Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du helt enkelt ha den överlag bästa och mest prisvärda soundbar-lösningen för hemmabio?
Fram med popcornen! Q995C gör det enkelt att få till ett maffigt hembioljud i vardagsrummet; med en storslagen och detaljerad Atmos-ljudbild, kraft och dynamikresurser i mängder och stöd för alla format du kan tänkas behöva. Allt till halva (!) kostnaden jämfört med vissa av konkurrenterna..?
Vill du ha det bästa soundbar-systemet för musik, eller den mest spännande estetiken?
Utseendet är inte direkt inspirerande och konkurrenter som Sonos och Sennheiser erbjuder mer lyxkänsla. Och även om Samsung kniper hembiopokalen är ovannämna bättre lämpade för 2-kanalsmusik.
Hemmabiosystem
Samsung HW-Q995C
Ingen butik säljer denna produkt.
Vem passar produkten bäst för?
Kan du leva med det lite trista utseendet är 995C ett nästintill kompromisslöst hemmabiosystem för alla filmfantaster som vill ha en enkel, kompakt lösning utan receiver och kablar längs golvet. Tittar du mycket på film, i synnerhet blockbusterfilm, är detta en tech-investering du absolut inte lär ångra!
Imponerande hembioljud!
Omfattande formatstöd
Prisvärd!
Lite grå och trist design
Inte topprestanda för musik
Ingen dedikerad subwoofer-utgång
Inledning
På toppen av Samsungs "Premium Q-serie" av soundbars tronar Q995. Något förvirrande kommer du att se både namnen Q995 och Q990 nämnas i diverse tester, men det är samma produkt bara med olika beteckningar för olika marknader.
För att göra saker och ting ännu mer förvirrande hittar du i skrivande stund både 2022-modellen Q995B och testets uppdaterade Q995C i svenska butiker. Skillnaderna är närmast försumbara. Q995C har fått en uppdaterad rumskorrigering (dock bara relevant för de som har en Samsung TV, mer om detta senare) samt att man adderat stöd för Amazon Alexa utöver Google Assistant. Aningens rörigt.
Hursomhelst! Samsung bästa soundbar iallafall; ett fulladdat Atmos-paket med totalt 11 primärkanaler, 4 uppåtriktade Atmos-kanaler och 1st LFE fördelat mellan limpa, surroundhögtalare och subwoofer. Bam. Hur står den sig mot konkurrensen och mot min personliga favorit Sennheiser Ambeo Plus?
Uppackning & Installation
Det finns bara ett sätt att köpa Q995C och det är med surroundhögtalare och subwoofer inkluderat. Det vid första anblick relativt höga priset är alltså väldigt överkomligt om vi sätter det i relation till vad som ingår och att detta är Samsungs flaggskeppslimpa.
Installationen är plug & play. Det krävs ingen app för att komma igång och börja titta på film med Q995, mata alla komponenter med ström + en HDMI mellan ARC-kontakterna på soundbar och TV och sen ska allt synka av sig självt.
Du hittar de nödvändigaste funktionerna via fjärrkontrollen (t ex olika ljudlägen, mute, källor och bluetooth-parkoppling) och liksom med S811B gillar jag framförallt volymkontrollerna, med dedikerad justering för subwoofern.
För mer ingående inställningar använder du Samsungs SmartThings-app, som kräver att du skaffar ett användarkonto vilket är lite surt tycker jag. Men den fungerar bra och har (nästan) alla inställningar du behöver inkl nivåinställning för alla kanaler och en 7-bands equalizer.
Kvalitet & Design
Beroende på dina preferenser kommer Samsung-systemet antingen att upplevas snyggt diskret (iallafall relativt till storleken) eller lite grått och tråkigt. Utseendet gör inget för att smickra utan är klart mer funktionellt och industriellt jämfört med t ex Sonos och Sennheiser Ambeo.
Jag kan ändå uppskatta stealth-estetiken. För en fullstor soundbar smälter den nästan ihop med min mattsvarta mediamöbel och satellithögtalarna är lätta och relativt kompakta, så de är enkla att väggmontera. Jag gillar också att subwoofern är ganska smal och därmed kanon för placering intill soffan.
Kvalitetsmässigt är systemet klart plastigare jämfört med Sennheiser och Sony HT-A7000, i synnerhet satelliterna. Men det är ingen faktor när grejerna väl är på plats.
Funktioner & Användarvänlighet
Precis som med minstingen S811 finns det lite extra godis på bordet för de som använder ljudsystemet med en kompatibel Samsung-TV. Det inkluderar möjligheten att ansluta limpan till TV:n helt trådlöst utan HDMI-kabel, att kombinera ljudet från TV och soundbar för ett "större" ljud (gimmick), samt smart rumskorrigering sk "SpaceFit Sound Pro". Eftersom min TV är en LG C2 har jag inte kunnat utforska detta.
Precis som med lillebror är jag inte införstådd i huruvida systemet faktiskt genomför någon form av automatisk rumskorrigering överhuvudtaget utan en Samsung TV. Det finns trots allt en aktiv toggle i appen för detta, men jag uppfattar ingen direkt skillnad och jag får ingen indikation om att så är fallet. Mitt rum är akustikbehandlat så här låter det bra ändå, men eventuell avsaknad av automatisk rumskalibrering innebär att jag inte kan garantera att alla får samma ljudupplevelse som jag haft.
Som sig bör med en topplimpa finns stöd för i princip alla film- & streamingformat du kan tänkas vilja ha (inkl Airplay 2 och Chromecast). Det finns även extra HDMI för 4K-videopassthrough, samt en optisk ljudingång.
Samsung får gärna lägga till möjligheten att ställa subwoofer-nivån mer exakt under en viss nivå. Precis som med S811 hoppar den direkt från -6dB till -12dB och i mitt rum hade jag gärna velat ha den någonstans däremellan.
Ljudkvalitet - Film
Holy moly!
Här snackar vi om ett ljudsystem som slår långt över sin viktklass (eller tja, prisklass).
Jag slår på Live Aid-finalen i "Bohemian Rhapsody" och det är omöjligt att inte imponeras av det maffiga och övertygande Atmos-filmljudet. Ljudbilden är väldigt naturlig och väldefinierad i allt från sång & dialog till rymd och atmosfär, samtidigt som det finns muskler så det räcker och blir över. Det går att spela ordentligt högt innan dynamiken börjar ge vika och alla beståndsdelar (soundbar, satelliter, sub) spelar verkligen homogent och sömlöst. Detta närmar sig hemmabio på riktigt!
För en som tidigare ägt b la en SVS PB13 Ultra lämnar den trådlösa subwoofern med sin ensamma 8-tummare (som förväntat) lite att önska. De lägsta två oktaverna lyser med sin frånvaro, men det som finns där (ner till kanske 30 Hz) har en fin pondus och som sagt integrerar den bra ihop med resten av ljudbilden.
Nog hade det varit en fet bonus med en signalutgång till tredjepartssubbar (som t ex Sennheiser erbjuder), men jag inser också att för de entusiaster som vill dra det såpass långt är ett soundbar-system för 15000 troligtvis inte förstahandsvalet ändå.
I andra änden av frekvensspektrat är ljudet inte riktigt lika högupplöst som i Sennheiser Ambeo Plus. Med det atmosfäriska soundtracket i "Avatar: The Way of Water" är Ambeo subjektivt mer detaljerad och får fram en än mer kittlande närvarokänsla ur den livliga Pandora-djungeln jämfört med Samsung. Dock är Q995C som helhet mer imponerande, med sina diskreta surroundkanaler och mer kraft/dynamik framförallt i basområdet.
Mot Sonys toppmodell HT-A7000 upplever jag att Samsung är klart bättre både vad gäller frekvensomfång/neutralitet, dynamik, detaljåtergivning och Atmos-surroundupplevelse. Och från minnet låter limpan också klart större, krispigare och kraftfullare än Sonos ARC.
Detta är, kort och gott, den överlag bästa soundbar-baserade hemmabion jag testat hittills. Fram med popcornen!
Ljudkvalitet - Musik
Det klockrena, balanserade frekvensomfånget, pigga dynamiken och stora vidöppna ljudbilden överförs även till musiklyssning, vilket bidrar till att göra totalupplevelsen positiv även om svagheterna i framförallt diskanten blir betydligt tydligare här än till filmtittande.
Eftersom frekvensomfånget är såpass neutralt (positivt) görs följaktligen inga försök att maskera/mjuka upp det övre mellanregistret (ett område våra öron är väldigt känsliga för) och då blir det genast tydligare att diskanterna och ljudupplösningen inte riktigt är i klass med Ambeo Plus. Kvinnoröster t ex låter i jämförelse lite hårdare och mer komprimerade än den förvisso mer tillbakadragna, men väldigt varma och silkeslena Ambeon. Men för det otränade örat är det inte dåligt eller offensivt på något sätt.
Det ska dessutom sägas att basen faktiskt hänger med bra även till musik för att vara ett soundbar-system. Subwoofern är förvånansvärt rapp och tajt integrerad med limpan, klart bättre sammanhållning här jämfört med de system jag testat tidigare i år - inklusive nämnda Ambeo.
Summa summarum är att detta absolut är ett fungerande musiksystem, men det är till film som Q995C verkligen skiner. Det kommer inte kunna mäta sig med en dedikerad 2-kanalsstereo av hyfsad kaliber.
Slutsats
Nog finns det en konservativ sida av mig som tvekar att jämföra ett soundbar-system med en dedikerad hemmabioanläggning bestående av helt separata högtalare och stora fina slutsteg likt jag själv haft tidigare. Men aldrig har jag känt mig mer manad att göra jämförelsen än med Q995C, som lyckas hosta upp ett imponerande bioljud trots det trådlösa och minimerade formatet.
Det ska framförallt tydliggöras hur prisvärt detta systemet faktiskt är för hur mycket det erbjuder i form av funktionalitet och framförallt ljudegenskaper. Detta är en soundbar-lösning för den äkta filmfantasten, ja kanske till och med den som är van vid större och mångt dyrare traditionella hembiolösningar. Det finns somliga som ser mer smickrande ut och är mer raffinerade för musiklyssning. Men till filmkvällarna sätter Samsung ribban riktigt högt... till ett pris som gör att jag smäller till med toppbetyg.
Köp!
Specifikationer
Produkttyp
Soundbar/ljudlimpa/komplett system
Totalt antal högtalare
22 st, inkl subwoofer & satelliter
Antal kanaler
11.1.4
Anslutningar
1x HDMI ARC/ut, 2x HDMI in, 1x Optical in
Mått soundbar (B x H x D)
123,2 x 6,95 x 13,8 cm
Vikt
7,7 kg (soundbar), 11,7 kg (subwoofer), 3,4kg (surround/st)
Kan väggmonteras
Ja
Om hemmabiosystem från Samsung
Samsung har delat upp sitt soundbar-utbud i 2 klasser; S-serien samt Q-serien, som innehåller de tyngre modellerna för hembio inkl Q995C och fjolårets Q995B.
En parantes är att Samsung också är huvudägare av Harman-koncernen och därmed har tillgång till diverse framstående utveckling och ingenjörsknep inom ljudåtergivning som även mynnar ner i högtalare och hörlurar från exempelvis JBL och Harman Kardon.
Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer