Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sennheiser Momentum Wireless - läcker design och grymt ljud

4 december 2019

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Vill du ha ett par luxuösa, trådlösa Hi-Fi-lurar med extra allt?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Momentum-lurarna är i min mening riktigt snygga och säger till allmänheten ”Jag bryr mig om hur jag ser ut, men uppskattar också kvalitetsljud”. De har smarta funktioner upp till öronen och ljudet, förutsatt att du inte har något emot extra bas, imponerar och toppar prispallen bland trådlösa ANC-hörlurar i nuläget.

Söker du efter de optimala flygreselurarna?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

Momentum Wireless går förvisso att vika ihop, men de är inte direkt nätta (eller stryktåliga) och det mjuka fodralet gör inte saken bättre. Brusreduceringen är bra nog till vardags men inte i närheten så bra som hos Sony WH-1000XM3, som dessutom är mer slit&släng-vänliga och får ut fler timmar ur batteriet för riktigt långa flygresor.

Prisjakt toppbetyg
Sennheiser Momentum 3 Wireless Over-ear Headset

Hörlurar

Sennheiser Momentum 3 Wireless Over-ear Headset

Ingen butik säljer denna produkt.

Se andra Hörlurar

Vem passar produkten bäst för?

Momentum Wireless har varit en angenäm bekantskap. Sennheiser har verkligen fått till det på tredje försöket inte bara vad gäller utseendet, utan även med komforten (mestadels), funktionaliteten samt ljudkvalitén, som överlag är det bästa jag hört hittills i kategorin. Momentum Wireless är, olikt Sennheisers PXC-550II med smidigare konstruktion och bättre batteritid, inte byggda primärt med resenärer i åtanke. De är heller inga lurar lämpade för fysisk träning. För dig som däremot främst söker trådlösa hörlurar till vardags för musiklyssning; i city, på caféet, jobbet eller hemma i soffan - och uppskattar en touch av stil och klass - då är detta kanske det bästa du kan få just nu. Jag önskar bara att mic:en hade varit bättre, så hade pusslet varit komplett.

Grym ljudkvalitet

Läcker design

Bra funktionalitet

Medelmåttig ANC & batteritid

Dålig mikrofon

Tredje gången gillt

Sennheisers Momentum-serie hörlurar har funnits i några år nu och var från början, kan man väl säga, den tyska tillverkarens första riktiga satsning på att utmana snygg-lurarna från Beats, Bowers & Wilkins, Bang & Olufsen etc. Den första modellen vart lite av en frisk fläkt på marknaden just då eftersom de var godis både för ögon och öron. Lite väl gosiga och varma i ljudet kanske, men klart bättre än de dåvarande alternativen.

Sennheiser har senare utvecklat Momentum-serien vidare men i princip fortsatt på samma koncept. Nu är vi inne på tredje upplagan av Momentum som är den smartaste, mest funktionsrika och mest välljudande hittills.

I kartongen

Enligt norm levereras lurarna i ett fodral med dokumentation samt kablage för laddning (inkl USB-A - C-adapter) och analog signalkabel för 3,5mm hörlursutgång. Som tidigare är denna kabel proprietär och har en speciell låsande skruv-mekanism i ena änden. Tappa med andra ord inte bort den.

Fodralet är en lite udda, tårtliknande historia som är till hälften hårt och hälften mjukt. Det ger inte något förtroendegivande skydd och är inte särskilt smidigt, men det är å andra sidan inte hörlurarna heller.

Design, kvalitet & komfort

Liksom sina föregångare är Momentum Wireless praktfullt retro-designade med högkvalitativa material som borstat stål, solid plast och lyxigt läder. Stilfullt utan att vara överdesignat.

Läderkuddarna är mer tilltagna än förut och sitter luxuöst och bekvämt runtom hela öronen. Momentum Wireless är dock inte de lättaste hörlurarna i världen och vadderingen hade kunnat vara än mer tilltagen under huvudbandet, för att slippa en tryckpunkt på hjässan efter långa lyssningspass.

Liksom tidigare är jag inte helt lyrisk över slider-mekanismen för kåporna, den känns lite fragil och som att den kan bli lös efter användning, samt ge märken på den fina stålbygeln (vilket hände med mina tidigare Momentum gen 1).

Funktionalitet

Sennheiser förlitar sig på ett pålitligt, fysiskt knappgränssnitt i Momentum Wireless, i kombination med smart funktionalitet som b.la känner av när du viker ihop hörlurarna och då går i vila, eller när du tar på/av dem från huvudet och musiken börjar spela/pausar automatiskt. Väldigt praktiskt och det fungerar bra.

Brusreduceringen går nu att ställa i tre steg och har även fått sällskap av ett pass through-läge för att släppa in omgivningsljud vid behov. Stöd för röstassistent finns.

Sennheisers ’Smart Control’-app har en del nyttiga funktioner men equaliser-implementeringen är helt värdelös. Den har formen av en snygg surfvåg-liknande animation där du kan dra runt en markör för att göra väldigt breda tiltar i frekvenskurvan, men det är omöjligt att åstadkomma något specifikt.

Momentum Wireless har senaste Bluetooth-standarden med multiparkoppling och aptX Low Latency för låg fördröjning. Den trådlösa räckvidden är särskilt bra och bland det bästa jag upplevt. NFC för kvick parkoppling med kompatibla enheter (endast Android) finns också tillgängligt.

ANC-prestanda

Ett område där Momentum Wireless inte riktigt imponerar, särskilt vid byte från toppmodellerna från Bose och Sony, är gällande brusreduceringen. På plussidan hörs inget brus alls när den kickar igång och det tillkommer ingen vakuumkänsla som det gör lite grann med B&W PX7. Men sett till mängden omgivningsljud som dämpas ned ligger Momentum tydligt efter klassledarna.

För mindre krävande situationer som dagspendling och andra vardagliga aktiviteter är det fortfarande en tacksam funktion som underlättar och som du kan ha på hela tiden, utan att ljudet tar någon stryk alls.

Ljudkvalitet

Sennheiser är ett respekterat märke inom audio-industrin, med några riktiga guldkorn både i form av mikrofoner och hörlurar. Många lär därför automatiskt ha höga förväntningar på ljudet i Momentum Wireless.

Överlag låter det förbaskat bra och klart förbättrat från tidigare versioner. Ljudklangen är fyllig, men samtidigt härligt luftig och detaljerad. Ljudbilden sprudlar av kontrast och har en större känsla av djup och vidd än med Sony WH-1000XM3 och Bose Headphones 700.

Basen är härligt bastant och på gränsen till för häftig stundtals, men Momentum Wireless låter ändå tillräckligt balanserat, tajt och elegant för att lira bra med alla möjliga genrer. De har ett bra grepp även om mer komplex elektronisk och klassisk musik, som låter aningens mer livligt än vad jag dömer som neutralt men aldrig hårt eller vasst. Vad gäller det där sista raffinemanget ligger de snäppet efter B&W PX7, men Momentum är mycket bättre balanserade i klangen.

Jag vill nog påstå att detta är min favorit i segmentet just nu, dömt av ljudupplevelsen. Det är riktigt roligt att lyssna på musik med Momentum Wireless.

Mikrofonen för samtal är däremot ingen höjdare utan tvärtom bland det sämre jag testat i prisklassen. Man tycker att här borde Sennheiser ha koll på läget…

Batteriprestanda & laddning

Detta är de första Momentum-lurarna med USB-C, men någon direkt snabbladdning erbjuds inte. Det blir lite av en nackdel relativt till konkurrenterna eftersom batteriet ”bara” spelar i uppåt 17 timmar (mot 20 och 30 för Bose & Sony, respektive).

Specifikationer

Typ

Over-ear, sluten

Anslutning

USB-C

IP-klassificering

Nej

Vikt

300g

Bluetooth

5.0

Max speltid/laddning

17 timmar

Om hörlurar från Sennheiser

Sennheiser grundades år 1945 i Tyskland och tillverkar i huvudsak hörlurar och mikrofoner. De står bl.a bakom shotgun-mikrofonen MKH-416 som är en av världens mest använda mikrofoner för filminspelning. På hörlurssidan täcker de i princip alla kategorier som finns och är välkända både inom proffsindustrin och bland HiFi-entusiaster b la för monitorlurarna HD 25 och HD 600-serien för hemmabruk, som båda levt ett långt liv och fortfarande är väldigt populära. Sennheiser står också bakom de bisarrt påkostade superhörlurarna Orpheus HE-1, som av många som fått chans att lyssna är de bästa i världen. Jag är inte helt ombord på det tåget, men de är otvivelaktigt de dyraste - med en prislapp på över 600 000 kronor…! På en mer (?) rimlig nivå skakade Sennheiser år 2009 om hörlursmarknaden ordentligt med släppet av HD 800, en ambitiös modern toppmodell som höll ett flertal patent och blev starten på en ny era av premiumhörlurar för 10000 kr eller mer. Idag 10 år senare har sådana hörlurar blivit betydligt mer mainstream.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons