Prisjakt

WiFi 7, WiFi 6/6E och WiFi 5 – allt du måste veta

Vad är egentligen skillnaden på de olika WiFi-versionerna som finns idag? Och vad måste man tänka på för framtiden? Här tipsar vi om allt du måste veta i valet av WiFi-router och accesspunkter idag.

WiFi 7

WiFi 7 är den största uppgradering för ditt hemnätverk på många år. Den nya standarden är planerad att släppas under 2023 och kan bjuda på så höga hastigheter som 46 Gbps – ett stort hopp från WiFi 6/6E som "bara" klarar 9,6 Gbps.

Med WiFi 7 introduceras för första gången 320 Hz-banden, 4096-QAM, Multi-RU och Multi-Link Operation som är upp till 13 gånger snabbare än med tidigare WiFi-standarder.

Enligt specifikationerna så kan vi räkna med upp till 100 gånger mindre latens (latency) jämfört med WiFi 6 och upp till 15 gånger bättre AR/VR-prestanda. Dessutom får vi 16x16 MU-MIMO där WiFi 6/6E bara klarar 8x8 och WiFi 5 får nöja sig med 4x4.

WiFi 7-standarden är inte helt färdig än. Wi-Fi Alliance har meddelat att specifikationerna fastställs under första kvartalet 2024.

WiFi 6E

WiFi 6E är en kraftfull uppgradering från WiFi 6 eftersom standarden låser upp ett nytt radioband: 6 GHz. Prylar som använder 6 GHz-bandet behöver inte slåss om utrymmet i luften med radar och tv-sändningar. Det minskar risken för störningar.

Den totala bandbredden är 9 600 Mbps vilket är samma som WiFi 6. Fördelen med WiFi 6E är istället att du kan överföra stora mängder data på korta avstånd med kortare fördröjning och färre störningar från prylar runt omkring.

Om du redan har en WiFi 6-kompatibel router så finns igen anledning att uppgradera till WiFi 6E. Då är det bättre att vänta in WiFi 7 som blir en mycket större förbättring.

Se alla routrar som stöder WiFi 6E här.

WiFi 6

WiFi 6 är en nyare standard som använder både 2.4 GHz och 5 GHz där WiFi 5 är låst till bara den förstnämnda. Standarden är en så kallad dual-band som arbetar tillsammans för mycket högre hastigheter.

Den teoretiska maxhastigheten för WiFi 6 är 9 600 Mbps. Med WiFi 6 är det smidigare med många prylar i nätverket, hastigheten ökar och strömförbrukningen minskar. WiFi 6-kompatibla prylar kan sätta WiFi-kretsen i viloläge så att den inte drar onödig energi när den inte skickar eller tar emot data.

WiFi 6 kan hantera upp till fyra gånger så många anslutna prylar jämfört med WiFi 5 och kommunicera med 12 enheter samtidigt (tack vare OFDMA som ersätter OFDM i WiFi 5).

Se alla routrar som stöder WiFi 6 här.

WiFi 5

Den här versionen är en standard som följt med på marknaden sedan 2013. Det är en grund att stå på som fortfarande fungerar riktigt väl för de absolut flesta användarna.

WiFi 5 finns i två varianter: Wave 1 och Wave 2. Den stora skillnaden mellan dem är att nyare Wave 2 har en extra så kallad "spatial stream" som ökar den potentiella hastigheten i hemnätverket. WiFi 5 använder radiobandet 5 GHz för all kommunikation. Den teoretiska maxhastigheten är upp till 3 500 Mbps.

Med WiFi 5 introducerades tekniken MU-MIMO som hjälper routern att kommunicera med flera trådlösa prylar samtidigt på ett optimerat sätt. Även OFDM introducerades vilket gör det möjligt att skicka många meddelande i samma radiosignal vilket minskar risken för störningar.

Se alla routrar som stöder WiFi 5 här.

Ett tips

Om du redan har ett hemnätverk som fungerar bra, utan att du upplever störningar eller märkbart låga hastigheter, så rekommenderar vi att du väntar med routerköpet tills WiFi 7 är släppt. Om du absolut vill uppgradera redan idag så är WiFi 6E det bästa valet för bäst hastigheter och längst livslängd, men även WiFi 6 kommer att fungera utmärkt i många år.

LiFi

LiFi är en ny standard för trådlös överföring av data med infrarött ljus. En teknik som kommer att implementeras i konsumentprodukter de kommande åren och som kompletterar WiFi. LiFi stöder hastigheter upp till 9,6 Gb/s med flerkanalig dataöverföring.

Tekniken är just nu i sin linda och godkändes av IEEE så sent som i juni 2023. Standarden har fått beteckningen "802.11bb" och det långa namnet är "Light Communication Global".

Målet med LiFi är att erbjuda ett snabbt och säkert alternativ som fungerar på korta avstånd och som avlastar WiFi när det är möjligt.

Läs allt du behöver veta om LiFi här.

Allt om WiFi 7

WiFi 7 är sjunde och senaste generationens WiFi för trådlös anslutning av enheter till ett nätverk. Det officiella namnet på standarden är 802.11be. De största nyheterna är mycket högre hastigheter, stöd för Multi-Link Operation och högre QAM, samt mindre latens i nätverket.

Den största fördelen med WiFi 7 är när du vill skicka stora mängder data. Den teoretiska maxhastigheten är 46 Gb/s vid optimala förhållanden. Det kan jämföras med 9,6 Gb/s för WiFi 6 respektive 6,9 Gb/s för WiFi 5.

WiFi 7 är en standard som är fullt bakåtkompatibel med de äldre WiFi-versionerna.

Det betyder exempelvis att en WiFi 7-router fungerar utmärkt med din gamla smartphone, och tvärtom så fungerar en WiFi 7-kompatibel mobiltelefon med en äldre router. Funktionalitet och hastighet är begränsad till vad den äldsta WiFi-standarden klarar.

Stöd för Multi-Link Operation

Vad betyder egentligen stöd för Multi-Link Operation (MLO)? Det är en helt ny teknik som gör att trådlösa enheter kan ansluta till flera frekvensband och kanaler samtidigt. Det betyder att routern används mer optimalt.

Med tidigare generationens WiFi kan dina prylar bara ansluta till exempelvis 6 GHz eller 5 GHz, men aldrig båda samtidigt. Det betyder att det ena frekvensbandet inte nyttjas på ett bra sätt. Det blir obalans där många prylar kanske ansluter till 5 GHz och slåss om bandbredd när 6 GHz förblir outnyttjad.

WiFi 7-kompatibla enheter kan ansluta till alla samtidigt och skapa flera kontaktpunkter åt gången.

Det betyder att dina nya, smartare nätverksprylar förhandlar om utrymmet i luften och på ett intelligent sätt hittar det bästa frekvensbandet med den bästa kanalen för stunden. Allt sker helt automatiskt.

Du kan se det som flera motorvägar bredvid varandra och med olika många körbanor. Bilarna blir tilldelad en motorväg och en körbana beroende på hur mycket trafik det är. Enkelt, eller hur?

320 MHz, 16x16 MU-MIMO, 4K-QAM

Bandbredden ökar till hela 320 MHz. Vad det betyder är att antalet körbanor som trafiken kan använda har fördubblats mot tidigare WiFi-generationer. Du kan helt enkelt skicka mer data i luften samtidigt.

Samtidigt har antalet antenner och radiomottagare ökat. Det gör att din router kan prata med fler trådlöst anslutna prylar samtidigt. Nu stöds upp till 16 samtidiga strömmar vilket är bra för hem och kontor med många anslutna enheter åt gången.

Varje gång din router skickar eller tar emot data är det i form av en analog signal via luften. Signalen innehåller paket som innehåller information. Hur många paket som får plats beror på vilken så kalad QAM-teknik som används.

4K-QAM som används i WiFi 7 har plats för fler paket i varje signal och kan därmed skicka upp till 20 procent mer information än tidigare WiFi-generationer.

Glöm inte de viktiga portarna på routerns baksida. Trådat är fortfarande viktigt. Foto: Stephen Phillips, Unsplash

Frekvensband och kanaler

WiFi använder sig av tre olika frekvensband för att skicka och ta emot data – 2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz.

Längst räckvidd, men också sämst bandbredd har 2,4 GHz. Det är också det frekvensbandet där flest trådlösa prylar finns vilket ökar risken för störningar i ditt hemnätverk. Med 5 GHz ökar chansen till höga hastigheter, men räckvidden minskar. Det gäller även för senaste 6 GHz som har potential till mycket höga hastigheter på korta avstånd.

Om du har solida föremål, som en betongvägg eller massiv dörr, mellan routern och din trådlösa pryl så är det lättare för 2,4 GHz att tränga igenom materialet än för 5 GHz och 6 GHz. Idag finns 6 GHz endast med routrar som stöder WiFi 6E.

  • 2,4 GHz: Vanligast för IoT-prylar idag.
  • 5 GHz: Det vanligaste för alla dina standardprylar som mobiltelefoner, surfplattor, tv-apparater och datorer.
  • 6 GHz: Senaste uppstickaren som inte riktigt fått fart än. Finns främst i mobiltelefoner och nyare datorer.

WiFi-kanaler och kanalbredd

Varje frekvensband är uppdelat i olika kanaler med valbar kanalbredd.

Du kan se varje kanal som en körbana på en större väg. Kanalbredden avgör hur mycket utrymme som finns till varje körbana.

Beroende på vilket frekvensband och WiFi-standarden du använder så är den valbara kanalbredden mellan 20 MHz och 320 MHz.

Med frekvensbandet 2.4 GHz så överlappar de flesta frekvensbanden varandra. Det betyder att din WiFi-trafik måste slåss om utrymmet i luften med andra routrar som använder samma körbana.

Använder du 5 GHz eller 6 GHz så finns mer utrymme mellan körbanorna så att de inte överlappar varandra. Det gör att trafiken inte måste slåss med konkurrerande routrar och därmed ökar hastigheten och stabiliteten i ditt hemnätverk.

Ju högre frekvensband du använder, desto mer data kan skickas eftersom körbanan är större. Men det betyder också att risken för störningar ökar, vilket betyder att du kan uppleva att nätverksanslutningen känns långsam eller ostabil.

  • 2.4 GHz har 14 kanaler varav 10 kanaler överlappar varandra.
  • 5 GHz har 24 kanaler varav 0 kanaler överlappar varandra.
  • 6 GHz har 59 kanaler varav 0 kanaler överlappar varandra.

Frekvensbandet 2,4 GHz ska alltid använda kanalerna 1, 6 eller 11 samt kanalbredden 20 MHz för att minimera risken för störningar. Med 5 GHz är det rekommenderat att välja en så hög kanal som möjligt med kanalbredden 40 MHz.

Om just ditt område inte har många störningar och du använder moderna prylar i hemmet så kan du välja 40 MHz (2,4 GHz) respektive 80 MHz (5 GHz) istället. Då får du högre bandbredd med snabbare filöverföringar.

DFS-kanaler

DFS-kanaler finns i frekvensbandet 5 GHz och erbjuder hög bandbredd. Risken med DFS-kanalerna är att äldre prylar inte stöder dem och de är mottagliga för störningar från exempelvis radar från passerande flygplan.

Manuell vs automatisk

Det är rekommenderat att ställa in frekvensband, kanaler och kanalbredd manuellt istället för att låta routern göra det åt dig. Det kräver lite extra arbete, men du får ofta ett stabilare nätverk som fungerar bättre med alla dina prylar.

Stabilitet är bättre än hastighet

När du ställer in hemnätverket så ska du inte stirra dig blind på prestandan. Det är bättre att sänka hastigheten lite och få ett stabilare hemnätverk. Krånglar nätet? Prova att minska kanalbredden om den är högt ställd så kan det hjälpa.

Google mesh router i Nest-serien. Foto: Andres Urena, Unsplash

Lathund om WiFi – det här betyder alla beteckningar

MIMO / SU-MIMO

MIMO betyder "Multiple Input and Multiple Output" och kan även kallas för SU-MIMO. Det är en teknik som gör det möjligt att använda flera antenner för att skicka och ta emot data. Det ökar bandbredden för dina trådlösa prylar när de använder uppkopplingen mot hemnätverket. MIMO är idag ersätt av MU-MIMO i alla moderna routrar.

MU-MIMO

MU-MIMO betyder "Multi-User Multiple Input Multiple Output" och ersätter MIMO. Den stora skillnaden är att din router nu kan prata med flera trådlösa prylar samtidigt med parallella dataströmmar. Det betyder att din mobiltelefon inte längre behöver ta en kölapp bakom den bärbara datorn eller spelkonsolen när den vill prata med routern. Alla kan prata samtidigt!

2x2 / 4x4 / 8x8 / 16x16

När man pratar om MIMO och MU-MIMO så anges även två siffror likt så här: 8x8 MU-MIMO eller 2x2 MIMO. Siffrorna anger hur många antenner och radiomottagare som finns. Ju fler antenner och radiomottagare, desto fler parallella dataströmmar kan skickas och tas emot. Fördelen med fler dataströmmar är att mer information kan skickas och tas emot samtidigt så att just din viktiga data skickas utan fördröjning.

Multi-RU

En helt ny teknik som introduceras med WiFi 7 är Multi-RU, vilket står för "Multi Resource Units". Den gör det möjligt för dina trådlösa prylar att använda samma kanal i WiFi-nätverket och därmed optimera dataflödet i luften. Du kan se det som en motorväg med flera filer där motorvägen är kanalen. Med WiFi 6/6E och äldre så räcker det med att en enda bil kör i ena körbanan för att hela motorvägen ska blockeras för andra prylar. De måste då använda en annan kanal / väg. Med WiFi 7 och Multi-RU så kan bilarna däremot samsas och dela motorvägen i på sina olika körbanor.

OFDM & OFDMA

När din router pratar med trådlösa prylar så använder den först en specifik frekvens (2.4 GHz, 5 GHz eller 6 GHz) och med en viss bandbredd (20 Hz, 40 Hz, osv). Före OFDM fanns FDM som använder hela bandbredden för enskilda överföringar. Ingen parallelltrafik här inte. Med OFDM delas bandbredden upp i flera filer så att mer data kan skickas och tas emot samtidigt till enskilda prylar. OFDMA tar steget längre och delar upp bandbredden till flera prylar samtidigt. Det gör att utrymmet för radiovågor används optimalt helt enkelt.

QAM

Quadrature Amplitude Modulation är en teknik för att omvandla digitala signaler i routern så att de kan överföras analogt via radiovågor. QAM anges alltid tillsammans med ett tal, exemplvis 256-QAM eller 1024-QAM. Ju högre siffra, desto mer data kan skickas vid varje överföring. Vanligast idag är stöd för 1024-QAM, men med WiFi 7 kommer stöd för 4K-QAM vilket ger en 20-procent överföringsökning av data.

Beamforming

Med stöd för beamforming så kan routern rikta in sig mot dina trådlösa prylar baserat på deras plats. Det ger längre räckvidd och en stabilare signal jämfört med när beamforming inte stöds. Då måste routern istället skicka samma signal åt alla håll för att försöka nå mottagarna. Bäst är om routern och de trådlösa prylarna stöder så kallad "explicit beamforming" vilket släpptes med WiFi 5. Då får du alla fördelar som beamforming har att erbjuda idag.

Backhaul

Backhaul är en teknik som så kallade mesh-nätverk använder för att skicka data mellan accesspunkter och mesh-noder. Backhaul-funktionen använder sin egen, separata kanal som gör att informationen aldrig behöver dela utrymmet i luften med data som skickas och du får full hastighet mellan både mesh-noderna och accesspunkterna, precis som om du var ansluten direkt mot routern. Det finns både backhaul som är trådlös och som använder nätverkskabel.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 1 mars 2023

Uppdaterad: 2 januari 2024

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.