Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony WF-C500 - Go cheap, stay cool!

6 december 2021

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Söker du bra ljudkvalitet, komfort & batteritid till lågt pris?

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Man får verkligen mycket för pengarna med C500 som ger ett riktigt bra ljud, speciellt efter EQ-justeringar, känns lätta och behagliga i öronen samt spelar över 10 timmar utan hjälp av laddetui.

Söker du lurar för löpning & hårdträning, telefonsamtal eller högljudd miljö?

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

För de första 2 är Jabra Elite 3 troligtvis ett bättre köp även om Sony inte direkt är dåliga där. Och om du behöver extra hög isoleringsförmåga bör du gå upp i pris och investera i ett par lurar med god aktiv brusreducering.

Prisjakt toppbetyg
Sony WF-C500 Wireless In-ear

Hörlurar

Sony WF-C500 Wireless In-ear

fr. 459 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Sony C500 passar dig som söker ett par billiga allroundlurar från ett respekterat märke som tar dig långt vad gäller ljudkvalitet, komfort och batteritid. Du föredrar knappar framför touch-paneler, du värdesätter att kunna ställa ljudet precis så som du vill ha det och letar inte lurar i första hand för sport eller löpning i trafik & ösregn. Och som lite bonus; om miljöpåverkan är särskilt viktigt för dig då finns det nog ingen som bygger och paketerar True Wireless-lurar så miljövänligt som Sony gjort på senaste.

Bra och fullt anpassningsbar ljudbild

Bekväma med bra passform

>10 timmars batteritid utanför laddcaset

Saknar beröringssensorer

Andra alternativ är bättre för träning/löpning

Introduktion

Om sanningen ska fram så är True Wireless-lurar den tråkigaste kategorin av hörlurar att recensera. Vi befinner oss i ett stadie nu där tillverkare nästan spottar ur sig dessa lurar, och skillnaderna mellan dem alla blir bara mindre och mindre. Det är nästan svårt att hitta utmärkande kvalitéer då alla mer eller mindre förväntas uppfylla kravmallen till punkt och pricka (beroende på prisnivå) för att vara med i gamet.

Det positiva i detta är att den tajta konkurrensen driver ner priserna och att fler och fler av de kvalitéer som känns närmast obligatoriska i premiumalternativen letar sig ner i budgetklassen < 1000 kronor.

WF-C500 är Sonys satsning i det segmentet och ser på pappret ut att vara ett av de allra mest lovande alternativen i prisklassen. Är det dessa du bör satsa på under julhandeln?

I kartongen

Liksom med toppmodellen WF-1000XM4 har Sony gått all-in vad gäller miljövänlig förpackning. Jag hittar ingen plast i emballaget, utan allt är papp. Det är ju toppen, men sättet man paketerat öronpropparna på (följer med 3 par i olika storlekar) känns bara korkat.

1st USB-A till USB-C-laddkabel medföljer. Inget minus mot Sony då detta fortfarande är det vanligast förekommande; men börjar det inte känns lite väl konservativt? Dags att vi går över till USB-C helt och hållet anser jag! Vad är en eventuell ny nätadapter i det större sammanhanget när i princip alla dina enheter oavsett fabrikat (tja, förutom iPhones då) kommer kunna använda denna universella, smidigare och tekniskt överlägsna portkontakt?

Design, kvalitet & komfort

C500 säljs i fyra coola kulörer; vitt, svart, persikoorange & mint. Mitt exemplar är i mint-färgat utförande och det avlånga, pillerformade laddetuiet har ett frostat, halvtransparent lock. Utförandet sticker ut lite från mängden vilket jag välkomnar. Laddetuiet känns också riktigt stadigt, framförallt gängorna för locket.

Lurarna ser ut att vara byggda i någon sorts miljöplast som nästan känns lite "äggskalig". De inger ingen premiumkänsla direkt men känns inte heller ömtåliga i det minsta när man känner och klämmer på dem.

Komforten tycker jag är mycket bättre än hos flaggskeppet WF-1000XM4 och faktiskt bland de bättre jag upplevt. Lurarna är väldigt lätta och känns sköna i öronen även långa stunder.

De sitter kanske inte riktigt lika "rock steady" som Jabra Elite 3, men det är marginellt. Oavsett hur våldsamt jag skakar och vrider på huvudet trillar de inte ur.

Notera att både komfort och passform är individuellt med in ear-lurar och det finns inga garantier för att du får samma upplevelse som jag.

Funktionalitet

Liksom flera andra TW-lurar jag testat nyligen i samma (ny)prisklass saknar C500 aktiv brusreducering samt beröringssensorer.

Det förstnämnda tycker jag är mer än OK att slopa för att hålla nere kostnaden. Det eftersom in ear-lurar per design ger en hygglig isolering mot omvärlden redan passivt och ANC inte känns helt nödvändigt att ha i de flesta vardagliga situationer, utan bara suger onödigt batteri.

Beröringssensorer å andra sidan är riktigt praktiskt och det kan jag sakna. C500 pausar inte musiken automatiskt när du tar ut dem ur öronen utan det får du göra manuellt. Det går dock att lämna en lur i caset och lyssna/samtala i mono, om man så vill.

C500 har heller inget Hearthrough/transparency-läge som Jabra Elite 3 har, vilket är en viss nackdel om du vill använda dem för utomhuslöpning/promenader. Du kan heller inte skräddarsy kontroll-knapparnas funktion alls i appen, men fabriksinställningen funkar bra nog när du vant dig.

Även med budgetmodellen får du full access till Sonys equalizer-funktion, som är riktigt bra! Här finns både färdiga profiler, möjlighet att justera frekvensbanden själv samt en dedikerad slider för basen (Clear Bass). Sennheiser CX TWS EQ-implementering är klart sämre och med Jabra Elite 3 kan du enbart välja mellan olika profiler.

Multiparkoppling finns ej, men de stödjer Google Fast Pair & Swift Pair med Android- respektive Windows 10 enheter. De har också stöd för 360 reality audio via t ex Tidal.

Ljudkvalitet

I princip alla moderna, trådlösa hörlurar på marknaden använder digital signalbehandling (DSP) i någon form för att korrigera och optimera ljudegenskaperna. Därför blir det allt ovanligare att jag får hem lurar med större ojämnheter i frekvensgången. Däremot hör jag rätt snabbt om ljudelementen är av låg kvalitet; då kan ljudet kännas onaturligt, diffust eller grötigt i basområdet.

Det är dock inga problem för C500, som har en pigg och klar/krispig ljudbild där framförallt mellanregistret känns oerhört väl balanserat och alldeles lagom framhävt i mixen. Oj vad bra ljud det går att få helt trådlöst under 1000 kronor numera!

Diskantregistret är dock några decibel överentusiastiskt och blir gärna skarpt framförallt med t ex jazz- & ensemblemusik. Basen är liksom mellanregistret väldigt korrekt och väl definierad, men kan upplevs lite tam i relation till de mer dominerande, högre frekvenserna. Jag föredrog att EQ:a ner frekvensbanden mellan 2,5 och 6,3khz (se bild) i Sony-appen. Därefter finns inget direkt att gnälla på, det är bara Sennheiser som jag tycker har ett aningens övertag rent ljudtekniskt i prisklassen.

Sony pitchar fortfarande sin DSEE ljudförbättringsalgoritm för lågupplösta musikfiler, vilket känns både daterat och rent av irrelevant då samtliga plattformar numera erbjuder streaming av lossless-ljud (aka CD-kvalitet eller ännu bättre).

Samtalsljudet är okej, bättre än Sennheiser CX men sämre än Jabra Elite 3.

Batteriprestanda

Batteritiden i C500 är riktigt bra, över 10 timmar per session. Det betyder att lurarna kan klara sig genom en hel arbetsdag av konstant användning, utan att ens behöva vidröra laddetuiet.

Och när du behöver det ger ett fulladdat etui minst 10 timmar till. Den totala batteritiden med etui medräknat är alltså inte bäst i klassen, men att lurarna håller så pass länge för sig själva är definitivt pluspoäng.

Glöm bara inte att faktiskt lägga lurarna i caset när du inte använder dem, då de inte har en automatisk OFF-timer som t ex storebror WF-1000XM4 har.

Som är normen med USB-C laddar de snabbt speciellt i början och 10 min laddtid ger ca 1 timme speltid. Trådlös laddning finns dock inte att tillgå, vilket känns mer än överkomligt för priset.

TL;DR? Du lär inte ha några batteribekymmer med dessa lurar.

Slutsats

Sony är de billigaste i trion TW-lurar jag nuvarande har på testbänken, men inte sämre för det. För 690 kronor är det rent av imponerande hur mycket du får mot hur denna marknaden såg ut för ett par år sedan.

Om ren ljudkvalitet är högsta prio tycker jag att Sennheiser CX True Wireless är aningens bättre (båda mår bra av lite EQ). Och Jabra med sitt HearThrough-läge, högre tålighet mot smuts och väta samt bättre samtalsljud är ett bättre köp för intensiv träning, utomhuslöpning och om du ofta för samtal i lurarna.

Men Sony vinner på batteritiden om du vill kunna använda lurarna många timmar åt gången, vilket den goda komforten möjliggör. Sony har också den bästa EQ-funktionen by far om du gillar att nörda ner dig i det och jag gillar designutförandet i 4 fräscha färger.

Förutom den uppenbara avsaknaden av aktiva hörlägen och beröringssensorer har C500 inga direkta svagheter för priset och du som köper dem får ett par väldigt prisvärda (och, till synes, ovanligt miljömedvetna) allroundlurar.

Jag hänvisar dock till mitt test av Sennheiser CX (och kommande för Jabra Elite 3) för att lättare avgöra vilken som passar dig allra bäst.

Specifikationer

Hörlurstyp

In-ear, true wireless

ANC-funktionalitet

Nej

Bluetooth-standard

5.0, AAC, SBS

IP-klassificering

Ja, IPX4

Batteriegenskaper

>10h/lur, totalt ca 20 med laddetui. Stödjer snabbladdning

Vikt

5,4g (lur), 35g (laddetui)

Om hörlurar från Sony

Bland de flesta konsumenter idag är Sony troligen mest kända för sina utmärkta ANC-hörlurar, som på senare år varit väldigt populära på marknaden som alternativ till b.la. Bose. Men det är bara ett litet kapitel i Sonys historia. De har länge varit ett av de allra tyngsta namnen inom ljudindustrin och ligger bakom kultklassiker som kassettspelaren Walkman (ursprungsmodellen från1979 var den första mobila stereon för konsumenter). De har även ett historiskt väldigt gott rykte bland HiFi-entusiaster/audiofiler b la för sina superpremiumhörlurar och musikspelare, en nisch de fortfarande håller liv i.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons