Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xplora X6Pro

3 februari 2025

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha en stabil kommunikationsklocka till ditt barn

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Empty star 5
4.0

Även om allt inte är helt perfekt med Xplora X6Pro har både kommunikationen mellan klocka och app och spårningsfunktionaliteten fungerat klanderfritt under tiden jag testat klockan. Vilket subjektivt känns som det viktigaste med denna typ av produkt.

För dig som vill installera nya appar och lägga till funktioner

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Då Xploras ekosystem är helt låst är du fast med standardutbudet av tjänster. Något som givetvis är tanken, men också gör det omöjligt att exempelvis ladda ner nya appar eller göra andra förändringar av klockan.

Vem passar produkten bäst för?

Även om jag önskat att den var något tunnare är Xplora X6Pro ändå en designmässigt trevlig utveckling av Xploras smartklockor för barn. Funktionsmässigt saknar den, bortsett från en något bättre batteritid, däremot och just nu egentligen några större nyheter gentemot företagets tidigare klockor. Så snart möjligheten till videosamtal lanseras är det dock inte särskilt svårt att motivera prisskillnaden mot X6Play. Har du däremot inte nytta av just videosamtal kan de tidigare modellerna troligen vara lika intressanta då de erbjuder i övrigt identisk funktionalitet.

Äntligen en något smidigare design, även om klockan fortfarande är tjock

Bättre batteritid gentemot tidigare modeller

Trevlig display

Videosamtal (när funktionen lanseras)

Stundtals för seg i de mer avancerade menyerna

Touch-navigeringen är något svajig

Det medföljande armbandet är för svårt att använda

Priset är i högsta snåret sett till tekniken man får

En spännande nyhet

Nu har det gått ungefär två år sedan jag testade Xploras då senaste smartklocka för barn, X6Play. Just den klockan fick ett ganska gott betyg gällande själva funktionaliteten. Däremot lämnade batteritiden en del att önska samt att jag aldrig riktigt blev klok på varför både X6Play, föregångaren X5 Play och den lite enklare modellen XGO3 skulle behöva vara så förbaskat stora och klumpiga.

Här blir det direkt lite extra intressant då företagets senaste klocka vid namn X6Pro, som jag testat här, marknadsförs som ”tunnare och smartare än någonsin!”. Så, håller den vad den lovar och vad får man för ytterligare 300 kr gentemot de 2490 kr lillebror X6Play går loss på?

Ny, mindre design

Utåt sett har det för det första äntligen hänt något med den rektangulära formen från föregångarna. Även om själva klockan endast fått sig lite mer rundade hörn jämfört med tidigare ger den ändå ett bra mycket smidigare intryck med sin nu helt runda skärm. De yttre måtten har också krympts en smula från X6Plays 51 mm x 42,4 mm till mer hanterbara 42 mm x 45 mm hos X6Pro. När det gäller tjockleken är försäljningsfrasen om en tunnare klocka dock helt felaktig i och med att X6Pro faktiskt är 0,3 mm tjockare gentemot X6Play. Försumbart, men ändå.

Tack och lov gör ändå den minskade totala volymen och den mer rundade designen att klockan känns nättare gentemot tidigare varianter. Däremot är det fortfarande tal om en ganska bastant klocka. Framförallt sett till att målgruppen är barn.

När det kommer till armbandet har Xplora halvt behållit konceptet från X6Play med utbytbara färgdetaljer. Här handlar det dock bara om färgdetaljer för själva armbandet. Gissningsvis kommer det också gå att köpa helt nya armband framöver, precis som är fallet med X6Play.

Kvalitén på det medföljande gummiarmbandet hos X6Pro är vidare okej, däremot är det tyvärr alldeles för pilligt att få fast på armen. Mycket på grund av det är något för brett för att enkelt träs igenom metalldelen på spännet. Det går, men det är inte kul. I förpackningen medföljer (åtminstone i mitt testfall) även ett elastiskt armband som – med en femåring som testmedhjälpare – visade sig vara ett mycket smidigare alternativ när det kom till att ta av och på klockan på egen hand.

Ny display och systemkrets

Så bortsett från utseendet, vad är nytt? För det första har skärmen uppgraderats från en klassisk TFT-variant till en AMOLED-baserad sådan. Upplösningen är dock i stort densamma som hos X6Play och även om det inte är tal om någon megapixelfest är de 390 x 390 pixlar X6Pro erbjuder ändå lagom för vad som visas på skärmen. Då den faktiska skärmstorleken däremot krympts från 1,52 tum hos X6Play till 1,2 tum hos X6Pro är det lite pilligare att styra klockan. Inte så det blir svårt, men allt är lite mindre än tidigare.

Annars är det självklart svärtan som blivit helt perfekt i och med AMOLED-skärmen. Vilket givetvis är bra. Ljusstyrkan är därtill fullt godkänd även för utomhusbruk. Däremot saknar jag en automatisk ljussensor. Nu behöver detta justeras manuellt.

Den andra nyheten är ett uppdaterat systemchip som tyvärr inte gör särskilt mycket för snabbheten i klockans menyer. Utan här är prestandan likvärdig med X6Play och i de mer avancerade menyerna, såsom att använda ett filter på en video, går klockan ordentligt på knäna. I övrigt är rappheten i menyer och navigering godkänd. Men extremt snabb är klockan inte.

Något det nya systemchippet däremot tillför är bättre energieffektivitet. Vilket leder oss in på nästa nyhet; batteritiden. Trots att batteriets kapacitet faktiskt krympts något från X6Play fixar X6Pro ändå väl över tre dagar i standbyläge. Vid normal användning är det fortfarande laddning åtminstone varannan dag som gäller för att vara på den säkra sidan. Men batteritiden är ändå tveklöst bättre än hos föregångaren, vilket är kul att se.

Att komma igång och kommunikation

Ytterligare en nyhet hos X6Pro är faktumet att klockan endast stöder eSIM. Här utlovas precis som tidigare ingen kompatibilitet med andra abonnemang än de Xplora själva säljer tillsammans med klockan. Månadskostnaden är 109 kr vid 12 månaders förskottsbetalning alternativt 129 kr om man vill betala månadsvis. För det får klockan en egen 4G-uppkoppling med fri data samt fria samtal och meddelanden. Ändå inte en orimlig kostnad. Men givetvis blir man låst till Xplora.

Efter att eSIM-profilen laddats ned till klockan, föräldra-appen installerats på ens telefon och de båda kopplats samman är det bara att köra igång. Funktionsmässigt är det exakt samma upplägg som hos övriga Xplora-klockor. Via appen går det att lägga till vilka telefonnummer som ska kunna nå klockan. Inkommande samtal till klockan från nummer som inte finns med i listan avvisas och dyker upp som en notis i föräldra-appen. En utmärkt lösning som fungerar bra. Mikrofonkvalitén är förhållandevis god och det är inga problem att föra ett normalt samtal via klockan.

Via appen går det också att skicka text- och ljudmeddelanden till klockan. Här kan man från klockans sida svara antingen med ett par förinställda fraser, med emojis eller med ett röstmeddelande. Tyvärr saknas fortfarande möjligheten att själv byta ut de förinställda fraserna och det finns heller varken något tangentbord eller någon tal-till-text-funktion inbyggd i klockan.

Spårning och zoner

Funktionsmässigt går det givetvis och precis som hos övriga Xplora-klockor också att spåra klockans position via appen. Här måste jag säga att spårningen fungerat utmärkt under tiden jag testat klockan. Någon gång har klockan studsat iväg till en felaktig position, men detta har alltid snabbt korrigerats efter några sekunder. Det går också att se positionshistorik för tre dagar bakåt för att se var klockan varit vid en viss tidpunkt. Därtill finns även en funktion för att live-spåra klockan för en ännu mer exakt position (på bekostnad av batteritid).

Appen tillåter vidare att man sätter upp så kallade säkra zoner där klockan skickar en notis när den anländer till eller lämnar en av dessa. Även denna funktion har fungerat i stort sett utan strul. Däremot ska man ha med sig att zonerna är ganska stora med en minsta diameter på 300 meter.

Klockan har också ett skolläge där all funktionalitet stängs av under en viss tid på dygnet. Däremot går det fortfarande att spåra klockan samt använda det inbyggda SOS-läget. SOS-läget aktiveras förövrigt genom att hålla sidoknappen intryckt i 10 sekunder varpå klockan sedan automatiskt ringer upp den första vårdnadshavaren och samtidigt skickar en larmnotis till övriga vårdnadshavares telefoner. Sedan alternerar klockan mellan inlagda vårdnadshavare till dess att någon svarar. En tveklöst bra funktion som förhoppningsvis sällan behöver används.

Kamera och kommande videosamtal

Frampå klockan finns en liten kamera. Denna är av samma variant som hos X6Play och har en upplösning om 5 MP. Kameran kan användas både för att ta bilder och spela in kortare videosnuttar. Båda dessa kan sedan skickas till valfri godkänd kontakt alternativt sparas på klockan.

En klart saknad funktion hos Xploras klockor, som jag aldrig riktigt förstått varför de inte hoppat på tidigare, är videosamtal. Just nu saknas denna funktion även hos X6Pro. Däremot är videosamtal äntligen på gång och planeras att lanseras någon gång i närtid. Något exakt datum finns dock inte och funktionaliteten kommer också vara unik för X6Pro. Så är det kombinationen Xplora och videosamtal du vill åt kommer det vara X6Pro som gäller framöver.

Bildmässigt fungerar kameran hos X6Pro dugligt även om fotoupplevelsen är ganska seg och inte superlätt att använda. Men för just videosamtal torde den vara en helt okej kompanjon. Mörker är som vanligt ganska problematiskt för dessa minikameror, men vid en någorlunda upplyst miljö är det inga problem att knäppa en bild då och då. Däremot är det rätt knepigt att fota något annat än sig själv då kameran som nämnt sitter på framsidan.

Ytterligare funktionalitet

Bortsett från videosamtalen skiljer sig den övriga funktionaliteten inte ett dugg mot företagets andra klockor. Inbyggt finns en enkel miniräknare, ett stoppur, en alarmfunktion, en kalender och en väder-app. Klockan har också en stegräknare via vilken ens barn, baserat på daglig promenadsträcka, samlar ihop digitala mynt att använda i Xplora-appen. Mynten kan sedan bytas mot t.ex. nya bakgrunder, ringsignaler eller möjligheten att spela enklare spel direkt i appen. En ändå lite kul funktionalitet för att skapa rörelse.

För 20 kronor extra per månad på ens Xplora-abonnemang får man också tillgång till ytterligare bakgrunder, mer påkostade spel och även andra saker såsom olika faktaartiklar om t.ex. dinosaurier samt möjligheten att använda sina mynt för att delta i bud-auktioner där man kan vinna faktiska saker. Kul detaljer, men huruvida det är värt 240 kr extra om året är nog väldigt subjektivt.

Daglig använd och ett omdöme

Även om mycket är bra med Xplora X6Pro finns det ändå en del irritationsmoment. Något som varit lite knepigt för min femåring är att det saknas en tydlig indikation på att ett samtal initierats efter man väl pekat på en inlagd kontakt. Här behövs det helt klart en ”Ringer Pappa"-notis eller liknande. Jag hade även önskat att kvalitén på klockans enda knapp var snäppet bättre. Nu behöver den ett ordentligt tryck på mitten för att reagera, medan sidotryck registreras sämre.

På grund av den runda skärmen upplever jag även att navigeringen inte riktigt är lika självklar som hos t.ex. X6Play där det av designen var väldigt tydligt från vilken sida man svepte in för att få en viss effekt. Hos X6Pro har både jag och min medhjälpare allt för ofta råkat öppna fel meny eller fått svepa otaliga gånger för att t.ex. navigera bakåt.

Några gånger har det också hänt att röstmeddelanden levererats två gånger till appen. Ingen stor sak, men lite underligt. Gällande appen fungerar denna däremot okej och är duglig snabb. Den svenska översättningen är godkänd, men det slinker in någon engelska undersida här och där.

Ett sista litet klagomål - och en klar försämring från X6Play - är styrkan hos magneterna i den medföljande laddaren som här lossnar löjligt lätt från klockan. En underlig utveckling.

Ovanstående är dock inga monumentala problem och i det stora hela har upplevelsen av X6Pro varit bra. Trots att det fortfarande är en stor klocka har jag heller inte upplevt att min medhjälpare blivit irriterad av att ha den på armen (åtminstone inte med det elastiska armbandet). Så utifrån det vill jag ändå påstå att X6Pro - både på grund av det lite nättare formatet, den bättre batteritiden och definitivt de kommande videosamtalen - är en vettig vidareutveckling av X6Play. Däremot kan jag tycka att priset börjar bli lite väl högt sett till tekniken man får för pengarna.

Specifikationer

Storlek

42 x 45 x 15 mm

Vikt

48 g

Skärm

1,2 tums AMOLED-pekskärm, 390 x 390 pixlars upplösning

Systemkrets

Qualcomm 41002GHz

Internminne

1 GB

Lagringsminne

8 GB

Nätverk och platstjänster

3G, 4G, GPS, WiFi, LBS

SIM-typ

eSIM

Operativsystem

Android 11

Fungerar med

iPhone, Android

Vattenskyddad

IP68 (rekommenderas dock inte att bada med)

Kamera

5 MP

Laddning

Klockspecifik magnetkontakt

Batteritid

Cirka tre dagar

Pris för abonnemang

109 kr/mån vid årsabonnemang

Om från

Smartklockorna specifikt anpassade för barn är troligen de mest kända produkterna från Xplora Mobile. Vilket inte är så konstigt då företagets huvudfokus är att utveckla och leverera säkra och innovativa mobila produkter för barn och familjer.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons