Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: ZTE K1 Pro - Prisvärd, smart barnklocka med SIM-stöd
17 september 2024
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill nå ditt barn via videosamtal
Med hjälp av 4G-stödet fungerar det faktiskt utan större problem att genomföra enklare videosamtal mellan klockan och den tillhörande appen. Kvalitén är verkligen inte på topp, inte heller ljudet. Men det fungerar och är en funktion som av någon anledning saknas hos många andra smartklockor för barn.
För barnet som gärna pillar på allt
Om ditt barn har för vana att pilla på småsaker är det inga problem för en femåring att öppna SIM-kortsluckan helt på egen hand. Vilket inte rimmar sådär jätteväl med möjligheten att hålla koll på eller kontakta sitt barn med hjälp av klockans uppkoppling.
Vem passar produkten bäst för?
Även om allt inte är helt perfekt är grundfunktionaliteten hos ZTE Watch K1 Pro ändå ganska omfattande och välfungerande. Det som framförallt sticker ut är möjligheten att använda valfritt SIM-kort och abonnemang tillsammans med klockan samt videosamtalsfunktionaliteten. Kan man sedan komma överens med den lite småsega användarupplevelsen och faktumet att klockan är ordentligt stor finns det trots allt ganska mycket att hämta här.
Lätt att komma igång med
Fritt att använda vilket abonnemang som helst
Videosamtal
Godkänd batteritid
Riktigt stor
SIM-kortsluckan är för lätt att öppna
Armbandet är för pilligt att trä igenom de båda öglorna
App och mjukvara skulle behöva några ytterligare vändor polering
En ny spelare för smartklockor för barn
Bortsett från Xplora och en uppsjö av mer eller mindre bra direktimportprodukter finns det inte särskilt många tillverkare av renodlade smartklockor riktade mot en lite yngre målgrupp. Eller ja, kanske främst riktade mot deras föräldrar.
Oavsett är det därför kul att klassiskas ZTE (som jag personligen kommer bäst ihåg från deras gamla mobiltelefonklassiker Blade från 2010) nu givit sig in i leken gällande just smartklockor för barn.
Den första modellen som lanseras lite mer brett (alltså även i Sverige) har fått namnet ZTE Watch K1 Pro. Vi ska strax gå närmare in på funktionalitet och utseende, men det är väl lika bra att direkt nämna den allra största skillnaden mot just Xploras smartklockor. Nämligen att ZTE Watch K1 Pro är helt öppen att användas tillsammans med vilket (Nano) SIM-kort och abonnemang man själv behagar. En ganska trevlig möjlighet till det annars ganska låsta prenumerationsupplägg Xplora har för sina klockor. Så, är ZTE Watch K1 Pro en faktisk konkurrent till Xploras smartklockor eller är den bara ”på-pappret”-bra?
En lika stor utsida som vanligt
Nu är jag med plus 35 år fyllda inte riktigt mitt i prick gällande målgruppen som faktiskt ska ha ZTE Watch K1 Pro på armen. Jag har däremot en femåring som är det. Huruvida det har att göra med billigare komponenter eller att skärmen ska vara lättare att använda verkar det oavsett vara praxis gällande dessa klockor att de ska vara hiskeligt stora.
Nu är klockan visserligen mer av det rektangulära formatet men håller ändå någorlunda samma storlek som den riktigt bastanta OnePlus Watch 2R. Som i sin tur har en boettstorlek på 46 mm. Ganska stort för mig och riktigt stort för en femåring. Men det är ungefär samma visa med andra smartklockor för barn.
Min testhjälpreda har däremot inte klagat ett dugg på storleken, även om klockan absolut ser lite lustig ut på armen. Så vad vet jag? Vad jag däremot vet är att klockan är tillverkad i stort sett uteslutande av plast (vilket känns rimligt här) och att armbandet är onödigt pilligt att få igenom de båda öglorna.
Annars är designen okej. Jag (vi) har testat den svarta varianten av klockan som också finns i en blå och rosa variant.
Enkel uppstart med underlig SIM-kortslucka
Att komma igång med klockan är inga större konstigheter. På ena sidan finns en SIM-kortslucka som av någon anledning går alldeles jättelätt att pilla upp med hjälp av en nagel. Kanske inte den bästa lösningen för en barnklocka, men samma sak är möjligt även hos några av t.ex. Xploras klockor (även om det är lite svårare där). Jag skulle också önska att SIM-kortssläden knäppte fast bättre i själva klockan. Nu känns den lite väl lös, även om den inte lossnar av sig själv. Vilket så klart vore katastrof för säkerheten.
Med ett SIM-kort installerat får klockan oavsett direkt kontakt med nätverket och visar en liten QR-kod för att kunna synkronisera sig med den tillhörande appen, ZTE Kids, som finns för både iPhone och Android-telefoner. Här behöver man sedan lägga till en eller flera användare för att administrera inställningarna i klockan. Via nämnda inställningar går det också att välja om endast personer man själv lagt till i appen ska kunna kontakta klockan, eller om det ska vara fritt fram för alla nummer att ringa den.
App-möjligheter
Genom ZTE Kids-appen kan man sedan att göra en hel massa andra saker. De primära är givetvis att kontakta klockan samt se var den befinner sig. Här fungerar positioneringen hyfsat exakt. Men ibland tar det ett litet tag för appen att hitta klockan då uppdateringen av positionen är något långsammare än jag hade önskat (även på den snabbaste positioneringsinställningen). Men det är ingen katastrof.
Sett till kommunikation går det både att föra ett vanligt telefonsamtal via klockans inbyggda mikrofon och högtalare. Det går också att inkludera klockans kamera för att ringa videosamtal mellan appen och klockan. Kvalitén här är inget att hänga i granen, men det går utan problem att genomföra kortare samtal via video.
Inbyggt i appen finns även ett meddelandeverktyg där man kan skicka textmeddelanden till klockan. Från klockan går det sedan att svara antingen med emojis eller röstmeddelanden. Här upplever jag att kommunikationen fungerar bra och hyfsat snabbt. Kvalitén på mikrofonen i klockan är godkänd, men jag saknar lite extra volym i både mikrofon och högtalare.
Det går också att ställa in att klockan ska skicka en notis via appen när den lämnar eller anländer till en viss zon. En funktion som också den fungerar godkänt. Räkna däremot inte med ett meddelande samma sekund som ditt barn anländer eller lämnar en zon. Utan i regel tar det minst några minuter till.
Appen som sådan skulle också må bra att ytterligare lite polering. Just nu känns upplägget smårörigt. Jag har därtill absolut upplevt segare appar, men snabb är ZTE Kids-appen inte.
Att använda klockan
När det kommer till själva användningen har min hjälpreda faktiskt inte klagat allt för mycket. Det värsta har utan tvekan varit att ta av och på klockan, där det gummiaktiga armbandet som sagt är aningen för pilligt. Annars är det en ganska simpel sak att använda själva klockan.
Det finns ingen alltid-på-display. Utan klockan aktiveras med den enda knappen på högersidan. Genom att scrolla åt valfritt håll går det sedan att komma åt olika funktioner. Bortsett från att ringa och skicka meddelanden finns också en alarmfunktion, ett stoppur, en superliten miniräknare och en väderapp inbyggda.
Batteritid och ytterligare funktionalitet
Laddar klockan gör man via en, något för svag, magnetkontakt med en vanlig USB-A-kontakt i andra änden. Laddningstiden är cirka 2 timmar från noll till hundra procent, så ingen snabbladdning här.
Batteritiden är specificerad till hela 100 timmar, alltså strax över fyra dygn. Någon sådan siffra har vi inte lyckats uppnå bortsett från när klockan inte användes alls. Men två dagar mäktar klockan absolut med innan den behöver laddas. Dock väldigt avhängt hur mycket den faktiskt används för samtal och kommunikation.
Skärmen på 1,83 tum är annars godkänd för användningsområdet. Responsen är inte i närheten av en vanlig smartklocka, men fungerar ändå helt okej då upplägget i klockans operativsystem är ganska simpelt. En del hack och lagg i menyer (och framförallt i kamera-delen) finns dock. Klockan är också IP67-certifierad och klarar således både regn och lerhoppande.
Två funktioner åtminstone min hjälpreda uppskattade mycket var dels att ta kort med den lilla kameran (men han klagade på att det inte gick att vända på den för att ta kort på annat än sig själv). Dels uppskattades även stegräknaren som gav en lite extra utmaning i vardagen. Sen ska det väl sägas att den inte är särskilt precis, men duglig för ändamålet.
Så är ZTE Watch K1 Pro något att ha?
Om du vill kunna använda valfritt abonnemang är ZTE Watch K1 Pro troligen en av de bättre smartklockorna för barn just nu. Allt är inte perfekt. Appen behöver lite ytterligare kärlek och SIM-kortsluckan är lite för lättöppnad. Kommunikation och spårning fungerar dock bra och videosamtalen adderar absolut en extra dimension till säkerhetsaspekten, även om jag hade önskat en ännu snabbare kontinuerlig, positionering. Men i det stora hela är ZTE Watch K1 pro ändå en godkänd kommunikationsklocka för barn.
Specifikationer
Mått
56 x 42 x 14 mm
Vikt
39 g
Skärm
1,83 tum, IPS
Anslutningar
4G / LTE (Nano-SIM), Bluetooth (4.0)
Batteri och laddning
800 mAh, upp till 4 dagars batteritid (vid låg användning), USB-A-kabel medföljer
IP-certifiering
IP67
Om från
Kina-baserade ZTE (Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation) är en av världens största tillverkare för mobiltelefonteknik och annan telekomutrustning. Företaget producerar både egna produkter under ZTE-märket samt OEM-produkter åt andra företag.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer