Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony Xperia 5 - en kompakt och trevlig bekantskap

12 december 2019

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Den som vill ha ett fickvänligt format

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Söker du en telefon som utan större akrobatik kan användas med en hand och ryms i fickan på dina favoritbyxor är Xperia 5 ett givet val.

Den fotograferande nattugglan

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Fotar du ofta i mörka miljöer? Då är Xperia 5 inte det bästa valet eftersom ett dedikerat mörkerläge saknas. Det finns telefoner på marknaden som presterar mycket bättre på det området.

Sony Xperia 5 J9210 Dual SIM 6GB RAM 128GB

Mobiltelefoner

Sony Xperia 5 J9210 Dual SIM 6GB RAM 128GB

fr. 4 436,31 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Sony Xperia 5 är för dig som söker en mer kompakt och greppvänlig telefon, utan att för den sakens skull göra avkall på prestanda och byggkvalitet. Konsumerar du dessutom mycket film på språng eller spenderar dagarna scrollandes genom olika sociala medier-flöden? Då är det en lämplig kandidat även för dig. Kan du bara vänja dig vid det lite udda formatet är Xperia 5 en riktigt trevlig bekantskap.

Smidigt format

Hög prestanda

Bra skärm och högtalare

God batteritid

Märkligt placerad fingeravtrycksläsare

Mörkerprestanda på kamerorna

Oönskade förinstallerade appar

Hal

Ett ovanligt trevligt format

Sony har under de senaste åren blivit något av en specialist på att ta fram kompakta telefoner, som sin storlek till trots innehåller den senaste hårdvaran. Xperia 5 är inget undantag även om Sonys senaste tillskott vuxit något i storlek. Den främsta anledning till det är att man valt en annorlunda design. Istället för sedvanliga 18:9 har Xperia 5 utrustats med en långsmal skärm i 21:9-format. Det jag till en början tyckte kändes udda, lite som att hålla i en banan, visade sig snart vara telefonens absolut största styrka. Det smalare yttermåttet bidrar nämligen till att telefonen känns väldigt nätt och greppvänlig. Jag kan utan större problem använda den med en hand, vilket är ovanligt nuförtiden.

Lyckade och mindre lyckade designval

Jag gillar som sagt formfaktorn på Sony Xperia 5 som känns lagom stor och välavvägd, även om det tar ett tag att vänja sig vid det utdragna formatet. Däremot finns det andra designval jag har svårare för. Till exempel sitter fingeravtrycksläsaren märkligt och svåråtkomligt på telefonens högra kant. Dessutom är det inte den mest tillförlitliga scannern jag använt.

Utsidan bär Sonys karaktäristiska fyrkantiga och avskalade design som till största delen konstruerats i glas. Utseendet är enkelt och elegant, men just valet av blankt glas har sina nackdelar. Dels blir telefonen hal som en tvål, mer än en gång har den varit nära att glida mig ur händer och byxfickor. Det andra problemet är att materialet blir till en enda stor fingeravtrycksmagnet och telefonen känns snabbt solkig.

Kamerorna halkar efter

Sony är erkänt duktiga på vanliga kameror och en ledande leverantör av mobilkameror åt andra tillverkare. Därför är det lite av en gåta varför Sonys egna telefoner haft svårt att hålla jämna steg med konkurrenterna.

Xperia 5:s kameratrio är på intet sätt dåliga. I bra ljusförhållanden lyckas jag ta fina och detaljrika bilder med neutral färgåtergivning. En detalj jag kommit att uppskatta är den dedikerade kameraknappen. Den bidrar till snabb uppstart och förenklar processen att trycka av en bild. Jag måste även nämna den smarta autovarningen om att linsen är förtäckt, då den räddat mig från klåfingrar i bild ett antal gånger.

Det kameran däremot saknar är ett dedikerat mörkerläge och i dunklare förhållanden har Xperia 5 det tufft jämfört med många av konkurrenternas modeller.

Enkel och avskalad mjukvara

Xperia 5 kommer med en Sonyfierad variant av Android, som precis i slutet av min testperiod uppdaterades till den senaste versionen (10). Det är avskalat och enkelt och om du liksom jag är en van Android-användare kommer du snart finna dig tillrätta. Några av de användbara tilläggen jag fastnat för är möjligheten att dela skärmutrymmet mellan två appar och det smidiga enhandsläget. Sony inkluderar även ett par egna appar däribland filmredigeringsprogrammet Cinema Pro. Något man däremot kunde ha skippat är alla förinstallerade appar (exempelvis spel och hotellbokningstjänster) som jag inte bett om.

Smart batterifunktion

Batteriet som sitter i Xperia 5 är inte det största (3140 mAh), men Sony har lyckats väl med optimeringen och vid normalt användande klarar jag med enkelhet hela dagen utan att behöva ladda. Något jag imponeras av och inte tidigare sett i någon annan modell jag testat är den smått geniala batteriunderhållsfunktionen. Telefonen lär sig automatiskt ditt laddningsmönster och skapar en måltid när telefonen ska vara fulladdad. Är det lång tid kvar stoppas laddningen vid 90% och återupptas när måltiden närmar sig. Varför är det här så bra? Jo, därför att de batterier (litiumjon) som används i dag mår som bäst när de är laddade till mellan 20 och 90%. Batteriunderhållsfunktionen bidrar alltså till ökad livslängd på batteriet. Efter någon veckas inlärning funkade det här perfekt för mig.

Högpresterande hårdvara

Sony Xperia 5 är en högpresterande telefon och erbjuder Snapdragons senaste processor 855, 6 GB RAM och 128 GB lagringsminne. Den enda punkt där Xperia 5 inte riktigt lever upp till flaggskeppen är skärmupplösningen, som fortfarande ligger kvar på Full HD. Därmed inte sagt att skärmen är dålig, snarare tvärtom. Det är en riktigt kompetent skärm med bra ljusstyrka och betraktningsvinkel samtidigt som färgkalibreringen håller hög nivå.

En sak jag noterat under min testperiod är att vibrationsmotorn skramlar ovanligt mycket och låter nästan ihåligt, men kanske råkade jag bara få ett måndagsexemplar. I övrigt har jag absolut ingenting att anmärka på vad gäller hårdvara och prestanda. Telefonen har gått klockrent under mina två testveckor och klarat allt från krävande spel till enklare vardagsanvändning.

Välanpassad för mediekonsumtion

Det är egentligen på det här området Sony Xperia 5 kommer till sin fulla rätt. Det avlånga formatet gör det enklare att scrolla genom Instagram-flödet eller läsa en nyhetsartikel, då mer innehåll ryms på skärmen. Skärmen lämpar sig väl även för spel och film, speciellt om du lyckas hitta ett alster anpassat för 21:9-format som därmed täcker hela skärmytan.

Den inbyggda Dynamic Vibration-funktionen var dock inget som föll mig i smaken och avaktiverades snabbt. Tanken är att det ska förstärka inlevelsen genom att analysera ljudbilden och vibrera vid till exempel en explosion, men det kändes mest störande och onaturligt. I sammanhanget bör tilläggas att de inbyggda stereohögtalarna håller hög kvalitet med bra ljudbild tack vare Dolby Atmos och hög maxvolym.

Specifikationer

Operativsystem

Android

Processor

Qualcomm Snapdragon 855

RAM

6 GB

Lagring

128 GB

Skärm

6.1 tum, OLED, 2520x1080 pixlar, 21:9

Batteri

3140 mAh

Kamera

Huvudkamera 12 Mp (x3), frontkamera 8 Mp

Anslutningar

USB-C, NFC, Bluetooth 5.0

Vikt

164 g

Om mobiltelefoner från Sony

1946 grundades det som idag är teknikgiganten Sony. Den första kommersiella produkten var en riskokare. Mobiler började företaget tillverka under 90-talet och storhetstiden kom i samband med att Sony Ericsson bildades. Därefter fortsatte Sony i egen regi och lanserade smartphoneserien Xperia som drivs av operativsystemet Android. Numer råder en mördande konkurrens i branschen och Sony har på senare år tappat stora marknadsandelar. Nu hoppas man kunna vinna tillbaka kunderna med en nysatsning där Xperia 1 och Xperia 5 är huvudstjärnorna.


Ted Larsson eller den personliga teknikern som jag skämtsamt brukar kallas av människor i min närhet, vilket väl egentligen säger det mesta om mitt tekniknörderi. Försöker alltid hålla mig uppdaterad med det senaste på området och har förmodligen ägt fler mobiltelefoner än vad som är hälsosamt. "Det finns inga genvägar fram till den perfekta prylen" som Farbror Barbro hade uttryckt det. Precis så är det! Det krävs mycket efterforskning och kunskap för att kunna fatta ett välgrundat köpbeslut och det är där jag hoppas kunna hjälpa just dig på vägen.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons