Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa cykeltrainern

11 oktober 2024

Jag cyklar helst ute men ibland är det lite för mörkt, kallt, blött eller blåsigt. Då sätter jag mig gärna på min cykeltrainer. En cykeltrainer gör att du kan cykla på din egen cykel inomhus.

Om du köper en så kallad smart cykeltrainer kan du koppla upp sig mot olika virtuella världar (jag använder Zwift). Då kan du välja olika banor eller världar och städer att cykla i. En dag i New York, nästa i Paris, London eller kanske Innsbruck? Det GÅR såklart att träna utan att vara uppkopplad, men sedan jag skaffade ett Zwift-abonnemang så har det blivit otroligt mycket roligare. Därför rekommenderar jag att man köper en smart cykeltrainer direkt. Bilden ovan är på mig i Zwift-appen mellan två sydafrikaner.

Det gäller även att skaffa sig en bra fläkt och helst placera trainern i ett svalt rum. Denna lista innehåller bara smarta trainers, så du kan få ut så mycket kul och nytta som möjligt av din trainer.

1. Wahoo Kickr Bike V2

Tyst, mest cykelkänsla och många möjligheter

Dyrast och tar mycket plats

Om du ska ha den tystaste alternativet och en cykel som alltid står redo ska du välja Kickr Bike. Den har bra stöd för att koppla upp mot olika virtuella världar och är den tystaste av alla trainers nedan. Den är även tyst vid höga hastigheter. Det finns andra märken men få som har så många möjligheter

Det är en riktig bra cykelkänsla och även lutningsförändringar i förhållande till banan. Det finns möjligheter att ställa in samma mått som du har på din riktiga cykel. Nackdelen är förstås att den tar mycket plats och kostar en hel del.

Precis som övriga trainers här i listan har inte denna heller någon skärm. Du kan köra på din TV-skärm eller om du kör på din laptop-skärm.

Jag skulle rekommendera denna till de som vet vad de som vill ha det tystaste alternativet med gott om plats. De som köper denna vet vad de vill med sin träning och vet vilka mått som de vill ha på sin cykel.


2. Tacx Neo 2T Smart T2875

Tyst, exakt och robust

Dyr och utan kassett

Jag tycker att denna smarta trainer är bland de bästa på marknaden, och för oss européer är det ett plus att företaget har sitt säte i Nederländerna med tanke på reservdelar och support.

Tacx Neo 2T Smart T2875 är tyst och man kopplar snabbt på cykeln genom att plocka av hjulet och sedan montera cykeln på trainern. Den passar både racercyklar och de flesta MTB.

Den är förberedd att koppla upp mot Bluetooth eller Ant+ (Garmin) men kassetten (växlarna) måste du köpa som tillbehör. När du använder appar som t.ex. Zwift får du vibrationer när du kör på grusvägar och kullersten.

Effektmätaren är exakt (+/- 1%), dvs den kraft du trycker i pedalerna mäts korrekt. Den klarar upp till 2000 W i 40 km/h, vilket jag aldrig kommer upp i ens vid de kortaste spurterna. Den simulerar även stigning upp till 25% om du vill träna på att klättra upp för riktigt branta berg.

Den här trainern är för dig som är seriös med din träning.


3. Wahoo Kickr V6 (2022)

Tyst, färdigmonterad med kassett

Dyr, USA-märke

Att Wahoo Kickr inte är på förstaplatsen är mest en smaksak, då Neo och Kickr egentligen är väldigt lika. Båda är tysta och klarar höga Watt. Det nya med 2022-årsmodell är att den har Wi-Fi inbyggt för bättre anslutning.

Nya Kickr klarar 2200 W i 40 km/h och har +/- 1% noggrannhet. Kickr säljs dessutom med kassett och man kan utrusta den med Wahoo Climb som gör att man får rätt lutning på cykeln i backarna.

Men det som gör att den ändå hamnar på andraplatsen är att varumärket är baserat i USA, vilket kan medföra sämre support om något faktiskt skulle gå sönder. Kickr har inte heller någon haptisk feedback (vibrationer i pedalerna) när man kör på grus- eller kullerstensvägar.

Det följer med en 11-växlad kassett för SRAM/Shimano, så har du istället Campagnolo får du köpa till en adapter samt kassett ändå. Har du 9, 10 eller 12 växlar får du också köpa en kassett.

Den här är för dig som inte vill skruva och ha möjlighet att få mer realistisk lutning på cykeln i backarna.


4. Saris H3

Följer ERG till ett bra pris, lätt att gömma undan

Ingen kassett, lite sämre noggrannhet

Har du behov av att gömma undan trainern så ska du välja Saris, då den går att vika ihop och tar liten plats. Det är också en bra trainer som ger snabb och bra respons mot kraften mot olika virtuella träningsappar (ERG).

Det följer inte med någon kassett, utan det måste du köpa till extra. Den gungar inte heller i sida som de lite dyrare trainers gör.

Den har bra specifikationer och klarar upp till 2000 Watt vid 40 km/h samt 20% lutning, vilket kommer att räcka för de flesta. Noggrannheten är 2% vilket är bra. Det finns även en Saris H4 som har bättre noggrannhet och med stöd för upp till 12-växlar, men jag tycker denna är prisvärd.

Rätt val för dig som vill ha en riktig bra trainer till ett bra pris.


5. Tacx Flow Smart T2240

Priset

Noggrannheten, lagg, högljudd

Det här är den billigaste smarta trainern som går att få tag på. Den gör jobbet och kan koppla upp sig mot interaktiva appar för virtuell cykling.

Den har faktiskt allt man kan önska sig, men skillnaden mot de dyrare maskinerna är rätt många: den låter mer, noggrannheten är bara 10% och den klarar bara upp till 800 Watt och 6% lutning. Som motionär så räcker det här dock långt.

Skulle du vilja tävla virtuellt ska du nog välja en annan trainer, då det både är förseningar (lagg) i effekten som den hinner skicka till appen samt att effekten skiljer rätt mycket från verkligheten. Men om du har en exakt effektmätare på cykeln så kan du ju använda den istället.

Sammanfattningsvis en bra budgetmodell för att börja cykla virtuellt.


Mitt cykelintresse har varit stort redan sedan barnsben då jag cyklade till alla min aktiviteter. I början lekte man mest, men jag började tidigt modifiera och göra mina cyklar bättre. Jag cyklade med en kompis som hade landsvägscykel och blev såld direkt! Min första racer fick jag när jag var 14 år. Idag har jag 8 cyklar för alla möjliga aktiviteter (landsväg, tempo, mtb, pendlar, hopfällbar, cross, damcykel, elcykel). Jag underhåller och mekar dessutom med alla familjens cyklar (2 barn och fru).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons