Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: Samsung Galaxy Fold 5 - Givet val för multitaskaren med budget
24 augusti 2023
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För multitaskingspecialisten
Har du multitasking i blodet? Älskar du skärmyta? Frälst på häftig teknik? Samsung Galaxy Z Fold 5 tickar de flesta boxarna och gör det dessutom på ett riktigt imponerande sätt. Även om vikbara skärmar kanske fortfarande inte är en perfekt och felfri teknik så märks det att Samsung har produkter som börjar bli ordentligt mogna och redo för fler än endast pionjärerna.
Inget för minimalisten
Älskar du att ha en kompakt och lätt mobil? Bara att scrolla vidare. Samsung Galaxy Z Fold 5 är på inget sätt kompakt eller lätt, snarare absoluta motsatsen. Det finns egentligen ingenting här att hämta, förutom kanske den relativt smala främre skärmen då, men inte på bekostnad av allt annat.
Mobiltelefoner
Samsung Galaxy Z Fold5 5G SM-F946B 12GB RAM 256GB
fr. 13 241 kr
Vem passar produkten bäst för?
Det här är mobilen för dig som vill ha massor av skärmyta, häftig teknik och som älskar alla former av multitasking. Bara möjligheten att kunna nyttja halva skärmen till en mejlapp och den andra till exempelvis ett par webbläsarflikar ger oanade möjligheter till nya nivåer av effektivitet. Tilltalas du inte av det? Då kan jag även trösta med att det är rätt trevligt att scrolla Instagram-flödet på en Fold 5 med!
Enorm skärmyta
Överlag helt okej batteritid
Bra prestanda
Tung
Den inre skärmen är alltjämt känslig för att repas
Kräver en ordentlig budget
Dubbla skärmar, dubbelt så bra?
Det finns framförallt två typer av vikbara mobiler, vi har de klassiska flip-telefonerna som flörtar med de nostalgiska dragen från när mobiler skulle vara så små som möjligt och sedan har vi de som viks upp som en bok, med extra mycket skärm som bonus.
Det kommer kanske inte som någon större överraskning att Samsung Galaxy Z Fold 5 hör till den senare kategorin med dels sin främre, något högsmala skärm på 6,2" samt en inre, närmast fyrkantig skärm på hela 7,6". Dubbelt så mycket skärm som vi är vana vid i traditionella telefoner alltså.
Den främre skärmen är en traditionell skärm i glas som på inget sätt egentligen skiljer sig från det vi är vana vid, bortsett en något mer högsmal formfaktor.
På insidan hittar vi det som särskiljer Fold 5 från en klassisk mobil, den vikbara skärmen som i sitt utvikta skick ger användaren en närmast helt kvadratisk form med extra allt.
Plastic fantastic
För att få till det vikbara i en skärm så är tillverkarna, än så länge, tvungna att ta till plast istället för glas. Detta är inte helt utan nackdelar, så som en högre känslighet för repor och vassa föremål som riskerar skada skärmen på ett sätt vi inte är vana vid.
Om vi bortser från behovet av att hålla längden och skärpan på fingernaglarna i styr så är det en synnerligen imponerande skärm som Samsung har klämt till med på insidan av Galaxy Z Fold 5.
Som vi är vana vid så är det en AMOLED-skärm som dessutom har stöd för HDR10+ och på det upp till 120 Hz variabel uppdateringsfrekvens, något som ska ge en mjukare upplevelse vid behov och lägre energiförbrukning när statiskt innehåll visas.
Ljusstyrkan är absolut bländande bra och skärmen går fint att använda även i de sällsynt soliga dagarna såhär sommaren 2023.
Putsad i kanterna
Samsung har framförallt arbetat hårt med att putsa och förfina ett redan bra koncept till årets upplaga av Samsung Galaxy Z Fold. Framförallt handlar finjusteringarna om att minska glappet i det ihopvikta läget, för att ge ett snyggare och bättre intryck med något mindre risk för att få in mindre föremål i glappet som onekligen blir när telefonen viks ihop.
Detta gör förvånansvärt mycket för det allmänna intrycket av Fold 5, det känns plötsligt som en mer mogen och färdig produkt jämfört med tidigare versioner.
På detta hittar vi självklart en samlad uppgradering inom resten av hårdvaran, som sig bör i en årlig uppgradering.
Kort sagt finns det mer än tillräckligt på prestandafronten för att täcka en absolut majoritet av alla användare och mer därtill. På inget sätt under min tid tillsammans med Samsung Galaxy Z Fold 5 har jag upplevt mig begränsad av varken prestanda eller batteri.
Smal eller fyrkantig
Formfaktor gör båda skärmarna i Samsung Galaxy Z Fold 5 något speciella i sitt format.
Vi har så klart den enorma, vikbara inre skärmen som med 7,6" ger nära nog en kvadratisk skärmyta med massor av utrymme för en app eller för att dela upp skärmen i två, fullt naturliga skärmdelar för att kunna köra två appar parallellt invid varandra.
På detta har vi dessutom en skärm på framsidan av enheten som med sitt 23.1:9-format ger ett otroligt högsmalt intryck. Bra mycket smalare än de allra flesta vanliga skärmar som går att hitta i moderna smartlurar. Båda skärmarna är av typen Dynamic AMOLED, är högupplösta och erbjuder upp till 120 Hz variabel uppdateringsfrekvens.
Alldeles oavsett om du tittar på den smala yttre eller den enorma inre skärmen så är det en rakt igenom imponerande upplevelse, även om du ställer in skärmläge naturligt framför det med färg- och kontrastrika alternativet.
Med en lätt liten slagsida
Som ni kanske misstänkt eller har tjuvgooglat så är Samsung Galaxy Z Fold 5 verkligen inte en lättviktare.
Inklusive allt väger vi in på hela 253 gram och det är en synnerligen stabil pjäs på alla sätt och vis. Något som är extra märkbart med skärmen uppvikt, balanserandes på lillfingret av vana.
Den höga vikten kommer ju så klart av många rimliga skäl. De dubbla skärmarna, stabila materialval och batteriet på 4400 mAh inte minst.
Allt detta påverkar ju självklart hanteringen i vardagen och Fold 5 är varken optimal för dig med relativt små händer eller för all del, om du har problem med normaltunga mobiltelefoner till vardags.
Genomgående bra, om det är din kopp te
Med Samsung Galaxy Z Fold 5 har företaget på många sätt tagit ett steg mot mer mogna vikbara mobiler.
Galaxy Z Fold 5 är inte längre endast en produkt för de som vill vara först utan snarare en produkt som börjar passa allt fler, åtminstone om vi bortser från prislappen som är ordentligt saltad då.
Den nya designen på gångjärnet för att vika telefonen innebär en klart snyggare, plattare och mer praktisk mobil utan en oroväckande stor glipa för damm och sand att ta sig in i.
Är du sugen på en vikbar mobil, ser charmen i den enorma skärmyta som blir av den här typen och är beredd att lägga uppåt 25 000 kr på en ny mobil? Då är Samsung Galaxy Z Fold 5 onekligen ett utmärkt val!
Specifikationer
Systemkrets
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Grafik
Adreno 740
Lagring
256 GB / 512 GB / 1 TB
RAM
12 GB
Kameror
50 MP vidvinklig huvudkamera, 10 MP telefotokamera med 3x optisk zoom, 12 MP ultravidvinkelkamera, 4 MP selfiekamera under skärmen på insidan samt 10 MP selfiekamera på framsidan av enheten.
Skärmar
Främre skärm på 6,2" och en inre skärm på 7,6", Dynamic AMOLED med upp till 120 Hz uppdateringsfrekvens på båda.
IP-klass
IPX8, vattentålig men inte dammtålig
Dimensioner
Uppvikt: 154,9 * 129,9 * 6,1 mm Ihopvikt: 154,9 * 67,1 * 13,4 mm
Vikt
253 gram
Färgalternativ
Icy Blue, Phantom Black, Cream
Om mobiltelefoner från Samsung
Samsung är en mobiltelefontillverkare med synnerligen stort utbud, från de allra billigaste till denna best med prislapp på norr om 20 000 kr. Det finns kort och gott något för alla och allas plånböcker.
Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer