Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sennheiser CX TW - Snyggast ljud för pengen

30 november 2021

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Letar du kvalitativa budgetlurar med raffinerat ljud?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

CX Plus toppar (överlag) konkurrenterna vad gäller teknisk ljudkvalitet till musik, även om marginalerna är ganska små.

Behöver du aktiv brusreducering eller lurar för träningen?

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Då får du vackert gå upp till CX Plus, alternativt andra alternativ med ANC-funktionalitet. Och till allt över lågintensiv träning finns det lurar som är tåligare och sitter säkrare i öronen.

Prisjakt toppbetyg
Sennheiser CX True Wireless In-ear

Hörlurar

Sennheiser CX True Wireless In-ear

fr. 897 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

CX TWS passar dig som letar efter helt trådlösa lurar under 1000 kronor, med mjukt och raffinerat ljud för lite mer seriös musiklyssning. Du föredrar touch-kontroller framför knappar. Löpning, hårdträning samt högljudda lyssningsmiljöer är mindre förekommande i din vardag och du tar bara samtal i lurarna lite då och då - alternativt har andra lurar för en eller flera av dessa scenarion.

Högkvalitativ ljudbild

Anpassningsbara touch-kontroller

God komfort

Saknar beröringssensorer

Långsamma firmwareuppdateringar

Halvdant samtalsljud

Introduktion

CX True Wireless är instegslurarna i Sennheisers familj av öronsnäckor för den som letar helt kabelfria 'Airpods-alternativ', om man får använda en uttjatad fras. Modellen är ny för 2021 och ersätter de tidigare CX400BT (som något förvirrande ser snarlika ut trots helt olika namn).

Skillnaderna mellan CX True Wireless och den nysläppta Plus-modellen har nästintill helt att göra med funktionalitet. Design, komfort och ljudkvalitet är väldigt lika.

Frågan är huruvida budgetbeskärningarna i CX har en stor inverkan på användarupplevelsen totalt. Är CX ett bra köp under 1000-kronorsstrecket eller är de mestadels irrelevanta nu när CX Plus existerar? Är Sennheiser mer än märket eller finns andra, billigare alternativ som är lika bra eller bättre? Det svarar jag på i denna recension!

I kartongen

CX True Wireless må vara instegsmodellen men paketeringen är i princip likadan som hos storebror Plus. Båda lurarna kommer vilande i sitt laddetui och ackompanjeras av en USB A - USB C-laddkabel, totalt 4 par öronproppar i olika storlekar samt dokumentation.

Enkelt, nuff said!

Design, kvalitet & komfort

Jag gillar designutförandet och ergonomin på Sennheisers True Wireless-lurar. De känns stilrena, solida och iallafall i mina öron sitter de väldigt bekvämt - och stabilt nog för gymmet. Jag har ganska trånga öron och uppskattar inkluderandet av små öronproppar.

CX är, liksom syskonen, lite klumpigare och mer iögonfallande i öronen än vissa av konkurrenterna, vilket inte alla lär uppskatta.

Ladd/förvaringsetuiet är lite mer "boxy" än vad som kanske är nödvändigt, vilket känns i fickan. Jag hade gärna sett ett mer strömlinjeformat case.

Lurarna har IPX4-rating vilket innebär att de tål vattenstänk, men är inte damm- eller vattentäta.

Funktionalitet

Den största skillnaden mellan CX och storebröderna CX Plus samt Momentum TW2, är att denna modellen helt saknar aktiv brusreducering och alltså enbart är passivt isolerande. Det finns heller inget HearThrough-läge för extra omgivningsmedvetenhet (något jag verkligen kommit att uppskatta speciellt för utomhuslöpning).

CX har heller inga beröringssensor för automatisk play/pause. Om du träffar på en pratsugen kompis på gymmet får du alltså pausa manuellt om du inte vill att lurarna fortsätter spela när du tagit ur dem.

Appen funkar bra och gör det enkelt att växla mellan enheter trots avsaknad av bluetooth-multiparkoppling. EQ-funktionen är långt ifrån den bästa, men den finns där iallafall.

När jag fick hem CX för test kunde jag, olikt de dyrare syskonen, inte mappa touch-kommandona själv. Det har dock nyligen blivit möjligt via ny firmware. Detta är en fördel CX har mot Jabra Elite 3 och Sony C500, som båda har fysiska knappar och låsta kontrollscheman.

På tal om firmware tar det alldeles för lång tid att ladda hem och installera ny sådan, omkring 30-40 minuter!

Ljudkvalitet

Det positiva först. Sennheiser presterar riktigt bra, speciellt för priset, vad gäller rent teknisk ljudkvalitet.

Det finns inga vassa tendenser i ljudet alls och mellanregistret är varmt och behagligt utan tillstymmelse till hårdhet. Detaljnivån är inte häpnadsväckande hög, men det finns en raffinerad kvalitet över ljudet som jag inte upplever på samma sätt i de lite grövre Sony C500 och Jabra Elite 3. Kommer du från Airpods är detta ett rejält lyft.

Men jag saknar kanske lite "oomph", i båda ändar av frekvensomfånget. Det övre tonregistret känns väl avrundat vilket gör att kvinnoröster och högfrekventa detaljer kan upplevas lite maskerade. Med ett par fingerdrag i EQ:n (som hade kunnat vara mycket bättre) kommer man långt men basen, om än behagligt varm och fin, blir aldrig lika robust och självsäker som i Jabralurarna. Sennheiser hade varit mitt val för avkoppling och akustisk musik, medan Jabra blir valet för gymmet och rock & roll. Det stärks av att Jabra dessutom spelar högre (iallafall med min iPhone 12 Pro).

Röstupptagningen är bara OK, även för true wireless-lurar (låg högstanivå). Mikrofonen låter hyfsat tydligt men är också åt det tunna och lite distade hållet. På det området är Jabra Elite 3 klart bättre.

Batteriprestanda & laddning

Sennheiser hävdar att CX spelar i 9 timmar på en laddning (med totalt 27 timmar kapacitet inkl. fulladdat case). Jag har ännu inget bra utformat test för att utvärdera batteritid, men jag vet inte om jag upplever batteritiden som bättre än Jabra Elite 3 (som specar 7 respektive 28 timmar).

Båda lurarna räcker dock mer än länge nog för vardagsbruk utan att batteriångest infinner sig, i min erfarenhet. Även här får du som tidigare Airpods-ägare en markant uppgradering.

CX stödjer, likt sina storasyskon, inte trådlös laddning vilket för vissa kan vara ett litet minus.

Slutsats

Sennheiser förknippas med kvalitet och premiumljud och det återspeglas i CX TWS, som trots budgetutförande lyckas inge kvalitetskänsla i allt från beröring, till app-upplevelsen, till ljudbilden som jag upplever är den mest raffinerade och "HiFi-vänliga" av alternativen under 1000-kronorsstrecket - framförallt efter ett par EQ-justeringar.

Men ser man till helheten är konkurrensen tajt. Framförallt Jabra Elite 3 tycker jag är ännu bekvämare, har nästan lika bra ljudkvalitet, bättre samtalsljud och fungerar dessutom bättre som träningslurar tack vare lite bättre tålighet mot smuts/väta, stabilare passform och möjlighet att förstärka omgivningsljud. Jabras kvalitetskänsla blir dessutom bättre och bättre för varje generation och skillnaderna där är inte så stora längre.

Jabra vinner därför denna fighten i min mening, men beroende på vilka användningsområden som är viktigast, om du föredrar touchkontroller eller fysiska knappar samt hur lurarna känns i dina öron kan du mycket väl komma att föredra Sennheiser. Prova båda, om möjligt!

Specifikationer

Hörlurstyp

In-ear, True Wireless

ANC

Nej

Batteritid

Spec 9h/laddning, 27 med laddetuiet. Snabbladdning över USB-C.

IP-rating

Ja, IPX4

Bluetooth-standard

5.2, aptX, AAC, SBC

Vikt

6g/lur, 49g totalt med laddetui

Appstöd

iOS, Android

Om hörlurar från Sennheiser

Sennheiser är en tysk tillverkare av i huvudsak hörlurar och mikrofoner. hörlurssidan täcker de i princip alla kategorier som finns och är välkända både inom proffsindustrin och bland konsumenter.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons