Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill åt ett prisvärt GPS-aktivitetsarmband
Om pris och GPS-funktionalitet är två av de viktigaste faktorerna kommer du ordentligt långt med Smart Band 8 Pro, som trots en del små irritationsmoment levererar god grundfunktionalitet för vardagsmotionären.
För dig som vill ha en smartklocka
Bortsett från visning av notiser och inkommande samtal ligger fokus hos Smart Band 8 Pro på aktivitetsmätning. Vill du åt fler smarta funktioner gör du bättre i att titta på en klocka med Wear OS som operativsystem.
Aktivitetsarmband
Xiaomi Smart Band 8 Pro
fr. 708,49 kr
Vem passar produkten bäst för?
Om du vill åt ett enklare aktivitetsarmband med bra batteritid och inbyggd GPS är Xiaomi Smart Band 8 Pro ett både bra och prisvärt val. Det är inte perfekt, men det levererar ändå mycket för pengarna.
Är du inte i superstort behov av de inbyggda GPS-funktionerna eller ändå har med dig telefonen på promenaderna eller löpturen kan det även vara värt att slänga ett öga på lillebror Smart Band 8 och spara några hundralappar i processen.
Riktigt trevlig skärm med bra flyt
Inbyggd GPS som fungerar helt okej
Godkänd batteritid
Billigare än föregångaren
Långdragen navigering utan fysisk hemknapp
Går endast att starta med hjälp av laddaren
Underlig knäppanordning på det medföljande armbandet
Få nyheter från föregående version
Hög igenkänningsfaktor
För lite över ett år sedan testade jag Xiaomis Smart Band 7 Pro. Ett rätt hyfsat aktivitetsarmband som dock led av en del småproblem med bland annat blåtandskoppling och prestanda. Smart Band 8 Pro är inte helt förvånande uppföljaren, som vid en första anblick också ser i det närmaste identisk ut med sin föregångare. Riktigt så tråkigt är det däremot inte och visst har Xiaomi inkluderat en handfull uppdateringar.
Den kanske allra mest intressanta nyheten är att priset faktiskt gått en smula nedåt sedan Smart Band 7 Pro, vars lanseringspris låg kring tusenlappen. Så vad får man då för typ av aktivitetsarmband för de ungefär 890 kronorna Xiaomi Smart Band 8 Pro går loss på?
Utsida och skärm
Utåt sett är det som sagt inte mycket som känns nytt från Smart Band 7 Pro. Utan det är i stort sett samma lätta (22,5 gram) och smidiga design som hos föregångaren. Vid en närmare titt har dock skärmen fått sig en liten förstoring från tidigare 1,64 tum till 1,74 tum. Inget extremt, men väl en förbättring. Riktigt trevligt gällande skärmen är däremot att den tidigare lite småhackiga uppdateringshastigheten på 30 Hz nu skruvats upp till mer resonabla 60 Hz. Något som också gör att allt som utförs på klockan känns bra mycket smidigare. I övrigt är det samma trevliga AMOLED-skärm som hos Smart Band 7 Pro och både färger, kontrast och skärpa är väl godkända.
Ljusstyrkan för användning utomhus är också den godkänd och även om jag sett ljusare skärmar är det i regel inga problem att se vad som visas. Med undantaget direkt solljus där ögonen behöver kämpa lite.
Där Smart Band 7 Pro hade ett mer klassiskt armband har den nya versionen istället fått sig en rätt otrevlig fästanordning för det medföljande TPU-bandet. Själva armbandet är det inget större fel på, däremot är just knäppanordningen riktigt knepig. Nu finns det visserligen extra armband med mer klassiska knäppanordningar att köpa till, men det blir ju också en extra kostnad. Annars sitter hela ekipaget snällt på armen och är sällan i vägen.
Mjukvara
Precis som tidigare använder också Smart Band 8 Pro sitt eget lilla operativsystem utan möjlighet att ladda ned nya appar eller liknande. Grundfunktionaliteten är dock hyfsat god och jag saknar egentligen inget särskilt. Åtminstone så länge man ser Smart Band 8 Pro för vad det är; ett enklare aktivitetsarmband.
När det kommer till mätning av kroppsfunktioner fixar Smart Band 8 Pro att hålla koll på både puls, blodets syremättnad (Sp02), hur stressad man är samt hur man sover. Här är det som vanligt svårt att veta exakt hur precisa mätningarna är. Men jag skulle ändå påstå att värdena som visas känns relativt korrekta. Även om de givetvis ska tas med en nya salt.
För att ställa in armbandet och ladda ned ytterligare urtavlor etc. behöver man använda sig av Xiaomis Mii Fitness-app (som finns tillgänglig för både iPhone och Android). Via appen går det att både möblera om layouten i armbandet samt välja och vraka mellan över 200 olika urtavlor. Där Smart Band 7 Pro hade en riktigt tråkig begränsning och endast kunde spara cirka tre olika urtavlor åt gången, utöver de som fanns förinstallerade, är Smart Band 8 Pro lite snällare och accepterar åtminstone tre gånger så många klockutseenden (beroende på storlek). Trevligt, men fortfarande lite snålt.
I övrigt fungerar appen helt okej och jag vill påstå att Bluetooth-kopplingen känns bra mycket mer stabil än hos föregångaren när det kommer till synkronisering av data etc.
Inga knappar den här gången heller
Något jag personligen inte gillade med Smart Band 7 Pro var avsaknaden av fysiska knappar. Ett designdrag som visserligen såg stilrent ut, men också både bidrog till att det inte fanns något snabbt sätt att återgå till huvudskärmen. Designen förde även med sig faktumet att det inte gick att starta armbandet utan att koppla in laddaren (som i sin tur behövde vara ansluten till en strömkälla).
Tyvärr är det samma visa även hos Smart Band 8 Pro. En lösning jag inte är helt förtjust med. Touch-funktionaliteten hos skärmen kräver i relation till detta också att man är förhållandevis exakt i sitt pekande för att navigeringen ska fungera perfekt. Något som gissningsvis har att göra med att skärmen inte ska aktiveras oavsiktligt, men i kombination med avsaknaden av en "hemknapp" adderar till en lite mer tradig navigeringsupplevelse.
Träning och aktivitetsmätning
Det primära användningsområdet med Smart Band 8 Pro är hurusom träning och precis som föregångaren gör även denna version i stort sett vad den ska. Aktivitetsutbudet har ökat något sedan tidigare och just nu har armbandet stöd för strax över 150 olika träningsaktiviteter och sporter. Allt från vanliga promenader och löpning till lite mer obskyra träningsmetoder såsom dragkamp och schack (!).
Bortsett från redan nämnda puls- och syresättningsfunktioner har Smart Band 8 Pro också en inbyggd GPS som hjälper till att hålla koll på hur man rör sig under de mer flyttbara träningsrundorna. Här är resultaten fullgoda, åtminstone sett till priset. Visst avviker spårningen då och då, men aldrig så pass mycket att den uppmätta sträckan påverkas ordentligt mycket. Så för vardagsmotionären skulle jag ändå säga att GPS-funktionaliteten fungerar fint.
Viss grundläggande information om utförda och pågående träningspass går att se direkt på displayen. Däremot är det via Mii Fitness-appen den allra mest utförliga datan om ens träning och aktiviteter visas. Något som fungerar bra och även om det saknas extremt ingående mätvärden upplever jag ändå den insamlade datan som godkänd.
Batteritid och övrig funktionalitet
Den maximala batteritiden för Smart Band 8 Pro sägs vara upp till 2 veckor. Vilket kanske är sant om alla funktioner inaktiveras och man tränar minimalt. Vid normal användning och med alla kontinuerliga mätningsfunktioner aktiverade samt alltid-på-läget igång klarar armbandet ändå 5-6 dagar utan större problem. Inte världsklass, men ändå full godkänt.
En laddning från helt slutkörd till hundra procent tar lite över en timma. Vilket är okej, men någon extrem snabbladdning är det inte tal om. Den medföljande USB-laddningskabeln är också i kortaste laget med sina blott 57 cm.
Utöver träningsdelen fixar Smart Band 8 Pro också att visa notiser från telefonen. Det går även att se och neka inkommande samtal (dock inte svara på dem). Här är prestandan lite trevligare än hos Smart Band 7 Pro som drogs med en ordentligt hackig notisvisning. Det går även att sköta musikuppspelning (nästa, play/paus etc.) via t.ex. Spotify. Men där stannar i princip de smarta funktionerna för koppling till telefonen.
Jämfört med lillebror Smart Band 8 (inte Pro)
Avslutningsvis är det även värt att nämna lillebror Smart Band 8 (utan Pro) som uppgraderats med ungefär samma nyheter som Pro-versionen, alltså en lite vassare skärm och diverse mjukvarfixar. I övrigt är de båda armbanden likvärdiga och bortsett från utseendeskillnaderna är det avsaknaden av GPS hos Smart Band 8 och ett ännu lägre pris som är de största skillnaderna de båda armbanden emellan.
Så vilket av de två bör man välja? Tja, vill du gärna se vart du promenerat eller sprungit är det så klart Pro-varianten som gäller. I övrigt skulle jag säga att det mest är frågan om du vill ha en långsmal eller mer rektangulär skärm. Vettiga aktivetsspårningsfunktioner i budgetsegmentet får du däremot med båda armbanden.
Specifikationer
Mått
46 mm x 33,35 mm x 9,99 mm
Vikt
22,5 g (utan armband)
Skärm
1,74-tums AMOLED, 336 x 480 pixlar, 336 PPI, maximalt 600 nits ljusstyrka
Inbyggda sensorer
Accelerometer, Gyroskop, PPG-sensor (SpO2), ljussensor
Batteritid
Upp till 14 dagar. Cirka 6 dagar med alla funktioner aktiverade.
Antal träningslägen
Över 150 stycken
Hälsomätning
Puls, blodets syresättning (SpO2), sömnövervakning, stressmätning, andningsövningar
Vattentät
5 ATM (vattentät ned till 50 meter vid stillastående)
Kommunikation
Bluetooth 5.3 LE
Fungerar med
Android 6.0 eller senare, iOS 12 eller senare
Om aktivitetsarmband från Xiaomi
Kinesiska Xiaomi har på senare år etablerat sig ordentligt inom flertalet tekniska produktsegment inkluderande allt från robotdammsugare och el-scootrar till mobiltelefoner och träningstillbehör. Mycket av företagets snabba frammarsch tillskrivs kombinationen funktionalitet och överlag god kvalitet till ett förhållandevis lågt pris. Ett tema som fortfarande går igenom större delen av produktsortimentet.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer