Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: Sennheiser Momentum True Wireless 3 - ett steg närmare perfektion
25 april 2022
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha de mest välljudande och välsittande true wireless-lurarna just nu?
Boom, här har du dem! Momentum TW3 lyckas leverera ännu bättre ljudkvalitet och passform än sina föregångare och därtill betydligt mer användbar brusreducering. Detta är verkligen vardagslurarna att välja för den kräsne musiklyssnaren!
Vill du kunna pensionera dina Airpods för gott?
TW3 är förvisso relativt användarvänliga, men tyvärr har Sennheiser fortfarande inte stoppat in multiparkoppling eller annan snabbparfunktion i lurarna vilket gör det osmidigt att switcha mellan dina olika källor. Transparency-läget och samtalsljudet hade också kunnat vara bättre.
Hörlurar
Sennheiser Momentum True 3 Wireless In Ear
fr. 2 309 kr
Vem passar produkten bäst för?
Momentum True Wireless 3 är lurarna för musikälskaren som vill ha det bästa segmentet kan erbjuda i form av ljudkvalitet och komfort (både för aktivt och stillasittande bruk). Och då brusreduceringen är betydligt bättre än förut kan du också använda dem som enda lurar i fler situationer.
Klassledande ljudkvalitet!
Utmärkt komfort och stabilitet
Kraftigt förbättrad ANC-prestanda
Ingen snabb/multiparkoppling
Högt bakgrundsbrus i transparency-läget
Samtalsljudet kunde varit bättre
Inledning
Sedan jag recenserade dem för 2 somrar sedan har generation 2 av Sennheisers Momentum True Wireless varit mina allround-favoriter för musiklyssning bland trådlösa proppar. Få om någon konkurrent känns så pass väl designade/utformade för mina öron och INGA andra har kunnat uppfylla mina ljudideal tillräckligt för att förtjäna att användas till mer seriös och fokuserad musiklyssning.
MEN, perfekta är de inte. De är helt klart mindre smidiga än mina Airpods Pro, både i parkoppling och rent fysiskt att ha i fickan. Och framförallt har brusreduceringen inte varit något att hurra över, vilket gjort att jag oftast inte ens brytt mig om att ha den igång utan hellre sparat lite batteri.
Nu mina vänner, är det dock äntligen dags för uppföljaren. Sennheisers nya trådlösa toppmodell är här och jag har haft nöjet att kunna utvärdera Momentum True Wireless 3 (hädanefter MTW3) ordentligt inför den officiella releasen.
The hype, som de säger, is real!
I kartongen
Förutom lurarna i sitt laddetui hittar du också 3 extra par öronproppar i olika storlekar (inuti det kanske mest poänglösa/värdelösa emballaget jag sett) och även 2 extra par utbytbara 'fenor' vilket är en av nyheterna och låter dig skräddarsy passformen en nivå ytterligare. Och dokumentation såklart.
Du hittar också (suck...) ännu en USBA till USBC-laddkabel. Jag använder aldrig dessa alltför korta, medföljande kablar för laddning men detta bakåtsträvande börjar bli riktigt irriterande. Alla mina Samsung-hårddiskar skickas med en modern, tvåsidig USB-C-kabel men inte mina toppmoderna premiumlurar med adaptiv brusreducering? Det är nästan så jag har lust att dra av en stjärna i betyg bara för detta.
Design, kvalitet & komfort
Laddetuiet är någon centimeter kortare på bredden och en halv millimeter större i övriga mått jämfört med förra generationen. Och USB-C-port samt batteriindikator har förflyttats till framsidan. I övrigt är de snarlika och delar samma vävda tyg-finish runtomkring, vilket jag gillar då det känns premium i handen och du slipper fula repor. Det är fortfarande en ganska klumpig ask att ha i fickan dock, jämfört med ett Jabra eller Airpods-etui.
Själva lurarna har en ny design. De känns precis lika välbyggda som vi är vana vid från Sennheiser men är lite mindre, lite mer avrundade och mer sportiga i sitt utförande.
Vad gäller ergonomi och passform vet alla som läst mina tidigare tester att jag har haft väldigt goda erfarenheter av Sennheisers in ears och de nya lurarna sitter faktiskt ännu bättre i öronen än mina TW2or. Komforten är lika oklanderlig som förut, men tack vare fenorna kan jag nu få dem att sitta ännu stadigare.
Jag 'tortyrtestar' alltid in ears på gymmet med b la box jumps + diverse liggande pressar och MTW3 är helt enkelt de mest välsittande true wirelesslurarna jag provat! I jämförelse sitter Jabra och Sony fast men blir obekväma bara efter 20 minuter och mina Airpods Pro trillar ur alldeles för lätt för att ens vara ett alternativ.
Lurarna (ej etui) är som oftast IPX4-stänkskyddade. Du kan tryggt använda dem till de flesta träningsaktiviteter men kanske inte på distanslöpning i störtregn.
(Observera att in ear-komfort och passform, som alltid, är väldigt individuellt)
Funktionalitet
Jag är besviken på att multiparkoppling inte är en av nyheterna. Även om Sennheiser underlättar lite genom att låta dig göra switchen direkt i appen (istället för att fippla i bluetooth-inställningarna) blir det alltid en process när man måste parkoppla fram och tillbaka och det är långt ifrån alla gånger det sker problemfritt. Detta vart den huvudsakliga anledningen till att mina TW2 inte använts oftare än Airpods Pro.
Bland de nyheter som faktiskt finns är det den uppgraderade brusreduceringen som är mest intressant. Den är nu "Hybrid Adaptive" och optimerar sig dynamiskt efter omgivningen. Mikrofonsystemet för röstupptagning är mer avancerat än tidigare och etuiet har fått stöd för trådlös QI-laddning.
Gräver du lite djupare hittar du också utökat stöd för aptX adaptive, vilket BÖR innebära en förbättring för Androidenheter, både i minskad latens och högre maximal streamingkvalitet.
Vad gäller övriga funktioner är allt det jag gillade med TW2 kvar, inkl smart pause och de intuitiva touch-kontrollerna som kan mappas exakt så som du vill ha dem. Touch-kontrollerna är lättare att komma åt av misstag än tidigare och det tar en stund innan man lär sig rätt teknik, men sedan fungerar de oklanderligt.
Ljudkvalitet
Så till det viktigaste, nämligen ljudet! Lyckas MTW3 leva upp till standarden satt av sin föregångare? Kanske mer än så? Svaret är ja, och ja!
Medan majoriteten av true wirelesslurar som bäst får fram en axelryckning har MTW3 en värme, finkornighet och dynamik som väcker liv i musiken. Det gör det verkligt roligt att lyssna, vare sig det rör sig om tunga beats från Liquid Stranger eller HiFi-guld från Patricia Barber och Cecile McLorin Salvant. Liksom tidigare går det att spela riktigt högt utan förvrängning, ett bra tecken på att både element och elektronik är av hög kvalitet.
Skillnaderna är inte dramatiska mot TW2, som också spelar väldigt raffinerat och fint. Men den nya modellen har ännu bättre upplevd dynamik och är märkbart mindre laid-back i mellanregistret än föregångaren, vilket gör att röster och instrument får mer kropp och helt enkelt känns mer kompletta. Basen har också mer kraft längst ner i botten i MTW3, vilket jag ibland saknade i föregångaren.
Det går fortfarande att få ännu bättre ljud via kabel för samma pengar, t ex med Sennheisers egna IE300. Inget snack om den saken. Men en bättre helhetsupplevelse har jag aldrig fått av ett par true wirelessproppar och för de allra flesta kommer dessa troligtvis att låta bättre än stereon hemma i vardagsrummet.
Vad gäller samtalsljudet hade jag väntat mig mer av det nya mikrofonsystemet. Din röst låter bara marginellt bättre än förut och fortfarande väldigt tunt.
Brusreduceringsprestanda
Brusreduceringen var tveklöst den svagaste punkten i generation 2; en smärre dämpning av låga frekvenser fick du men absolut inget märkvärdigt. Dessutom långt efter Airpods Pro och framförallt Sonys och Boses lurar.
Jag är därför glad att rapportera att den nya adaptiva brusreduceringen är ett stort steg upp i prestanda - till den grad att jag inte längre kan anklaga Sennheiser för att vara efter i gamet.
Att jämföra adaptiv ANC mellan olika lurar på ett objektivt sätt utan mätutrustning är inte det enklaste. I mina ovetenskapliga tester spelar jag pink noise och olika ljudtoner i bakgrunden samt uppmärksammar hur väl lurarna ter sig i vardagliga situationer. Då presterar MTW3 ungefär lika bra eller något bättre än mina Airpods Pro. Airpodsen är lite effektivare på att blockera ljud från 80hz upp en bit i mellanregistret och TW3 är överlägsna 60hz och neråt.
Hur bra du upplever brusreduceringen kommer alltså att variera; Airpods lär vara lite bättre i kontorsmiljö medan Sennheiser kommer att vara klart bättre för lågfrekvent muller som tåg, flyg, motorväg etc. Det är bara ANC-mästarna Sony WF-1000XM4 och Bose Quietcomfort Earbuds som jag tycker är bättre på att filtrera bort basljud - bra betyg!
Transparency-läget är en besvikelse dock och här är Airpods Pro bättre. Det susar alldeles för mycket för att jag ska vilja använda det mer än nödvändigt och jag hoppas att detta åtgärdas i en uppdatering eftersom föregångaren inte var såhär dålig.
Det finns även ett särskilt ANC-läge för vindreducering, men precis som med Sony WF-1000XM4 märkte jag ingen större skillnad.
Batteriprestanda
På pappret är batteritiden samma som i TW2 vilket innebär att du kan vänta dig upp till 7 timmar per session (ANC av) och 28 timmars total musikuppspelning på full charge innan laddetuiet är tomt. Det räcker gott och väl för det mesta i min erfarenhet, men visst hade det varit kul att se en förbättring då det ändå gått några år nu sedan TW2.
Trådlös laddning är som tidigare nämnt en av nyheterna och en välkommen sådan, men jag kunde inte ladda etuiet med min Magsafe-laddare vilket var underligt.
Slutsats
Det glädjer mig att konstatera att Sennheiser - för det mesta - lyckats leva upp till mina förväntningar med MTW3.
Jag är lite besviken över transparency-läget (kanske blir bättre?), att multiparkoppling uteblev och att de därmed inte kommer att kunna ersätta mina Airpods helt och hållet. Men jag är desto gladare att man inte bara förbättrat den redan suveräna ljudkvalitén, utan även gjort vad som kanske är de mest välsittande lurarna i sitt slag - iallafall i mina öron. Att brusreduceringen äntligen är riktigt konkurrenskraftig och utgångspriset faktiskt är lite lägre än förra gången kommer också att vara vinnande faktorer för många köpare.
Jag håller tummarna att dessa blir en storsäljare så att fler får tillgång till såhär bra ljudkvalitet i sin trådfria vardag. Men, Sennheiser, nästa gång vill jag kunna kasta undan mina Airpods för gott... deal?
Specifikationer
Hörlurstyp
In-ear, true wireless
Bluetooth
5.2, SBC, AAC, aptX, aptX adaptive
Frekvensomfång
5 Hz - 21 kHz
Känslighet
107 dB SPL / 1 mW (1khz)
ANC
Ja, Hybrid Adaptive
Batteri
Musik: 7h (ANC av), 6,5h (ANC på). Tot 28h med laddetui
Laddtid
1,5h (full), 10 min (1h speltid)
IP-klassificering
Ja, IPX4
Vikt
5,8 g (lurar), 78 g (lurar + etui)
Om hörlurar från Sennheiser
Sennheiser är en tysk tillverkare av i huvudsak hörlurar och mikrofoner, grundat 1945 av Dr Fritz Sennheiser. De står b la bakom shotgun-mikrofonen MKH-416 som är en riktig klenod och återfinns på många filminspelningar. På hörlurssidan täcker de i princip alla kategorier som finns och är välkända både inom proffsindustrin och bland konsumenter. b.la. för monitorlurarna HD 25 och HD 600-serien för HiFi-lyssning, som båda levt ett långt liv och fortfarande är väldigt populära. Sennheiser står också bakom de bisarrt påkostade superhörlurarna Orpheus HE-1, som av många som fått chans att lyssna är de bästa i världen. Jag är inte helt ombord på det tåget, men de är otvivelaktigt de dyraste med en prislapp på över 600 000 kronor…!
Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer