Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Withings ScanWatch 2

30 december 2024

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Half star 4Empty star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha exakt det ScanWatch 2 erbjuder

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Vill du ha en klocka som ser ut som ett vanligt armbandsur, fungerar som ett hälsomätningsredskap och dessutom bjuder på grundläggande smartfunktionalitet är ScanWatch 2 troligen en av de bättre klockorna du kan köpa. Den är dock i dyraste laget. Så ta även en titt på Light-varianten om du känner att du klarar dig utan ett par extra funktioner.

För dig som vill ha vanlig smartklocksfunktionalitet

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Söker du ordentlig meddelande- och notisvisning, möjlighet att justera det digitala utseendet, göra betalningar via NFC, installera nya appar, svara på samtal och göra andra vanliga smartklockssaker är ScanWatch 2 helt fel väg att gå. För här saknas allt ovanstående.

Withings ScanWatch 2 42mm

Pulsklockor & sportklockor

Withings ScanWatch 2 42mm

fr. 3 399 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

För rätt person kan ScanWatch 2 mycket väl vara den perfekta smartklockan. Personligen gillar jag den, men kan ändå känna att jag saknar viss basfunktionalitet såsom inbyggd GPS, NFC-stöd, kontinuerlig datumvisning och möjlighet till samtal via klockan. Bortsett från det och faktumet att priset är något högt är det en av de trevligare smartklockshybriderna jag testat. Men var som sagt väl införstådd med klockans begränsningar och syften innan ett eventuellt köp. Annars finns en risk att du blir besviken.

Förbaskat trevlig design

Ordentligt bra batteritid

Användbar sömnmätning

Stabil Bluetooth-koppling

Ingen inbyggd GPS

Saknar inbyggd mikrofon och högtalare

Appen finns endast på engelska

Ingen NFC-funktionalitet

Det bästa av två världar

Även om jag verkligen uppskattar all smidig funktionalitet som kommer med renodlade smartklockor händer det ofta att jag istället väljer att knäppa på mig mitt vanliga, analoga armbandsur. Både för att det stundtals är skönt att slippa notiserna på armen och att inte behöva tänka på att ladda klockan stup i kvarten, men också för att det bara känns trevligt.

Ett företag som valt att helt ta vara på denna trevliga känsla och även försöka gå steget längre genom att inkorporera det smarta i smartklockor är franska Withings. Här har jag fått möjlighet att ta en närmare titt på en av deras nyaste klockor i ScanWatch-serien, närmare bestämt ScanWatch 2. I samma serie finns även ScanWatch Nova och ScanWatch Light där Nova-varianterna inhyser exakt samma teknologi och funktionalitet som vanliga ScanWatch 2. Medan Light-klockan saknar en del förmågor gentemot de övriga varianterna.

En familjär utsida

Om du inte vet att ScanWatch 2 är en smartklocka är det inga som helst problem att missta den för ett vanligt, analogt armbandsur. Det enda som skvallrar om att klockan är aningens mer smart är den runda, lilla skärmen på blygsamma 0,63 tum högst upp på urtavlan. Mer om denna strax.

Materialvalet går inte av för hackor och en ordentlig konstruktion av rostfritt stål och safirglas bygger ytterligare på känslan att detta verkligen liknar en vanlig (dum) klocka. Storleksmässigt har jag testat den svarta 42 mm-varianten av klockan som också finns i en vitgrå variant samt med en boettstorlek om 38 mm. Den lite mindre varianten finns därtill i två ytterligare färgval (sand och blue).

Gällande komforten sitter klockan ordentligt skönt på armen och med en förhållandevis låg vikt på 52,6 gram är den heller inte särskilt tung. Det medföljande armbandet är av en lite hårdare silkontyp och är visserligen både lättknäppt och behagligt. Sett till den ganska mastiga prislappen på närmare 4 000 kr och den attraktiva designen i övrigt hade jag dock gärna sett att även armbandet följt samma höga standard. Nu känns det nästan lite billigt, åtminstone i förhållande till den ordentligt trevliga boetten.

Installation och funktionalitet

Att komma igång med ScanWatch 2 är förhållandevis simpelt. Alla inställningar görs via Withings app som finns tillgänglig för både iPhone- och Android-telefoner.

Något som står ganska klart så snart man börjat titta runt i appen är att Withings fokus ligger mer på ens övergripande hälsa, snarare än hårdträning. Appens upplägg kretsar mycket kring olika delmål för motion samt rapportering av hälsovärden. Gällande dessa fixar klockan att hålla koll på både puls, blodets syremättnad (Sp02), temperaturskillnader, sömnvanor och även att mäta EKG för ge indikationer om hjärtrelaterade problem. Givetvis kan klockan också hålla koll på antal steg och hur långt man har gått. Något som däremot saknas är en inbyggd GPS för att geografiskt kunna logga en träningsrunda utan att behöva ha telefonen med sig. Vilket känns lite snopet.

Även om det stundtals blir lite mycket "du klarade det här delmålet"-information tycker jag annars att appen gör det den ska och den data som samlas in presenteras överskådligt och tydligt. Något som dock är lite underligt är att det helt saknas en svensk översättning av appen. Så det är engelskt språk för hela slanten.

Appen innehåller vidare en valfri prenumerationstjänst vid namn Withings+. För 129 kr per månad (eller 1290 kr per år) får man här tillgång till en mängd verktyg i form av text, bild och video för att bättra på allt från sömn till kost och träning. Både utifrån vad man själv vill men också specifikt anpassat efter ens egna mätresultat från både ScanWatch 2 och andra Withings-enheter. En kul extrafunktionalitet för den som verkligen behöver den. Däremot skulle jag inte säga att just Withings+ är för alla och själva upplägget i appen skulle här också må bra av ännu mer tydlighet kring vad som faktiskt finns tillgängligt.

Navigering och skärmfunktioner

Då klockans skärm är så pass liten och inte av touch-typ sköts all navigering istället genom att snurra och trycka på den lilla knappen på sidan av klockan. Något som fungerar dugligt, men är bra mycket långsammare jämfört med touch-navigeringen hos en vanlig smartklocka. Jag saknar också en snabbfunktion för att släcka displayen när man befinner sig i någon annan funktion än tid- och datumvisningen. Nu får man antingen vänta några sekunder alternativt navigera tillbaka till tidsvisningen för att skärmen ska somna.

Bortsett från att kunna vara konstant aktiv under ett träningspass saknar displayen också ett alltid-på-läge och aktivering sker antingen via ett tryck på sidoknappen eller med en armrörelse. Varav det sistnämnda stundtals fungerar perfekt och stundtals knappt alls - precis som på de flesta smartklockor. Då klockan saknar datumvisning i analog form hade jag här gärna sett att det åtminstone gick att kontinuerligt visa just datumet på displayen.

Skärmen är annars fullt godkänd gällande både ljusstyrka och skärpa. Även om det är en OLED-display är det dock en monokrom sådan som bara kan visa en enda färg. Något som ändå fungerar i sammanhanget. Däremot är det ganska missvisande att den faktiska färgen på text och grafik är en cyan-aktig variant istället för den kritvita som syns på samtliga reklam- och produktbilder för klockan.

En kul anekdot gällande visarna på klockan är att dessa sömnlöst flyttar på sig till en tio över tio-position om de befinner sig framför skärmen när denna aktiveras. Så snart skärmen stängs av svänger de sedan tillbaka för att visa den faktiska tiden.

Träning, sömnmätning och hälsofunktionalitet

Nu är jag långt ifrån någon träningsfanatiker. Däremot gillar jag att promenera och cykla och utifrån dessa premisser klarar sig ScanWatch 2 godkänt när det kommer till att mäta kroppsdata. Informationen som samlas in är visserligen ganska grundläggande, men ändå tillräcklig för vardagsmotionären och den som önskar hålla koll på t.ex. plus och temperaturförändringar under ett träningspass. En mätdata jag personligen saknar är dock steglängd.

Sömnmätningen känns vidare förhållandevis precis. Åtminstone har klockan i mitt fall registrerat tidsmässigt riktiga sömnperioder med hyfsat korrekta antal uppvaknanden. Hur man sover samlas i en typ av betyg baserat på en mängd olika kriterier. Ett upplägg som fungerar bra och känns förvånansvärt motiverande när det gäller att bättra på sin sömn. Övriga mätvärden såsom puls, SpO2 och EKG känns även dessa vettiga. Även om jag inte har haft möjlighet att kontrollera resultaten mot mer precisa instrument.

Så även om träningsfunktionaliteten är relativt grundläggande fungerar själva mätningen ändå bra. Sen är det en vanesak att använda den pyttelilla displayen för att starta och stoppa träningspass. Något som går bättre efter ett par dagars inkörning, men fortfarande är lite pilligt. Framförallt då informationen som får rum att visas verkligen är i minsta laget. Så att ersätta din Garmin-klocka med ScanWatch 2 är inget jag rekommenderar i det avseendet. Men för hälso- och hobbymotionären fungerar mätningen utan problem.

Övrig smartklocksfunktionalitet

Bortsett från hälsodelen har ScanWatch 2 också en viss mängd vanliga smartklocksfunktioner. Via den lilla displayen visar klockan t.ex. inkommande notifikationer såsom samtal och meddelanden. Visningen är dock extremt begränsad och notifikationerna rullar från vänster till höger. Det går heller inte att se notifikationer igen om de redan visats. Vilket känns som en trist begränsning.

Då klockan helt saknar en inbyggd mikrofon (och högtalare) går det heller inte att föra samtal direkt via den, en funktionalitet jag personligen saknat ganska mycket under tiden med klockan.

Annars är smartdelen av ScanWatch 2 väldigt låst och begränsad. Det enda som egentligen går att påverka är vilka funktioner (såsom puls, SpO2-mätning, timer etc.) som ska gå att nå via klockans meny och i vilken ordning. Men det går inte att ändra utseende, lägga till ett bankkort för NFC-betalningar, ladda ner någon ny funktionalitet eller liknande. Utan det som finns, det finns och inget mer. På gott och ont.

Batteritid och laddning

Ett område där ScanWatch 2 briljerar är däremot batteritiden. Enligt specifikationerna ska klockan klara upp till 30 dagar mellan laddningarna. Vilket kanske stämmer om man i stort sett bara använder den som klocka. Däremot fixar den utan problem ett par veckor på en laddning vid normal användning med något träningspass här och där.

Laddning sker via en liten laddningsstation som i mångt och mycket påminner om en boetthållare där klockan knäpps fast. På ena sidan finns ett USB-C-uttag och en USB-C till USB-A-kabel medföljer i förpackningen. Även om det ser förbaskat klumpigt ut fungerar laddningslösningen faktiskt ganska bra och det är trevligt att vilken USB-C-kabel som helst kan användas - så länge man har den lilla laddningsstationen med sig givetvis. Däremot är det lite väl lätt att klämma sig när man knäpper loss klockan. Så helt perfekt är lösningen inte.

Daglig användning och ett omdöme

Efter att ha levt med ScanWatch 2 på armen i ett par veckor är den övergripande känslan mestadels positiv. Batteritiden är riktigt bra och även om de sparsmakade smartklocksfunktionerna under inga som helst omständigheter passar alla känns klockan personligen ändå som en ganska frisk fläkt.

Den är dock inte helt utan problem. Framförallt saknar jag möjligheten att kunna ta kortare samtal direkt via klockan och det känns också tråkigt att kontinuerlig datumvisning saknas. Navigeringen med endast en knapp och ett vred är heller inte perfekt och framförallt vid de tillfällen man behöver stega bakåt är processen alldeles för omständlig.

Hälsofunktionerna och mätning av kroppsdata fungerar dock väl och kopplingen mellan klocka och app har varit extremt stabil under hela testperioden. Sen är klockan subjektivt riktigt trevligt designad. Även om jag skulle föredragit vit grafik på den lilla displayen, istället för den grönblå ton som nu finns. Men det får anses vara en petitess.

Prismässigt har klockan visserligen tappat något mot sitt vanliga pris på omkring 4 000 kr. Vilket gör den snäppet mer prisvärd på så sätt. Känner du däremot att du inte behöver EKG- och SpO2-funktionaliteten finns även lillebror ScanWatch Light, som i övrigt fixar samma saker som ScanWatch 2. Men till ett lite bättre pris.

Så ScanWatch 2 är absolut inte för alla. Men för dig som vill åt att hålla koll på tränings- och hälsodata samt kunna bli uppmärksammad på när något händer på mobilen är den en lika snygg som godkänd lösning. Är du på jakt efter en mer traditionell smartklocka bör du leta vidare. För det är inte riktigt vad ScanWatch 2 handlar om, åtminstone inte enligt mig och i sin nuvarande utformning.

Specifikationer

Boettstorlek

42 mm (testad), 38 mm

Vikt

34,6 g (38mm), 52,6 g (42mm)

Sensorvärden

Puls, Sp02, temperatur, EKG, sömnkvalitet m.m.

Certifieringar och tålighet

5ATM (klarar tryck motsvarande ett djup på 50 meter)

Funktionalitet

Bluetooth LE

Lagring av hälsodata

Upp till sju dagar i klockan, oändligt i appen

Batteritid

Upp till 30 dagar, en full laddning tar cirka 2 timmar

Om pulsklockor & sportklockor från Withings

Franska Withings producerar uppkopplade enheter och appar med syfte att förbättra dagligt välbefinnande och långsiktig hälsa. I företagets produktrepertoar finns bland annat smartklockor, smarta vågar och blodtrycksmätare.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons