Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sodastream Duo - en kökspryl du kommer använda!

25 april 2022

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som värdesätter smidighet

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Detta är det absolut smidigaste sättet att få kolsyrat vatten hemma utan krångel. Duon är väldigt lätt att använda, och eftersom Sodastream är en så väletablerad tillverkare kan du panta dina gamla patroner på t.ex. ditt lokala Ica Maxi.

För dig som är läsk-konnässör

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Lets face it - hemmagjord läsk är inte lika gott som den du köper i affär. Min erfarenhet är att om du köper en Sodastream enbart för att göra läsk med någon av alla läsksiraper som finns på marknaden, så tenderar maskinen att sluta upp i ett dammigt hörn. Dock är detta på bättringsvägen!

SodaStream Duo (inkl. patron)

Kolsyremaskin

SodaStream Duo (inkl. patron)

fr. 1 349 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Duo är en otroligt smidig kolsyremaskin. Att flaskorna dessutom kan rengöras i diskmaskin gör att jag inte drar mig för att använda den, utan faktiskt har kolsyrat flitigt under hela testperioden. Sodastream är också ett väldigt praktiskt val när det kommer till att enkelt få tag på nya kolsyrepatroner, smaker och flaskor. Det finns andra maskiner som kan kolsyra juicer, cocktails m.m, men de saknar ofta smidigheten i att kunna dra ner till närmsta mataffär för att fylla på kolsyra. Duo:n är på det stora hela en användarvänlig pryl i köket som faktiskt kommer användas!

Lättillgänglig gas

Lättillgängliga extraflaskor

Trevlig användarupplevelse

Något plastig

Kan bara kolsyra vatten

Otroligt enkel att använda

Duo:n är otroligt smidig att använda. Allt från att installera gastanken till att kolsyra vattnet är väldigt enkelt. Det är superskönt att slippa skruva fast flaskan i taket som man gjorde med tidigare maskiner från Sodastream. Nu lägger man istället bara flaskan i behållaren, trycker ner och låser fast överdelen. Man slipper leta efter gängorna i taket och själva låsmekanismen känns väldigt tillfredställande.

Eftersom vattnet är inlåst i en cylinder så minimeras risken för olyckor, med vatten över hela köksbänken som resultat. Detaljen att cylindern faller fram för att underlätta att ta ut flaskan när du öppnar maskinen är också något jag uppskattar mer än vad jag trodde att jag skulle göra.

Jag äger en gammal Sodastream sen innan, men den använde jag inte ens i närheten lika mycket. Maskinen känns helt enkelt idiotsäker och användarupplevelsen är riktigt premium.

Kvalitetskänslan är sådär

Maskinen känns tyvärr något plastig och lite ranglig. Det är inte så att jag är orolig över att den ska falla isär, men jag funderar ändå på hur lång livstid den kommer ha innan någon av de många rörliga plastdelarna ger vika. Att själva flaskhållaren är gjord i metall lyfter helt klart intrycket, men jag hade gärna sett att fler delar var gjorda i metall, likt de snäppet dyrare Aarke-maskinerna.

Smidig rengöring, men en liten miss

Då det inte är någon el inblandad är det inga problem att torka av Duo:n med en fuktig trasa. Flaskorna är också diskmaskinssäkra.

Det enda som kan vara knepigt att rengöra är själva flaskbehållaren där det kan bli lite blött. Det går okej att torka ut det mesta, men ibland kommer man inte åt precis all fukt. Och precis som min gamla biologilärare sa: "där det finns vatten finns det liv", vilket är något man ytterst sällan vill ha i sin köksutrustning. Vi snackar om några enstaka droppar, men med tiden kan jag tänka mig att botten i dessa maskiner kan bli rätt äcklig om man inte är riktigt noga med att torka ur den kontinuerligt.

Bubbelutvärdering

Bubblorna känns fina, lätta och lyxiga. Sodastream själva säger att du ska trycka 3-5 gånger beroende på önskad kolsyrenivå. 5 tryck är i min mening lagom till vatten och köpta siraper. Jag testade dock att göra egen sirap på färska ingredienser. Då denna sirapen inte blir lika koncentrerad som den man köper i affär krävdes närmare 7-8 tryck. Jag hittar ingen info kring huruvida över 5 tryck kan vara skadligt för maskinen eller ej, så jag kan inte rekommendera någon att göra på det här viset.

Är en Sodastream verkligen mer prisvärd?

Ett argument för att köpa en Sodastream har länge varit att det blir billigare i längden än att köpa PET-flaskor. Men stämmer det? För att ta reda på detta använde jag mig av lite klassisk högstadiematte.

När du pantar din kolsyretank kan du köpa en påfyllning för cirka 80 kronor. Den kolsyran räcker till 60 liter vatten. Alltså får du en liter kolsyrat vatten för 75 öre. Att köpa 1 liter kolsyrat vatten kostar ca 8 kronor i affären, så då har du tjänat in kostnaden av kolsyremaskinen vid ungefär 180 liter vatten. Att tillverka 1 liter läsk med Duo kostar ca 6,86 kr, jämfört med ca 11 kr i affären. Då behöver du göra ungefär 314 liter läsk för att tjäna in maskinen. Dricker du mycket kolsyrat vatten eller läsk är det alltså fullt möjligt att komma upp i inköpskostnaden på bara ett år. Det är i min värld en rätt bra deal!

Ett annat argument har varit att en egen kolsyremaskin är mer miljövänligt. Jag hade gärna sett svart på vitt hur pass mycket bättre det faktiskt är, men har haft svårt att hitta statistik på den saken. Rent instinktivt känns Sodastream som ett mer miljövänligt alternativ, men jag ställer mig frågande till varför det inte finns lättillgängliga siffror.

Specifikationer

Storlek

43.6x16x27.5 cm (HxBxD)

Vikt

3,92 kg

Förpackningen innehåller

Duo kolsyremaskin, 1 svart Fuse-flaska, 1 glaskaraff, manual + garanti

Volym på flaska

1 liter

Kolsyrepatron ingår

Nej

Övrigt

1 gasbehållare = 60 liter kolsyrat vatten

Om kolsyremaskin från SodaStream

Sodastream är överlägset störst på marknaden när det kommer till kolsyremaskiner för hemmabruk. Företaget har en lång historia. Även om maskinerna först fick ordentligt fäste genom 2000-talets miljömedvetenhet så lanserades deras första maskin redan på 50-talet. Sedan dess har mycket hänt, och nu säljs Sodastream-produkter i över 40 länder och lite drygt 80 000 affärer världen över. Det har gett dem ett stort övertag vad gäller lättillgänglighet för patroner, flaskor m.m.


Jag har fler köksmaskiner än kompisar och då så är jag ändå inte så ensam. Dessutom så gör jag förmodligen mer research när jag köper en ny stavmixer än när de flesta köper bil. Det jag inte redan vet ligger bara en natt av frenetiskt googlande och forumlusläsande bort, och tro mig när jag säger att innan jag dör så har jag rundat hela wikipedias bibliotek minst 4 gånger. Nyttigt? njaä... nördigt? måhända... kul? ohja!!!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons