Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: Sennheiser HD 490 Pro - Sennheisers bästa studiohörlurar!
4 mars 2024
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Har du 5000 SEK att lägga på de kanske bästa öppna studiolurarna just nu?
För första gången på länge har Sennheiser byggt ett par helt nya öppna studiolurar från scratch, skräddarsydda för seriös mixning och musikproduktion (även spatial audio). De är nästintill lika bekväma som Sony MDR-MV1, utmärkt paketerade och levererar grymt ljud för alla användningsområden!
Behöver du slutna hörlurar för inspelning, eller portabel lyssning?
HD 490 Pro är öppna lurar "purpose built" för långa sessioner i studion. I inspelningsbåset bör du istället använda dig av slutna hörlurar. Detsamma gäller i en öppen kontorsmiljö, eller utomhus.
Hörlurar
Sennheiser HD 490 PRO
fr. 4 290 kr
Vem passar produkten bäst för?
HD 490 Pro är Sennheisers främsta, renodlade studiolurar; ett verktyg för professionella användare. Det är en till synes mycket genomtänkt produkt med specifikationer och funktioner utmärkt anpassade till målgruppen och är du ute efter ett par helöppna lurar till studion/kontoret för allt från mixning & mastering, till videoredigering, till långa lyssningssessioner kommer du att bli väldigt nöjd.
Utmärkt & neutralt ljud, med uppgraderad bas!
Fantastisk design & komfort
Väl paketerade (Plus-varianten)
Relativt kostsamma
Ljudläckage (duuh..)
Inledning
Från typ ingenstans har ingenjörerna på Sennheisers PRO-avdelning presenterat ett par nya studioreferenshörlurar, med ögonen stenhårt fixerade på mixning och musikproduktion.
Lurarna är av helöppen typ, heter HD 490 Pro och placerar sig högst upp i hierarkin av Sennheisers professionella modeller. Ett steg över HD 400 Pro, som i princip är studioversionen av de HD 560S jag testat tidigare och belönade med toppbetyg.
Tanken verkar ha varit att skapa ett par öppna proffshörlurar "purpose built" för modern musikproduktion (inte minst i Spatial Audio). Utifrån 3 fokusområden, "Clarity, Comfort & Reliability", har man sett över varje ergonomisk detalj, erbjuder utbytbara komponenter samt ofärgad och precis ljudkvalitet med innovationer framförallt i lågbas-återgivning.
Spännande... jag råkar ha både mitt egna par av de klassiska HD 600, samt de nya och direkt konkurrerande Sony MDR-MV1 på kontoret för direkta jämförelser. Så detta blir ett kul test!
I kartongen
Det finns två versioner av HD 490 Pro att köpa. Båda inkluderar en 1,8m lång hörlurskabel och 2 olika par utbytbara öronkuddar; ett par i velour som sitter monterade från fabrik och ett par alternativa i tyg (mer om dessa senare...). Du får även med en licensnyckel/voucher för Spatial mixing-pluginet Dear Reality "DearVR MIX-SE", som integrerar med t ex Logic Pro eller ProTools och återskapar känslan i lurarna av att sitta i ett mixningsrum med diskreta högtalare. Mjukvaran kostar 99 dollar + moms att köpa fristående, så jobbar du med mixning är det bara att tacka och ta emot!
Hölurskabeln avslutas i en 3,5 mm miniplug, med en 6,3 mm adapter via skruvgänga. Jag föredrar denna lösning framför den hos MDR-MV1, med omvänd konvertering och en klumpigare adapter till följd.
I andra änden sitter en mini-XLR kontakt som kan välja att ansluta både i vänster och höger hörlur beroende på preferens. Strax innan har kabeln en spolad sektion som hjälper till att eliminera mikrofoni, dvs att vibrationer från kabeln t ex gnid mot kläderna fortplantar sig upp i lurarna. Nice!
"Plus"-versionen adderar en sekundär, 3 meter lång hörlurskabel i övrigt samma utförande. Samt ett rejält och välkonstruerat transportcase med särskild förvaring för extra kuddar och kablage. Det enda som fattas är en axelrem sen hade det varit 10/10 i min bok.
Något udda inkluderar även "Plus"-kitet ett extra huvudband som matchar med det andra paret öronkuddar i material och utseende.
Vore jag yrkesproffs hade jag absolut betalat de extra 700 + moms för det utmärkta transportfodralet och 3m-kabeln. Däremot för de som inte arbetar med musikproduktion kan jag tycka att det är lite snopet att inte inkludera det matchande huvudbandet i båda kiten om man nu ändå önskar använda de alternativa öronkuddarna.
Hursomhelst är HD 490 Pro, i synnerhet då i Plus-utförandet, en ovanligt generöst paketerad produkt med genomtänkta lösningar för kablage och förvaring.
Design, kvalitet & komfort
Den karakteristiska HD 5XX-designen som fortfarande används i HD 400 Pro må vara komfortabel, men kanske lite väl omodern och spartansk vid det här laget. Hög tid för en uppdatering och det får vi verkligen här - med ett utförande som känns distinkt Sennheiser men med en modern makeover, fler justeringspunkter och en finish som rakt igenom känns mer premium. Den övergripande estetiken känns inspirerad både av 600-serien och de trådlösa Momentum 4, medan detaljer som de vinklade ljudelementen samt huvudbandet i borstat stål med sina distinkta "tyska" klick känns hämtade från 800-serien.
Jag gillar utseendet skarpt och detsamma gäller komforten, som tack vare den förbättrade ergonomin och artikuleringen faktiskt är klart bättre än både HD 560 och HD 600 i mitt tycke.
Jämför vi istället med MDR-MV1 skulle jag säga att både Sony och Sennheiser har gjort ett alldeles utmärkt jobb med att designa sina bästa studiolurar. Jag måste dock ge kronan till Sony här, som inte bara är ännu lite bekvämare (OMG, vad sköna de är att ha på sig!) utan dessutom har ännu mer förtroendeingivande byggkvalitet, tack vare mer aluminium i konstruktionen. Subjektivt tycker jag däremot att Sennheiser är klart snyggare och mer intressanta att titta på.
Öronkuddarna på HD 490 Pro är mycket enkla att klicka av/på och båda paren går att tvätta. Detsamma gäller huvudbanden, som sitter med kardborre. Det betyder att du själv kan rengöra dem från smuts och oljor och hålla produkten i gott skick under längre tid.
Bravo!
Funktionalitet
En betydande skillnad mot HD 600 är att HD 490 Pro har en betydligt lägre impedans, 130 ohm närmare bestämt jämfört med 300 ohm. Det betyder att HD 490 Pro kan användas med de flesta portabla enheter/ljudkort på marknaden utan problem, medan HD 600 och 650 oftast behöver en dedikerad hörlursförstärkare för att kunna spela tillräckligt högt, speciellt om du (som jag) gillar att boosta basen lite i HD 600 vilket betyder att du måste sänka nivåerna ytterligare för att inte klippa signalen.
130 ohm är fortfarande lite i det högsta laget för mobiltelefonen, däremot spelar HD 490 alldeles utmärkt både ur min Questyle M15i-DAC dongel samt direkt ur min Macbook Pro M1 Max (som har ett high-gain-hörlursuttag specifikt ämnat för studiolurar med högre impedans).
Tillbaka till öronkuddarna. HD 490 Pro låter nämligen användaren 'tweaka' ljudprofilen lite beroende på användningsområde, med hjälp av 2 olika set öronkuddar med olika ljudegenskaper. För den som inte visste det fungerar öronkuddarna hos hörlurar inte helt olikt rumsmiljön runt högtalare, i att båda har stor påverkan på hur ljudbilden skulpteras.
De velour-klädda standardkuddarna menar Sennheiser ger ett varmare ljud som lämpar sig bättre för musikproduktion och generell lyssning i längre sträckor. De tygklädda kuddarna ska istället ge ett mer analytiskt ljud där detaljer framträder tydligare i inspelningarna, vilket ska underlätta under mixstadiet.
Mina intryck sammanfaller väldigt väl med ovan. Skillnaderna är inte enorma på något sätt, men ljudbilden blir helt klart lite mustigare och varmare med velour-kuddarna och lite torrare och mer analytisk med tygkuddarna. Pick your poison!
Ljudkvalitet
HD 490 Pro är helöppna lurar, vilket betyder att de inte tilltänkta för inspelning utan för komfortabla långsessioner i miljöer där varken ljud utifrån eller ljudläckage från lurarna är störmoment. Och där transparent och ofiltrerad ljudåtergivning är key.
Och ljudet är verkligen både transparent och ofiltrerat. Här finns väldigt mycket av det klassiska HD 600-ljudet speciellt i mellanregistret och uppåt, vilket gör mig mycket lycklig. Allt från sångröster till instrument som piano, gitarrer och fioler klingar underbart naturligt och organiskt, med en vidöppen, luftig och precis ljudbild. Jag får jämföra en hel del A-B mellan lurarna för att landa i skillnader, men HD 600 slår mig som lite (bara lite...) mer levande i mellanregistret och lite mer framåt i den nedre diskanten. Vi kan lugnt konstatera att de två lurarna verkligen är syskon ljudmässigt, båda två fantastiska och dessutom helt i min personliga smak.
Något HD 490 Pro dock gör klart bättre än HD 600 är djupbasen. HD 600 saknar helt enkelt lite i bottnen, vilket man alltid antingen fått (delvis) kompensera för med EQ eller räkna in det under mixningen.
Det problemet upplever jag inte alls i HD 490 Pro, som är nästan lika strama, rena, taktila och dynamiska i basen som 600:an men får med hela fundamentet i musiken. Det går helt i linje med fokuset på modern musikproduktion och lär glädja inte minst de som mixar och/eller lyssnar mycket på musik med tungt drivande baslinjer. Men även ljudet från en akustisk kontrabas t ex i Nenad Vasilics lekfulla "Lupafte" från "The Art of the Balkan Bass" upplevs större, mer fullständigt och mer realistiskt i HD 490 Pro.
Mot Sony MDR-MV1 är skillnaderna desto större. Båda lurarna är riktigt bra på att vara både vidöppna, detaljerade & avslöjande och är lika suveräna i mellanregistret. Men i extremerna skiljer de sig åt och där är det Sennheiser som ger den mest linjära och finkalibrerade ljudåtergivningen (utan att blanda in EQ-justeringar från t ex Sonarworks).
Sony känns faktiskt lite svulstig i den övre basen (100-200 Hz) och tenderar även betona de allra ljusaste tonerna lite extra. Lite "V"-formade skulle man kunna säga, vilket kan uppfattas som mer "rock & roll" men i slutändan blir på bekostnad av transparens. Plus att vissa inspelningar kan bli lite väl bitiga och "sss"-iga med Sony.
Enkelt uttryckt är ljudåtergivningen i HD 490 Pro rakare, mer korrekt och i slutändan mer realistisk. Hade jag arbetat med mixning och en neutral representation varit kriterium för jobbet är det ingen tvekan; då är HD 490 Pro bättre.
Slutsats
HD 490 Pro är Sennheisers bästa studiolurar hittills och kan beskrivas som om HD 560 och HD 600 fick ett kärleksbarn tillsammans - ett mer trendmedvetet sådant, som får föräldrarna att framstå som väldigt gammalmodiga i jämförelse.
Har du alltid älskat ljudet i 600 men önskar bättre djupbasegenskaper, en modernare och mer funktionell design samt lägre impedans för att slippa en hörlursförstärkare då kan dessa vara precis det du letar efter.
Jobbar du med mixning & musikproduktion torde detta bli dina nya drömlurar. Och är du blott en kräsen konsument/glad HiFi-lyssnare kan du fortfarande glädjas av utmärkt komfort, fantastiskt ljudkvalitet samt tryggheten i en tyskdesignad produkt skräddarsydd för den professionella marknaden.
Den enda nackdelen med lurarna är väl egentligen priset, som känns lite högt om man jämför med de extremt prisvärda HD 560 / HD 400 Pro och HD 600. Men å andra sidan är de väldigt väl prismatchade mot huvudkonkurrenten Sony MDR-MV1. Och du får ju DearVR-pluginet.
Äsch, det blir toppbetyg! Gute arbeit, Sennheiser!
Specifikationer
Hörlurstyp
Heltäckande, dynamisk, öppen
Impedans
130 ohm
Känslighet
105 dB
Vikt
260 gram (utan kabel)
Om hörlurar från Sennheiser
Sennheiser tillverkar i huvudsak hörlurar och mikrofoner. De står b.la. bakom shotgun-mikrofonen MKH-416 som är en av världens mest använda mikrofoner för filminspelning. På hörlurssidan täcker de i princip alla kategorier som finns och är välkända både inom proffsindustrin och bland HiFi-entusiaster b.la. för monitorlurarna HD 25 och HD 600-serien för hemmabruk, som båda levt ett långt liv och fortfarande är väldigt populära.
Sennheisers konsumentdivision köptes upp 2021 av Schweiziska Sonova Holding AG. Den professionella avdelningen lever dock kvar som ett helt familjeägt företag i Tyskland.
Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer