Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bluetooth-högtalare med bra bas

26 mars 2024

Drömmer du om att införskaffa en riktigt fin och kapabel Bluetooth-högtalare som tar klubbkvällarna hem till vardagsrummet? Vill du kunna ha en högtalare som spelar riktigt bra även utomhus, utan tillgängliga eluttag? Eller är du bara ett riktigt BASFREAK?!

Då kan du börja jakten här! Nedan går vi igenom de bästa alternativen vare sig du ska rigga din nästa spektakulära hemmafest eller bara vill ha en riktigt solid, trådlös högtalare som visar vart skåpet ska stå vad gäller bas!

1. JBL PartyBox 310 Bluetooth Högtalare

Grymt ljud, massor av festfrämjande funktioner, batteridrift

Begränsat ljudtryck under batteridrift, klumpig

Om du vill ha en riktigt maxad Bluetooth-högtalare som både kommer göra dina hemmafester hett eftertraktade bland festsugna bekanta och samtidigt kan transporteras relativt enkelt på utflykter/roadstrips utan tillgång till elnätet, då är JBL PartyBox 310 den du ska ha.

Som namnet antyder är det ingen smidig liten strandhögtalare vi pratar om här utan en renodlad partyhögtalare med 240W effekt och enorma kraftresurser. Den är dock hyfsat portabel för vad den är. Den kommer med hjul, ett teleskophandtag och ett inbyggt batteri som spelar i upp till 18 timmar. Ha bara i åtanke att ljudtrycket är begränsat (framförallt basen) över batteri. Så för maxat ljud, kör med kabel!

PartyBox 310 kommer i övrigt fulladdad med allt du behöver för att få fart på feststämningen, inkl en inbyggd ljusshow som pulserar efter musiken, karaoke-funktion med ingångar antingen för 1 mikrofon & 1 gitarr eller 2 mikrofoner samtidigt, ett bakbelyst kontrollgränssnitt som är enkelt att använda även i mörker, samt förmågan att "daisy chaina" fler enheter för att skala upp ljudet. Och den har en USB-port för att ladda din mobil.

Och den är stänktålig också, så skulle någon tippa omkull drinken som din nonchalanta kompis (som misstagit din nya, feta partyhögtalare för ett barbord) ställt ovanpå är du safe.

Behöver du inte nödvändigtvis en smidig högtalare utan bara vill ha det bästa du kan få för feststämningen hemma eller off-grid, då är denna ett riktigt kul alternativ!


2. Ultimate Ears HyperBoom Bluetooth Högtalare

Fantastiskt ljud (även på batteri), fullutrustad, optisk ut

"Bara" IPX4, lite begränsade kontroller på själva enheten

Den bästa bas- & partyhögtalaren i kompaktklassen är, överlag, UE HyperBoom.

Det beror framförallt på ljudet, som förutom förmågan att spela riktigt tufft och djupt också är mer balanserat och "high fidelity" än konkurrenterna.

En adaptiv EQ-algoritm optimerar hela tiden ljudet beroende på vart högtalaren står och du kan även skräddarsy egna EQ-profiler i appen.

Liksom JBL Boombox erbjuds 24 timmars batteritid "off grid", dock här utan reservationer vad gäller maximal effekt under batteridrift. Tåligheten är inte lika hög utan "bara" IPX4, vilket dock räcker. Du kan råka spilla en drink på den utan problem men ha den inte för nära strandkanten eller för nära poolen när barnen är på högvarv...

Högtalaren kommer ihåg upp till 8 anslutna enheter och kan även parkoppla med UE:s andra BOOM-högtalare, både små och stora.

En nice touch är att högtalaren, förutom optisk- & aux-ingång även har en USB-port som du kan använda för att ladda dina mobila enheter on-the-go. Och jag gillar de stora, feta "+" och "-" touchkontrollerna på ovansidan.

JBLs senaste Boombox har aningens mer bastryck och är mer vatten- & smutstålig men för generell användning och högkvalitativt ljud är UE:s högtalare absolut bäst bang for the buck!


3. JBL Boombox 3

Superrobust, batteridrift, PartyBoost

Ingen Airplay eller "smart speaker"-förmåga, ganska dyr

Boombox 3 är JBL:s senaste kompakta baskanon. Med sin pillerformade design och robusta bärhandtag är den enkel att ta med bort till grannen eller ner till stranden. Och så får du lite bicepsträning samtidigt.

Bäst låter den ansluten till ström, då högtalaruppsättningen med 1 subwoofer, 2 mellanregister och 2 diskanter levererar maximalt med ljudtryck. Men den är inte dum på batteri heller, och håller i ca 24 timmar på en laddning. Den är således perfekt att ha med sig på familjefester på landet, outdoor/campingsemester och annat. Den är också optimal som poolhögtalare även när det kan bli riktigt dyngsurt med både regn, drinkar och vattenlekar eftersom den är IP67-klassad och därmed i princip vatten- & smutstät.

JBL:s PartyBoost funktion möjliggör parkoppling av 2 eller fler enheter (om t ex din kompis har en likadan kan ni koppla upp dem och öka ljudtrycket!). Och två telefoner kan vara anslutna till Bluetooth-samtidigt, så ni enkelt kan turas om att spela.

Självklart så spelar den riktigt bra också och lyckas faktiskt få fram lite bättre bastryck än HyperBoom. Dock låter UE fortfarande bättre enligt mig i de övre registren och känns dessutom klart mer prisvärd.


4. Sony SRS-XG500 Bluetooth Högtalare

Batteritiden, belysningen, hög tålighet, gitarringång

Inte lika klart och balanserat ljud som JBL och UE

Sonys kompakta Boombox XG500 är också en renodlad JBL-konkurrent, inte minst i designen med cylinderform och topphandtag. Den har nästan lika hög vattentålighet (IP66) som JBL men kontrar med hela 30 timmars batteritid per laddning (och dessutom förmågan att ladda riktigt snabbt om det skulle bli torska), en 1/4 tumskontakt för att ansluta t.ex. gitarrer direkt till högtalaren samt en extra USB-port för att ladda mobiltelefoner (tot 2 st).

Den har också, likt JBL:s stora PartyBox, stämningsbelysning på sidorna som går att programmera enligt olika scheman i appen. Den följer trenden att kunna koppla upp sig med andra kompatibla högtalare för att skala upp ljudet och har till sist en smart batterihälsa-funktion som optimerar laddcyklarna för längre hållbarhet. Nice!

Varför är den då inte placerad högre än JBL och UE? Ljudmässigt tycker jag Sonys Boombox presterar lite sämre än de andra två, med ett lite svulstigt och beslöjat ljud i direkt jämförelse. De andra låter klarare och mer balanserade, utan att tappa bastrycket. Här har man lutat sig all-in på just boombox-aspekten och att maxa basen. Men du kan göra EQ-justeringar via appen, så det hjälper en del.

En stark utmanare från Sony, som dock inte riktigt når hela vägen fram vad gäller ljudkvalitén.


5. Devialet Phantom I 108 dB WiFi Bluetooth Högtalare

Unikt och läckert utförande, enormt ljudtryck, djup bas!

Smakar det så kostar det.....

Devialet Phantom är så långt från en robust trädgårdshögtalare man kan komma. Det är snarare en helt unik trådlös hemmahögtalare för finsmakaren/HiFi-entusiasten med en nästan häpnadsväckande förmåga att spela tajt, fysisk och DJUP subbas.

Den lyckas verkligen tämja på fysikens gränser, tack vara innovativ teknik och massivt effektstarka förstärkare. De låter faktiskt ruskigt bra och detaljerat för en kompakt bluetooth-högtalare och pallar med ett ljudtryck som kommer få dig att häpna. Vacker är den också!

Framtill på Phantom sitter ett koaxialelement för mellanregister-diskant och sedan två sidmonterade basar med enorm slaglängd som får många intresserade blickar där de står och vibrerar kinetiskt till musiken.

Phantom är gjord för att kunna användas både i mono, i stereopar och i multiroom via Devialets eget styrsystem. Eller så kan du använda Airplay 2 över iOS.

Phantom finns - förutom i val av mattsvart och vitt/guld/silver, i ett par olika tekniska utföranden. Ett som spelar djuuupt och riktigt högt och ett som spelar ännu djuuupare och högre. Det finns även en mindre variant som passar bra i köket eller på skrivbordet, kallad Phantom II. Den är rätt imponerande den också.

Phantom är en lyxprodukt och således är priset högt. Riktigt högt! Men då får du iallafall inkluderat en riktigt läcker fjärrkontroll. Take that, B&O!!


6. Devialet Mania trådlös bärbar högtalare

Tajt, kraftfullt och raffinerat ljud. IPX4, trevlig app

Relativt kort batteritid, högt pris

Devialets minsta högtalare Mania (ungefär lika stor som en handboll) är en riktigt trevlig pjäs till den stilmedvetne allyssnaren som enkelt vill kunna flytta runt sin högtalare i eller utanför hemmet. Den är nämligen, till skillnad från Phantom, batteridriven.

Trots detta bjussar den på ett förvånansvärt muskulöst ljud, med sina Devialet-typiska tvillingbasar som pulserar snyggt till musikens beats. Den är, liksom Phantom, inget vräkigt basmonster utan spelar tajt, snyggt och raffinerat. Det går inte att dra på lika högt som med Phantom, men det är en perfekt kökshögtalare som enkelt flyttas ut till den mindre balkongen/altanen för utomhuskvällarna (den är IPX4-klassad och tål lite regnstänk).

Den är väldigt omnidirektionell och bryr sig inte om i vilken riktning den placeras och analyserar rummet aktivt för att optimera ljudbilden.

Nackdelarna är framförallt att den är kostsam och att batteritiden inte är superbra. Du får räkna med att plugga in den då och då, men den drar iallafall inte ström i sitt powerdown-läge som Bang & Olufsen A5. Jag hade också önskat stöd för Google Assistant, utöver Alexa. Och bärhandtaget känns mer som en designdetalj än praktiskt användbart.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons