Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa tältet för fjällvandring

4 juli 2024

Jag kommer ut på fjället ett par gånger per år och har gjort så i 10-15 års tid. Tält är ett roligt ämne tycker jag, det är ju så otroligt mysigt att sova i! Det viktigaste med ett tält för just fjällvandring är att det är pålitligt, stabilt och lättanvänt. Tältet ska tåla alla möjliga väder såsom spöregn, stark vind och snö utan att gå sönder eller blåsa bort. Det ska också vara lättanvänt, så du enkelt kan montera tältet även i svåra väder- eller ljusförhållanden. Med den här topplistan försöker jag ge exempel på olika typer av tält, och kort förklara skillnaden mellan dem.

Jag kommer från Jämtland, precis som företaget Hilleberg och har goda erfarenheter av deras tält. De är erkänt pålitliga och många personers förstaval. Men jag har också sovit i vänners tält från Helsport och Fjällräven och har goda erfarenheter av dem också. Tälttyperna tenderar att monteras snarlikt oavsett vilken tillverkare det är, så när som på små detaljer. Det finns otroligt många fler tält på marknaden men det här är min topplista där jag utgått från mina erfarenheter. Hoppas den är till hjälp.

1. Hilleberg Kaitum GT (2)

Bra balans mellan komfort och vikt

Tunnare väv på gott och ont

Kaitum 2 GT är ett bra allroundtält för två personer. Det är inte det minsta, inte det största, inte det lättaste, och inte det tyngsta.

Detta är ett fyrasäsongstält med bra utrymme invändigt, stabil konstruktion, rimlig vikt och bra pris. Detta tält passar den som tycker det är värt att ha mer komfort men bära lite tyngre. Samtidigt är väven inte den kraftigaste men därför heller inte den tyngsta.

Kaitum 2 GT har samma robusthet och året runt-användning som alla Hillebergs modeller. Jämfört med de enklaste modellerna får man en extra sektion, vilket gör att tältduken inte lutar över benen, och en extra absid med utrymme att till exempel ta in ryggsäckar under tältduken över natten.

Gott om utrymme och relativt låg vikt gör att Kaitum 2 GT får förstaplatsen i min topplista.


2. Helsport Fjellheimen Trek Camp (3)

Helsport Fjellheimen Trek Camp (3)

Det saknas återförsäljare för denna produkt

Priset, hyfsat låg vikt

Lite sämre linspännare och sömmar

Helsport har flera prisvärda "budgetalternativ" för dig som mer spontant eller sporadiskt ska bo på camping/fjällvandra, och därför inte vill lägga en stor budget på tält.

För under 5000 kr kan du få ett Helsport Fjellheimen Trek tre- eller fyramannatält med hyfsat låg vikt. Det har inte lika kraftig duk som de dyrare tälten men jag skulle absolut våga ta med mig det ut på fjället under vår, sommar och höst.

Tunneltält-konstruktionen gör det lika lätt att montera som de dyrare tälten.

Det här tältet passar bra för er som kanske inte kommer iväg på fjälltur varje år och därför inte heller vill lägga en stor del av er budget på att köpa ett tält som mest kommer ligga i förrådet. Det är en bra kompromiss mellan kvalitet och pris!


3. Hilleberg Nallo (2)

Enkelhet, låg vikt, lågt pris

Litet, tältduken lutar över benen

Nallo 2 är ett tillräckligt robust året runt-tält med utrymme för två personer.

Fokus ligger på lätt vikt och tillräckligt med utrymme för två personer. No more, no less. Såklart fortfarande med Hillebergs vanliga pålitliga kvalitet.

Det rymmer två personer liggande, inte så mycket mer. I gengäld slipper du ett tungt tält och behöver inte tömma plånboken. Med bara två tältpinnar i hela tältet blir det inte mer lättanvänt än så här.

Vill man bara ha det mest basala - vindskydd över natten för två personer, låg vikt och komma undan billigare, är Nallo 2 en bra modell. Det här är ett tält som passar för enklare turer eller dig som jagar varje gram och vill ha så lätt packning som möjligt.


4. Fjällräven Abisko Dome (3)

Självstagande, högre innertak

Mer vikt per yta mot tunneltält

Fjällrävens Abisko Dome är, som namnet antyder, ett kupoltält. Med kupoltält kan man generellt få något högre invändig takhöjd och man behöver mindre yta att slå upp tältet på. Kompromissen blir en något högre vikt.

Kupoltält är också "självstagande" och inte beroende av förankring för att monteras. Däremot rekommenderas det ändå att förankra det så det inte blåser bort. Men det är alltså fullt möjligt att ställa ett kupoltält på t.ex. stenklippor där man inte kan slå ner tältspik i marken, och det kommer stå monterat av sig själv.

Abisko Dome är i det lite dyrare prisskiktet. Det här tältet är för er som kanske är i specifikt behov av ett självstagande tält för att ni är väldigt aktiva inom t ex paddling eller bergsklättring och därför behöver kunna slå upp tältet på klippor.

Eller för er som är regelbundna fjällvandrare och tycker det är bekvämt med formen och utrymmet som kupoltält ger.


5. Hilleberg Keron 3 GT (3)

Hilleberg Keron 3 GT (3)

Uthuset

15 495 kr

Alewalds Outdoor & Sports

17 099 kr

Mycket utrymme och komfort, stabilt

Tungt och dyrt

Om man är en mer van fjällvandrare som ska vara borta från civilisationen på längre turer under vintern så finns som sagt Hillebergs serie med kraftigare väv.

Keron skulle jag säga är Hillebergs flaggskepp. Det är stora tält med mycket utrymme, kraftig väv och god stabilitet. Tältduken lutar inte över benen vilket minimerar risken för att blöta ner sovsäcken via kondens under vintertid.

Kerons minsta modell är en tremanna-version, dock kan det med gott resultat användas av två personer. Keron 3 GT kommer ge två personer hög komfort och möjlighet att vistas i tältet utan att det blir allt för bökigt och trångt.

Fokus på dessa tält blir robusthet och styrka i och med den kraftigare väven, och då går även vikten och priset upp. Men på grund av den goda kvaliteten är priset en kostnad du inte kommer ha igen på många decennier, så jag tycker egentligen inte att man ska avskräckas av det.


6. Hilleberg Nammatj GT (2)

Hilleberg Nammatj GT (2)
Outnorth

13 495 kr

Partioaitta

14 188 kr

Outdoor Buddies Shop

13 489 kr

Kraftig väv, stabilt

Tältduken lutar över benen

Nammatj 2 GT ingår i Hillebergs serie med den kraftigaste väven. Detta är ett tält som tål de tuffaste förhållandena oavsett säsong.

Det är ungefär samma utrymme invändigt som i Nallo 2, dock med en extra stor absid då detta är GT-modellen. Om du ska använda tältet i full snöstorm rekommenderar jag verkligen GT-modellen, eftersom det extra utrymmet kan betyda oerhört mycket i dåligt väder. Där kan du t.ex. förvara packning och laga mat under vindskydd.

En nackdel som jag upptäckt under vintersäsongen är att tältduken lutar över benen. Då det bildas kondens i tältet kan fotänden av sovsäcken därför bli blöt. Vid längre vinterturer där man inte har möjlighet att torka sin utrustning kan det vara jobbigt med en delvis blöt sovsäck. Detta problem uppstår dock bara vid specifika förhållanden.

Sammantaget är detta ett superbra alternativ för dig som vill ha ett kraftigare tält, är ute på vintern men ändå vill hålla nere vikten.


7. Hilleberg Akto (1)

Låg vikt, stabilt

Lågt innertak, litet utrymme

Alla tältare kanske inte fjällvandrar med hela familjen och behöver ha ett 2-4-mannatält! Jag har ett par bekanta som brukar göra långturer helt på egen hand. Båda använder enmanstältet Akto från Hilleberg.

Akto väger bara 1,7 kg och kräver bara en enda tältstång för att monteras. Det tar totalt sett ungefär lika mycket plats som ett uppblåsbart liggunderlag.

Det är ett fyrasäsongerstält så det är inga problem att använda det även vintertid.

Det har en mindre absid med möjlighet att lägga en del prylar under tältduken. En normallång person kan nätt och jämnt sitta upp inuti tältet.

Gillar du egentid i skog och natur, eller vill ha med ett tält på långtur med cykel eller motorcykel, så kan ett enmanstält fungera helt utmärkt!


Som uppväxt i hjärtat av Jämtland, omgiven av fjäll i alla kompassriktningar, där den vanligaste gå-på-stan-outfiten är Gore Tex och där finkläder är friluftsbyxor och flanellskjorta är det naturligt för mig att ha friluftsliv som intresse. Som person är jag noggrann och gör mycket research innan jag fattar beslut. Därför ser jag alltid till att vara påläst inför eventuella inköp, läser recensioner, tester och omdömen innan jag väljer en produkt. Det har lett till att jag snappat upp en del om olika produkter och tillverkare, och aldrig nöjt med mig dålig kvalitet!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons