Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Samsung Galaxy Book3 Pro

27 mars 2023

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill drömma dig bort i en AMOLED-skärm

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Det går inte att säga mycket annat än att skärmen i Samsung Galaxy Book3 Pro är ruskigt imponerande. Högupplöst, upp till 120 Hz uppdateringsfrekvens och en panel av AMOLED-typ gör det här till en riktigt imponerande upplevelse rent visuellt. Uppskattar du detta och jobbar med datorns egna skärm oftare än en extern? Då kan det här vara ett utmärkt val i kategorin ultralätta bärbara datorer!

Tveksamt för dig med höga prestandabehov

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

Har du, likt mig, ofta rätt höga krav och behov av bra prestanda som även håller i längden? Då finns det bättre alternativ att kika på. Det faktum att Samsung Galaxy Book3 Pro blir begränsad till 16 GB RAM är kanske det största problemet för egen del, det räcker helt enkelt inte när det gäller en helt ny dator som ändå skall leva något år framöver och till nästa generation hoppas jag verkligen det blir möjligt att uppgradera till minst 32 GB, gärna 64 GB RAM för bättre framtidssäkran.

Prisjakt toppbetyg
Samsung Galaxy Book3 Pro NP940XFG-KC4SE 14" i7-1360P 16GB RAM 512GB SSD

Laptops (Bärbara datorer)

Samsung Galaxy Book3 Pro NP940XFG-KC4SE 14" i7-1360P 16GB RAM 512GB SSD

Ingen butik säljer denna produkt.

Se andra Laptops (Bärbara datorer)

Vem passar produkten bäst för?

Målgruppen för Samsung Galaxy Book3 Pro är kanske något diffus, för det kanske inte är en absolut klockren företagsdator på alla sätt och vis. Samtidigt är den förhållandevis dyr, om än inte på något orimligt sätt, för att vara aktuell för många privatköpare. Även om det finns vissa kompromisser som kanske stör mer avancerade användare så är de inte tillräckligt stora för att dra ner varken betyg eller köprekommendationen i det stora hela. Med utmärkt byggkvalité, hög prestanda och mestadels bra batteritid så är Samsung Galaxy Book3 Pro intressant för dig som på många sätt söker PC-världens MacBook.

Ultralätt och tunn

Utmärkta materialval

Imponerande skärm

Bra prestanda

Bra batteritid

Endast möjlig att konfigurera med 16 GB RAM

Kommer lastad med onödiga mjukvaror

Rundade hörn är snygga men inte alltid ett under för kompatibiliteten

Tunn och lätt

Första intrycket av en dator är föga förvånande yttermått, vikt och materialval. Det faller sig lite naturligt redan när enheten plockas ur sin kartong.

På samtliga av dessa punkter imponerar Samsung Galaxy Book3 Pro. Med en vikt på endast 1,17 kg så är det sannerligen ingenting som är särskilt jobbigt att släpa runt på, tvärt om. Med sina 11,3 mm i tjocklek är det inte heller så att den tar upp onödig yta utan det här är minst sagt segmentet ultraportabel personifierad.

Materialvalen gör inte heller de någon särskilt besviken. Vi hittar en solid blandning av aluminium som är lika behaglig att röra som den är att se på, allra helst i den grafitgrå färgen som erbjuds.

Skärmen har WOW-faktor

Den kanske enskilt mest imponerande komponenten i hela Samsung Galaxy Book3 Pro är skärmen. I testexemplaret en 14" AMOLED-skärm med 3K-upplösning, eller mer specifikt 2880*1800 pixlar. Åtminstone om vi bortser från de rundade hörnen som stjäl lite av ytan.

Utöver att vara högupplöst och med en närmast löjligt imponerande färgåtergivning så får vi även stöd för upp till 120 Hz uppdateringsfrekvens och 120% av DCI-P3, en färgrymd vi känner igen från många Apple-produkter och som är vanlig inom framförallt digitalt videoskapande.

Ljusstyrkan är riktigt imponerande och drar jag på för fullt i ett sådär upplyst rum så gör det nästan ont i ögonen att titta på skärmen och försöka göra något vettigt skrivande under tiden.

Lätt begränsad

När du plockar ihop din Samsung Galaxy Book3 Pro så har du inte ett jättestort utbud valmöjligheter. Du kan få den i antingen ett 14" eller ett 16"-format, med en Intel Core i5 eller Intel Core i7 samt 512 GB eller 1 TB lagring.

Modellvarianten Galaxy Book3 Pro 360 ger dig även möjlighet att komplettera med ett 5G-modem för ytterligare lite bättre möjligheter att jobba vart som helst, när som helst. Lätt märkligt att det endast är i 360-varianten detta är möjligt, men det finns säkert någon genomtänkt plan även för det.

Vad gäller RAM-minnet så är det endast 16 GB som gäller, alldeles oavsett variant av Pro du väljer. Detta kan jag känna är lätt märkligt och framförallt en smula begränsande då 16 GB är lite lite redan i dagsläget, åtminstone för mitt användningsområde.

Bonusmjukvaror

Utöver grundinstallationen av Windows 11 Home med allt det innebär så får du även en rad extra mjukvaror du kommer känna igen från din Samsung-telefon av någorlunda modernt snitt.

Vi hittar såväl Samsung Gallery, Flow, Notes och en rad andra bekanta ikoner som är tänkt att fånga dig i ett ekosystem där din telefon och din dator ska bli bättre kompisar. Ambitionen är god men för oss som inte använder Samsung-mobiler till vardags, rätt överflödig ändå. Detta kunde gott varit ett valbart tillägg under operativsystemets installationsfas istället.

Tillskottet av diverse mjukvaror har säkert de bästa av intentioner men det bidrar även till en oundviklig känsla av att datorerna levereras med onödig bloatware, program som bara tar upp plats men som tillför värde endast för vissa specifika användare.

Lätt meningslöst piff

Runt omkring Samsung Galaxy Book3 Pro hittar vi en rad olika portar för extern anslutning som täcker in de flesta av vardagens behov.

Längs med enhetens vänstra sida hittar vi dubbel uppsättning Thunderbolt 4 via USB-C, båda med stöd för laddning. Utöver detta även en HDMI-port för enkel inkoppling av extern skärm eller kanske projektor. På höger sida hittar vi istället en kombinerad 3,5 mm-utgång för ljud/mikrofon, en USB-A med stöd för USB 3.2 samt en minneskortsläsare för microSD-kort.

Just det sistnämnda här finner jag lika delar förvånande som onödigt, hur pass stort behov kan det vara av en sådan egentligen? En fullstor SD-kortläsare hade varit oändligt mycket mer intressant och användbart, åtminstone från mitt perspektiv.

En imponerande upplevelse

Samsung Galaxy Book3 Pro är närmast ett skolboksexempel av ultraportabel bärbar dator. Tunn, lätt, bra materialval och hög prestanda så länge du inte försöker för mycket, för länge.

Den kanske mest imponerande delen av de alla är den högupplösta AMOLED-skärmen som ger fantastisk kontrast och imponerade färgmättnad i alla lägen.

Tangentbordet är godkänt men inte mycket mer och begränsningen på maximalt 16 GB RAM gör att det inte är en optimal enhet för exakt alla.

Passar du däremot in i rätt målgrupp och vill ha en bärbar Windows-dator med samma stil och känsla som en MacBook? Då tycker jag absolut att du bör överväga en Galaxy Book3 Pro!

Specifikationer

Processor

Intel Core i7-1360P

Grafik

Intel Iris Xe

RAM

16 GB LPDDR5

Lagring

512 GB NVMe SSD

Skärm

14" Dynamic AMOLED 2X, 2880 x 1800 px, 120 Hz uppdateringsfrekvens

Batteri

63 Wh, laddas via USB-C

Vikt

1,17 kg

Mått

312.3 x 223.8 x 11.3 mm

Anslutningar

2x Thunderbolt 4, 1x HDMI, 1x 3,5mm, 1x USB 3.2 typ A, 1x microSD-kortläsare

Trådlöst

Wi-Fi 6E (Gig+), 802.11 ax 2x2, Bluetooth v5.1

Övrigt

Fingeravtycksläsare i av-/påknappen

Om laptops (bärbara datorer) från Samsung

Samsung har tillverkat bärbara datorer under många år vid det här laget och Galaxy Book3 Pro är den senaste upplagan av ultraportabla bärbara datorer. I modellserien Galaxy Book3 hittar vi dels Pro-modellen testad här men även den något billigare Book3 360, den roterande Book3 Pro 360 samt även den något dyrare och mer kraftfulla Book3 Ultra, för dig som söker det lilla extra.


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons