Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony Xperia 1 V - en frisk avstickare i telefonvärlden

29 juni 2023

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För hobbyfilmaren på språng

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Om du uppskattar snabb tillgång till en stor mängd inställningsmöjligheter för både foto och video och i samma veva är på jakt efter en ny, riktigt bra telefon kan Xperia 1 V mycket väl vara ett kanonalternativ.

För dig som vill använda telefonen med en hand

Filled star 1Filled star 2Half star 3Empty star 4Empty star 5
2.5

Det finns både för och nackdelar med den avlånga skärmen. Men att nå högst upp med ena handen är i stort sett omöjligt utan att behöva byta grepp.

Prisjakt toppbetyg
Sony Xperia 1 V XQ-DQ54 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

Mobiltelefoner

Sony Xperia 1 V XQ-DQ54 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

fr. 12 990 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

När tidigare versioner i Xperia 1-serien ofta varit riktigt bra på det ena eller andra men halkat efter vanliga allround-smartphones är Xperia 1 V utan tvekan den mest kompletta Sony Xperia 1-telefonen hittills. En mobiltelefon som utan problem tar sig an andra Android-jättar såsom Samsungs Galaxy S23 Ultra och dessutom erbjuder en hel del unika foto- och filmmöjligheter. För dig som är på jakt efter en avancerad telefon för foto och film samt mediekonsumtion kommer du riktigt långt med Xperia 1 V. Priset är däremot svårsmält om man verkligen inte vill åt någon av telefonens mer specifika funktioner.

Riktigt trevlig design som känns robust och ordentlig

Kanonskärm på i stort sett samtliga punkter

Riktigt bra kameror runt om hela telefonen

Dedikerad kameraknapp, 3,5 mm-uttag och möjlighet till microSD-kort

Snabb som bara den med Snapdragon 8 Gen 2

Ingen riktigt lång zoom eller ordentlig makrofotografering

Skärmen saknar variabel uppdateringshastighet

Varken laddkabel- eller väggkontakt medföljer

Det avlånga skärmformatet kan resultera i svarta kanter hos vissa appar

Priset är i överkant

En frisk avstickare i telefonvärlden

Medan de flesta smarta telefoner delar många attribut både utseendemässigt och när det kommer till själva användningen är det kul att en del tillverkare faktiskt vågar gå all-in mot en viss riktning. För även om Sonys nya flaggskeppstelefon Xperia 1 V gör allt en vanlig smartphone ska göra är det inget snack om att fokus ligger på foto- och film, både i avseende in- och uppspelning.

Inget av detta är egentligen särskilt konstigt och redan med tidigare installationer i Xperia 1-serien har Sony väl tagit tillvara på faktumet att de också faktiskt sitter med en hel del produktkunskap och produktion inom både foto-, ljud- och skärmbranscherna.

Så vad får man då för de, inte jättebilliga, 14 990 kronor Sony vill ha för sin allra mest maxade mobiltelefon just nu och vem ska egentligen köpa den?

Avlångt yttre

Det utan tvekan mest iögonfallande hos Xperia 1 V är den ovanligt avlånga skärmen. Så det är väl lika bra att vi börjar där. Sett till specifikationer handlar det om en 4K-skärm i det lite halvt ovanliga formatet 21:9. Vad ska det vara bra för då? Jo! Det vanligaste skärmformatet hos mobiltelefoner idag är det klassiska 9:16-förhållandet (eller 16:9 om du håller telefonen horisontellt). En format som tillåter uppspelning av vanliga Full-HD-klipp och videor med just 16:9-bildförhållande över hela skärmen. Faktum är dock att de allra flesta filmer idag spelas in i det mer avlånga 21:9-formatet. Vilket i fallet med Xperia 1 V gör att de visas utan några svarta ”sorgkanter”.

I relation till detta uppstår dock dessa svarta kanter hos Xperia 1 V istället på vänster och höger sida när det kommer till uppspelning av vanliga 16:9-videor (vilket innefattar t.ex det mesta innehållet på YouTube och i stort sett alla TV-serier). Likaså dyker de upp hos vissa appar och spel som inte har stöd för 21:9-formatet. Så det långa formatet har både en del plus och del minus.

I övrigt är utsidan av telefonen skönt diskret. Baksidan som är gjord i glas har fått sig en lite räfflad plastkänsla som tillsammans med den ganska kantiga designen gör att telefonen ligger riktigt snällt i handen.

Svårkritiserad insida

Där fjolårets Xperia 1 IV imponerade på massvis med punkter var det kanske som vanlig smartphone den var sämst mottagen. Inte för att den egentligen var dålig på något sätt. Utan snarare för att den var lite ovanlig, både i den avlånga designen och med sitt ganska hårda fokus på just film- och foto.

På insidan har nya Xperia 1 V i stort sett bestyckats med de bästa komponenter man kan montera i en mobiltelefon idag. Systemkretsen är den ohyggligt kompetenta Snapdragon 8 Gen 2 som dessutom håller sig lite svalare jämfört med Gen 1-varianten hos föregående Xperia 1 IV. Tillsammans med 12 GB internminne och 256 GB lagringsutrymme skapar detta en ordentlig grund att stå på rent specifikationsmässigt. Det går dessutom att använda ett microSD-kort för att utöka lagringsutrymmet ytterligare. Vilket egentligen inte är så konstigt och nästan ett måste med tanke på telefonens stora kreativitetsfokus.

Ytterligare trevligheter är ett 3.5 mm-uttag för anslutning av hörlurar och en dedikerad (tvåstegs!) kamerautlösarknapp på den övre långsidan av telefonen. Väl värda att nämna är även de inbyggda högtalarna som håller en ovanligt bra klass!

Daglig användning

Jag skulle ljuga om jag sa att jag överhuvudtaget upplevt några problem med hackigheter eller annat lagg hos Xperia 1 V. Precis som förväntat flyter allt på i en rasande fart. När det kommer till spel finns det visserligen telefoner som trycker upp bilduppdateringen lite ytterligare. Trots det har jag inte upplevt någon antydan till irriterande låga FPS i något av de spel jag testat.

Mjukvarumässigt kör telefonen Android 13 och dessutom en väldigt oförändrad version av detta. Något som i min mening är att föredra.

Bortsett från filmvisning ger den avlånga skärmen också en del fördelar när det kommer till den vardagliga användningen. Även om det är nästintill omöjligt att nå högst upp på skärmen med en hand går det istället att via ett enkelt dubbeltryck på sidan av skärmen antingen öppna två appar vertikalt ovanför varandra eller öppna valfri app i ett flytande, justerbart fönster. En riktigt användbar funktion de gånger man vill göra fler än en sak på telefonen.

För upplåsning är det antingen klassisk kod alternativt fingeravtrycksläsare inbyggd i “väckningsknappen” på sidan av telefonen som gäller. Fingeravtrycksläsaren fungerar okej, men är ibland lite känslig för smuts och damm. För priset hade ansiktsupplåsning även varit kul att få tillgång till.

Mer kreativ användning

Nu är jag inte ens i närheten av någon fotograf och därför är det skönt att Xperia 1 V gör det möjligt också för oss i amatörhörnet att ta bilder och filma med telefonen. Det finns ingen vanlig Kamera-app hos Xperia 1 V. Istället är det Sonys Photo Pro-app som används, både för fotografering och vid enklare videoupptagning.

För mer avancerade inställningsmöjligheter när det kommer till video finns istället Video Pro-appen som tillåter justering och förändring av det mesta. Därtill finns också Cinema Pro-appen som tar riktning mot det mer faktiska filmproduktionshållet (i mobilt format) och erbjuder ännu fler inställningar och möjlighet att producera en serie klipp med olika standardinställningar.

Även om jag som glad amatör (om ens det) initialt upplevde separata appar för foto och video lite överväldigande resulterade det aldrig i några problem. Framförallt då upplägget i apparna trots allt är både logiskt och - så länge man tar sig lite tid att gå igenom inställningarna - lättarbetat. Auto-lägena fungerar vidare bra och när det kommer till filminspelning fixar Video Pro-appen inspelning i upp till 4K i hela 120 Hz (119.88), vilket är ganska imponerande bara det.

De fyra kamerorna

För att lyckas producera bild- och filmmaterial hjälps fyra kameror åt. Huvudkameran med en upplösning på 52 MP (egentligen en effektiv yta på 48 MP) är den stora nyheten från tidigare Xperia 1 IV. Framförallt är det möjligheterna för bild- och videoupptagning i mörkare miljöer som sticker ut och här är det svårt att säga annat än att kameran både presterar bra och levererar naturliga resultat med bilder och filmer som dessutom känns väl lämpade för efterproduktion.

De två övriga kamerorna på baksidan är av samma typ som hos föregående Xperia 1-modell och inkluderar dels en 12 MP telefotolins som erbjuder kontinuerlig, optisk zoom mellan 3.5x till 5.2x. Dels en vidvinkellins, även den med 12 MP upplösning. Till skillnad från många andra extrakameror ger båda linserna ett överlag gott resultat, även i mörkare miljöer.

Bildstabiliseringen är därtill bra och i det stora hela är hela foto- och filmupplevelsen hos Xperia 1 V imponerande. Något jag dock saknar (framförallt sett till prisklassen) är en kraftfullare zoom samt möjligheten till ordentlig makrofotografering.

Angående frontkameran har även denna en upplösning på 12 MP och presterar okej för vad den är. Intressant är också att den inte sitter under skärmen eller i någon flärp, utan istället befinner sig ovanför själva skärmen.

Mediekonsumtion

Xperia 1 V är som sagt inte bara gjord för inspelning av video-material. Utan även för uppspelning. Här visar skärmen verkligen vad den går för och det var i min mening längesedan allt från YouTube till Netflix såg så bra ut på en mobilskärm.

Värt att nämna i sammanhanget är att 4K-upplösningen inte alltid är aktiv utan endast drar igång när telefonen själv känner av att 4K-material spelas upp. I menyer och vid vanlig användning används istället en lägre upplösning. Personligen har jag här inte noterat någon som helst skillnad eller ens märkt av att upplösningen ändras. Utan allt känns hela tiden skarpt och kontrastrikt.

Skärmen saknar vidare en funktion för variabel uppdateringshastighet, så det är antingen 60 Hz eller 120 Hz som gäller. Lite trist kan tyckas, framförallt i syfte att spara på batteriet genom att automatiskt sänka uppdateringshastigheten när det är möjligt.

Ljusstyrkan på skärmen är dock bra, utan att vara extrem på något sätt. Jag har inte upplevt några problem med att använda telefonen utomhus, men i direkt solljus blir det trots allt lite knepigare att se vad som visas.

Batteritid och laddning

Telefonens inbyggda batteri på 5000 mAh fixar utan problem en dags ganska tung användning med skärmen inställd på 120 Hz-läget och nästan en dag till om du är lite mer snäll i din användning.

Aningen trist är dock att snabbladdningen endast når upp till 30W medan den trådlösa diton stannar redan vid 15W. Ytterligare något att ha bakhuvudet är att Xperia 1 V varken kommer med laddningssladd eller väggplugg i paketet. Miljövänligt, absolut. Men om du inte redan har dessa två tillbehör liggandes blir det trots allt ytterligare en kostnad - ovanpå en redan väldigt dyr telefon.

Specifikationer

Systemkrets

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Internminne

12 GB

Lagringsminne

256 GB (testad) / 512 GB

Skärm

6.5 tums OLED, 1644 x 3840 pixlar, 60/120 Hz (fast), HDR10

Huvudkameror

48 MP Sony Exmor T (1/1.35") huvudkamera, 12 MP (3.5x till 5.2x) telefotokamera, 12 MP 123-graders-ultravidvinkelkamera

Främre kamera

12 MP Sony Exmor RS

Videoinspelning

Upp till 3840 x 2160 (4K) i 120 fps

Batteri och laddare

5000 mAh-batteri. 30W snabbladdning, 15 W trådlös laddning. Ingen laddare eller laddningskabel medföljer.

Storlek

165 mm x 71 mm x 8,3 mm

Vikt

187 g

IP-certifiering

IP68

Övriga funktioner

Fingeravtrycksläsare, NFC, Bluetooth 5.3 BLE, Wi-Fi 6, 3.5 mm-hörlursuttag, microSD-kortläsare

Om mobiltelefoner från Sony

Japanska Sony är troligen ett välkänt namn för de flesta. När det kommer till mobiltelefoner har de länge varit kända för att inte alltid följa strömmen utan istället gå sin egen väg, många gånger med fokus på ett eller flera specifika områden för en viss modellserie. Idag är de vid sidan av Samsung och Apple en av de större spelarna inom mobiltelefoni och producerar modeller i samtliga prisklasser.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons