Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xiaomi Redmi Note 13 Pro

28 februari 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha en prisvärd, stor men samtidigt smidig telefon

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

För att inhysa en skärm på hela 6,67 tum lyckas Redmi Note 13 Pro ändå bibehålla ett ordentligt smidigt yttre och dessutom inte väga mer än 187 gram.

Om du vill ha en så ren Android-upplevelse som möjligt

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Xiaomis MIUI-operativsystem fungerar visserligen okej. Men lika smidigt som vanliga Android är det inte.

Prisjakt toppbetyg
Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G Dual SIM 8GB RAM 256GB

Mobiltelefoner

Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G Dual SIM 8GB RAM 256GB

fr. 2 990 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Något jag oavsiktligt tänkt på flertalet gånger under min användning av Redmi Note 13 Pro är hur viktmässigt lätt och smidig den är att använda - sin ganska ordentliga skärmstorlek till trots. Så är smidighet, skärmstorlek och givetvis pris tre av de viktigare beståndsdelarna du letar efter hos en telefon passar troligen Redmi Note 13 Pro som handen i handsken. Ytterligare trevligt är givetvis att både prestanda, skärmkvalitet, huvudkamera och batteri också håller sig på en ovanlig hög standard sett till prislappen.

Ordentligt bra skärm

Väl godkänd huvudkamera

Riktigt trevlig design

Snabbladdare i förpackningen

Bra prestanda för priset

För många förinstallerade reklamappar

MIUI är stundtals ganska svårnavigerat

Vidvinkel- och makrokamerorna är sådär

En kort bakgrund och skillnader i 13-serien

Redmi Note är en av Xiaomis lite billigare serier av telefoner där fokus ligger på fullgod prestanda, trevlig design och framförallt ett trevligt pris. Den nya 13-serien inkluderar ett gäng telefoner där två av dem fått epiteten Pro respektive Pro Plus. Medan de lite billigare varianterna kort och gott går under beteckningen Note 13.

Skillnaderna mellan de olika modellerna är inte extrema utan det är mest avhängt design och justeringar i kamerakvalitet, systemkrets och skärmfunktioner. Telefonen jag testat här är den näst maffigaste i serien, Xiaomi Redmi Note 13 Pro. Bortsett från utseendet är de egentliga skillnaderna begränsade till att Pro Plus-modellen har en vassare systemkrets (Mediateks Dimensity 7200 Ultra mot Snapdragon 7s Gen 2 hos vanliga 13 Pro) samt att den mäktar med en snabbare laddningshastighet (120 W mot 67 W).

Prismässigt är det heller inga extrema skillnader. Värstingmodellen, Note 13 Pro Plus, går loss på strax under 6 000 kr medan du kommer undan med strax under 5 000 kr för vanliga Note 13 Pro.

Utsida och hållbarhet (i dubbel bemärkelse)

Xiaomi Redmi Note Pro 13 finns i tre olika färger. Svart, lila och blå. Jag har testat den sistnämnda och i ärlighetens namn tycker jag den är rätt läcker. Formmässigt påminner den, som många andra telefoner, om de senare iPhone-versionerna med vinkelmässigt hårda kanter. Personligen föredrar jag också detta jämfört med de rundade kanterna på både skärm och kropp hos Note 13 Pro Plus. Tilläggas ska dock att kanterna hos Note 13 Pro ändå är lite snällt rundade för ett bättre grepp, vilket här blir rätt trevligt.

Trots en ganska gedigen storlek upplever jag heller inte Note 13 Pro som en särskilt klumpig telefon. Något som garanterat kommer sig av den förhållandevis låga vikten på 187 gram. I övrigt ligger telefonen skönt i handen och känns verkligen inte billig. Snarare drar den tankarna åt det mer kvalitativa hållet.

Sett till IP-certifiering kliver Note 13 Pro Plus upp till IP68 och är således vattentät när det kommer till att ta en snabbt bad. Medan Note 13 Pro stannar kvar på IP65. Vilket översätter till regn- men inte badtålig.

Trevlig skärm för prisklassen

Bortsett från avsaknaden av de rundade kanterna är 6,67 tums-skärmen hos Note 13 Pro identisk med den hos Note 13 Pro Plus. Upplösningen landar på ordentliga 1 220 x 2 712 pixlar och trevligt nog är paneltypen därtill av OLED-variant. Dessutom med en uppdateringshastighet på 120 Hz. Tillsammans med en ljusstyrka på cirka 500 nits och en så kallad ”peak brightness” på hela 1 800 nits levererar skärmen faktiskt ett riktigt bra resultat.

Allt känns smidigt och scroll-upplevelsen är väl godkänd utan hack eller andra otrevligheter. Nu har jag tack och lov inte lyckats tappa telefonen. Men för de tillfällena är det ändå trevligt att veta att det också sitter ett yttre glas av Gorilla Glass Victus-typ på skärmen. Något som, åtminstone i teorin, ska bidra till en mer hållbar telefon.

Kanterna är därtill skönt smala och adderar absolut till intrycket av att telefonen skulle kunna vara dyrare än vad den faktiskt är. Extra kul är också att skärmen har ett "alltid-på-läge" för att visa tid, datum och notifikationer. Något som annars brukar vara förbehållet dyrare telefoner.

Godkänd hårdvaruinsida

På insidan är det som nämnt Qualcomms Snapdragon 7s Gen 2 som huserar. Detta tillsammans med antingen 8 eller 12 GB internminne och 256 respektive 512 GB lagringsutrymme. En inte alls skämtsam uppsättning komponenter. Jag har testat den lite snällare varianten med 8 GB internminne och 256 GB lagring. Nu känns det visserligen att telefonen saknar lite prestanda gentemot konkurrenter med nyare systemkretsar. Men jag skulle ändå påstå att telefonen utan problem mäktar med allt man som normal användare kastar mot den.

Appar startar snabbt och jag har inte upplevt några problem med att telefonen segar ned eller beter sig hackigt. Däremot kan baksidan bli ganska varm vid lite mer intensiv användning såsom filmande och längre sessioner med tyngre spel.

Just spel fungerar också helt okej. Givetvis går det inte att dra på lika många effektfulla inställningar som de nyare Snapdragon-kretsarna tillåter. Men telefonen får ändå godkänt även här.

Något daterad mjukvara (just nu)

Något telefonen däremot inte får godkänt på är mängden förinstallerade appar. Nog för att jag anser att denna mängd, bortsett från eventuella telefonkomplementerande appar, alltid ska vara noll. Men vill jag ha Booking.com, Amazons shopping-app och AliExpress samt ett gäng spel föredrar jag att hämta dem själv, istället för att bli påtvingad dem. Tur är ändå att allt man inte önskar ha kvar går att radera.

Sett till mjukvaran är det Xiaomis eget MIUI-operativsystem ovanpå, det nu lite gamla, Android 13 som som används. Detta trots att företagets nyare HyperOS redan sett dagens ljus hos ett gäng andra telefoner. Det verkar dock som att samtliga telefoner i 13-serien ska få både HyperOS och Android 14 framöver. Men när exakt detta sker verkar inte vara fastställt.

När det kommer till operativsystem- samt säkerhetsuppdateringar är dessa utlovade till tre större Android-uppdateringar samt fyra års säkerhetsuppdateringar. Vilket får anses precis godkänt.

MIUI är annars, precis som tidigare, hyfsat snabbt att använda. Däremot upplever jag det stundtals något rörigt och ibland kan det vara svårt att hitta exakt den inställningen man vill åt. Men någon katastrof är det inte.

Bild- och videoresultat

Kameralinserna på baksidan av telefonen är tre till antalet och inrymmer en huvudkamera med en upplösning på hela 200 MP (Samsung ISOCELL HP3), en vidvinkelkamera med 8 MP upplösning (Sony IMX355) och en makrokamera på 2 MP.

Här måste jag säga att huvudkameran faktiskt imponerar, speciellt sett till prisklassen. Skärpan är ovanligt god och även om kameran inte har någon optisk zoom möjliggör ändå den höga upplösningen att detaljer bibehålls med en viss inzoomning.

De trevliga färger och goda kontrastnivåer huvudkameran uppvisar fortplantar sig däremot inte riktigt till vidvinkelkameran som istället levererar ett lite tråkigare resultat.

Makrokameran är, som vanligt, inget att hänga i granen. I ordentligt dagsljus går det att få till okej skärpa. Men då upplösningen är så pass låg försvinner mycket av detaljrikedomen i bilderna. Något som i samband med en ganska avskalad färgrymd lämnar rätt trista bilder.

Batteritid och ytterligare funktionalitet

Under huven drivs hela ekipaget av ett 5 100 mAh stort batteri som utan problem håller telefonen i liv väl över en dag vid tung användning. Snålar man med de tyngre apparna fixar telefonen även två dagar alldeles strålande.

Inkluderad med telefonen finns också en snabbladdare på godkända 67 W. Med vilken det går att ta batteriets procent från noll till hundra på cirka 45 minuter. Medan 50 procents laddning tar strax över 15 minuter. Fullt acceptabelt!

Sett till övrig funktionalitet återfinns både en ovanligt snabb och precis fingeravtrycksläsare (placerad under skärmen) samt möjligheten att låsa upp telefonen via ansiktsigenkänning. Tyvärr saknas möjligheten att utöka den interna lagringen via ett microSD-kort. Men detta vägs ändå upp lite av att telefonen finns i ett 512 GB-alterantiv.

För att landa i ett omdöme

Bortsett från MIUI-mjukvaran, som förhoppningsvis får sig en uppdatering inom en inte allt för avlägsen framtid, finns det faktiskt inte extremt mycket att klaga på hos Xiaomis Redmi Note 13 Pro.

Designen är riktigt trevlig, skärmen är ovanligt bra för prisklassen och huvudkameran likaså. Visst finns det tuff konkurrens, kanske främst från Samsung och Google om man ser till Sveriges utbud. Men lyckas man bara se förbi förinstallerade appar och blir vän med upplägget hos MIUI samt kommande HyperOS finns det trots allt en hel del prestanda och användarvänlighet att hämta hos Redmi Note 13 Pro. Speciellt sett till priset.

Specifikationer

Systemkrets

Snapdragon 7s Gen 2

Internminne

8GB (testad) / 12 GB

Lagringsminne

256 GB (testad) / 512 GB

Skärm

6,67 tums AMOLED (1220 x 2712 pixlar), 120 Hz uppdateringshastighet, stöd för Dolby Vision, Alltid-på-läge

Huvudkameror

200 MP Samsung ISOCELL HP3 huvudkamera, 8 MP Sony IMX355 vidvinkelkamera, 2 MP makrokamera

Främre kamera

16 MP kamera

Videoinspelning

4K i 30 fps, 1080p i 30/60, slow motion 1080p i 120 fps, 720p i 240 fps

Batteri och laddare

5100 mAh batteri, 67W-snabbladdare och USB-A till USB-C-kabel inkluderade

Trådlös laddning

Nej

Storlek

161,2 mm x 74,2 mm x 8,0 mm

Vikt

187 gram

Övriga funktioner

Fingeravtrycksläsare, ansiktsupplåsning, NFC, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 5

Om mobiltelefoner från Xiaomi Redmi

Xiaomi grundades så sent som 2010 men har på kort tid blivit ett av de världsledande företagen för mobiltelefoni. Företagets grundidé har alltid varit att leverera kvalitativ teknologi till ett vettigt pris, något de subjektivt lyckats ganska bra med. Både i de lägre och lite högre prisklasserna.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons