Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: TEST: Xiaomi 13 - snabb och stilren mobil i mellanklassen
22 mars 2023
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som gillar Apples designspråk men vill ha Android
Om du uppskattar Apples, sedan iPhone 12, återupplivade design (som i sin tur härstammar från iPhone 4-tiden) kommer du direkt känna dig hemma med Xiaomi 13. För en snygg telefon är det! Kul är även att telefonen, på grund av god viktdistribution och en lagom storlek, går att använda relativt behjälpligt med bara en hand.
För dig som älskar foto och film
Trots en helt okej uppsättning kameror finns det långt bättre mobiltelefoner (t.ex. Xiaomi 13 Pro) om ditt största fokus är just foto och film.
Mobiltelefoner
Xiaomi 13 5G Dual SIM 8GB RAM 256GB
fr. 9 147 kr
Vem passar produkten bäst för?
Xiaomi 13 passar dig som är på jakt efter en hyfsat prisvärd telefon som med sin avskalade design både ser bra ut och dessutom orkar med i stort sett allt den tar sig för. Var dock beredd på att du eventuellt behöver radera några av de förinstallerade apparna för att få en så trevlig användarupplevelse som möjligt.
Supersnabb med Snapdragon 8 Gen 2-systemkretsen
Trevlig och tydlig skärm
Alldeles lagom bra kameror
Hyfsat enkel att använda med en hand
Ovanligt välbalanserad viktmässigt
För många förinstallerade appar
MIUI är stundtals lite rörigt
Tuff konkurrens
Den nya mellantelefonen från Xiaomi
Xiaomi 13 är mittemellan-modellen i den senaste uppsättningen telefoner från kinesiska Xiaomi. I samma lansering finns också toppmodellen Xiaomi 13 Pro och den lite enklare Xiaomi 13 Lite.
Jämfört med Pro-modellen är det framförallt avsaknaden av supersnabb laddning, högupplöst skärm och extra vassa kameror som sticker ut. Det ska dock direkt sägas att specifikationerna hos inget av nämnda områden på något sätt är dåliga hos vanliga Xiaomi 13. Snarare levererar Xiaomi en ganska ordentligt specificerad telefon för de 10 990 kr Xiaomi 13 går loss på.
Utseendemässigt känns inspirationen rakt av komma från de mer platta Apple-telefonerna. Ett enligt mig lyckat val då designen faktiskt känns förvånansvärt trevlig. Telefonen ligger dessutom skönt avslappnat i en hand och upplevs balanserad och genomtänkt när det kommer till viktdistributionen.
En gedigen grund
Xiaomi 13 kommer i två färger. En gråaktig variant och en grönfärgad som jag fått testa här. Som redan nämnt känns telefonen, trots glas i stort sett överallt, väldigt snällt vilande när man håller i den. Den gröna färgen är också skönt dämpad och allmänt snäll mot ögonen.
Tittar vi på insidan är det systemkretsen Snapdragon 8 Gen 2 som står ut som det starkaste kortet. Vilket är samma variant som sitter i Pro-modellen och flertalet toppmodeller från andra tillverkare. Efter att ha använt telefonen i någon vecka har jag inte stött på i stort sett något alls som fått processorn att gå på knäna. Utan hela användarupplevelsen har varit rapp och smärtfri sett till hastighet. Kombinationen med ett internminne på 8 GB och 256 GB lagring är även den acceptabel i sammanhanget.
Batteriet är ett relativt normalstort sådant på 4500 mAh och fixar utan problem en dags intensivt användande. Även lite mer. Den medföljande laddaren levererar 67W, vilket resulterar i cirka 45 minuters laddande för att fylla hela batteriet. Helt okej, men visst finns det ännu snabbare laddning om det är något man prioriterar. Kul är dock att den trådlösa laddningen når upp till 50W, vilket är ett stort plus om man sitter med en kompatibel laddare.
Trevlig skärm trots lägre upplösning
Skärmen är en av de största skillnaderna mellan vanliga Xiaomi 13 och 13 Pro. Där Pro-modellen skrämmer iväg upplösningen till 1440 x 3200 pixlar håller sig vanliga Xiaomi 13 kvar på 1080 x 2400 pixlar. Vilket i ärlighetens namn inte gör så mycket alls. Både då skärmen hos vanliga 13 är snäppet mindre än hos Pro-modellen samt i övrigt har exakt samma funktionalitet. Här sticker framförallt den variabla uppdateringshastigheten på upp till 120 Hz ut, samt givetvis faktumet att skärmarna på båda telefonerna är av OLED-typ (även om de exakta teknikerna skiljer sig något).
Klart är vilket som att bilden är förbaskat bra och att jag egentligen inte har särskilt mycket att klaga på när det kommer till skärmen. Detta oavsett om telefonen används för spelande eller mer vardagligt pillande. Den maximala ljusstyrkan på 1900 nits gör därtill att telefonen också klarar solljus utan några större problem. Vilket alltid är trevligt.
En bra kamera, tre okej
För fotografering och videoinspelning fortsätter Xiaomi sitt samarbete med Leica. Exakt hur detta påverkar det faktiska bildresultatet törs jag inte riktigt säga. Däremot får man, precis som tidigare, välja mellan två färgprofiler för telefonens kameror. En lite mer färgglad och en mer verklighetstrogen. Båda med sina för och nackdelar, men utan att för den delen vara extremt olika.
Xiaomi 13 inget kameramonster. Däremot presterar ändå samtliga av de tre linserna på baksidan helt okej. I särklass bäst är huvudkameran med sin 50 MP-sensor som levererar trevliga och varma bilder både i bra och lite sämre ljus. Men även zoom-linsen med 3,2 gångers förstoring och vidvinkelkameran ger också de vettiga bilder. Den främre kameran gör vad den ska för selfies, men saknar i sedvanligt upplägg autofokus.
För video är det vidare kul att det går att filma 4K i upp till 60 Hz utan att behöva gå upp till den allra dyraste modellen i serien. Så länge man använder huvudkameran blir filmerna därtill riktigt trevliga.
Smårörigt upplägg
Mjukvarumässigt är det hos Xiaomi 13 företagets eget MIUI 14-operativsystem som huserar ovanpå Android 13. Nu vet jag inte riktigt om jag inbillar mig, men det känns tyvärr som att Xiaomi 13 fått lite väl mycket förinstallerad mjukvara jämfört med en del andra modeller från företaget.
Det är inget jätteproblem och det mesta man inte vill ha kvar går att radera. Men låt mig slippa ha TikTok, Genshin Impact och tre (!) olika webbläsare installerade vid första uppstarten.
I övrigt är MIUI som Android-pålägg okej och visst känner man igen sig från vanliga Android. Personligen hade jag dock gärna sett en ännu mer avskalad och mindre app-belamrad upplevelse redan från start.
Tuff konkurrens
Xiaomi 13 är egentligen en ganska trevlig telefon. Jag uppskattar framförallt designen och faktumet att telefonen går rätt smärtfritt att använda med bara en hand. Prestandan är också bra och även om kamerorna är vassare hos Pro-modellen är det frågan om de är värda 3 000 kr extra.
Snarare är problemet, som vanligt när det kommer till telefoner i denna prisklass, att konkurrensen från övriga tillverkare är stenhård. Här finns t.ex. både Google Pixel 7 Pro och nyligen lanserade OnePlus 11 tillsammans med ett gäng trevliga modeller från Samsung.
Är du dock ute efter en snygg, snabb och allmänt lättanvänd mobiltelefon som dessutom kan producera helt okej foto och film kan Xiaomi 13 absolut vara ett gott alternativ. Ha dock med dig att gå igenom de installerade apparna vid en första uppstart och radera de du inte behöver.
Specifikationer
Modellnamn
Xiaomi 13
Systemkrets
Snapdragon 8 Gen 2
Internminne
8 GB
Lagringsalternativ
256 GB
Skärm
6,36 OLED, 1080 x 2400 pixlar, 120 Hz (variabel) Dolby Vision, HDR 10+
Kameror
50 MP vidvinkel, 12 MP ultravidvinkel, 10 MP telemakro (3,2 optisk zoom) + 10 MP frontkamera
Batteri
4 500 mAh
Laddningsalternativ
67W via medföljande laddare, trådlös laddning upp till 50W
Ljud
Stereohögtalare med stöd för bl.a. Dolby Atmos
Kommunikation
5G, Wi-Fi 6, Bluetooth v5.3, NFC
Vattentät
Ja, IP68 (vattentät ner till 1,5 meter i 30 minuter)
Storlek
152,8 x 71,5 x 7,98 mm
Vikt
189 g
Operativsystem
Android 13 + MIUI 14
Om mobiltelefoner från Xiaomi
Xiaomi grundades så sent som 2010 men har på kort tid blivit ett av de världsledande företagen för mobiltelefoni. Företagets grundidé har alltid varit att leverera kvalitativ teknologi till ett vettigt pris, något de subjektivt lyckats ganska bra med. Både i de lägre och lite högre prisklasserna.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer