Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: ThunderX3 XTC

4 juli 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Luftig stol med bra ergonomiska fördelar - till ett hanterbart pris

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

ThunderX3 XTC är en luftig och bekväm gamingstol med diskret design. Det relativt låga priset gör att den här stolen framstår som väldigt mycket stol för pengarna. Höj- och sänkbart nackstöd. Inbyggt svankstöd och en sits som kan skjutas ut för dem med längre ben. XTC är ett utmärkt val för dig som vill sitta ergonomiskt och luftigt till ett hanterbart pris.

Prisvärd stol - men med vissa begränsningar

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Empty star 4Empty star 5
3.0

ThunderX3 XTC är en prisvärd stol men den är inte för alla. Jag tycker inte att ryggstödet är tillräckligt uppfällt även i det högsta läget. Stolen formar sig mycket efter kroppen (på gott och ont). Även armstöden passar inte mig personligen särskilt bra. De sitter för brett för min kroppstyp och detta resulterar i belastning för mina axlar.. Med det sagt, XTC är inte för alla. Hade armstöden även kunnat skjutas inåt mot kroppen så hade stolen även passat mig bättre. Men hur man sitter i en stol är såklart individuellt - kan du provsitta innan köp så gör gärna det.

Prisjakt toppbetyg
ThunderX3 XTC

Gamingstolar

ThunderX3 XTC

fr. 3 922 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

ThunderX3 XTC är idealisk för personer som är ungefär i min längd (180 cm) och har en bred axelbredd, vilket gör att armstöden passar perfekt. Stolen är också utmärkt för dem som föredrar att hålla sig svala, tack vare meshmaterialet som gör att den inte blir lika varm som en vanlig stol efter en längre tid.

Sitsen på stolen kan justeras för att passa bättre för personer med långa ben. Denna funktion minskar belastningen på knäna under sittande.

Justerbar sits

Höj- och sänkbart nackstöd

Inbyggt svankstöd

Halvmjuka hjul som inte skadar golvet

Armstöden kan inte justeras i sidled (4D)

Ryggstödet kan justeras, men väldigt begränsat

Montering

Stolen levererades i en ganska stor kartong och var väl emballerad. Det gick smidigt att montera ihop stolen, men det skulle underlätta med en hjälpande hand när ryggstödet och sitsen ska monteras ihop, även om det är möjligt att göra det själv.

Vid monteringen noterade jag att det finns vissa likheter i konstruktionen med ASUS Rog Destrier Ergo, som också är en gamingstol med mesh-material. Dock tillhör den en betydligt dyrare prisklass.

Hjulen är exempelvis väldigt lika, om inte identiska.

Första intrycken efter montering

Efter att stolen har monterats var min första känsla att Thunder X3 XTC är en meshstol som ger mycket för pengarna. Den har svankstöd och justerbart nackstöd i skönt material. Hjulen rullar bra och skadar inte golvet. Både sitsen och ryggstödet är gjorda av mesh-material. Armstöden känns gedigna men kan inte skjutas mer inåt mot kroppen, ändå rejäla.

Armstöden kan justeras upp och ner, fram och tillbaka samt roteras. Detta är tillräckligt för de flesta, men det kallas 3D-armstöd. Det finns också 4D-armstöd där det är möjligt att justera dem i sidled, inåt och utåt från kroppen. Detta är viktigt för mig med axelproblem. Om armstöden hamnar för långt ut belastas min axel vilket gör ont.

Jag anser mig vara ganska "normalbyggd" och tycker att armstöden sitter bra när jag spelar, det vill säga med en hand på tangentbordet och en hand på musen. Men när jag enbart skriver hamnar de lite för brett för min smak. Detta kan dock justeras genom att rotera armstöden inåt.

Hur känns mesh-materialet?

Om du inte är van vid stolar med mesh kan det kännas lite annorlunda till en början. Framförallt är det luftigare! Fördelen med det luftigare mesh-materialet kommer dock med en något "hårdare" sits. Mesh-sitsen ger naturligtvis lite svikt vid användning och ger inte samma mjuka känsla som en vanligt vadderad stolsits. Personligen stör det mig inte, även under en heldag i stolen. Tvärtom, stolen formar sig faktiskt efter din sittställning och kroppstyp.

Precis som med en vadderad stol kan en mesh-stol också bli nedsutten efter en tids användning. Jag tror dock att ergonomin upprätthålls längre eftersom funktionen förblir densamma. En nedsutten vadderad stol kan dock leda till en dålig hållning till slut. Åtminstone har jag upplevt det så, och det märks inte alltid om man inte tänker på det.

Jag är ganska positiv till meshstolar och jag rekommenderar dig som är van vid en vanligt vadderad stol att prova om det är något som passar dig.

Anpassning av stolsrygg och sits

Stolsryggen kan anpassas på flera sätt. Först och främst kan nackstödet justeras både upp och ned samt vinklas. Det passar mig väldigt bra med min längd på 180 cm i det högsta läget när stolen är helt uppfälld och jag sitter "ordentligt".

Med spaken till vänster när jag sitter ned kan jag låsa och låsa upp ryggstödet. Det finns även en "gungfunktion", vilket kan vara trevligt ibland. Ibland tycker jag dock att ryggstödets högsta uppfällda läge är för bakåtlutat. När jag sitter ned i stolen så sviktar meshen lite och då blir den sittande vinkeln lite över 90 grader. Ibland kan det vara skönt med en ganska exakt 90 graders vinkel.

När stolen är fullt nedfälld är den i ett bra läge för att "vila" eller titta på film. Stolen kan lutas max 115 grader, inte supermycket men tillräckligt för mig. Att kunna luta en gamingstol 180 grader, som vissa stolar kan, känns mest som något som används för att skryta.

Till höger finns en spak med två reglage; det ena höjer och sänker stolen, och det andra möjliggör att dra ut sitsen vilket ger en bättre sittposition för dem med långa ben. Om detta ställs in rätt så sitter man bättre för knänas skull i stolen. Jag föredrog att ha sitsen fullt indragen då det gav mig bästa sittpositionen.

Konstruktionen

Stolens konstruktion känns pålitlig och hållbar. Den kanske inte är lika robust som ramen på en DX Racer, men den är ändå bra med tanke på att mycket av ThunderX3 XTCs konstruktion är i plast. Separata delar som nackstödet känns också bra, men de kan säkert gå sönder i fästen och liknande om stolen används vårdslöst, så den är inte oförstörbar.

Delar av stolens konstruktion, som till exempel ryggstödet, är utformat för att ge efter något för att anpassa sig efter personen som sitter i stolen.

Foten på stolen är gjuten i ett stycke, vilket känns tryggt. Den kommer aldrig att gå sönder.

Det som troligen slits ut först är meshmaterialet, särskilt på sitsen, och det är vanligt förekommande oavsett stol.

Specifikationer

Material för klädsel

Mesh och PU-läder

Maxvikt

150kg

Vikt

22.1kg

Sitthöjd

46-54cm

Höjd

118-126cm

Bredd

70cm

Djup

54cm

Garanti

2 år

Om gamingstolar från ThunderX3

ThunderX3 är en aktör inom gamingindustrin som specialiserar sig på utveckling av speltillbehör och gamingstolar. Företaget designar och tillverkar produkter såsom gamingstolar och är en del av Aerocool Advanced Technologies Corporation med huvudkontor i Taipei. Deras mål är att introducera nya produkter för spelgemenskapen som inte bara sätter nya standarder på marknaden utan också kompletterar E-sportsscenen.


Jag är en 27-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti och kan lägga alldeles för mycket tid på att sätta mig in i detaljer - så att du slipper. Sedan ungefär tre år tillbaka arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons