Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hörlurarna för löpning

1 december 2022

Att utomhusträna enbart till ljudet av naturen är något vi alla borde göra oftare. Men för den seriöse utomhuslöparen, vare sig nybliven eller erfaren, kan musiken vara A och O. Och när du ska ut på den där riktigt utmanande löprundan, speciellt mot vädrets makter, behöver du ett par hörlurar som kan hänga med.

När man ska hitta de bästa hörlurarna för löpning är det viktigt att de har bra passform: de ska sitta tillräckligt bekvämt i öronen utan någon som helst risk för att trilla ur eller distrahera. Det är också viktigt att de inte har någon störande mikrofon från hängande kablar, att du vid behov ska kunna höra vad som händer runtomkring dig (av säkerhetsskäl) samt att de tål de där riktigt svettiga passen och störtregnet utan att riskera att ta skada. Ljudkvalitet är såklart också en viktig faktor även på löpningen. Lyckligtvis finns det numera riktigt solida alternativ i olika prisklasser som lär tillfredsställa de allra flesta.

Till er som undrar: nej, jag hade inte rekommenderat AirPods för löpning. De sitter inte säkert nog i öronen och är inte lika vattentåliga som dedikerade träningslurar ofta är. Här är några bättre alternativ!

1. Jabra Elite 7 Active Wireless In-ear

Utmärkt stadga, HearThrough, bra ljud för musik & samtal

Dubbel/trippelklick kan vara bökigt, komforten (eventuellt)

Med Elite 7 Active från Jabra får du allt du kan tänkas behöva i ett par löparlurar.

De små och nätta höljena är täckta av ett friktionsmaterial (sk ShakeGrip) som, tillsammans med förankrande öronproppar, håller lurarna väl på plats utan risk för glid.

De är IP57-klassade, vilket betyder att de inte tar skada av damm och kan vara 1 meter under vatten i upp till 30 minuter.

Jabra Elite 7 Active har en balanserad ljudbild med helt rätt mängd punchig bas för träning. Och vill du göra justeringar av ljudprofilen har appen generösa inställningsmöjligheter.

Lurarna har också bättre mikrofon/samtalsljud och vindresistans än genomsnittet, så du kan lätt föra ett samtal då och då under löpningen.

Den aktiva brusreduceringen är ganska svag (bara aningens bättre än den rent passiva isoleringen) men desto viktigare är HearThrough-läget, som släpper in omgivningsljud när det lämpar sig.

Som toppmodell är lurarna också laddade med premiumfinesser som trådlös laddning, multiparkoppling och smarta beröringssensorer. Och med batteritid på upp till 8h/laddning (totalt 30 m fodralet) kommer du långt innan de ger sig.

Enda nackdelarna jag ser med Elite 7 Active är att de fysiska knapparna är något tröga att använda under gummihöljet, samt att öronpropparna inte är superbekväma i öronen (lär variera mellan användare).


2. Jabra Elite 4 Active True Wireless In-ear

Stadiga, HearThrough, IP57, bra ljud, bra app

Ev komforten (?), plastigt etui, lite stumma knappar

Vill du komma undan lite billigare är Elite 4 Active ett utmärkt alternativ till 7.

Det du tappar är beröringssensorerna, multiparkoppling, nån timme batteritid, lite i samtalskvalitet samt den på pappret mer avancerade ANC-funktionen i Elite 7 Active. Du tappar också ShakeGrip-finishen och lite i byggkvalitet, men Elite 4 bör vara stadiga nog för de flesta.

Du får fortfarande IP57-tålighet, praktiskt HearThrough-läge, mycket bättre ljud än tidigare års Jabra och lika god app- & inställningsfunktionalitet för både iOS och Android. Och ska du inte använda lurarna till mycket annat än löpning lär du inte sakna de smarta finesserna i 7 Active.

Personligen tycker jag att 7-modellen är värd de extra hundralapparna, men båda lurarna ger högt värde för pengarna och funkar strålande till löpning.


3. Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro Wireless In-ear

Batteritiden, stadgan, kontrollgränssnittet, Apple H1

Ej ANC, klumpigt case, "bara" IPX4

De åldrande Powerbeats Pro är fortfarande ett grymt vettigt alternativ för iOS-användaren som hellre vill ha öronkrokar per design. Jag gillar hur Airpods sömlöst parkopplar och interagerar med Siri (Gäller iPhone-användare, men Androidanvändare får ändå det väsentliga via en separat Beats-app).

Powerbeats Pro är inte lika tåliga som Jabra (men tillräckligt för de flesta), har ingen aktiv brusreducering och laddetuiet är synnerligen klumpigt. Men för löpning är det viktigare att istället höra vad som händer omkring dig och då passar den ganska måttliga isoleringen i Powerbeats bra. Och batteritiden är så lång att du utan vidare kan lämna caset hemma under de flesta löpsammanhang.

Musikljudet är rent, tufft med riktigt tajt bas och kanske något väl intensiv diskant (jag hade gärna sett en EQ-funktion) men jag tror de flesta lär bli riktigt nöjda med hur de låter.

STORT plus för mig är att Powerbeats har dedikerade playback/volymkontroller både på vänster och höger lur, vilket saknas på de mindre och nyare Fit Pro. Smidigt om du är ute och snabbt vill kunna ändra volym precist utan att vara på din mobil/smartwatch.

De klart bästa löparlurarna med öronkrokar och - konstigt nog - nästan de enda riktigt bra på marknaden!


4. Bose QuietComfort Earbuds II Wireless In-ear

Brusreduceringen, touch-kontrollerna, premiumdesign

Saknar vissa funktioner, ANC-brus, betonad diskant

Om du söker ett par riktiga premiumlurar som sitter säkert och bekvämt under löpning, men samtidigt har väldigt bra touch-kontroller och (minst) lika bra aktiv brusreducering som de senaste Airpods Pro gen 2 - överväg dessa.

Liksom Powerbeats får du nöjda dig med IPX4-tålighet. Det betyder att de tål svett och en regnskur här och där utan problem, men du bör lägga ifrån dig dem innan duschen eller gyttjebadet.

De kompletterar silikonpropparna med utbytbara vingspetsar (välj storleken som passar dig bäst, appen guidar dig!). Tack vare detta sitter de stadigt utan att behöva penetrera öronen så mycket.

Man köper dock QC Earbuds II framförallt för brusreduceringen, som är väldigt effektiv på att dämpa i synnerhet låga frekvenser. Det transparenta ljudläget är också bra, vilket är desto viktigare för löpning.

En stor nackdel med Bose är det ständigt närvarande bakgrundsbruset från ANC-funktionen som kan höras när du lyssnar i tyst omgivning eller med musiken av, men det bör inte vara ett stort störmoment för utomhuslöpning. Ljudet (som annars är väldigt rent och snyggt) är också lite för skarpt för min smak och svårt att balansera ut med EQ-funktionen. Det beror på hur diskantkänslig du är huruvida det är ett störmoment eller ej.


5. Sennheiser Sport True Wireless In-ear

Tåliga, IP57, raffinerat ljud

Saknar vissa funktioner, lite klumpigt utförande

Om Sennheisers andra True Wireless-lurar inte riktigt uppfyller dina krav på tålighet, men du ändå gillar deras ljudsignatur och ergonomi, då är dessa lurar ett bra val för dig.

De är helt enkelt en sportigare version av Sennheisers instegslurar CX. Det betyder att de inte har någon aktiv brusreducering eller beröringssensorer. Men de har uppgraderats vad gäller tålighet från IPX4 till IP57, vilket matchar Jabra.

Vingspetsar bidrar också till ännu bättre stadga i öronen vilket är kanon för löpning. Du får också med en handledsstrap för laddetuiet, vad man nu ska med det till. Det ser sportigt ut, om inte annat.

Sennheisers sportlurar kostar mer än Jabra Elite 4, är lite klumpigare och har på pappret färre finesser, men komforten och det något mer raffinerade ljudet kan vara övervägande faktorer för vissa användare.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons