Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: Samsung Galaxy S10 - en modern mobil med massa funktioner
24 oktober 2019
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Om du vill ha massa funktioner
Är det viktigt för dig att ha så många funktioner som möjligt? Då är Galaxy S10 en telefon att satsa på eftersom den har en ny typ av fingeravtrycksläsare, hörlursuttag, stereohögtalare, vattentäthet, tre kameror och mycket, mycket mer.
Om bra batteritid är viktigt för dig
Med massa funktioner och en tunn design är batteriet inte tillräckligt för att driva allt under en hel dag. Använder du mobilen mycket kommer du att behöva ladda telefonen någon gång under dagen för att klara en hel dag.
Mobiltelefoner
Samsung Galaxy S10 SM-G973F/DS Dual SIM 8GB RAM 128GB
fr. 2 499 kr
Vem passar produkten bäst för?
Galaxy S10 passar bäst för den som vill ha allt i en mobiltelefon. S10 är troligtvis det sista av Samsungs flaggskepp som kommer behålla hörlurssuttaget då både Galaxy Note och Fold-serierna har tagit bort det. Trots detta är telefonen vattenresistent upp till 2 meter i 30 min och har en ny fingeravtrycksläsare under skärmen.
Samsung snålar inte med funktioner utan ger användaren allt som man kan önska sig. En av de bästa skärmarna på marknaden och en ny unik design med selfiekameran i skärmens högra hörn. Med några små negativa anmärkningar så finns en stor och det är batteritiden. Är du en person som sitter vid ett skrivbord är detta inget problem för då kan du troligtvis ladda din telefon under dagen. Detta är bra att ha i åtanke eftersom S10 utöver detta är en mycket bra telefon som passar nästan alla.
Många telefoner idag ger 80-90% av vad Galaxy S10 gör till ett billigare pris. Där Samsung vinner mot alla dessa är i kameran, där S10 har en av de mest mångsidiga kamerorna.
Skärm
Byggkvalitet
Funktioner
Batteriet
Böjda kanter
Fingeravtrycksläsaren
Byggkvalitet
Galaxy S10 har en utmärkt byggkvalitet. Ända sedan Galaxy S6 har Samsung byggt på och förbättrat design och byggkvalitet. Mobilen känns väldigt lätt i handen vid jämförelse med andra telefoner i samma storlek. Trots detta ger S10 en känsla av att den kan ta några smällar utan att gå sönder. Telefonen finns i svart, vit och grön. Testmobilen var i färgen vit och var väldigt bra på att inte visa upp fingeravtryck.
Skärmen har som tidigare Samsungmodeller en Edge-skärm där kanterna är böjda åt sidan mot skärmens ram. Även baksidan är böjd inåt mot ramen vilket gör det lite svårt att få ett bra grepp. Detta gör att mobilen kan kännas en aning hal, och jag skulle rekommendera ett skal för bästa grepp.
Kameran är väldigt snyggt inbyggt i en rektangulär form på baksidan och sticker endast ut en aning från telefonen. Samsung har gett mobilen en IP68-klassning, vilket innebär att den är dammtät och vattenresistent upp till 1,5 meters djup i 30 minuter.
Prestanda
Samsung har till Galaxy S10 utvecklat deras nya Exynos 9820-processor som är mer kraftfull och energisnål än föregångaren. I vissa regioner säljs mobilen med en Qualcomm Snapdragon 855 (som har visat sig prestera bättre än Exynos) men den säljs ej i Sverige. Galaxy S10 har ändå bra prestanda och är en av de bättre telefonerna på marknaden när det gäller prestanda. Vardagliga sysslor som sociala medier, surfande, telefonsamtal och spelande klarar telefonen såklart utan problem.
S10 kommer med 8 GB RAM som gör det möjligt att hålla många saker i minnet samtidigt. Mer processorkrävande applikationer, t.ex. spel, fungerar utmärkt på Galaxy S10. Jag spelade mycket PUBG Mobile och Pokemon Go, och Galaxy S10 hanterade dessa spel utan problem. Telefonen blev en aning varm på baksidan och det kändes under hela tiden spelet var igång. När spelet stängdes ner återgick telefonen snabbt till normal temperatur.
Skärm
Återigen överraskar inte Samsung med skärmen eftersom den förväntat är utmärkt. Det är en Dynamic AMOLED-panel med upplösningen 1440 x 3040. Det nya med denna skärmen är Dynamic-funktionen som ska anpassa skärmen beroende på vilket ljus telefonen befinner sig i. Det går att märka av en viss skillnad vid jämförelse med föregående modell men den är inte lika vass som Apples TrueTone-funktion.
Samsung har valt att använda sig av en Infinity-O-skärm där den främre kameran är placerad i hörnet och resten av framsidan är en enda stor skärm. Personligen tycker jag denna design är mycket bra, till och med bättre än storebror Galaxy S10+. Det enda negativa med denna typ av skärm är att ingen säker ansikts- eller irisupplåsning finns tillgänglig. Kanterna är böjda, vilket är en karaktäristisk design för Samsungs mobiler och bidrar till en modern design och funktioner som Edge Screen.
Ibland kommer man åt sidan av skärmen beroende på hur man håller telefonen. Detta gör att man kan råka sätta igång appar av misstag. Det uppstår också en glans vid kanterna vilket kan vara irriterande vid videotittande.
Batteri
Galaxy S10 är utrustad med ett 3400 mAh-batteri som är ett steg upp på 400 mAh jämfört med Galaxy S9. S10 håller alltså i ca 1-2 timmar längre än sin föregångare, beroende på användning. Detta bidrar både till ett större batteri samt en mer energisnål processor. Däremot är inte Galaxy S10 någon batterimästare överlag. Samsung har länge haft problem med att deras Exynos-processorer drar mer när mobilen uppkopplad via mobildata jämfört med Wi-Fi. Vid Wi-Fi användning varar mobilen ungefär 16 timmar med användning av sociala medier, Youtube-tittande och webbsurfande. När mobilen kopplas till enbart mobildata sjunker batteritiden avsevärt, till 10-12 timmars användning.
En ny funktion är Wireless Powershare, som låter dig ladda andra enheter genom att placera dem på baksidan av din Samsung Galaxy S10. Tyvärr laddas enheten väldigt långsamt och fungerar bäst till Samsungs Galaxy Buds eller Galaxy Watch. Min iPhone XS Max laddades max 3% på 30 minuter medan mina Galaxy Buds laddades 25% på 30 minuter.
Kamera
Om man ska beskriva kameran med ett ord så är det mångkunnig. Det är inte den bästa kameran på marknaden men den utmärker sig genom att ha tre olika typer av linser på baksidan. Huvudkameran är densamma som i Galaxy S9 men tar snäppet bättre bilder vilket kan bero på mjukvaran då Samsung har lagt till scenoptimering där färger och fokus optimeras för bästa möjliga bild. Det Samsung lagt till är två extra linser. Den ena är en telefotolins som gör det möjligt att zooma in 2x utan att förlora kvalitet och ska hjälpa till vid porträttbilder. Den andra är en ultravidvinkellins och verkar vara det som dagens konsumenter är mest intresserade av. Med den är det möjligt att få med mycket mer i bilden utan att behöva ändra sin position.
Bilderna är mycket Samsung-karaktäristiska vilket innebär starka färger. Under dagtid är kameran väldigt bra och fungerar i nästan alla sammanhang. Det är vid mörka förhållanden som kameran inte presterar lika bra som andra telefoner i samma prisklass, bilderna känns lite suddiga och väldigt mjuka. Vid lansering fanns inget dedikerat nattläge men det har släppts i efterhand. Nattläget är som bäst okej men kräver en väldigt stadig hand.
Videofunktionen har äntligen obegränsad 4K 60fps-inspelning vilket tidigare var begränsad till 6 minuter. Själva videoinspelningen är ganska oförändrad i jämförelse med föregående modell. Den stora nya funktionen är Steady Shot Video som gör att inspelningen ser ut som den varit på ett stativ. Denna funktion är dock begränsad till 1080p-kvalitet.
Extra funktioner
För att kompensera för sitt mediokra batteri har Galaxy S10 mängder med extra funktioner. En av de nya för i år är en fingeravtrycksläsare under skärmen. Den fungerar inte lika snabbt och effektivt som en traditionell läsare men är ett stort steg i utvecklingen för läsare under skärmen. Den fungerar även när skärmen är av!
En annan funktion kommer tack vare att skärmen är böjd på båda kanterna - Edge Screen, som låter dig dra från sidan för att öppna upp ett verktygsfält. Här kan du öppna individuella appar, par av appar, använda smidiga funktioner som att göra en GIF, med mera. Samsung har även med deras nya mjukvara One UI lagt till funktionen Night Mode, som gör att de flesta appar blir helt svarta för att vara lättare för ögonen på natten samt spara batteri.
Samsung har för One UI utvecklat gester för att styra telefonen. Gesterna använder du genom att svepa upp nedifrån. Ett enkelt sätt att komma in i de nya gesterna men personligen tycker jag de inte är lika optimerade som iPhone eller Oneplus-gesterna.
Specifikationer
Operativsystem
Android 9.0 med Samsungs One UI
Processor
Samsungs Exynos 9820
RAM
8 GB
Lagring
128 GB
Batteri
3400 mAh
Framkamera
10 MP med f/1.9 bländaröppning
Bakre kamera
Standardlins 12 MP, f/1.5-2.4 varierande bländaröppning, telefotolins 12 MP, f/2.4 bländaröppning, ultravidvinkellins 16 MP f/2.2 bländaröppning
Vikt
157 gram
Storlek
70,4 x 150 x 7,8 mm
Ljud
Stereohögtalare (en framåtriktad och en nedåtriktad), Ljudutgång 3,5 mm med stöd för Dolby Atmos
Extra funktioner
IP68 damm och vattenresistens (upp till 1,5 meter i 30 minuter), UltraSonic fingeravtrycksläsare under skärmen, trådlös laddningsdelning (kan ladda andra enheter trådlöst
Om mobiltelefoner från Samsung
Samsung började med att utveckla telefoner som erbjöd funktioner som saknades hos deras största konkurrent Apple. Under en tid var Samsungs mobiltelefoner associerat med ord som plast och löstagbart batteri. Nuförtiden associeras Samsung mobiltelefoner med kvalitetsbyggda telefoner med en bra kamera.
Det speciella med telefonerna är att de kommer med Samsungs egenanpassade mjukvara. Det har ändrat namn genom åren och kallas idag One UI, som är ett gränssnitt lagt ovanpå Android. Mjukvaran ger användaren många funktioner och val men kan också påverka prestandan. Flera av Samsungs mobiler kända för att bli långsamma tidigare än sina konkurrenter. One UI är ganska nytt och har för det mesta haft en positiv inverkan på även äldre telefoner.
Med en mobil från Samsung vet man att man får en mobiltelefon av mycket bra kvalitet som kommer hålla i flera år.
Varit intresserad av teknikintresserad i många år. Följer det senaste inom teknik och brukar vara den alla kommer till om råd för deras senaste mobil- eller datorköp. Använder både iOS och Android samt Windows och Mac. För mig är det viktigaste att rekommendera en produkt som just passar användaren.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer