Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus Watch 2

7 mars 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Om du vill ha en riktig smartklocka med bra batteritid

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Om du vill åt all funktionalitet i Wear OS men är inte så pepp på att ladda din klocka varje dag är OnePlus Watch 2 ett utmärkt alternativ!

För dig som vill åt en lite mindre smartklocka

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

OnePlus Watch 2 kommer i en storlek, 46 mm. Är det för stort har du tyvärr inte mycket att hämta här.

Prisjakt toppbetyg
OnePlus Watch 2

Smarta klockor

OnePlus Watch 2

fr. 2 760,49 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Om du använder en Android-telefon och är på jakt efter en smartklocka som både erbjuder full Wear OS-funktionalitet och därtill har ovanligt bra batteritid är OnePlus Watch 2 utan tvekan ett riktigt bra val. Vill du därtill åt en lite större klocka, dessutom till ett förvånande bra pris, är det egentligen bara springa och köpa.

Exceptionellt bra batteritid

Komplett Wear OS-upplevelse

Trevlig design

Bra aktivitetsspårning

Vanlig USB-C-kontakt på laddaren

Bara en, ganska stor, boettstorlek (46 mm)

Armbandet kan upplevas lite "klibbigt" när det blir varmt

Ett 5G-alternativ hade varit trevligt

En ordentlig omstart

Som namnet skvallrar om är OnePlus Watch 2 inte OnePlus första smartklocka. OnePlus Watch (1) lanserades redan 2021 till en blandad kritikerkår. Även om batteritid och de funktioner som fanns var okej begränsades klockan ordentligt av att det inte gick att installera några nya appar eller lägga till ytterligare funktionalitet. Det saknades även stöd för någon form av röstassistent och alltid-på-läge för displayen. Därtill var notifikationsdelen ganska fattig.

Tack och lov går det ju att förbättra saker. Något OnePlus verkligen tagit vara på i och med Watch 2. För nu börjar det på allvar likna inte bara en smartklocka. Utan faktiskt en av de mer intressanta sådana på länge. Framförallt då OnePlus fokuserat ordentligt på att tackla ett av de största problemen med majoriteten av de mer populära smartklockorna idag - batteritiden. Mer om denna snart.

På utsidan

Utåt sett är OnePlus Watch 2 subjektivt en ganska läcker klocka. Smart eller inte. Den kommer i två varianter, Black Steel som är lite mörkare och Radiant Steels som har en mer silveraktig look. Jag har testat den sistnämnda som också kommer med ett teal-grönt gummiaktigt armband jämfört med en svart dito hos Black Steel-varianten.

Materialvalet är rostfritt stål och den 1,43 tum stora displayen skyddas i sin tur av ett 2.5D safirglas som ska motverka både repor och sprickor. Klockan är också certifierad enligt IP68 och MIL-STD-810H för att fixa både lite tuffare tag samt möjliggör att den kan bäras vid t.ex. simning och liknande aktiviteter utan att ta skada.

Trots en ganska gedigen storlek sitter klockan rätt skönt på armen och märks inte särskilt mycket. Däremot kan armbandet stundtals kännas något "klibbigt" under t.ex. träningssessioner.

Det går heller inte att undvika att resonera lite kring faktumet att klockans enda boettstorlek är mastiga 46 mm. Personligen tycker jag det är en okej storlek. Men har du mindre handleder är just storleken definitivt något att ta i beaktning innan ett eventuellt köp.

Mjuk- och hårdvarusymbios

Till skillnad från OnePlus Watch (1), som använde sitt eget operativsystem, är det hos Watch 2 istället en hybridvariant av Googles Wear OS 4.0 som rullar. Något som för det första öppnar upp för möjligheten att installera nya appar på klockan, använda Google Assistent för röststyrning samt nyttja allt annat trevligt som kommer med just Wear OS.

För det andra låter hybriddelen av operativsystemet klockan växla mellan de två systemchip som finns inbyggda. Här använder de tyngre Wear OS-applikationerna den kompetenta Snapdragon W5-kretsen. Medan klockan för enklare uppgifter såsom visning av tid och datum, puls- och stressmätning m.m. istället växlar ner till den bra mycket mer energisnåla BES2700-kretsen som kör en typ av RTOS-operativsystem.

Växligen mellan de både systemchippen görs sömnlöst i klockans så kallade "Smart läge" och är egentligen inget som märks av överhuvudtaget.

Utöver detta har OnePlus också utrustat Watch 2 med hela 2 GB internminne och 32 GB lagringsminne. Vilket bör vara fullgott för både framtida uppdateringar och de flesta app-installationer.

Vi tar batteritiden direkt

Varför har då klockan två systemkretsar? Här handlar det givetvis om batteritid. Något OnePlus Watch 2 verkligen glänser med. Med samtliga puls-, stress- och rörelsemätningar igång tillsammans med skärmens alltid-på-läge aktivt klarar klockan strax över tre dagar på en laddning. Fantastiskt bra!

Via inställningsmenyerna går det även att växla till energisparläget i vilket klockan överlever väl över en vecka på en enda laddning. Visserligen på bekostnad av Wear OS-appar, men ändå!

Ytterligare trevligt är att klockan endast behöver cirka 10 minuters laddning för att orka med en hel dags användning. Medan en timmes laddning fyller batteriet helt. Den inkluderade laddpucken har därtill en vanlig USB-C-kontakt (tack!) och håller klockan ordentligt på plats under laddningen.

Inkoppling och användning

Att komma igång med OnePlus Watch 2 är inga större konstigheter. Inkopplingen görs via OnePlus OHealth-app och sett till telefonstöd är det Android hela vägen (stöd finns alltså inte för iPhone).

Via appen går det att justera och hämta nya urtavlor samt ändra inställningar för notifikationer etc. Appen agerar även som en, hyfsat trevlig, hubb för all data som samlas in av klockan i avseende dels puls, sömn, stress och blodsyresättning (SpO2). Dels resultat från träning och annan aktivitet. Mer om detta i nästa stycke.

Bortsett från touchpanelen har klockan två fysiska knappar där den övre skickar en tillbaka till urtavlan alternativt öppnar den senaste inställningen genom ett dubbeltryck. Det går även att direkt starta Google Assistent genom att hålla knappen nedtryckt. Den undre knappen startar istället träningsdelen av klockan.

Överlag känns det mesta med Watch 2 logiskt och lättförståeligt och sett till interaktion samt daglig användning har jag inte mycket att klaga på. Ska jag anmärka på något är det att notifikationer ibland kan ta någon extra sekund att visas på skärmen efter att klockan "durrat till". Förhoppningsvis fixas detta i en kommande mjukvaruuppdatering.

Det är även lite lustigt att den övre knappen går att snurra, såsom hos t.ex. Apple Watch, dock utan att något faktiskt händer på själva klockan. Knappen snurrar helt enkel bara. Nåja.

Träning och aktivitetsspårning

Gällande träningslägen finns som vanligt en ordentlig massa olika aktiviteter att spåra. Allt från vanlig löpning, gång och simning till fotboll, badminton eller varför inte föräldrayoga? Inbyggt i klockan finns även GPS (L1 och L5) som presterar alldeles utmärkt. Kanske inte i par med de bättre, renodlade träningsklockorna men utan tvekan fullgott för att mäta löprundan och positionera sig i Google Maps.

Aktivitetsspårningen är annars godkänd utifrån mina - inte superextrema - träningstillfällen. Möjligen att stegräkningen ibland känns lite väl optimistisk, men det är absolut ingen katastrof. En trevlig detalj gällande träningsdelen (som också visar prov på OnePlus faktiskt testat klockan innan de lanserat den) är att de krävs ett "långtryck" på skärmen för att avsluta en pågående aktivitet. Något som annars är ordentligt irriterande att råka göra av misstag.

Sen vet jag inte riktigt hur pass bra eller dåligt stressmätningen faktiskt fungerar. Trots tre omvartannat arga barn, daglig morgontrafik och en bakomliggande inflation har klockan aldrig vågat påstå att jag är stressad. Mycket möjligt att den bara inte törs. Annars får jag anta att jag helt enkelt är lugnare på insidan än på utsidan. Vilket kanske är positivt.

Avslutningsvis

För att sammanfatta mina tankar är OnePlus Watch 2 i stort sett allt vad den första klockan skulle varit - och mer därtill! Kombinationen med två systemkretsar som samarbetar för att leverera både en smidig användarupplevelse och väl godkänd batteritid lär inte bli annat än den nya standarden i smartklockor framöver.

Prestandamässigt flyter allt på utan några egentliga otrevligheter (även om vissa notifikationer kan vara lite tunglästa). AMOLED-skärmen med sin upplösning på 466 x 466 pixlar är skarp som bara den och fixar med en ljusstyrka på 600 nits utan större problem att användas utomhus, även om direkt solljus är lite kämpigt.

Bortsett från att den ganska ordentliga storleken direkt eliminerar en viss del av en trolig målgrupp är det svårt att hitta särskilt mycket att klaga på hos OnePlus Watch 2 som faktiskt är en av de bättre smartklockorna på länge. Det kanske allra mest förvånande är att klockan med sina 3 990 kr heller inte kostar extremt mycket. Framförallt inte sett till vad man faktiskt får för pengarna.

Specifikationer

Systemkrets

Qualcomm Snapdragon W5 / BES2700

Internminne

2 GB

Lagring

32 GB

Operativsystem

Wear OS / RTOS

Skärm

1,43 tum AMOLED, 466 x 466 pixlar

Vikt

80 gram (med armbandet), 49 gram (utan armbandet)

Storlek

47,0 mm x 46,6 mm x 12,1 mm

Batteri och batteritid

500 mAh, upp till 4 dagar i Smart-läget, upp till 12 dygn i batterisparläget

Certifieringar och tålighet

IP68 (vattentät), MIL-STD-810H, 5 ATM

Funktionalitet

WiFi, Bluetooth (5.0), GPS (L1, L5), NFC

Om smarta klockor från OnePlus

Precis som hos OnePlus telefoner är det god prestanda för inte överdrivet mycket pengar som ligger till grund också för företagets smarta klockor.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons