Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: Sony WF-1000XM5 - Det allra bästa Airpods Pro 2-alternativet!
21 augusti 2023
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha det avgjort bästa Airpods Pro-alternativet på marknaden just nu?
Äntligen ett riktigt starkt allround-alternativ till Airpods Pro 2 som jag helhjärtat kan rekommendera till Androidanvändare (och Apple haters). WF-1000XM5 löser till största del komfortproblemen från XM4, har markant bättre ljudkvalitet både för musik och telefonsamtal och erbjuder som förväntat även utmärkt brusreducering. Allt i en kompakt design som är snygg och andas kvalitet.
Söker du den absolut bästa komforten och transparens-funktionen?
Även om komforten är bättre föredrar jag fortfarande öronproppar i silikon, lurarna är inte lika bekväma som Airpods Pro 2 långa stunder. Och med tanke på hur bra transparency-läget var i Linkbuds S är jag lite förvånad att det är ganska medelmåttigt här.
Hörlurar
Sony WF-1000XM5 Wireless In-ear
fr. 2 519 kr
Vem passar produkten bäst för?
Sony WF-1000XM5 är för dig med högt ställda krav på ljudkvalitet, brusreducering och funktionalitet och som vill ha ett par så kompromisslösa True Wireless-lurar som möjligt. De är ett helgjutet alternativ till Apples briljanta Airpods Pro 2 för dig med en Android-telefon eller om du av andra skäl inte dras till Apples produkter.
Ljudkvalitet och ANC i toppklass
Förbättrad design och komfort
Bibehållen batteritid trots viktminskning
Somliga konkurrenter erbjuder fortfarande bättre långtidskomfort
Medelmåttigt transparency-läge
USB-A laddkabeln
Inledning
Det har tagit Sony förvånansvärt lång tid att uppdatera sin True Wireless-toppmodell. Men nu, ett helt år efter releasen av den fullstora, 5:e generationens brusreducerande hörlurar, är WF-1000XM5 äntligen här.
Jag har relativt trånga öron och hade problem med komforten i de förra WF-1000XM4, till den grad att jag inte kunde rekommendera dem till alla köpare eftersom de, även med de minsta öronpropparna, helt enkelt gör ont i mina öron bara efter några minuter. Jag har t om provat med silikonproppar från andra tillverkare, men då blir ljudbilden lidande. Synd, då kombinationen av design, ljudkvalitet, brusreducering och batteritid vart riktigt lyckad i övrigt.
Märkligt nog har det under alltför många månader nu saknats ett helgjutet Android-alternativ till Apples senaste och helt fantastiska Airpods Pro 2. Apple slog verkligen en homerun med Pro 2; utomordentligt komfortabla, ljudkvalitet i toppklass, en fantastisk och intuitiv ANC-funktion från ett fulländat transparens-läge till den mest effektiva brusreduceringen på marknaden. Allt i en familjär design med bättre batteritid och (äntligen) volymkontroller på stammarna. Konkurrensen har haft det riktigt tufft.
Men nu är alltså Sony tillbaka in i gamet med kanonerna laddade. Jag ska erkänna att jag höll tummarna inför testet, med viss reservation efter att ha blivit besviken på de fullstora XM5.
Let's dive in!
I kartongen
Som vanligt med Sonys nyare modeller är det miljötänk som fullkomligt genomsyrar paketeringen och det är naturligtvis väldigt positivt. Emballaget är tillverkat helt och hållet av Sonys egenutvecklade sk "Original Blended Material"; tillverkat med en kombination av återvunnet papper, bambu och sockerrörsfibrer.
Under lurarna i sitt etui hittar du en superkort USB-C till USB-A laddkabel och där åker 0,5 stjärnor av från betyget direkt. Nu är jag riktigt trött på att se detta, jag gissar att ca 1% av köparna ens lär packa upp den patetiskt korta kabeln med sin (sedan åratal tillbaka nu...!) utdaterade USB-A kontakt. Således är den helt värdelös och det är inte så värst miljövänligt, eller hur Sony?
På plussidan har man inkluderat ett extra par öronproppar (i "super small"-storlek) utöver de 3 par som följde med förra generationen. Öronpropparna är fortfarande i ett skum-liknande utförande snarare än den mer konventionella silikon-standarden, men de känns mjukare och mer högkvalitativa jämfört med tidigare.
Design, kvalitet & komfort
Det första jag reagerar på är hur mycket mindre WF-1000XM5 är mot XM4. Hela 25% mindre och 20% lättare enligt Sony. Laddetuiet följer samma utveckling.
Som jag skrev i inledningen hade jag stora problem med komforten i WF-1000XM4. Propparna var obekväma/trånga i öronen och lurarna inte heller lika ergonomiska som t ex Airpods Pro eller Sonys egna Linkbuds S.
Dessa problem är (nästan) som bortblåsta i XM5, som känns betydligt mindre och mer avrundade i öronen. Jag säger nästan, för jag tycker fortfarande inte att skumpropparna är riktigt lika sköna som silikon och föredrar definitivt mina Airpods Pro 2 som jag utan problem kan ha i öronen hela dagen lång.
För mig ger de nya "SS" (supersmall)-propparna bäst komfort, men jag upplever inte att de sitter riktigt lika stadigt och säkert som Bose Quietcomfort Earbuds II för mer intensiv rörelse och träning.
Designmässigt är lurarna både snygga och stenhårda i kvalitén och jag gillar det diskreta uttrycket (speciellt i svart!) med accentfärger i koppar. Den blanka ytan runt sidorna tillför premiumkänsla men finishen är väldigt hal och det gör det faktiskt lite svårt ibland att få ut lurarna ur laddetuiet. Ingen big deal dock, man får hitta rätt teknik bara.
På tal om etuiet har det en matt finish vilket jag gillar då det inte blir lika repigt som t ex Airpods-caset. Lurarna är liksom tidigare IPX4-klassade, så att träna och svettas i dem går fint men duscha och bada absolut inte med dem.
Överlag, gott betyg för komfort och toppbetyg för kvalitén!
Funktionalitet
Resten av nyheterna sitter på insidan. Främst vad gäller ljudelementen (mer om det strax), men även processorerna är helt nya. Det finns helt enkelt mer data- & beräkningskraft för både ljudåtergivning, samtal och brusreducering.
Lurarna styrs via touchgester som tidigare, med skillnaden att du nu kan välja att justera volymen upp och ner via 4 snabba klick på höger respektive vänster sida.
Lurarna har såklart beröringssensorer för auto play/pause (som fungerar perfekt), stöd för röstassistent via Google eller Alexa.
Bluetooth går från 5.2 till 5.3 med stöd för LE-standarden, dock dissar man fortfarande aptX i förmån för Sonys egna LDAC-kodek (som erbjuder högupplöst streaming med kompatibla enheter på viss bekostnad av stabilitet/räckvidd). Lurarna stödjer även multiparkoppling, snabb anslutning via Google Fast Pair och nu även head-tracking via 360 Reality Audio (som jag tyvärr inte kunnat utvärdera). Och som vanligt Sonys Headphones-app som fungerar bra och pålitligt för b la uppdateringar, EQ och andra personliga inställningar.
Ljudkvalitet
En av huvudnyheterna i WF-1000XM5 är de helt nyutvecklade drivelementen (som man kallar "Dynamic Driver X") med större membranyta och bredare omfång än tidigare.
Med de fullstora WH-1000XM5 i minnet var jag beredd på ett bastungt och underväldigande ljud även i de nya in ear-lurarna men det är med stor glädje jag kan meddela att så inte är fallet alls; XM5 är en ordentlig uppgradering från XM4 och ett ypperligt sätt att avnjuta musik!
Ljudet upplevs omedelbart klarare, mer dynamiskt och med en piggare och tajtare bas som är alldeles lagom kraftfull. De övre registren är klart luftigare och bättre definierade här och det bidrar till bättre separation och rymd i inspelningarna. XM4, vid direkt jämförelse, är som att lägga på en tunn filt över ljudet.
Jag föredrar definitivt XM5 framför både QC Earbuds II med dess artificiella diskant och B&W Pi7 S2 med sin svulstiga och distraherande bas. Jag vet dock inte om jag kan säga att ljudet är bättre än Airpods Pro 2, men det är definitivt i samma klass och somliga tror jag kommer att föredra den lite varmare karaktären i Sony, som även har lite mer skjuts i basen utan att det tar överhand.
En klar fördel Sony har över Airpods är att du fortsatt har en riktigt användbar equaliser-funktion i appen om du vill personifiera ljudet, med en dedikerad sk "ClearBass"-slider för mer eller mindre bas. Jag har dock inte känt något behov av att använda EQ.
Brusreduceringsprestanda
Toppklass på ljudfronten, alltså. Men ännu mer imponerande är väl ändå brusreduceringen..? Det är ju trots allt ett par flaggskeppslurar från Sony vi talar om!
Men vad gäller ren och skär brusreducering får faktiskt WF-1000XM5 se sig slagna på fingrarna av både Airpods Pro 2 och Bose Quietcomfort Earbuds II. I mina subjektiva (men ingående) tester och jämförelser i olika miljöer med olika typer av bakgrundsljud/brus är de båda snäppet vassare på att utesluta framförallt lågfrekventa ljud.
Sony höjer alltså inte ribban med WF-1000XM5 men missförstå inte; det rör sig fortfarande om helt utmärkt brusreducering och klart bättre sådan än föregångaren. Störst skillnad från WF-1000XM4 kommer du att märka av under samtal i högljudda miljöer, då de nya lurarna är klart bättre på att isolera rösten och med klarare samtalskvalitet. Jag upplever också att XM5 är klart bättre på att hantera vindbrus.
Där Airpodsen dock dominerar, är fortfarande transparens-läget. Vilket förvånar mig en aning, då Sonys billigare Linkbuds S vart ett av de allra främsta Airpods-alternativen jag testat på just detta område. XM5 är i jämförelse ett steg tillbaka.
Totalt sett är det helt klart Apple som har den främsta ANC-funktionen just nu i sina lurar men tar vi hänsyn till aspekter som röstsamtal och vindbrus skulle jag ändå placera XM5 på en andraplats över Bose. Vi får se om det ändras när den sistnämnda släpper sin nästa release....
Batteriprestanda
På pappret är batteritiden densamma som XM4, dvs ca 8 timmar kontinuerlig speltid (med ANC aktivt och ytterligare ca 16 med ett fulladdat laddetui. Det är i princip så bra du kan få just nu och att man lyckats bibehålla de siffrorna trots mindre storlek, vikt och bättre ljudkvalitet och ANC tycker jag förtjänar toppbetyg.
Sägas bör att vissa testare har rapporterat längre speltid i praktiken jämfört med XM4 men det skulle också kunna ha att göra med försämrad batterikapacitet i den utgående modellen samt olika typer av optimeringar Sony gjort annorlunda. Jag har i dagsläget ingen pålitlig metod för att utvärdera batteriprestanda utan nöjer mig med att konstatera tillverkarens officiella siffror samt mina subjektiva intryck i praktiken.
Laddetuiet snabbladdar såklart och stödjer även trådlös/QI-laddning.
Slutsats
WF-1000XM5 är lurarna jag väntat på från Sony i flera år nu. Jag var inte särskilt övertygad av de fullstora WH-1000XM5 men in ear-versionen imponerar desto mer, med förträfflig ljudkvalité och avsevärt bättre komfort mot föregångaren. ANC-prestandan slår förvisso inga rekord, men är liksom resten av lurarna en av de mest genomgående tillfredsställande på marknaden.
Äntligen finns det ett premium-alternativ till Airpods Pro 2 där du slipper välja bort det ena för att få det andra. Det enda jag egentligen saknar är samma lysande transparenta läge som mina Airpods Pro 2... och så var det ju den där förbannade laddkabeln.
Sony WF-1000XM5 är kort och gott det allra bästa Airpods Pro-alternativet just nu och således blir det en helhjärtad köprekommendation!
Specifikationer
Hörlurstyp
In-ear, dynamisk, True Wireless
Brusreducering
Ja, adaptiv med transparency-läge
Bluetooth
5.3, LE-Audio, AAC, SBC, LDAC
Vikt
5,9 gram (lurar), 39 gram (laddetui)
Batteri
Ca 8 timmar (ANC on), ca 12 timmar (ANC off)
IP-klassade
Ja, IPX4
Om hörlurar från Sony
Bland de flesta konsumenter idag är Sony troligen mest kända för sina utmärkta ANC-hörlurar, som på senare år varit väldigt populära på marknaden som alternativ till b.la. Bose. Men det är bara ett litet kapitel i Sonys historia. De har länge varit ett av de allra tyngsta namnen inom ljudindustrin och ligger bakom kultklassiker som kassettspelaren Walkman (ursprungsmodellen från1979 var den första mobila stereon för konsumenter). De har även ett historiskt väldigt gott rykte bland HiFi-entusiaster/audiofiler b la för sina superpremiumhörlurar och musikspelare, en nisch de fortfarande håller liv i.
Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer