Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xplora XGO3

27 oktober 2022

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha lite extra koll

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Om man är okej med storleken på själva klockan är XGO3 ett riktigt bra och (viktigast av allt) välfungerande verktyg för att kunna hålla kontakten med sitt barn.

För dig som vill lägga till funktioner

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Då Xploras klockor helt saknar möjlighet att installera nya appar samt lägga till ytterligare funktionalitet är det här bättre att ta en titt på en mer renodlad smartklocka om du tror dig vilja utöka mjukvaruinnehållet.

Xplora XGO3

Smarta klockor

Xplora XGO3

fr. 1 690 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Xplora XGO3 passar dig som både vill kunna hålla koll på vart ditt barn befinner sig samt snabbt kunna kommunicera er emellan utan att blanda in en extra mobiltelefon. Så länge man är okej med skärmstorlek och tjocklek skulle jag säga att XGO3 är en utmärkt smartklocka till det yngre barnet.

Lagom avskalad sett till funktionalitet

Vettigt upplägg i menyer etc.

Helt okej positionering

Snabb kommunikation mellan klocka och app

Lite väl tjock

Skärmen är i minsta laget

Något stora säkra zoner

En fysisk manual hade varit trevligt

Förväntningar på en smartklocka för barn

I gränslandet mellan "kanske för ung för en egen mobiltelefon" och att man som förälder ändå känner att det vore skönt att kunna nå sitt barn eller se vart hen befinner sig har vi kategorin smartklockor för barn.

Här sticker företagets Xploras klockor ut som ett av de funktionsmässigt mer kompetenta alternativen. Kompetent då som att samtliga klockor i företagets repertoar har ett inbyggt SIM-kort samt GPS-lokalisering. Vilket gör att det både går att ringa till och från klockorna samt spåra dem för att se exakt vart de befinner sig.

Att ovanstående både fungerar bra och dessutom paketeras i ett lättanvänt, logiskt och enkelt operativsystem är för min del det allra viktigaste med en smartklocka för barn. Kort sagt. Klockan ska vara smidig, säker och enkel att nå samt spåra.

XGO3 mot XGO2 och X5 Play

Xplora XGO3 är, inte helt förvånande, uppföljaren till XGO2. En smartklocka som fått både ett gott rykte men samtidigt lite kritik för att vara något pillig att använda.

Grundfunktionsmässigt är XGO2 och XGO3 i det närmaste identiska, med både Wi-Fi och 2G, 3G och 4G-uppkoppling. Att spåra och ringa till och från båda klockorna går alltså alldeles utmärkt.

Nyheterna hos XGO3, som Xplora också faktiskt listar tydligt på sin hemsida (snyggt), inkluderar istället bättre vattentäthet, längre batteritid, förbättrad kamera och en ”uppgraderad allmän kvalitet”.

För ytterligare några hundralappar finns även modellen X5 Play som är den mest påkostade varianten av Xploras smartklockor. Skillnaderna mellan denna och XGO3 är på inget sätt enorma, utan har mest att göra med att byggkvalitén hos X5 Play är snäppet trevligare. Processorn hos XGO3 är därtill lite enklare och kameran här tillåter endast bildtagning medan X5 Play också fixar (enkel) videoinspelning.

XGO3 utåt sett

Även jämfört med många vanliga smartklockor för vuxna är det omöjligt att inte kommentera tjockleken på XGO3 som med sina nästan 15 mm är allt annat än tunn. Den är däremot ohyggligt lätt och väger bara precis under 50 gram. Något som gör att den, viktmässigt, knappt märks på armen över huvud taget. Men att få in den under en tajtare, långärmad tröja kan stundtals vara lite kämpigt.

Materialmässigt är det, som sig bör i detta fall, plast i klockan och gummi i armbandet. Fästanordningen är vettig och klockan sitter säkert på armen.

På framsidan skymtas en liten 2-MP-kamera samt en 1.3 tums-skärmpanel med upplösningen 240 x 240 pixlar. Ett skärmskydd sitter monterat från start och fler går att köpa från Xplora. Tyvärr är reptåligheten här inget vidare. Så räkna med en del repor på skyddet.

På baksidan finns en liten, ganska pillig, lucka som avslöjar en micro-USB-port för laddning. Tillsammans med klockan följer en vanlig USB-kabel men ingen väggadapter. Jag har testat den svarta varianten av klockan som också finns i fyra andra färger.

Prenumerationstjänst på gott och ont

Samtliga av Xploras klockor säljs tillsammans med ett abonnemang där man betalar en månadskostnad för att ständigt ha tillgång till uppkopplingsmöjligheterna. Det billigaste alternativet, där man låser sig i 12 månader, kostar 99 kr/mån. Men det går att komma undan med en månad i taget för 119 kr/mån. Värt att notera är att klockan endast är avsedd och testad att användas med Xploras egna abonnemang och att ingen funktion garanteras med SIM-kort från andra operatörer.

Huruvida en abonnemangslösning är bra eller dåligt är givetvis lite upp till var och en. Personligen kan jag tycka det är skönt att veta att klockan har uppkoppling direkt från start och att man inte behöver krångla med egna abonnemang etc. Å andra sidan är det ju alltid bra med valfrihet.

Att använda XGO3

Hur är det då att använda XGO3? Föregångaren har som sagt fått lite kritik för att menysystemet upplevdes långsamt och att det var väl pilligt att använda skärmen.

Här upplever jag i motsats själva layouten för ikoner och navigering hos XGO3 som ganska logisk. Det är däremot ingen tvekan om att skärmen är liten och att precisionsscrolla i meddelandekonversationer kräver lite väl mycket tålamod. Framförallt om man är sju år gammal.

Klockan har bara en fysisk knapp som används för att väcka displayen samt gå tillbaka till urtavlan. Resterande navigering är touch-baserad och sköts genom att svepa vänster, höger upp och ned. Något som fungerar bra i menyer, appar och telefonfunktionen. Touch-kontrollerna saknar dock en del precision vilket ibland gör att ett tryck kan registreras när man egentligen avsåg att scrolla.

Det hade vidare varit bra med en valbar möjlighet att väcka displayen när man vrider på armen. Att trycka på en knapp för att se tiden blir segt i längden.

App-kopplad

För att kunna använda klockan behöver den registreras och kopplas till Xplora-appen i valfri förälders telefon. Via appen går det sedan att lägga till vilka kontakter det ska gå att ringa eller skicka meddelanden till från klockan. Det går alltså inte att ringa vilket nummer som helst, utan endast förinställda kontakter går att nå från klockan. Vilket känns bra.

För meddelandefunktionen går det att ta emot längre meddelanden, men endast skicka antingen några förinställda fraser alternativt ett 15 sekunders ljudmeddelande eller en emoji.

Här hade jag åtminstone önskat mig möjligheten att ställa in egna förinställda meddelanden att skicka från klockan. Något som inte går att göra i nuläget.

Vad kan man göra mer?

Utöver samtal och meddelanden går det att ta bilder med klockan. Här pratar vi inte några kvalitetsmässiga mästerverk, men kameran är ändå okej och fungerar för enklare bildkommunikation.

I övrigt finns ett stoppur, en alarmfunktion (som dessutom går att kontrollera via appen, smart!), en kalkylator och en stegräknare.

Just stegräknaren är något som adderar lite ytterligare funktionalitet till klockan då ett visst antal gångna steg låser upp olika medaljer samt gör det möjligt att komma vidare i några utvalda spel som finns att nå via appen. Ett kul sidoincitament för att ha med sig klockan.

Däremot hade det varit bra med lite mer dokumentation kring just denna del av klockan som man nu är ganska lämnad att bara testa sig till.

Skolläge och säkra zoner

Via appen går det att aktivera ett så kallat skolläge där klockan endast kan användas för att visa tid och datum (samt för den inbyggda larmfunktionen). Givetvis kan man via appen fortfarande spåra klockan när detta läge är aktivt.

Det går även att sätta upp så kallade T-Zoner (säkra zoner) där klockan skickar en notis varje gång den färdas in i eller ut från en av zonerna. Funktionen fungerar bra och kommunikationen mellan klocka och app sker snabbt. Däremot är det lite tråkigt att zonerna måste vara minst 300 meter i diameter. Mer precision hade varit trevligt.

Batteritiden ligger på cirka två dygn vid normal användning. Vilket får anses okej med tanke på den aktiva GPS-spårningen. Bra här är även att klockan via appen informerar om när batterinivån börjar bli låg.

Avslutande tankar

Överlag är jag, trots en del små irritationsmoment, positiv till Xplora XGO3. Funktionerna för samtal och spårning fungerar bra och även om GPS:en inte är i klass med en bättre mobiltelefon har det inte varit några problem att spåra klockan och även se i historiken hur den färdats.

Samtalskvalitén är vad man kan förvänta sig, men det går utan problem att kommunicera via klockan. Snäppet högre volym hade däremot inte gjort något.

Jag har dock svårt med just tjockleken, som är i största laget för målgruppens handleder. Användarupplevelsen hade troligen också mått ännu bättre av en lite större display.

Ovanstående till trots är klockan utan tvekan ett bra verktyg för att både hålla koll på - och hålla kontakten med - sitt barn.

Specifikationer

Modellnamn

Xplora XGO3

Storlek

Cirka 48 x 41 x 15 mm

Vikt

47,5 gram

Skärm

1,3 tums TFT-pekskärm, 240 x 240 pixlars upplösning

Fungerar med

iOS och Android

Vattenskyddad

Ja, IP68-certifierad

Laddning

Micro-USB

Pris för abonnemang

99 kr/mån vid årsabonnemang

Om smarta klockor från Xplora

Smartklockorna specifikt anpassade för barn är troligen de mest kända produkterna från svenska Xplora Mobile. Vilket inte är så konstigt då företagets huvudfokus är att utveckla och leverera säkra och innovativa mobila produkter för barn och familjer.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons