid än Huawei Freebuds Pro 2.
Omfattande funktionalitet
Bra ljudkvalitet (i normalläge)
Utmärkt komfort/passform
Saknar volymkontroller
Mediokert "Rumsligt ljud"
Auto play/pause funkar inte alltid
Introduktion
I samband med lanseringen av nya flaggskeppstelefonen OnePlus 11 presenterar Oneplus även uppföljaren till True Wireless-lurarna Buds Pro.
Det rör sig om en evolution av originallurarna, med liknande designutförande och samtliga funktioner i behåll - men med ett gäng nya tillskott inkl förbättrad brusreducering och helt nya ljudelement framtagna i samarbete med danska Dynaudio. Samtidigt förblir prislappen - även i rådande höginflation - tilltalande 1990 riksdaler.
Med de nya Oneplus-lurarna i ena handen och (troligtvis) närmsta konkurrenten Huawei Freebuds Pro 2 i andra, vilka går segrande som de främsta midrange-lurarna till din Androidtelefon?
I kartongen
Oneplus Buds Pro 2 levereras snyggt och stilrent förpackade (jag får lite "Beats by Dre" korsat med "Nothing"-vibbar) ihop med totalt 3 par öronproppar och en USB-laddkabel.
Jag hade gärna sett en proppstorlek till och kabeln är som ofta löjligt kort, med en omodern och bakåtsträvande USB-A terminering i ena änden. Denna trend hade gärna fått försvinna in i 2023.
I övrigt är "unboxing"-upplevelsen förvånansvärt lyxig särskilt i prisklassen, med riktigt clean dokumentation inkl ett personligt statement som bygger upp förväntningarna gällande den sk Dual Driver-teknologin och den resulterande ljudkvalitén. Mer om det (såklart) senare.
Design, Kvalitet & Komfort
Mitt testexemplar av Buds Pro 2 kom i snyggt, mattsvart sk "Obsidian Black"-utförande. Även ett grönmetallic "Arbor Green" kommer att finnas tillgängligt. Jag föredrar definitivt detta matta och mer avskalade uttrycket framför de högglansiga Huawei-lurarna som känns mer "bling".
Det slimmade ladd- & förvaringsetuiet är synnerligen fritt från plotter och enbart präglat av OnePlus och Dynaudios logotyper. Cleant! Trist nog blir framförallt innanmätet väldigt snabbt repigt (se bilder).
Lurarna sitter faktiskt ruskigt bra i mina öron redan med förmonterade proppar och utan behov av justeringar. Den Airpods-typiska formgivningen med nedåtpekande stammar är väldigt ergonomisk och här har de en klar fördel mot Freebuds Pro 2, som jag aldrig känt haft helt optimal passform.
Även längre stunder sitter de behagligt och under ett renoveringsarbete under gångna veckan glömde jag flera gånger att jag hade lurarna i.
Lyckligtvis funkar de även helt utmärkt till träningen, då stadgan är bra och lurarna behåller föregångarens IP55-klassificering (IPX4 för etuiet) för extra bra fukttålighet. Dock är det lite synd - framförallt på just träningen - att det inte går att justera volymen direkt på lurarna som du kan med Huawei. Nu har ju jag en smartwatch så det är inte hela världen, men ändå ett litet minus.
Funktionalitet
OnePlus-användare når lurarnas inställningar direkt i Bluetooth-menyn (Airpods Style), medan övriga Android- samt iOS-användare hittar samma funktioner via den sk "HeyMelody"-appen. Där kan du b la välja mellan olika Dynaudio-signerade EQ-profiler (eller skapa en helt egen via 6 justerbara frekvensband), justera ANC-läge, aktivera Game Mode för extra låg fördröjning samt uppdatera firmware.
Liksom Huawei täcker man för övrigt upp det mesta vad gäller funktionalitet. Förutom adaptiv brusreducering med transparensläge finns b la multiparkopplingsförmåga (och Google Fast Pair), trådlös QI-laddning, snabbladdning, beröringssensorer för auto play/pause och självklart smarta algoritmer för personanpassat ljud och bättre vindbrusreducering. Det finns ett sk "Zenmode Air"-läge där meditativa omgivningsljud kan sparas ner direkt på lurarnas interminne och sedan aktiveras med ett långt tryck (fast då hade jag hellre bara gått på en promenad ute i naturen...).
Detta är också de första "icke-Apple" lurarna undertecknad har påträffat med fullt stöd för Rumsligt ljud med huvudspårning. För att det ska fungera behövs både kompatibel Android/Google firmware och en video- eller musikstreamingtjänst med Dolby Atmos-innehåll. För huvudspårningen måste du i dagsläget ha en Oneplus 11, men stöd för fler enheter utlovas.
För bästa möjliga trådlösa streamingkvalitet finns också stöd för den sk LHDC-kodeken; ett alternativ till Sonys LDAC (som b la stöds av Huawei Freebuds Pro 2). I dagsläget är det dock bara Kina-lurarna från Huawei, Oppo, Xiaomi och OnePlus som stödjer uppspelning med LHDC. Då det inte finns något aptX-stöd får alltså övriga Androidanvändare nöja sig med den äldre och sämre SBC-standarden. Ingen big deal för de flesta, men bra att känna till för er ljudfreaks.
Kontrollerna fungerar bra och lite smidigare att använda än Huawei tycker jag, men däremot har jag haft lite strul med beröringssensorerna. Det är långt ifrån alltid som automatisk play & pause vid ur/isättning fungerar. Förhoppningsvis löses det snart via firmware.
Ljudkvalitet
Man trycker hårt på samarbetet med Dynaudio och det man kallar "MelodyBoost". Mer konkret rör det sig om ett (åtminstone delvis) Dynaudio-utvecklat ljudelement med 2 individuella drivers; en 11mm för bas och en 6mm för diskanten.
I praktiken presterar lurarna på ungefär samma nivå som Freebuds Pro 2, vilket är en komplimang. Freebuds är lite mer "reference"-tunade med ett något mer framträdande mellanregister medan Oneplus har en mer bastung klang. Men det är av mindre betydelse, eftersom du har rikligt med EQ-funktion att tillgå med båda lurarna om du så vill.
Då jag lyckligtvis haft en Oneplus 11 att utvärdera lurarna med har jag också kunnat testa Rumsligt ljud ordentligt. Det funkar sådär. Huvudspårningen är bra men inte fullt så sömlös som i Airpods Pro 2 och själva rumseffekten känns mest som ett riktigt överdrivet och artificiellt eko/reverbfilter. Kan ju bli bättre i framtiden, men i skrivande stund är det verkligen inte anledning nog att införskaffa en Oneplus 11 (för övrigt en bra mobil, måste jag säga).
Samtalsljudet är ok, inget märkvärdigt. Huawei låter fylligare/tydligare men också mer processat.
Man lovar kanske lite mer än vad man levererar vad gäller ljudupplevelsen, alltså. Du lär nog inte missta dem för ett par Airpods Pro 2 eller B&W Pi7, men frånsett Rumsligt ljud-effekten tror jag definitivt att de flesta köpare lär bli nöjda med resultatet.
Brusreduceringsprestanda
OnePlus själva lovar som max 48dB brusreducering vilket är en förbättring på 8dB från föregångaren. Inom vilka frekvensband detta gäller nämner man dock inte.
Du kan själv välja mellan Smart (adaptiv), Max, Moderate och Mild. Jag föredrog den adaptiva inställningen som minimerar det bakomliggande elektronikbruset i tystare miljöer där du inte behöver maximal dämpning.
Själva brusreduceringen är bra. Här upplever jag dock i mina jämförelsetester att Huawei är lite bättre framförallt i övre basen och upp i mellanregistret. Ingen av dem presterar såklart i närheten av Bose Quietcomfort Earbuds 2 eller Airpods Pro 2, men det är ju rimligt med tanke på prisskillnaden.
Transparens-läget omvänt tycker jag är lite bättre och klarare på Oneplus. Återigen, ingen match mot Airpods Pro 2 som är både knäpptysta (= inget bakgrundsbrus) och snudd på läskigt naturlig passthrough utan att din egen röst låter burkig när du pratar.
Batteriprestanda
Med ANC igång hävdar OnePlus en batteritid per session på 6 timmar. Och en total batteritid på 25 timmar med fulladdat etui. Stäng av ANC och siffrorna ändras till 9 respektive 39 timmar. En ganska markant skillnad!
Behöver du lyssna länge kan det alltså löna sig att stänga av brusreduceringen om du inte behöver den, men 6 timmar är ganska normal - och fullt tillräcklig - speltid. Dessutom laddar de ju snabbt.
Och, kanske viktigast, är detta ett område där OnePlus-lurarna lyckas smiska Huawei på baken. Freebuds Pro 2 levererar nämligen bara omkring 4 timmars speltid per laddning med brusreduceringen aktiv, vilket är under genomsnittet.
Slutsats
Dessvärre har jag inte kunnat jämföra de nya lurarna mot sina föregångare, men däremot mot Huawei Freebuds Pro 2 som oftast är de jag rekommenderar som ett par "gör allt" lurar vid/under 2000 kronor.
Buds Pro 2 matchar dock Huaweis lurar vad gäller generös och avancerad funktionalitet samt goda ljudegenskaper till ett vettigt pris. Men både batteritid och framförallt passform - två väldigt viktiga aspekter - är klart bättre i Oneplus.
Således kommer jag hädanefter att rekommendera OnePlus Buds Pro 2 istället för Huawei, som ett mångsidigt och alltigenom tillfredsställande alternativ i mellanpris-segmentet. Och (till skillnad från Airpods) behöver du absolut inte en av tillverkarens egna telefoner för att de ska glänsa!
Specifikationer
Hörlurstyp
In-ear, True Wireless
Aktiv brusreducering
Ja, Adaptiv med transparensläge
Bluetooth
5.3, AAC, LHDC, SBC, LC3
IP-rating
Ja, IP55 (lurar) & IPX4 (etui)
Batteri & laddning
6h (ANC på), 9h (ANC av). Trådlös/QI-laddning, snabbladdning
Vikt
4,9g (lurar), 47,3g (etui)
Om hörlurar från OnePlus
Det Kinesiska företaget OnePlus medgrundades av Carl Pei 2013, med huvudfokus att tillverka och sälja smartphones med flaggskepp-prestanda till betydligt mindre pengar än konkurrenterna. Idag har OnePlus en dollaromsättning på över 1 miljard och har tillverkat ett tjugotal mobiltelefoner. Utöver det även mobiltillbehör inklusive hörlurar. Buds Pro-serien är i skrivande stund deras främsta True Wireless-hörlurar.
Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer