Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Världens bästa högtalare

25 juni 2024

Att göra en lista på världens bästa högtalare är ganska omöjligt eftersom det finns lika många åsikter vad som är världens bästa högtalare som det finns högtalare. Men jag har i alla fall haft förmånen att lyssna på en del högtalare i yppersta high-end klassen och bland dem kommer jag att lista de fyra som har gjort störst intryck på mig. Sedan har jag tagit med en lite billigare högtalare (i jämförelse med de andra på listan) som jag tycker har många av de egenskaper en riktigt bra högtalare ska ha i den här klassen. Vilka är de egenskaperna undrar du? 1. Högupplöst. Inga detaljer ska saknas, varenda nyans i inspelningen ska kunna höras. 2. En livlig, skimrande och luftig diskant som inte ska kännas påträngande. 3. En massiv ljudbild med både höjd, bredd och djup. 4. Ett mellanregister där röster och instrument framträder med elegans och med känsla. 5. Ett basfundament som som känns, samtidigt ska det inte ta över mellanregistret och det ska kännas fast och stramt men kunna spela även de lägsta frekvenserna. 6. Finishen ska vara av yppersta klass. Alla de egenskaperna förutsätter att högtalarna spelas i ett väloptimerat rum akustiskt samt spelas med högklassig elektronik som matchar högtalarna. Utan de förutsättningarna kan även den bästa högtalaren falla platt. Hoppas att du får nöje av listan!

1. Dynaudio Confidence 60

Dynamiken, basen

Effekthungrig, diskanten

En högtalare som är resultatet av Dynaudios numera 45-åriga historia inom högtalarutveckling. Dynaudio är ett danskt företag som räknas till de allra bästa högtalartillverkarna och Confidence måste anses vara bland det bästa de har gjort.

Högtalaren är rejält stor (163 cm hög) och väger 62 kg. Baffeln har en speciell utformning och ska minimera fasfel.

Den är uppbyggd av två stycken 15 cm mellanregisterelement, en 28 mm tweeter och två stycken 23 cm-basar. Alla utvecklade och producerade in house av Dynaudio själva.

Jag förknippar Dynaudios högtalare med en rejäl dynamik och ett maffigt basfundament. Confidence 60 är inget undantag. Men där den här högtalaren kanske inte når ända fram är i diskantområdet där jag hade önskat lite mer öppet och detaljerat ljud. Men förstå mig rätt, högtalaren kan absolut prestera på det området också men för att nå till till exempel den betydligt billigare Børresen X3s höjder så saknas det en del där Børresen både spelar klarare och luftigare.

Oavsett är det bland det bästa man kan köpa för pengar och den upplevelsen som den här högtalaren förmedlar är svårslagen. Men den kräver rejält med kraft och strömstyrka för att komma sin rätt.

För den som framförallt njuter av bas och dynamik är det en klockren högtalare, för den som vill ha en luftigare och mer detaljerad diskant så hade jag letat vidare.


2. Børresen X3

Upplösningen, finishen

Skulle önska ett mer framträdande mellanregister

Børresen är ytterligare ett danskt högtalarföretag med anor som har gjort ett djupt intryck på mig. Till ett pris som får anses som mycket prisvärt inom high-end.

Här har man använt mycket kolfiber i både högtalarkabinetten och i elementen vilket bidrar till att göra elementen styva och kabinetten resonansfri. Finishen är riktigt bra.

Det här är mellanmodellen i X-serien som utgörs av X2 och X6 där siffran indikerar antalet bas/mellanregisterhögtalare. Diskanten är Börresens otroligt högupplösta banddiskant. Vad man får i X6an som nästan är dubbelt så dyr är egentligen mer av allt men för de allra flesta är X3 en alldeles tillräckligt bra högtalare. X6an kräver också ett betydligt större rum för att blomma ut där X3an är lite lättare att placera även om det på inga vis är en liten högtalare.

Det är få högtalare i den här klassen som kan förmedla så mycket information från musiken utan att för den delen sakna pondus i de övriga frekvensområden även om jag kanske skulle önska ett lite mer framträdande mellanregister för att få röster att låta lite mer naturligt.

Är du en person som värdesätter dessa egenskaper kan jag inget annat än rekommendera denna högtalaren varmt!


3. Audiovector R8 Arreté

Audiovector R8 Arreté

Det saknas återförsäljare för denna produkt

Naturlig och rak musikåtergivning

Saknar lite "stampa-takten"-känsla

Det blir mycket danskt i den här listan och det är inte så konstigt när danskarna är världsledande inom högtalardesign.

Audiovector utmärker sig i den här listan med att erbjuda den bästa finishen, i alla fall i deras otroligt läckra trävarianter där jag tycker att Walnut Burl är riktigt vacker och skulle passa i vilket modern vardagsrum som helst.

Ljudmässigt är de någonstans mittemellan Dynaudios dynamik och bas och Børresen fantastiska diskant. Och i längden kan det vara den högtalare som står sig bäst i längden.

Raffineringen i AMT-diskanten och deras in-house utvecklade kolfiberwoofers är riktigt hög och jag slås av att de spelar all musik med en naturlig känsla som inte riktigt de andra högtalarna i listan kan prestera. Inget sticker ut för mycket utan här känns allt harmoniskt och välavstämt. Vad högtalaren saknar är dock lite "stampa-takten"-känsla.

En fantastiskt högtalare oavsett och rekommenderas framförallt till den som söker efter en så naturlig ljudåtergivning som möjligt.


4. Focal Grande Utopia EM Evo

Allt

Det skulle vara priset då...

Focals Grande Utopia Evo är utan tvekan den dyraste högtalaren i den här listan och kanske också den allra bästa men jag tycker inte att den är såpass mycket bättre än övriga högtalare i listan att den förtjänar en förstaplats.

Till ett pris på närmare 3 miljoner kronor så förväntar jag mig ett ljud som får en att tappa hakan och visst, det är otroligt häftigt hur dessa högtalare spelar. Ljudet fylls med ett enormt ljudtryck om man så vill men kan även spela riktigt raffinerat på lägre ljudvolym.

Vikten på 260 kg gör denna högtalaren också till testets allra tyngsta och största. Man skulle kunna tro att en så pass tung högtalare har en riktigt låg känslighet men den ligger på rätt beskedliga 94 dB vilket gör att det faktiskt går att få ut bra resultat utan att behöva ett mindre kärnkraftverk för att mata dem med. Men utan tvekan behövs det ändå rejält med kraft för att få dem att sjunga ordentligt kraft. Två rejäla monoblock på minst 200w rekommenderas!

En bra detalj är att det går att fintrimma ljudet bakpå högtalarna för att på så sätt få högtalaren att spela bättre i rummet den står i. Detta görs med jumpers på baksidan. Det går också att finjustera lutningen på baffeln med hjälp av ett speciellt handtag som följer med.

En högtalare av yppersta klass för den som är ute efter det allra bästa.


5. Genelec 8341A

Genelec 8341A

Ljudshopen

58 790 kr

Rumskorrigering av högsta klass

Utseendet tilltalar inte alla

Från finska Genelec kommer denna högtalare som prismässigt kostar betydligt mindre än övriga högtalare i listan men har något som övriga högtalare inte har nämligen tillgång till Genelecs fantastiska rumskorrigeringssystem GLM. De är också aktiva och behöver därmed ingen extra förstärkning utan kan kopplas direkt till ett försteg/DAC.

Vad GLM kan göra är inget mindre än magi! Systemet gör så att man kompensera för exempelvis fas och timing-fel och stående basvågor vilket kan göra underverk i vilket rum som helst.

Det är högtalare som är skapade främst för studio men kan absolut med fördel användas i hemmiljö.

Högtalarna är betydligt mindre än övriga högtalare i listan. Designmässigt är de inte lika raffinerade som de andra men är du bara ute efter riktigt bra ljudkvalitet och inte vill lägga jättesummor på elektronik och samtidigt vill ha tillgång till rumskorrigering av högsta klass, ja då vet jag inte en bättre högtalare. Det skulle i så fall vara storebror som heter 8361! Där får man egentligen samma ljudkvalitet men med mer kraft och lite "större" ljud.


Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Grundare av den största svenska hörlursgruppen på Facebook. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons