Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sennheiser AMBEO Plus - Lyx-soundbar för dig med höga krav (och platsbrist)

4 maj 2023

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Vill du ha en av de allra mest välljudande & kompletta ljudlimporna på marknaden - som också är väldigt inredningsvänlig?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Ambeo Plus är en tvättäkta premiumsoundbar i allt från dess eleganta design, användarvänlighet, formatstöd och inte minst ljudkvalitén. Och Ambeo-teknologin lyckas faktiskt måla upp en förvånansvärt omvälvande 3D-ljudbild, helt utan bakre högtalare.

Förväntar du dig att helt och hållet kunna återskapa känslan av äkta surroundljud, eller vill kunna klara dig utan sub?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

Ambeo Plus må vara fantastisk för en ensamstående limpa, men för en optimal surround-känsla är det fortfarande fysiska bakhögtalare som gäller. Och vill du maximera prestandan med en subwoofer blir priset ganska högt.

Prisjakt toppbetyg
Sennheiser Ambeo Plus

Hemmabiosystem

Sennheiser Ambeo Plus

fr. 11 418 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Ambeo Plus passar perfekt för dig som vill ha en soundbar med riktigt hög kvalitetskänsla i både ljud och finish, som målar upp en ruskigt snygg och förvånansvärt tredimensionell ljudbild både till musik och filmkvällar - utan behovet av bakre satellithögtalare. Den passar också dig som vill ha så många av kvalitéerna från den enorma Ambeo Max som möjligt, men i en mer kompakt och inredningsvänlig lösning.

Utmärkt ljudkvalitet både till film och musik!

Övertygande 3D-ljud helt utan bakhögtalare

Snygg premiumdesign

Dedikerad subwoofer-utgång

Subwoofern är ett relativt dyrt tillval

Enbart HDMI 2.0 för pass-through

Fysiska bakhögtalare är fortfarande överlägset

Introduktion

Ambeo Plus är Sennheisers andra bidrag till premium-soundbar-marknaden och kommer som svar till de köpare som kanske tyckte att den första Ambeo (nu aningens uppdaterad visuellt och med nya namntiteln "Ambeo Max") var alldeles för stor... och dyr.

Ty medan kraftpaketet Ambeo Max är en "endgame"-limpa nischad mot inbitna hembio-entusiaster som vill skapa en modern och diskret(are) lösning breddar Ambeo Plus målgruppen. De som vill att limpan smälter in mer i inredningen men fortfarande önskar ett komplett system med alla funktioner från Max och så bibehållen ljudkvalitet som möjligt. Man har också, samtidigt som Plus, lanserat en matchande Ambeo-subwoofer. Tillsammans kommer Plus + Ambeo sub kosta dig ganska saftiga 24500 riksdaler.

Får man vad man betalar för, är såklart frågan? Och kan Sennheiser fortfarande leverera enligt löftet att skapa ett övertygande 3D-ljud helt utan bakhögtalare, trots att man minskat såpass på storleken? Let's find out!

Uppackning & Installation

Att komma igång med Ambeo Plus hade nästan inte kunnat vara enklare. Instruktionerna i lådan är tydliga och proceduren relativt smärtfri. En kabel i väggen och en HDMI från TV:n via eARC, sen är det bara att ladda hem Sennheisers Smart Control app (samma app du redan har om du äger någon av deras modernare trådlösa hörlurar) och så letar den upp soundbaren snabbt och smidigt utan behov av egenupprättad WiFi-anslutning. Kör rumsoptimeringen och appen ber dig vänligt luta dig tillbaka och vänta tyst, medan den kör ett antal frekvens-svep synkade till meditativa ljud och animationer i appen och gör det bästa den kan av ditt rum utan att du behöver lyfta ett finger. Trevligt och snyggt!

Har du även köpt till den trådlösa Ambeo-Subwoofern är det bara att koppla in ström och sen låta soundbaren hitta den automatiskt via appen. Eller om du (av någon anledning) önskar använda kabelanslutning.

En STOR fördel för hembionördar är att Ambeo Plus (precis som storebror Max) har en dedikerad subwoofer-utgång, så att du kan använda vilken trådbunden sub du vill från andra tillverkare. Värdefullt om du redan har en subwoofer sedan tidigare, eller planerar matcha med ett renodlat hembiomonster från SVS eller JL Audio. Då missar du dock den smidiga, trådlösa integreringen och självkalibreringen med resten av systemet.

Och dessutom; håller du dig till Ambeo sub kan du faktiskt para upp till 4 st (!) basar med soundbaren samtidigt. Bassheads, rejoyce!

(OBS! Soundbaren kan väggmonteras, men det kräver köp av tillhörande väggfäste)

Kvalitet och Design

Till skillnad från den skrymmande Ambeo Max har Plus, med sina ca 105 cm på bredden, en mångt högre sk WAF-faktor ("Wife Acceptance Factor"). Designen känns faktiskt rätt så exklusiv med sitt minimalistiska uttryck och högkvalitativa material och till skillnad från t ex Sony HT-A7000 syns inte högtalarsystemet genom fronten.

På ovansidan finns touch-knappar för val av källa, bluetooth-anslutning, volym och även en "Mute"-knapp om du av integritetsskäl inte vill att soundbaren ska ha mikrofonen igång. En snygg, vit LED-strip signalerar volymnivå och den belysta AMBEO-loggan på framsidan går att dimma efter smak i appen eller stänga av helt.

Jag skulle absolut säga att Ambeo Plus är en av de snyggare soundbars jag skådat och det intrycket sträcker sig vidare både till subwoofern och fjärrkontrollen - som har en ovanligt hög kvalitetskänsla med en behaglig tyngd i handen. Ett ordentligt lyft från den billiga fjärren som följer med Sonys ovannämnda limpa.

Funktioner & Användarvänlighet

På pappret täcker Sennheiser alla behov med Ambeo Plus. Den stödjer typ alla ljud- & streamingformat du lär behöva inkl Dolby Atmos, DTS-X, Chromecast, Airplay (vilket öppnar upp för enkla multiroom-lösningar med andra fabrikat, om du använder iOS-prylar) samt Spotify och Tidal Connect. Den har också inbyggt stöd för Amazon Alexa som röstassistent. Det enda som saknas är egentligen HDMI 2.1 pass-through för spelkonsoler, vilket dock inte torde vara något problem för de allra flesta.

Till skillnad från Max som mäter rummet med en externt placerad mikrofon har Plus inbyggda mikrofoner för rumskalibrering. Övriga skillnader ligger framförallt i mängden ljudelement och hur de är konfigurerade. Medan Max har 6 (!) woofers för bas, 5 diskanter + 2 uppåtriktade fullrange-element för höjdkanalerna är Plus bestyckad med 2 woofers och 5 fullrange-element varav 2 uppåtpekande. De viktigaste funktionerna nås via fjärren men en del inställningar kräver appen.

Ett antal ljudprofiler finns att tillgå beroende på innehåll som spelas, eller så kan du låta limpan välja själv med "Adaptive"-läget. Samtliga lägen är öppna för egna flerbands EQ-justeringar och du kan även välja mellan 3 olika intensitetsnivåer för AMBEO 3D-effekten.

Subben går att ställa i ett spann mellan -10 och +10dB, eller mute:a helt via appen. Det praktiska "Night"-läget drar ner rejält på basen både i sub och soundbar för de sena kvällarna - bra om du bor i lägenhet.

Bortsett från att jag vid ett par tillfällen stött på hinder med rumskalibreringen, vilket krävt reset + återparkoppling med appen (de flesta som inte är produkttestare lär inte behöva göra återkalibrering ofta), är det faktiskt en fröjd att använda Ambeo Max och det väldigt intuitiva gränsnittet. Bravo, Sennheiser!

Ljudkvalitet - Film

Omedelbart efter rumsoptimeringen visar Sennheiser vart skåpet ska stå. Jag kör igång "Avatar: The Way of Water" och blir direkt imponerad! Dels av hur krispig, finkornig och välupplöst ljudbilden är, men även hur Atmos-scenen breder ut sig långt större och mer tredimensionellt i rummet än man kan döma av storleken på soundbaren och bristen på bakre supporthögtalare. Dialogen framträder perfekt med neutral röståtergivning och Ambeo-subben integrerar fint i ljudbilden, med ren och distinkt bas. Jämfört med Sony HT-A7000 har Sennheiser klart bättre upplösning och är mer korrekt i mina öron, medan Sony låter lite varmare och fetare men också klart murrigare.

Jag byter till finalen i "Top Gun: Maverick" och återigen övertygar ljudbilden både med sitt 3D-djup och även vad gäller kraft och dynamiskt omfång. Iallafall i en lägenhet och i ett mindre vardagsrum (20-30kvm) saknar man inte pulver med Ambeo Plus + Ambeo sub.

AMBEO-effekten är på "Regular" från kartong, men kan ställas på "Boost" om du vill ha ännu mer bredd mot att frontscenen blir lite mer diffus. Även på Boost är dock den upplevda surround-effekten mer omkring 230 graders vinkel (ish) än full 360 och "bakom" öronen. Så vill du verkligen ha ett påtagligt surroundljud med maximal biokänsla har flerkomponentsystem som Sonos, Samsung Q995B eller HT-A7000 med SW5-satelliterna fortfarande ett definitivt övertag.

Skiftar vi fokus till Ambeo-subben är det ett relativt dyrt tillval för en enkel 8-tummare på 350 watt. Du betalar för systemintegreringen med matchad design/finish, självkalibrering och trådlös auto-anslutning. Och den matchar riktigt bra med Ambeo-limpan, men kräsna lyssnare utan grannar att tänka på bör iallafall överväga att utnyttja subwoofer-utgången. En SVS SB-2000 för ungefär samma pengar har t ex ett 12-tumselement, 500W effekt och går nästan 10 Hz djupare.

Sägas bör, att medan du bör komplettera med subwoofer (oavsett vilken) låter limpan på inget sätt dåligt eller tunt på egen hand. Men föga förvånande är den såklart inte lika självsäker som storebror Max vad gäller kraftresurser och djupbas.

Ljudkvalitet - Musik

Ett säkert kort om man verkligen vill utmana ljudkvalitén i en soundbar - eller vilken högtalare som helst egentligen - är att alltid utvärdera med musik. För medan det kan låta bra till film men sämre till musik, kommer det alltid att låta bra till film om det låter bra till musik!

Och återigen här blir jag impad av Ambeo Plus. Den fortsätter att låta krispigt, mjukt och raffinerat och kan absolut ersätta en dedikerad, trådlös musikhögtalare i premiumklassen, med undantaget av basen som troligtvis kommer att vara bättre i Apple Homepod (stora) och Sonos Era 300 - speciellt om du kör dem i par.

Ambeo-ljudläget låter faktiskt oväntat naturligt även till musik och får definitivt ljudbilden att kännas mycket större och mer som att den kommer från en 2-kanalsstereo med separata högtalare placerade ca 2m isär.

Vid mer kräsen musiklyssning saknade jag kanske lite av subwoofern, som jag i sammanhanget upplevde var lite entonig snarare än rapp och distinkt, även på minimumnivå -10dB. Jag är såklart skadad som HiFi-nörd, men somliga audiofiler bör som sagt överväga om smarta funktioner och trådlöst/systemintegration är viktigare än prestandan du kan få i likvärdigt prissatta subbar från andra tillverkare (eftersom du ändå har den möjligheten att tillgå, till skillnad från de flesta andra soundbars).

Det ska dock poängteras att inredningen / akustikbehandlingen i mitt nya vardagsrum inte är helt fullständig ännu...

Slutsats

Ambeo Plus är överlag en suveränt paketerad ljudlimpa som torde passa betydligt fler användare än den kolossala Ambeo Max. Den genomgående välbyggda, stilrena designen och användarvänliga app-gränssnittet ger en varm och go premiumkänsla i hela kroppen, samtidigt som ljudkvalitén är i absolut toppklass för en ensam soundbar. Och Ambeo-tekniken lyckas faktiskt med anspråket att leverera en tredimensionell och relativt omslutande ljudbild från en enda enhet (tja, eller 2 om vi inkluderar subwoofern).

Förvisso är priset i det övre spannet, men ändå i nivå med konkurrenterna. Och jämför man dem är det i mitt tycke Sennheiser som ger det högsta kvalitetsintrycket både i ljud och design. Subwoofern anser jag kanske är aningens mindre prisvärd ljudprestandamässigt, men integreringen/funktionaliteten är å andra sidan klockren.

Bor du i lägenhet eller mindre villa och vill ha en riktigt snygg och helintegrerad hembiolösning med särskilt fokus på högkvalitativ ljudåtergivning och inlevelse, utan att behöva placera ut bakhögtalare, kan jag väldigt varmt rekommendera Ambeo Plus + Sub. Toppklass!

Specifikationer

Produkttyp

Soundbar/ljudlimpa

Tot antal högtalare

9 st

Förstärkning

9x klass D, 400W RMS

Frekvensomfång

30 Hz - 20 000 Hz (-3dB)

Anslutningar

3x HDMI IN (varav 1x eARC HDMI 2.1), 1x Optisk S/PDIF IN, 1x AUX-IN (stereo RCA), 1x Subwoofer Pre-OUT (mono RCA), 1x USB-A, 1x Ethernet (RJ45)

Mikrofon för rumskalibrering

4x inbyggda

Mått (BxHxD)

105 x 7,7 x 12,1 cm (inkl fötter)

Vikt

6,3 kg

Kan väggmonteras

Ja

Om hemmabiosystem från Sennheiser

Sennheiser är en tysk tillverkare av i huvudsak hörlurar och mikrofoner, grundat 1945 av Dr Fritz Sennheiser. De står b la bakom shotgun-mikrofonen MKH-416 som är en riktig klenod och återfinns på många filminspelningar. Relativt nyligen har de även gett sig in på soundbar-marknaden, som del i framgångar med egenutvecklad virtuell/3D-teknologi.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons