Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Det finns ett antal olika sensorformat på marknaden idag, och det är sensorns storlek och kapacitet som avgör bildens kvalité. De olika sensorerna kallas Micro Four Thirds, APS-C, fullformat och mellanformat. Desto större sensor desto bättre egenskaper, mindre brus och större bildfiler. Jag kommer i denna lista att fokusera på fullformat, eftersom det är det de flesta "kliver upp" till när de vill uppgradera sina kamerahus. Jag kommer även att rikta in mig på kameror som är spegellösa eller har spegelreflex.
Sony har varit ledande på spegellösa kameror, men numer satsar de flesta tillverkare på spegellösa hus. Det finns fler fördelar med spegellösa kameror än de med spegelreflex. Husen blir lättare, men tyvärr har de också tyngre objektiv. Spegelreflexkameror har ofta bättre batteritid, då en spegellös kamera driver både den bakre skärmen och den elektroniska sökaren.
Det finns ett antal olika sensorformat på marknaden idag, och det är sensorns storlek och kapacitet som avgör bildens kvalité. De olika sensorerna kallas Micro Four Thirds, APS-C, fullformat och mellanformat. Desto större sensor desto bättre egenskaper, mindre brus och större bildfiler. Jag kommer i denna lista att fokusera på fullformat, eftersom det är det de flesta "kliver upp" till när de vill uppgradera sina kamerahus. Jag kommer även att rikta in mig på kameror som är spegellösa eller har spegelreflex.
Sony har varit ledande på spegellösa kameror, men numer satsar de flesta tillverkare på spegellösa hus. Det finns fler fördelar med spegellösa kameror än de med spegelreflex. Husen blir lättare, men tyvärr har de också tyngre objektiv. Spegelreflexkameror har ofta bättre batteritid, då en spegellös kamera driver både den bakre skärmen och den elektroniska sökaren.
1. Canon EOS R5
Fokusen, stabilisering
Dyr, ingen drift via powerbank
Canons R5 är en arbetshäst, en tålig och avancerad kompanjon för de flesta situationer. Jag gillar knapparnas placering, den ligger bra i handen och som vanligt är menyerna smidiga att jobba med.
Du har 5940 stycken fokuspunkter att leka med, och vänder du skärmen mot dig kan du med tummen välja var fokusen ska sitta samtidigt som du tittar i sökaren. Fokusen kan låsa sig på en persons öga och följa det. Detta funkar även för djur - t.ex. en fågel som sitter i ett träd. Hittar den inte ögat följer den huvudet.
Du kan ta 12 bilder per sekund, eller upp till 350 beroende på inställning. Uppkoppling via wifi och blåtand finns, skärmen är vändbar och vinklingsbar. Huset har bildstabilisator som tillsammans med IS i objektiv gör att du kan använda längre slutartider.
Eftersom R-Husen har ett nytt fäste (RF) passar inte de gamla objektiven utan man behöver en adapter.
En kamera som passar den mest avancerade amatören eller proffset!
2. Sony Alpha A9 II
Bildkvalité, fokus, bra för film
Touchskärmen är begränsad
Detta är version två av Sonys A9-kamera. Bland annat är stabiliseringen, väderskyddet, ergonomin och fokusen förbättrad. Den klarar 20 bilder per sekund med den elektroniska slutaren, sensorn är på 24,2 megapixlar.
Du har 693 fokuspunkter som kan identifiera både människor och djur, det gör att du kan hålla fokusen under de flesta situationer.
Skärmen är enbart vinklingsbar och har begränsade touchfunktioner. Du kan bara styra fokusen med skärmen, vilket är lite av en nackdel då de flesta användare idag förväntar sig att kunna göra det mesta via skärmen.
Man kan ladda batteriet med en powerbank, det är bra eftersom de spegellösa kamerorna drar mer ström. Sony har uppdaterat ergonomin och gjort knapparna lite större. Jag gillar att det finns möjlighet att skräddarsy vissa knappars funktion.
Gillar du att både fotografera och filma har du ett bra val i A9:an.
3. Sony Alpha A7R IVa
Bildkvalitén, bra videofunktion
Touchskärmen är begränsad
Sony har varit ledande inom både spegellösa kamerahus och sensorer med inbyggd stabilisator (för längre slutartider). Det är faktiskt Sony som levererar sensorer till Nikon.
Detta är en bra kamera med en sensor på 60 megapixlar. Det finns 567 fokuspunkter som täcker tre fjärdedelar av sensorn. Den klarar 10 bilder per sekund med följande fokus. Fokusen kan följa ditt objekts ögon, både på människa och djur.
Huset har fått bättre ergonomi och vädertätning. Skärmen är bara vikbar men har touchfunktion där du kan följa motivet med ditt finger för att hålla fokus. Självklart kan du ladda batteriet med en powerbank, vilket är ett stort plus.
En nackdel med en så här stor sensor är att dina bildfiler blir stora, de kräver alltså en del lagringsutrymme. I övrigt har Sony tyvärr inte lika stort utbud av objektiv ännu, men det finns adaptrar för andra fabrikat.
När det gäller Sony är det ett bra val för dig som även spelar in video.
4. Canon EOS R6 Mark II
Fokusen, smidighet
Kräver hög effekt vid laddning via Usb-c
Canon R6 MII är som sin föregångare ett bra insteg i den spegellösa världen för en avancerad amatör.
Canon har som alltid bra ergonomi och smarta knappar som sitter där du behöver dem. Menysystemet är väldigt lättanvänt och har trådlösa uppkopplingar.
Kameran har fått en uppdaterad sensor och mer avancerad autofokus med funktioner från toppmodellen R3. Huset är välbyggt och vädertätat.
Skärmen är vändbar och vridbar 180 grader, vilket jag gillar skarpt. Fokusen är som sagt bra, den följer ditt motiv (Människa, djur och fordon) och klarar även jobbet i dåligt ljus. Du kan sätta ihop panoramabilder i kameran, kamerans videodel har uppdaterats.
Tyvärr kan du inte ladda batteriet i kameran om du inte köper de nya, dyrare originalbatterierna.
Canon EOS R6 Mark II är en intressant kamera för en avancerad amatör eller kanske som en extra kamera till en R5.
5. Nikon Z7 II
Bildkvalité, nästan proffshus
Följefokus
Nikons Z7II levererar bra bildkvalité med en sensor på 45,7 megapixlar. Inbyggd stabilisering i huset gör att du kan ta bilder med längre slutartider på fri hand.
Den klarar tio bilder per sekund, vilket är bra. Fokusföljningen är också utmärkt med den avancerade fokusen som har 493 punkter.
Kameran ligger bekvämt i handen och en van Nikonanvändare kommer snabbt känna igen sig bland knapparna och reglagen. Huset är (likt de flesta hus i denna klass) vädertätat.
Sökaren är bra och anpassad för långa fotopass. Tyvärr fungerar inte touchskärmen när du använder sökaren, det hade annars varit bra om du kunde styra fokuspunkten med tummen när du letar motiv i den elektroniska sökaren. Skärmen är vinklingsbar.
Precis som med Canon är det en ny fattning för objektiven samt nya objektiv, men självklart finns det adaptrar så du kan använda dina gamla Nikon-objektiv.
6. Canon EOS 5D Mark IV
Robust, bildkvalité & batteritid
Tung, skärmen är inte vinklingsbar
Detta är Canons sista spegelreflexkamera, då Canon (enligt informationen som sprids i kameravärlden) i fortsättningen kommer satsa på spegellösa kameror. Men den är som de flesta av deras fullformatare en arbetshäst: tålig och vädertätad.
Med den här kameran klarar du de flesta situationer. Den ligger bekvämt i handen men är såklart stor jämfört med ett spegellöst hus. Sensorn är på 30,4 megapixlar och totalt finns 61 fokuspunkter som gör ett bra jobb. Du kan ta 7 bilder per sekund och med ett utmärkt fokussystem kan du ta fina bilder även på rörliga motiv.
Batteritiden är lång, men du bör ändå ha ett extra batteri med dig eftersom du inte kan ladda via batteripack.
Menyn är lätt att förstå och touchskärmen är grym att jobba med. Utbudet av objektiv är enormt och dessutom finns det ännu fler tredjepartsalternativ.
Här är en bra kamera för dig som vill ha en proffskamera med ett robust vädertätat hus, men till ett något lägre pris.
7. Sony Alpha A7 II
Stabilisering i huset, prisvärd
Saknar touchskärm
Här kommer ett riktigt prisvärt alternativ.
A7 II är en äldre kamera som fortfarande finns på marknaden. Troligen kommer Sony lägga ner tillverkningen av den beroende på komponenttillgången. Så om du vet att du vill köpa en A7 II kan det vara läge att göra det nu!
Denna kamera var först med inbyggd stabilisering vilket gör att du kan fotografera med längre slutartider utan stativ. Du har 117 fokuspunkter och en sensor på 24,3 megapixlar. Skärmen är vinklingsbar men utan touchfunktion. Huset är robust, har god vädertätning och ligger skönt i handen.
Tyvärr laddar batteriet i kameran eftersom det inte följer med en separat laddare. Det är lite osmidigt eftersom du lär behöva fler batterier.
Det här kan vara rätt val för dig som både vill fotografera och filma och ha pengar över till objektiv, mikrofon och stativ.
Jag började med foto på den analoga tiden, då var inte teknik det avgörande på kameror på samma sätt som idag. Jag har fotograferat med Canon och har alltid jämfört "mitt" märke med andra, läst på och diskuterat med folk som använder andra märken. Mycket handlar mycket om teknik, upplösning och funktioner idag, men jag intresserar mig även för det som är runt om med. Tillbehör som blixtar, original eller tredjeparts. Trådlösa tillbehör och finns det en app som kan styra kameran, är den bra? Hur är menyn, lätt att förstå eller krånglig? Det är en kul hobby som tar upp mycket av min fritid, och man utvecklas hela tiden.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer