Prisjakt
HemPrisjakts experterSkidhjälmarTopplista - Bästa skidhjälmen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa skidhjälmen

23 januari 2024

Jag älskar att det blivit coolt att ha hjälm. Är man ute i backen idag ser man sällan någon utan - nuförtiden är det oftast en del av outfiten! Det jag kikar extra noga efter när jag ska köpa en hjälm är först och främst storleken. Det är helt klart det viktigaste. Många tänker säkert ”jag köper en lite för stor så att jag får plats med en mössa” och då känner jag bara ”NO!” Oavsett vilken typ av skydd man använder ska man alltid ha det så nära kroppen som möjligt.

Det andra jag kollar efter är om hjälmen har MIPS (Multi-Directional Impact Protection System). Hjälmar med MIPS är utrustade med ett system som skyddar mot skador oavsett ingångsvinkel. MIPS-hjälmar blir också testade från olika vinklar och inte enbart från 90 grader. Om du vill veta mer om hur MIPS funkar rekommenderar jag verkligen att söka på "Snow Mips Explained" på Youtube. En MIPS-hjälm må kosta lite mer, men det är en otroligt billig livförsäkring.

Till sist kikar jag om hjälmen går att justera. Varför? Jo, för oftast när man testar en hjälm känns den bra och bekväm vid testtillfället, sedan när man haft den ett tag börjar den ”ge med sig” i formen. Den anpassar sig helt enkelt efter din huvudform och då kan det vara skönt att kunna dra åt den baktill för att bibehålla ett minimalt luftrum mellan huvud och hjälmfoder. Något som är viktigt att poängtera är att hjälmen aldrig får göra ont! Gör det ont är det något som är fel och det kan vara dags att kika på en annan modell.

1. Sweet Protection Trooper II MIPS

Funktionerna, prylnördens mecka!

Priset är lite väl saftigt :(

Här kommer en stor personlig favorit. Den har ett något annorlunda utseende och många smarta detaljer.

I vadderingen för öronen kan man addera trådlösa chip (Outdoor Tech Audio Chips, kostar runt 2500:-) som fungerar som hörlurar. Man kan alltså använda hjälmen som hörlurar utan att ha något i öronen!

Hjälmen har reglerbar passform med en ratt baktill, samt ventilation fram och bak som går att justera. Den har också MIPS som ger skydd i alla vinklar.

En annan sak jag gillar med den här hjälmen är att det finns reservdelar att köpa. Skulle t.ex. öronvadderingen ramla av eller gå sönder kan man köpa nya istället för att köpa en ny hjälm.

Knäppet under hakan har en magnet vilket kan vara aningen krångligt i början, men när du väl vant dig vill du inte ha något annat.

Passar dig som åker väldigt mycket skidor och vill ha en genomtänkt premium-hjälm!


2. POC Fornix Backcountry MIPS

Justerbar ventilation, universell

Spännet är lite krångligt

Äntligen har denna POC Fornix-modell kommit med MIPS! Det här är hjälmen jag åker med just nu, dock utan MIPS.

Detta är en något dyrare hjälm men den har också funktioner som andra saknar. Den har flera ventilationer - både för skidglasögonen (för att de inte ska imma igen) och justerbar ventilation uppe på hjälmen. Hjälmens storlek går att justera något med hjälp av ett litet hjul baktill.

Baserat på min egen erfarenhet kan jag säga att man inte behöver oroa sig för att frysa om öronen. Det finns också tillräckligt med plats för att ha hörlurar.

Fornix finns i många färger och storlekar och är också relativt universell, vilket gör att den passar med många typer av skidglasögon. Hjälmen är utrustad med ett stadigt spänne för skidglasögonen så de inte åker av.

Ett litet minus är spännet under hakan. Det är ett ”vanligt” plastspänne som är något osmidigt att öppna och stänga med vantar.

En klassisk hjälm som aldrig går ur tiden och passar dig som åker varierad skidåkning, under både varma och kalla förhållanden.


3. K2 Phase MIPS

Priset, många storlekar, allround

Inget magnetknäppe

K2 Phase MIPS är en hjälm med många funktioner, näst intill alla jag anser är viktiga.

Först och främst har den inbyggd MIPS vilket jag värderar högt! För det andra kan man reglera storleken baktill. Man kan även ta ut innerfodret och tvätta det.

Det som skiljer den här hjälmen från de andra är att den är lägre i passformen, den går lite längre ner i pannan. Jag skulle verkligen rekommendera den här hjälmen till någon som ofta upplever att det blir en glipa mellan hjälmen och skidglasögonen.

Den har tyvärr inte magnetknäppe, men bortsett från det är den perfekt för alla olika typer av åkare! Med justerbar ventilation passar den dessutom perfekt för alla typer av väder.


4. Sweet Protection Igniter 2Vi Mips

Perfekt för den med oval huvudform, känns lätt på huvudet

Något dyr!

Sweet Protection har en unik MIPS-funktion som kallas 2Vi. Funktionen innebär att MIPS-skyddet är uppdelat i två. En del som sitter kring huvudet och en del som är delad med fokus på framdelen av hjälmen. Funktionen ska öka skyddet och bidra till bättre komfort.

Den här modellen, Igniter, är en fullutrustad hjälm med bra ventilationsmöjligheter, reglage baktill för optimal passform, magnetknäppe under hakan för säkrare säkerhet och vadderingen är kompatibel med trådlösa chip (precis som Trooper ll).

Insidan innehåller ett avtagbart skydd som går bra att tvätta. Även vadderingen vid öronen går att ta bort eller byta ut vid slitage för den som önskar det. Stort plus!

Trots att denna är en av Sweet Protections lättaste hjälmar tar den inte priset som lättast hjälm jämfört med de andra hjälmarna i listan där Oakley MOD1 tar priset.

Hjälmen passar den som vill ha en välventilerad hjälm en solig skiddag. Det som sticker ut gällande den här modellen från Sweet är passformen. Den här är mer anpassad åt den med aningens smalare och mer oval huvudform. Jag som har en mer rund huvudform upplevde att den här tryckte lite på tinningen jämfört med andra hjälmar.


5. Giro Ledge FS MIPS

SNYGG, ball design!

Ej justerbar storlek, kan bli kall

Här har vi en av Giros freestyle-hjälmar som är lite rundare och mer ”skateig”.

Den är utrustad med ett hårt yttre skal och en insida med MIPS. Den är lätt och har ett innerfoder som anpassar sig till huvudet. Det finns många ventilationshål samt avtagbart öronskydds-system. Dock är ventilationen alltid öppen, det kan därför bli något kallt vid väldigt kalla skiddagar.

Även om hjälmen inte har något reglage baktill kan innerfodret bidra till ca 6 cm justering, vilket på så sätt ger hög stabilitet. För den som föredrar att ha sina skidglasögon under hjälmen kan man ta bort fästet baktill.

Spännet är ett vanligt i plast och kan därför vara lite krångligt att öppna och stänga med vantar.

En perfekt hjälm för dig som vill ha ett toppenskydd på huvudet och en stilren finish. Den finns i många färger!


6. Oakley MOD1 MIPS

Lätt, bekväm, magnetspänne

Något få ventiler

Den här hjälmen är den senaste modellen inom Mod-serien. Oakley har konstruerat Mod 1 för att passa freeriders, d.v.s. personer som åker mycket off-pist och freestyler-åkning. Egentligen kan man säga att den passar all typ av åkning, kanske inte för tävlingsåkning bara.

Vid första anblick tyckte jag att den såg aningen tråkig ut, lite väl "clean". Men när jag testade den var den väldigt skön! Vikten är låg, lägst av alla faktiskt, och den ligger bra på huvudet.

Den har ett magnetiskt spänne vilket underlättar när man ska ta på och av hjälmen med vantar. Dessutom är innerfodret avtagbart och går att tvätta i maskin. Man kan även välja att ta bort öronlapparna om man föredrar att ha sina skidglasögon under hjälmen istället för ovanpå.

Den här hjälmen passar dig som vill ha en bekväm, smidig och lätt hjälm med MIPS.


7. Smith Optics Aspect MIPS

Pris, många storlekar, ventilation

Kan bli kall, endast vit & svart

Här har vi hjälmen med absolut flest ventilationshål, hela 14 stycken. Perfekt för personer som blir väldigt varma när de åker.

Trots att det här är en av de billigaste hjälmarna på listan har den alla funktioner man kan önska. Öronvärmarna är avtagbara och så även glasögon-fästet. Den är lätt i vikten, har MIPS, kan justeras och är stilren vilket gör att den passar alla.

Det som gör att den inte hamnar högre upp på listan är att den enbart finns i vitt och svart. En hjälm i en färg har många fördelar. Åker man med barn kan en stark färg underlätta att hitta varandra i backen, eller är man ute och turar kan en färgklick långt borta vara till stor hjälp.

Denna hjälmen har en lite annan typ av design med en viss struktur på höljet. Kommer i storlekar ända från 51 till 67!


8. Salomon Driver Prime Sigma Photo MIPS

Salomon Driver Prime Sigma Photo MIPS
SkatePro.se

4 799 kr

Säkerhetsklassningen! Passar med vanliga glasögon under

Mindre ventilation än andra hjälmar

En nyhet!!

Här kommer säsongens mest spännande nyhet. En hjälm som har kombinerat den klassiska visirhjälmen med den "vanliga" skalhjälmen där du har goggles utanpå.

Det finns ingen annan hjälm som håller samma säkerhetsklassning som den här gör. Då glasögonen är integrerade i hjälmen med en magnetfunktion kan de inte ramla av i samma utsträckning som ett par vanliga avtagbara goggles. Risken att ögonen skadas vid en vurpa är minimal, dessutom har den MIPS vilket också bidrar till bättre säkerhet. Passformen har också ett plus då det går att reglera den något baktill för perfekt storlek.

Då den här hjälmen kombinerar hjälm+goggles kan man även använda vanliga glasögon under. Man riskerar heller inte att det blir luftglipor mellan glasögonen och hjälmen då den är perfekt anpassad till passformen.

Hjälmen har något sämre ventilationssystem än andra hjälmar och passar därför bäst för åkare i pisten.

Modellen har en "plus-variant" som möjliggör byte mellan olika linser.


Hej, Evelynne heter jag. Mitt största intresse är skidåkning, främst utför. Jag har åkt skidor, men även snowboard, i hela mitt liv. Resa är en till hobby jag har men det bästa är när jag kan kombinera mina två intressen. Jag åker all form av åkning så jag tror att min breda kunskap av varierad åkning kan bidra till både den "vanlige" men också den mer avancerade åkaren. I och med att skidåkning är en stor del av mitt liv går mycket av min fritid åt till att lära mig mer om just skidåkning. Min kunskap kommer främst från erfarenhet. Youtube är en god vän när det kommer till att lära mig nya saker kring området. Mig kan man nog fråga om vad som helst när det kommer till utförsåkning. Det jag inte vet vill jag lära mig.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons