Funkar som förväntat. Superlåg latency. Lite jobbig mjukvarumixer. Drivrutin till Linux hade varit bra.
Detta är en kanonprodukt för att gå ner i vikt. För mig är det dock webbtjänsten där man registrerar vad man äter som gör den största nyttan. Själva zip är ju bara en datainsamlingsenhet.
Sladdljudet är som många andra påpekat extremt högt, vilket gör att de funkar dåligt när man rör på sig. Ljudkvaliteten är OK för priset, men inte mer. Den platta sladden trasslar sig inte så lätt vilket är en liten fördel, men inte superviktigt för mig. Dessa hörlurar har dock en speciell plats i min ganska stora samling hörlurar. Jag använder dem när jag ligger i sängen och tittar på film! De har nämligen en ganska låg profil, vilket gör att jag kan ligga på sidan i sängen med hörlurar i utan att det gör jätteont i örat som ligger mot kudden.
Apple store är ganska bra att handla från och bra på leveranser, men urusla på garantiservice. Hur gör man för att få garantiservice på ett tillbehör? Det verkar inte gå! De bryter således mot köplagen och konsumentköplagen i Sverige. Apple är så stora att de antagligen inte bryr sig om svenska lagstiftning. Tips: köp av någon annan än Apple.
Detta är verkligen en supertrevlig kamera. Bildkvaliteten är i högsta klass, speciellt när man fotar människor. Tyvärr går inte färgerna att skruva upp lika mycket som på exempelvis Nikons DSLR, så för konstnärlig fotografering med vilda färger funkar den mindre bra. Materialkänslan är riktigt bra, och ergonomin likaså. De viktigaste reglagen är väldigt lättåtkomliga och går snabbt att justera, vilket ökar chansen att fånga motivet innan det är för sent. Det enda jag saknar inom ergonomi är snabbval motsvarande Nikons U1 och U2 som lagrar ALLA kamerans inställningar. Det finns en typ av snabbval med tre minneplatser, men dessa omfattar endast ett fåtal parametrar, så man måste ändå växla sådant som blixtinställning och bildstorlek separat. Detta gör snabbvalen ganska värdelösa. Den elektroniska sökaren funkar lika bra som den optiska hos en SLR-kamera, förutom i det allra starkaste solljuset då den blir ganska mörk. Den visar dessutom korrekt skärpedjup med avtryckaren halvt nedtryckt, vilket är kanon. Den optiska har naturligtvis inget problem med starkt solljus, men dras ju med parallax-problem på korta avstånd. Kameran lämpar sig inte för rena nybörjare eller folk som är rädda för manuella inställningar, då man åtminstone behöver förstå sig på hur bländare, slutartid och ISO-tal samspelar. Exponeringsautomatiken sköter sig väldigt bra, men man behöver själv ställa in kameran så att den funkar vettigt. Out-of-the-box är den ganska korkat inställd för de flesta behov. Auto ISO är exempelvis avstängt, vilket resulterar i enormt långa slutartider i lite svagare ljus med blixten avstängd. Rätt inställd går den dock utmärkt att lämna över till peka-och-klicka-fotografer. Med riktiga snabbval hade det blivit full pott. Det kanske kommer i nästa version?
Jag trivs mycket bra med denna WP8-lur. Innan jag skaffade den var jag orolig att den skulle vara för stor, men det funkar faktiskt bra även om det är på gränsen. Det är väldigt synd att det inte längre finns några high-end-telefoner som är under fyra tum. Användarupplevelsen i operativsystemet skiljer sig väldigt lite från det redan utmärkta Windows Phone 7. Jag vet att det är mycket nytt under skalet med en helt ny kärna, men allt som syns för användaren är några finslipningar. Hårdvaran är mycket läcker, och telefonen känns riktigt bra i handen. Skärmen är fantastiskt bra, och med den höga upplösningen går det bra att surfa på de flesta desktop-sajter. Jag drar av några poäng för att ljudutgången är extremt brusig. Det kanske inte märks om man har trögdrivna hörlurar, men i mina extremt känsliga Shure SE535 är det mycket tydligt. Min tidigare HTC Trophy var faktiskt betydligt bättre på den här punkten. Detta innebär att jag troligtvis aldrig kommer att lyssna på musik med den här telefonen, men jag har andra prylar för det.
Detta omdöme är skrivet utifrån perspektivet att uppgradera från DX-sensor till fullformat. ni som redan fotar fullformat vet vad detta innebär och har inte så mycket att hämta här. Detta är den billigaste och lättaste fullformatskameran (tills Canon börjar leverera sin något lättare 6D). Bildkvalitet och ergonomi är i toppklass. De allra flesta som fotar under normala förhållanden och tittar på sina bilder i normal storlek på skärmen eller utskrifter mindre än en kvadratmeter kommer dock inte att märka någon skillnad i bildkvalitet mot Nikons billigare DX-kameror. Tänk också på att objektiven är dyrare och framförallt klumpigare till fullformat. Min 28-300 väger 800 gram! Motsvarande objektiv till DX, 18-200, väger ett par hundra gram mindre. Den skillnaden känns om man bär på kameran en hel dag. De som fotar till exempel fåglar, eller i dåligt ljus, samt har tillräckligt skarpa objektiv och skicklighet kommer dock att kunna dra nytta av fullformatssensorn. Tillhör du dessa och har råd ska du absolut slå till. Likaså om du kommer från en äldre fullformatskamera och vill ha något lättare med (delvis) bättre ergonomi. Snabbvalen U1 och U2, som sparar kamerans ALLA inställningar är kanon. Tyvärr har Nikon tagit bort de dedikerade reglagen för autofokuslägen som funnits på tidigare FX-modeller. Sammanfattning: detta är en av de absolut bästa kameror du kan köpa idag, men du får nästan identiska bilder ur de billigare. Som Ken Rockwell säger: om du måste fråga om det är värt det, så är det inte värt det!
Detta är äkta Thinkpad-kvalitet i ett mycket lätt, tyst och svalt utförande. Skärmen överraskar med mycket bättre betraktningsvinklar, färgåtergivning och kontrast än någon TN-skärm jag sett tidigare. Dock har skärmen en tydlig "screen door effect" i form av ett mycket fint rutmönster, men detta stör inte mig alls faktiskt. Det nya tangentbordet, då? Jag och många andra undrar varför i hela friden de valt att ändra på något som varit en så tydlig fördel gentemot andra datortillverkare. Några gamla kunder kanske sviker dem nu när tangentbordet ser likadant ut som skräpet från Apple med flera. Skenet bedrar dock och tangentbordet är i stort sett lika bra som det traditionella thinkpad-tangentbordet. Den nya formen på tangenterna är ingen försämring alls, men slaglängden är lite kortare än på de gamla hederliga. Bland datorns nackdelar finns främst dåliga möjligheter till utbyggnad. Minnet är fastlött, disken i ett icke-standardformat som inte finns att köpa någonstans, och det finns ingen ethernet-kontakt. Prestanda är heller inte så höga med en 17-Wattsprocessor, men fysikens lagar sätter gränserna här. En 35-Wattare skulle innebära betydligt högre temperatur, buller och vikt (på grund av större batteri). Den som behöver en hållbar och lätt dator för åratal av kontinuerligt mobilt arbete hittar troligtvis ingen bättre dator just nu. Fördelar: - Världens bästa tangentbord på en bärbar dator - Styrpinne (OK, bara inbitna thinkpad-nördar värderar detta högt) - Mycket bra skärm (för att vara TN) - Låg vikt - Tyst - Sval - Thinkpad-kvalitet - Lätt att serva själv, om man vill det (servicemanualen finns på Lenovos webbsajt, reservdelar hos Dustin) Nackdelar: - Fastlött minne - Hårddisk i icke-standarrdformat - Ingen ethernet-kontakt - Medelmåttiga prestanda
Detta är min nya favoritplatta. Den är betydligt rappare i responsen än andra Android-plattor, och mer portabel än ipad. Jag älskar den högupplösta skärmen på min ipad, men den är alldeles för stor för att ta med någonstans så jag använder den bara i soffan och i sängen. Jag har sedan tidigare en Huawei Medipad, som också är på sju tum med 1280 gånger 800 i upplösning, men den är väldigt mycket segare än Nexus 7. Det jag saknar hos Nexus 7 är mobilt bredband och en anslutning för minneskort. Den är som sagt kinkig med laddare. Jag importerade min från USA och har ingen 115V/230V-adapter, så den medföljande laddaren har jag inte kunnat använda. En htc-laddare på 1 Ampere funkar, men ipad-laddaren på 2,1 Ampere tar den ingen laddning ifrån!