Välj rätt underställ – bästa tipsen
Med ett bra underställ håller du dig varm och torr längre. Understället är grunden för lager på lager-metoden och finns i en mängd olika material med olika egenskaper. Bra passform är viktigt för en skön känsla när du använder dem hela dagen. Här tipsar vi om de bästa materialen och annat praktiskt som du måste tänka på i valet.
Det här är ett underställ
Underställ är ett åtsittande klädesplagg för både ovandelen och underdelen av kroppen.
Det här plagget sitter under alla andra kläder och används för att isolera mot kyla, transportera bort fukt från huden och temperaturreglering. Ett bra underställ sitter ordentligt mot kroppen och hjälper dig att behålla värmen även under de kyligaste dagarna.
Ett bra underställ fungerar i alla lägen. Oavsett om du är på en lugn promenad med hunden, arbetar dig fram i skidspåret med längdskidorna eller sitter på ett jaktpass så är understället en oumbärlig följeslagare i vardagen.
Underställ används framför allt till att transportera fukten från kroppen till ett så kallat mellanlager. Svett blir snabbt en kylande faktor för kroppen och här är understället behjälpligt genom att antingen absorbera eller flytta bort fukten från huden.
Läs mer om hur underställ fungerar tillsammans med andra plagg för optimal isolering och värmebehållning när det är kallt.
Populära underställ av ull
- Craft Core Dry Set (Herr)(1)390 kr
- Craft Core Wool Merino Set (Herr)869 kr
- Kari Traa Rose High Waist Pants (Dam)549 kr
- Helly Hansen Comfort Dry 2-Pack Set (Herr)(1)439 kr
- Aclima Woolnet Crew Neck LS Shirt (Herr)559 kr
- Kari Traa Rose Pants (Dam)(2)382 kr
- Icebreaker 200 Oasis Crewe LS Shirt (Herr)638 kr
- Aclima Warmwool Hood Sweater (Herr)1 135 kr
- Lundhags Ullto Merino Jacket (Herr)1 200 kr
- Woolpower Zip Turtle Neck 200 LS Shirt (Unisex)769 kr
- Woolpower Long Johns 400 (Unisex)979 kr
- Woolpower Long Johns 200 (Unisex)571 kr
Välj rätt material i understället
Valet av material är det viktigaste valet du kan göra. Underställ använder oftast ull, merinoull eller ett syntetmaterial. Vilket material som fungerar bäst för dig beror helt på vilken aktivitet som är planerad.
Ull har en fantastisk förmåga att absorbera vätska och värmer faktiskt extra bra med lite fukt i materialet. Anledningen är att det bildas en kemisk reaktion när ullfiber kommer i kontakt med fukt. Därmed värmer ullmaterial även när det är vått. Om du gör lågintensiva aktiviteter och fokus är på maximal värme är ull och merinoull det bästa valet.
Syntetmaterial är inte lika bra på att absorbera vätska, men är ännu bättre på att transportera fukt än ull. Dessutom torkar syntetiska material snabbare vilket gör dem bättre lämpade för högintensiva aktiviteter. Det inkluderar skidåkning, cykling, löpträning och liknande. Det finns blandmaterial som inkluderar både ull och syntet för en mix av båda världar.
Olika material i underställ
- Ull: Utmärkta värmande egenskaper och bra fuktabsorbering. Med ull får du ett självrengörande material som inte luktar och som är riktigt bra på isolering. Vanlig ull är stickig medan merinoull är mycket lenare i känslan mot huden.
- Syntet: Bäst när du tränar eller göra andra aktiviteter som gör att du svettas mycket. Värmer mindre än ull, men transporterar fukt snabbare och torkar fort. Syntet är bättre på att reglera din kroppstemperatur vid högintensiva situationer under korta perioder.
- Ull- och syntetblandning: Ger dig de värmande egenskaperna med hög förmåga att transportera fukt. Lite av båda världar utan att vara exceptionellt bra på ena eller andra.
Skillnaden på ull och merinoull
Vad skiljer egentligen vanligt fårull och merinoull?
Den senare har samma goda egenskaper som vanlig ull från exempelvis får, men med fibrer som är tunnare och slätare vilket gör att materialet inte sticks mot huden.
Där ull absorberar fukt är merinoull bättre på att transportera bort fukten till mellanlagret.
Båda materialen är så kallat flamskyddade. Där syntetmaterial och fleece är lättantändliga är ullmaterial motståndskraftiga mot hög värme vilket gör dem säkrare att använda vid exempelvis öppna brasan eller lägerbålet.
Skillnad i fibrerna
Visste du att alla fibrer inte är likvärdiga? Det skiljer sig en hel del i hur fibrerna ser ut och fungerar beroende på vilket material du väljer. Det finns framför allt tre typer som används idag: naturfiber, konstfiber eller syntetfiber.
- Naturfiber kommer från antingen djur eller växter. Här räknar vi inte vanlig ull och merinoull, men också silke, hampa och bambu.
- Konstfiber är antingen så kallade regenatfiber från träd och bambu, eller syntet fiber (se nedan). Regenatfiber är i grunden cellulosa eller protein som bryts ner för att bilda fibertyperna viskos eller lyocell.
- Syntetfiber är tillverkad av plast och är en så kallad petroleumprodukt. Den är gjord av olja och skapas på kemisk väg. Vanliga exempel här är polyester, akryl och polyamid.
Den ena är inte nödvändigtvis bättre än den andra för just dig. Det beror helt enkelt på när du ska använda ditt underställ och vilken aktivitetsnivå som gäller.
Ett tips är att prova olika varianter och material i butik om du har den möjligheten. Ge dig själv en chans att testa vad som finns innan du prisjämför eller prisbevakar produkterna du vill ha.
Visste du att?
- Den som är allergiker kan ofta använda alpackaull eftersom lamadjuret producerar ell som inte innehåller ullfett. Just ullfett kan orsaka allergi och därför är det här ett bra material för den som reagerar på fettet.
- Bambu kanske ses som ett miljövänligt alternativ eftersom det är förnybart, men det krävs stora mängder kemikalier för att tillverka viskostyget som används i exempelvis underställ om du inte väljer ekologiskt framställd bambu.
- Bomull är inte lika vanligt i underställ som ull och syntet, men det är ett varmt material som lätt tar upp fukt. Bomull kräver stora mängder vatten vid odlingarna vilket kan leda till vattenbrist i området. Tänk på att bara använda bomull från ekologiska gårdar för att slippa besprutningen med bekämpningsmedel.
- Fleece är ett riktigt dåligt material ur miljösynpunkt. Materialet släpper ut så kallad microplast varje gång det tvättas. Plasten färdas ut i våra hav och sjöar för att accumuleras med andra plastutsläpp. Fleece är dessutom riktigt brandfarligt och bör inte användas nära en öppen låga då plasten smälter vid kontakt med hög värme.
Tröjor, byxor och kompletta set
Populära underställströjor
- Craft Core Wool Merino Set (Herr)869 kr
- Aclima Woolnet Crew Neck LS Shirt (Herr)559 kr
- Icebreaker 200 Oasis Crewe LS Shirt (Herr)638 kr
- Aclima Warmwool Hood Sweater (Herr)1 135 kr
- Lundhags Ullto Merino Jacket (Herr)1 200 kr
- Woolpower Zip Turtle Neck 200 LS Shirt (Unisex)769 kr
- Craft Core Wool Merino Set (Dam)515 kr
- Kari Traa Rose LS Shirt Half Zip (Dam)(2)400 kr
- Kari Traa Rose LS Shirt (Dam)400 kr
- Woolpower Crew Neck 200 LS Shirt (Unisex)690 kr
- Devold Expedition Hood LS Shirt (Herr)1 124 kr
- Brynje Super Thermo LS Shirt (Unisex)454 kr
Populära underställsbyxor
- Kari Traa Rose High Waist Pants (Dam)549 kr
- Kari Traa Rose Pants (Dam)(2)382 kr
- Woolpower Long Johns 400 (Unisex)979 kr
- Woolpower Long Johns 200 (Unisex)571 kr
- Aclima Warmwool Long Pants (Herr)749 kr
- Kari Traa Else Pants (Dam)450 kr
- Aclima Woolnet Long Pants (Herr)529 kr
- Icebreaker 200 Oasis Leggings (Herr)699 kr
- Devold Expedition Long Johns (Herr)(1)899 kr
- Aclima Lars Monsen Anarjohka Longs (Herr)1 289 kr
- Devold Expedition Long Johns (Dam)769 kr
- Icebreaker 260 Tech Leggings (Dam)599 kr
Populära underställsset
- Craft Core Dry Set (Herr)(1)390 kr
- Helly Hansen Comfort Dry 2-Pack Set (Herr)(1)439 kr
- Kari Traa Sjølvsagt Set (Dam)409 kr
- Helly Hansen Comfort Light Set (Herr)350 kr
- Kari Traa Fantastisk Set (Dam)409 kr
- Craft Core Dry Set (Dam)199 kr
- Craft Core Wool Mix Set (Herr)499 kr
- Craft Core Warm Set (Herr)385 kr
- Craft Core Dry Fuseknit Set (Herr)300 kr
- Trespass Mystery Set (Herr)340 kr
- Ullmax Super Active Set (Herr)349 kr
- Ullmax Super Active Set (Dam)349 kr
Skillnaden på underställ och superunderställ
När man pratar om underställ finns framför allt två varianter: vanliga underställ och superunderställ. Frågan är bara – vad är egentligen skillnaden?
Svaret är inte knepigare än att underställ är tillverkat av ull eller merinoull medan superunderställ använder ett syntetmaterial.
Normalt används bara "underställ" oavsett vilket material det handlar om.
Miljö- och rättvisemärkningar
En annan detalj är de miljömärkningar och rättvisemärkningar som finns.
Om det är viktigt för dig att materialet har minimal miljöpåverkan och att såväl djur som odlare och anställda har rättvisa arbetsförhållanden så finns några saker att tänka på.
- Fairtrade: Den här märkningen är en så kallad oberoende märkning som används på produkter där både odlare och anställda har bra arbets- och levnadsvillkor.
- Bra miljöval: Märkningen är framtagen av Naturskyddsföreningen. Produkter som är märkta med den här har minimal miljöpåverkan.
Text: Daniel
Publicerad: 21 december 2023
Uppdaterad: 21 december 2023
Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.