Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Dyr, portabel och stark - men inte ostoppbar
Razer Blade 16 är en fullspäckad dator med bra komponenter, en processor med massor av kärnor och ett grafikkort bland de bästa som finns i laptops, trots det sätter dagens spel stopp för högsta grafikinställningarna. Men är du precis som jag, snarare ute efter en stabil spelupplevelse än extra fin bildkvalité så bjuder Razer blade 16 på en prestandastark upplevelse i lite lägre inställningar - men det kostar.
Svårt att hänga med bland dagens spel
Trots det höga priset och datorns häftiga komponenter blir det svårt att hänga med dagens spel i högre inställningar. Även med en laptop i toppsegmentet så får man räkna med att det inte går att köra de högsta inställningarna utan upplevt lagg. Således passar datorn inte dig som envist vill ha bästa möjliga bild i t.ex Hogwarts Legacy och är allergisk mot lagg.
Laptops (Bärbara datorer)
Razer Blade 16 (2023) RZ09-0483TNH3-R3N1 16" i9-13950HX 32GB RAM 1TB SSD RTX4080
Ingen butik säljer denna produkt.
Vem passar produkten bäst för?
Razer Blade 16 är en ganska dyr laptop. Jag tror därför det är en ganska specifik användare som kan tänka sig köpa denna dator för den här prislappen - utan att kunna maxa dagens spel helt felfritt. Datorn passar bra för den som har budget att kunna lägga några extra tusenlappar för att få med sig prestanda på ett portabelt sätt. Men mycket talar emot för att köpa en laptop i den här prisklassen när man får betydligt bättre dator för samma peng som stationär. Det är just för att den är portabel den kan bli ett bra val, men samtidigt går det ju att köpa en stationär dator som är lika bra för mycket lägre pris.
Kompakt chassi
Snygg design, lyser gaming både av tangentbord & loggan
Bekvämt tangentbord
Klarar inte att maxa Hogwarts Legacy
Får problem med Ray tracing
Högt pris
Första intrycken
Vid en första anblick blev jag väldigt imponerad över hur det är möjligt att få in så pass mycket prestanda i en så tunn dator. Den här datorn väger typ dubbelt så mycket som en Macbook Air, som kanske är en smidigare dator att bära med sig, men detta är en gamingdator i toppklass och då är det ganska imponerande med en vikt på 2.45 kg. Datorn är kanske inte lika lätt att bära med sig som Macbooken men den är fortfarande otroligt smidig att bära med sig för att vara en gaminglaptop. Jag hade enkelt kunna haft den som en kombinerad jobb- och arbetsdator eller pluggdator.
Skärmen känns nästan överflödigt bra. Bilden är kanon och på en 16"-skärm så blir bilden otroligt skarp med upplösningen 2560 x 1600. Jag kör 2560 x 1440 på min 27" skärm i jämförelse.
Överhettningsproblem och dylikt brukar vara mer regel än undantag på laptops men Razer lyckas göra sig av med värmen ganska bra. Åtminstone märker jag ingen hetta på tangentbordet som vissa laptops har problem med. Det tyder på att chassit är rätt byggt och att fläktarna i bak pumpar ut den varma luften så gott dem kan. Trots det lyckas jag nå upp mot 95 grader när jag belastar datorn hårt med högsta grafiken och "Ray tracing" i Hogwarts Legacy.
Hogwarts Legacy - spelupplevelse
I spelet Hogwarts Legacy satte jag datorns prestanda i rampljuset rejält. Datorn kan leverera en riktigt fin bild och upplevelse. Däremot klarar datorn inte riktigt av de högsta inställningarna + Ray tracing (som är en speciell teknik för Nvidia-grafikkort som ger bättre detaljer).
Även om FPSen ligger över 100 nästan hela tiden så hackar det till lite då och då. Inte spelbart med dessa inställningar.
Det blir betydligt bättre med medium-inställningar men hackar fortfarande till delvis när jag tar ett varv på kvasten vilket får datorn att jobba lite extra. Det blir lätt att man antar att den här datorn ska klara allt med den här prislappen men faktum är att det är rätt svårt att matcha prestandan i en stationär dator med liknande komponenter eftersom kylningen där är betydligt enklare att få till.
Datorn är bra, men inte ostoppbar det har vi bevisat i detta deltest.
PUBG - spelupplevelse
Upplevelsen i PUBG känns kanon! Spelet brukar generellt vara svårt att få ordning på i prestandaväg men så gott mina ögon kan se så ser det bra ut. Inga, eller väldigt få, hack eller "stutter".
Ju längre in i spelsessionen ju mer kommer du att märka av mindre missar som datorn gör om du spelar på högre inställningar. Det är helt enkelt svårt att kyla datorn tillräckligt vilket gör att den får det tufft efter ett tag. En separat kylplatta/fläktplatta till laptopen hade antagligen gjort skillnad.
Med de högsta inställningarna ligger jag mestadels på 100 fps eller strax under. Sänker jag till medium blir det lite skillnad, runt 100-120 fps. Jag inbillar mig att spelet flyter på lite bättre och kanske lite färre "stutter" eller hack i bilderna. Oavsett inställningar så jobbar fläktarna på för fullt och även om jag har ett headset med stängda kåpor så hörs fläktarna igenom - något man nog oavsett val av gaminglaptop får tåla.
På de lägsta inställningarna men med bevarad upplösning och högsta "Field of view" så blir fpsen åter lite högre, runt 150 beroende på bana. Det räcker långt men temperaturen på datorn är densamma, runt 80 grader på processorn.
Jag personligen hade nog inte spelat på de högsta inställningarna utan föredrar extra stabilitet framför finare bildkvalitet.
Design & hårdvara
Fläktarna låter en hel del vilket också krävs för att kyla ner en sådan här prestandapackad laptop. Fläktarna får jobba hårt vid belastning.
De "vanliga" USB-portarna räcker precis för mig. Det finns tre stycken där jag kopplar in mus, tangentbord och headset. I många fall kanske två stycken räcker om man spelar på det integrerade tangentbordet. Utöver dessa finns också 2 USB-C (varav 1 Thunderbolt) + 1st HDMI 2.1.
I övrigt känns datorns chassi robust och ger inga indikationer på andra komplikationer än just kylningen som är svår att lösa i sådana här laptops. Tangentbordet blir i alla fall inte för varmt så man behöver inte oroa sig för att bränna sig på det som jag upplevt förut. Utblåsen från fläktarna sitter i bak så även där klarar man sig från den varma utluften som på vissa laptops finns på sidorna. Man kan dock kanske ifrågasätta om det verkligen är tillräckligt under belastning med tanke på de höga temperaturerna.
Fläktarna behöver sällan mer än någon minut från att jag avslutar ett spel tills de börjar sakta ner och temperaturen på processorn når ganska fort 50 grader vilket får anses okej. Inga fläktar går i onödan!
Nvidia broadcast
Med ett RTX-kort från Nvidia får man mycket coola tekniker som Ray-tracing men också tillgång till Nvidias program "Nvidia broadcast". Detta program kan med hjälp av AI hjälpa dig med att ta bort brus från din mikrofon men också från den du pratar med. En annan cool funktion är "Eye contact". Denna funktion simulerar att dina ögon ständigt har ögonkontakt med kameran och detta fungerar ganska bra. Det kan bli lite ryckiga rörelser ibland och ögonen "hoppar" lite om man gör för hastiga rörelser men i stort så är detta en väldigt cool och lite obehaglig funktion.
Tangentbordet
Köper man en dyr bärbar dator som denna så kan jag föreställa mig att den kanske ska användas ofta och/eller till flera saker. Razer blade 16 har ett riktigt bekvämt tangentbord för skrivande så jag kan tänka mig att den passar bra för någon som vill slå på stort och använda datorn som både plugg- och speldator till exempel.
Tangentbordet är, som oftast när det gäller laptops, ett med låg profil. Jag skulle nästan vilja påstå att tangentbordet fungerar bättre för skrivande än för spelande.
Inte allt för sällan kanske man kopplar in ett externt tangentbord, kanske om man sitter hemma och spelar t.ex. Men används datorn i skolan är det viktigt att tangentbordet fungerar bra som det är och att användaren kan skriva snabbt för att ta anteckningar eller dylikt. Och det gör det.
Specifikationer
Processor
13th Gen Intel® Core™ i9-13950HX 5.5 GHz, Boost up to 5.5 GHz, 24 Cores / 32 Threads, 36MB of Cache
Operativsystem
Windows 11 Home
Finns i färgerna
"Black" eller "Mercury"
Skärm
16" QHD+ 240 Hz, 16:10 (2560 x 1600 WQXGA)
Grafikkort
NVIDIA® GeForce RTX™ 4080 (12GB GDDR6 VRAM)
Hårddisk
1 TB SSD (M.2 NVMe PCIe 4.0 x4)
RAM-minne
32 GB DDR5-5600MHz
Tangentbord
Per key RGB Powered by Razer Chroma™ N-Key rollover
Trådlös anslutning
Wireless Wi-Fi 6E AX211 (IEEE 802.11a/b/d/e/g/h/i/k/n/r/u/v/w/ac/ax/az), Bluetooth® 5.3
Portar
1 x Thunderbolt™ 4 (USB-C™) (100W USB PD 3) 1 x USB-C 3.2 Gen 2 Supports Power Delivery 3 (100W) 3 x USB-A 3.2 Gen 2 HDMI 2.1 output UHS-II SD Card Reader
Ljud
4 speaker array (tweeters x2, sub x2) 2 Smart Amps 3.5mm Combo-Jack Build-in 2-mic array THX® Spatial Audio 7.1 Codec Support (via HDMI)
Dimensioner
21.99 mm x 244 mm x 355 mm
Vikt
2.45kg
Batteri
Built-in 95.2 WHr rechargeable lithium-ion polymer battery with 2-year limited battery warranty 280W GaN Power Adapter eller 330W GaN Power Adapter
Extrafunktioner
Windows® Hello built-in IR FHD w/ Shutter Razer™ Synapse 3 enabled with performance, programmable keyboard, backlighting, and fan control Kensington™ Security Slot Modern Standby Intel PTT - (sTPM 2.0)
Om laptops (bärbara datorer) från Razer
Razer är ett ganska ungt företag som grundades 1998 med fokus på gaming. Företaget specialiserade sig först på möss och tangentbord och har genom åren även utökat sortimentet till datorer. Runt 2013 visade Razer upp sin första laptop och har enligt mig sedan dess haft en tydlig "branding" för sitt märke, där sloganen "For Gamers. By Gamers" sitter djupt inne i tekniken för alla produkter de utvecklar. Deras laptops är inget undantag och de brukar stoltsera med rejäl prestanda och ett kompakt chassi.
Jag är en 27-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti och kan lägga alldeles för mycket tid på att sätta mig in i detaljer - så att du slipper. Sedan ungefär tre år tillbaka arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer